Ezt nem lehet megnyitni!Pontosabb cim?
Előrehozott öregségi nyugdíj
Üdv: Korall (53-as nö)
Kismargoc
Csak ismételni tudom hamiki szavait a jókívánságokkal együtt.
hamiki
Bárcsak már a mi határozatban megállapított és kézhez kapott biztos nyugdíjunkról folytathatnánk ilyen eszmecserét! :)
Apropó! Ha van egy 1953. 02. 27-én sz. nő, aki 2012. febr. 28-tól előrehozott nyugdíjba mehet (a jelenlegi tv szerint) nem csökkentve, mert 2012. jan. 4-én meglesz a 40 év szolg. ideje, tehát 80%-os lenne a nyugdíja, hány százalékot veszítene összesen, ha 2011. dec.31-től korengedményesbe tudna menni? Ez esetben 39 év 360 napja van. Úgy lenne, ahogy korábban már írtad? 78,5 %-kal kiszámolt összeg csökkentve 3,6 %-kal? Vagy a 80% meglenne, mert az előrehozott korhatáráig meglehetne a 40 év és csak a 3,6% csökkentés lenne. Azért kérdezem, mert abban a bizonyos korhatáros táblázatban a csökkentés szempontjai nem ugyanazok az 1.sz. és a 2.sz. részben.
Üdv: korall
Kismargóc
Nem akarunk vitatkozni, de azért jól elvagyunk.
Én elhiszem neked, annál jobb ha így van.
De ha elolvasod a 18.B§ első mondatát, akkor kiderül, hogy csak 2 évvel korábban mehet el a delikvens, ez 51-esnél konkrétan ez a 60-ik életévét jelenti, de csak akkor, ha legalább 37 év munkaviszonya van. Nálatok ez nem okozott gondot, mert 44 éve volt.
És mint olvasható, mindenképpen van max 8,4% csökkenés. Nálatok a munkahely azt a kb. másfél hónapot váltotta meg, ami a 60 év eléréséhez hiányzott. A kormány ezt a megváltás lehetőségét hosszabította meg 2011 végéig!
Ettől függetlenül őszintén örülök, ha nem lett csökkentett, ti legalább jól jártatok.
Persze lehet hogy ettől függetlenül ennek lehet ésszerű és jogszerű magyarázata, csak nem tudom mi.
Ja bocs, a cím:
Kismargóc
akkor mégis beszúrom a hatályos jogszabály ezen részét, ez volt érvényben 2010-ben is és ezt hosszabbítottá meg:
"18/B. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki
- legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és"
"(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét
- annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
- 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.
Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti."
Bárkinek aki fel akar háborodni!
Egy félórával ezelőtt véletlenül beleakadtam ebbe a cikkbe és weblapba.
Hátborzongtató, érdemes beleolvasni a hozzászólásokba, ekkora ellenérzést?!! Fel áll a szőr az ember hátán.
Nem kell hozzászólni, csak olvassatok bele.
Köszönöm Korall54,
én is erre gondoltam, csak nem akartam beszúrni egy hosszú idézetet a törvényből.
Kismargóc
Egy pillanatig sem gondoltam, hogy vitát akarsz generálni, és én sem akarok vitatkozni, ráadásul nincs is min, csak meglepődtem, mert a törvény szövege alapján én máskép tudom. De a lényeg, a férjed már relative nyugodt lehet.
kismargoc
Utólag nem érdemes a dolgon rágódni, de szerintem is hamikinek van igaza a tv-t illetően.
2009-ben még valóban az volt leírva, hogy az 51-es férfi 40 évvel 60 évesen előrehozott nem csökkentettbe mehet. Azonban 2010. jan 1-től ez megváltozott, csak az 50-es férfi mehetett így nyugdíjba 2010-ben.
Csupán elvi síkon találgatok és azt tételezem föl, hogy a férjed 2010. dec.31-től a 60-ik szülinapjáig korengedményes nyugdíjat kapott, (ennek nem tudom a csökkentési módját)onnantól pedig 2011. jan-i szülinaptól csökkentett előrehozottban van. Ez 8,4 %. Talán azért nem érződik a nyugdíj összegén ez a csökkentés, mert a kiszámolt nyugdíj 44 évre 88%, és azt csökkentették.
Persze ti látjátok, mi van a határozatban leírva.
Lényeