Előrehozott öregségi nyugdíj

ancsika11 # 2011.04.17. 10:32

Hamiki, ezt hogy érted? Mindkettővel kiszámoltam és 1000 ft van a két számítás között. És örülnék ha így is maradna.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.17. 09:48

Emberek!

Használjátok az adózóna kalkulátorát, mert az oroszlán ugrani készül.

Lyonee # 2011.04.17. 09:18

52mama
Jól gondolod az egészet
Mivel dátumot nem lehet beírni, jobb lenne 2011-re is 365 kieső napot írni
2010. Bruttó bér: 0, kieső nap 365 nap.
2011. Bruttó bér: 0, kieső nap 365 nap.

A kalkulátor alatt van a kitöltési útmutató.
Olvassátok el, fontos.

"A nyugdíj kalkulátor az úgynevezett öregségi nyugdíj várható összegének meghatározására szolgál. A modell csak az általános eseteket kezeli. A kalkulátor input adatai a kereseti és a munkaidő adatok (munkában töltött napok illetve kieső napok). Minden év adatát ki kell tölteni, mert ellenkező esetben helytelen lesz az eredmény. Azokban az években, amikor nem volt kereset, a kieső időt mindenképpen be kell írni.
....
"

Veci # 2011.04.17. 08:43

Lányok és Fiúk!
Átszámoltam az www.adozona.hu nyugdíjkalkulátorával a nyugdíjat, Az általam felvitt legfrissebb adatokkal, a tényleges ONYF által kiszámolt nyugdíj nekem 10 %-al kevesebb lett. A hamiki kalkulátorától pedig kb. 10 %-al több. Vagyis az én általam felvitt adataim alapján a hamiki kalkulátora van közelebb a tényleges összeghez.
Úgy gondoltam ezt megosztom veletek.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2011.04.17. 08:28

Korall54
Levelezőn végezted az egyetemet?
Szerintem a korkedvezményes nyugdíjakat, a szolgálati (és hasonló) nyugdíjakat piszkálják meg. 32-40-50 éves korban való nyugdíjazás szűnik meg. Korengedményes csak idén van még, ez a jogszabályban is benne van.
Szerintem a nyugdíj tv. változatlan marad. A kedvezményre jogosító munkakörök külön jogszabályban vannak. A szolgálati nyugdíjról is külön jogszabály rendelkezik.
Ha mégis változna valami, akkor teljesen mindegy, hogy a kolléganőid mikor kezdték el a felmentési idejüket, a nyugdíjba-vonuláskor érvényes jogszabályok érvényesek rájuk. Ha már most jogosultak lennének valamilyen nyugdíjra, és megmarad az a paragrafus, hogy a megszerzett jogot később is lehet érvényesítheti, akkor van rá esély, hogy a mostani szerint számítsák a szolgálati időt, csökkentés mértékét, stb., állapítsák meg a jogosultságot. A nyugdíj összegének kiszámítási módja pedig mindig az igényléskor érvényes jogszabály szerint történik.
De szerintem nem lesz olyan változás, ami érintené őket.
Te is nyugodj meg, túl sokat aggódsz. Vállalj túlórát, ha van rá lehetőséged, hogy a felmentési időre jutó átlagkereseted jó legyen. (maximum 6 túlóra lehet egy héten, évi 200, ha van kollektív szerződés, akkor a helyettesítéssel, és egyebekkel együtt évi 300 óra is lehet) Különben nem éri meg felmentési időre menni, mert előbb eltudsz menni nyugdíjba. A nyugdíjad sem lesz sokkal kevesebb, mint a felmentési időre kapott pénz.
Ezzel vigasztalhatod magad, ha mégsem kapod meg a felmentést.

Korall54 # 2011.04.17. 07:15

Lyonee
Az a bizonyos időm az érettségi után és az egyetem előtti évben volt.

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # 2011.04.17. 07:11

Kedves Lyonee!
Köszönöm a válaszodat. 53-as, febr. 27-én született, közalkalmazott nő vagyok, pedagógus. A kérdéses idő a szolg. idő évfordulója miatt lenne érdekes, mert 2012. jan. 3-án lesz meg a 40 évem.(nem jogosultság, hanem szolg. idő.)A jelenlegi tv szerint 2012. febr.28-tól nyugdíjba mehetnék. Az iskola életében azonban az a legjobb, ha a jövő tanévet még végigcsinálom, majd ha megadják még, a 8 hónap felmentés dec. 30-án érne véget. Ekkor a 41-ik évből csak 4 nap hiányozna. Időközben már a korengedményesre is gondoltam, amit ez év dec. 30-tól lehetne nyélbe ütni, és ahhoz is előnyösebb lenne, ha már a 40 évem meglenne addigra. Szóval nagy baj nincsen, a jövő tanévben még, úgy néz ki, nem inog a státuszom. Mindenesetre azért utánajárok a kérdéses dolognak.
Más: Sorstársnőim közül egyik-másik azt gondolja, hogy ha a felmentését még az idén megkezdi (mert az év első 8 hónapján belül született), akkor azzal bebiztosítja a jövő évi nyugdíjba menetelét a tv esetleges változása ellenére is. Szerintem nem.

Üdv: Korall

Lyonee # 2011.04.17. 06:48

Még egyszer:
A kieső napok az osztószámba nem tartoznak bele pontosan azért, hogy ne csökkentse a nyugdíjat.

Lyonee # 2011.04.17. 06:44

Kedves Korall54!
Köszönöm, hogy aggódsz értünk.
Nagyon sok a munkám a munkahelyemen és itthon is. Én még aktív dolgozó vagyok, és sajnos a közeljövőben nem is tudok nyugdíjba menni, pedig én is mennék, ha tehetném. Most is éppen csak bekukkantottam.

Mennyi ideig voltál táppénzen? Nagyon fontos ez az időszak neked? A jogosultsági időbe nem számít bele, a nyugdíj kiszámításánál az átlagba sem. Csak akkor lényeges, ha a kerek szolgálati idő miatt lenne rá szükséged.
Biztos, hogy passzív táppénzen voltál? Esetleg az akkori munkahelyed irattárában lehetne utána nézni.
Jobb ötletem nincs, ha a TB-nél nem tartották nyilván.
Lehet, hogy csak kimaradt? Próbáld meg a TB-nél is!

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.17. 06:31

52mama

A kalkulátor akkor számítja be a kieső napot ha beírod. ha kihagyod 0 -ként vesz i figyelembe.
Elméletben jól gondolod, 24*365 az oké, de ha valahol volt béred és kieső napod is van ott a beírás úgy néz ki, hogy X Ft és Y kieső nap. Ha egész évben 0 Ft, akkor abban az évben nincs jövedelmed, tehát nem lehet kieső napod, mert a növelt osztószám, miközben nincs jövedelmed, nagyon kedvezőtlen lenne.
Erre írtam azt, hogy ez nagyon durva büntetés lenne, hiszen csökkentené a havi nyugdíjídat.

Lyonee # 2011.04.17. 06:29

52mama

"(2) Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározásánál a munkanélküli-járadék, vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli-segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a keresetpótló juttatás, a gyermekgondozási segély, nyugdíjjárulék-köteles szociális ellátások (gyermeknevelési támogatás, ápolási díj), a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Péptv.) 3-4. §-ai és 5. §-a szerinti prémiumévek program, illetőleg különleges foglalkoztatási állomány keretében járó juttatás, a rehabilitációs járadékról szóló 2007. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban: Rjtv.) szerinti rehabilitációs járadék összegét, valamint a felsorolt ellátások folyósításának időtartama alatti biztosítással járó jogviszonyból származó jövedelmet (keresetet) - a kifizetésük (folyósításuk) időpontjától függetlenül - figyelmen kívül kell hagyni. Ha az igénylőre kedvezőbb,

1. a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj, a munkanélküli-járadék, vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli-segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a keresetpótló juttatás, a Péptv. 3-4. és 5. §-a szerinti prémiumévek program, illetőleg különleges foglalkoztatási állomány keretében járó juttatás, továbbá az Rjtv. szerinti rehabilitációs járadék összegét,

b) amennyiben az a) pontban meghatározott ellátás folyósításával egyidejűleg biztosítási jogviszonnyal is rendelkezik, az abból származó jövedelem (kereset) és az ellátás együttes összegét

kell keresetként figyelembe venni."

Munkanélküli mellett nem hiszem, hogy dolgoztál, mert csak ebben az esetben lehet a 2 jövedelmét együtt számítani, de csak ha az a kedvezőbb számodra. Szerintem te nem ez az eset vagy.

Próbáld ki a kalkulátort úgy is, hogy kiveszed a munkanélküli napokat, ahogy gondoltad. Számold ki így is, úgy is, de az adózónán lévőt használd.

Korall54 # 2011.04.16. 17:38

Veci, Lyonee

Jó, hogy újra itt vagytok. Remélem minden rendben van.
Egy nagyon régi dolgot kérdezek.
1972-ben ápr.15-én megszűnt a munkaviszonyom. Két nap múlva kórházba kerültem vakbélgyulladással, meg is műtöttek. Mivel három napon belül lettem beteg, kaptam táppénzt. Ma ezt passzív táppénznek nevezik és beszámít a szolgálati időbe.
Néhány éve megkértem a szolgálati időmet, 2006-ban, akkor azonban nem kerestem benne ezt az időszakot, mert nem is tudtam ilyesmiről. Most már kiokosodva látom, hogy ez nincs benne a kiszámolt időmben. Hogyan tudnék ennek utánajárni, hogy ezt is számítsák be. Persze nem értem, hogy miért nem találták meg a TB-nél.

Hamiki

Köszönöm. Értem én, csak hát én ilyen rágódó alkat vagyok.

Korall

52mama (törölt felhasználó) # 2011.04.16. 17:21

Lyonee

Ne haragudj, csak nem értem én ezt az osztószámot.Van 24 év 1988-tól, ez 24x 365 nap = 8760 nap.A 24 év nettó valorizált jövedelmét osztom az 8760 osztószámmal és megkapom az 1 napra jutó összeget.

Esetemben, a munkanélküli ideje 461 nap,ami csak úgy csökkenti az osztószámot, ha a kalkulátorban kieső napként beírom. Vagy rosszul gondolom?

A 24 év alatt nem volt kieső időm, így teljesen belecsavarodtam itt a végére az osztószámba.Most írjam vagy ne írjam a kalkulátorba, hogy csökkentse az osztószámot?
Bocs az értetlenkedésért.

üdv.52mama

oldpuli # 2011.04.16. 16:58

Kedves Veci
Nagyon szépen köszönöm,hogy hétvégén is foglalkozol az ügyes bajos dolgaimmal.Csupán csak azt szeretném kérdezni,hogy cégemnél netán tán leépítés lenne és Én jelentkeznék az elmenetelre,hogy egy fiatalabbnak munkahelye maradjon ilyen esetben mi a helyzet?
A másik dolog hátha A LETÖLTÖTT ÉVEK ALAPJÁN kifizeti tv. szerinti végkielégítést ( kis esélyem van rá,de megpróbálom ).Ha csak úgy bejelentem felmondási szándékom, akkor dörzsöli a markát,hogy egy melóst
nem kell kifizetni... ). Másik esetben ,mi van akkor,ha azonnali felmondása megyek el Decemberben és a Nyugdíj intézetnek jelzem a nyugdijazási szándékom.
A Hamiki tábláztat szeretném elkérni,ha lehet.
Üdvözlettel: olpuli

Lyonee # 2011.04.16. 16:29

A kieső napok az osztószámba nem tartoznak bele.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.16. 15:46

52mama

Ha nincs bér, nem lehet kieső nap! A kalkulátortól függetlenül osztószámot növelő nap csak biztosítással járó jogviszonynál lehet, vagy olyan összegnél, amely beleszámít a jövedelembe, szerintem.

Gondolj bele abba is bér nincs, de növekszik azon napok száma, amellyel osztani kell a számított havi átlagkeresetet, azaz jól megbüntetnének azzal, hogy nincs jövedelmed.

Egyébként a kalkulátor csak normál eseteket kezel. Én nem vagyok tb szakértő és nem foglalkoztam szélsőségekkel.

Üdv

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.16. 15:36

Korall54

Szerintem a rosszabik változat az igaz.
Valaki itt a fórumon már említette, hogy hasonló helyzetben a kedvezőbbet hitte, de mégsem így volt, a rosszabb variáció jött be, mert a megváltás csak arra jó, hogy korábban (kedvezőbben) elmehessen, mint ahogy lehetne, és a munkahely csak a fizetendő nyugdíjat vállalta át, azaz nem a TB fizet.

Szerintem a két dolog, hogy hány év szolgálati idővel, aza hány %-al mehet el valaki, és a kvázi büntetés, hogy korábban megy el, mint a 80% határ (azaz 40 év) külön választandó. Ha korábban mégy el mint 40 év, akkor csökken a %, de még vesztes is vagy
De hátha megerősíti, vagy megcáfolja valéki.

Egyébként a következő linken is ez olvasható ki:
http://www.tbellatasok.abbcenter.com/?…
A magyarázatában implicite benne van a válasz, szerintem.

Üdv

52mama (törölt felhasználó) # 2011.04.16. 15:11

Kedves Veci, Hamiki

A Hamiki kalulátorával számolok.2010-2011-re nem tudom mit írjak be? 2010.jan.1-től 2011.ápr.06-íg végig álláskeresési járulékon, illetve segélyen voltam.
Elvileg,ezt az időszakot csak a szolgálati időbe számítják be. De hogy kalkulálok?

2010. Bruttó bér: 0, kieső nap 365 nap.
2011. Bruttó bér: 0, kieső nap 96 nap.

Ez így jó?

Egyébként április 07-től nyugdíjas vagyok, személyesen vittem be a munkaügy záró határozatát.Azt mondták a hónap végén lesz nyugdíj határozatom.

üdv.52mama

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.16. 14:34

Mi az a "a tisztán infláció alapú indexálás", aki sejti homályosítson fel.

Tudom mi a korkedvezményes nyugdíj, a csapból is ez folyik, a jogszabály szerint sejtem mi a korengedmény, de vajon nem az-e az, hogy az előírt öregségi nyugdij korhatárhoz képest pl. 2 évvel korábban lehet nyugdíjba menni? Bár ezt előrehozottnak nevezik, de ki tudja nem értik-e ezt is bele, és itt a bibi!

Veci # 2011.04.16. 14:23

oldpuli
Napok óta válaszolni akartam neked, megírtam a választ és nem küldte el. Most másként próbálkozok. Neked, mint 1951-ben született férfinek az öregségi nyugdíjkorhatár 62 év. Előrehozott nyugdíjba mehetsz az idén, ami max. 8,4 %-al csökkentett. Neked kell eldöntened, hogy mindenképpen elmégy-e nyugdíjba. Nem tudni mit változik a tv. de úgy gondolom a megszerzett jogot később is lehet majd érvényesíteni. Használd a hamiki kalkulátorát, a tényleges nyugdíj a férjemnél az ONYF által számoltak alapján 10 %-al több lett. Tehát, amit kiszámítasz, attól többre számíthatsz. Hátha segít a söntésbe, Az idei adozona.hu kalkulátora alul számol. Ha mégy nyugdíjba, akkor úgy számold ki a felmondási időt visszafele, hogy az utolsó munkaviszonyban töltött napod dec. 30 legyen és 31-től kérheted a nyugdíjad megállapítását. Még a fizetett ünnepet meghagynám a helyedben. Ráérsz a papírokkal januárban is elmenni a Nyugdíjbiztosítóhoz, de már dec. közepén elküldheted a nyomtatványokat, meg a mi munkaviszony igazolásod van. A hiányzó papírokat meg januárban beküldöd (munkaviszony megszűnését igazoló papírt, TB. igazolást)

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.04.16. 14:11

nyugi
Az angyal szóljon belőled, úgy legyen.
Józan paraszti ésszel és a jogász ismerősömmel mi is ezt gondoljuk, de...
Korall

nyugi # 2011.04.16. 13:20

Én 99%-ban biztosra veszem, hogy az -53-as születésűeket elengedik nyugdíjba jövőre. Sok minden amellett szól.

sitimaci # 2011.04.16. 13:08

Elolvastam,és sok minden érthetetlen!Ettől még bődületesen fog csökkeni Magyarország lakosságának a száma,továbbra is nagyon/!!!/ nagy fog lenni a halandóság,/vagy még nagyobb/ és akkor majd, itt lesz vége az országnak!Igazi fizikai munkás,nuku,mert kipurcantak!!!Hogy ki fog melózni,kitudja!

nyugi # 2011.04.16. 13:08

nem lett jó,de könnyű megtalálni,bocsi.

nyugi # 2011.04.16. 13:07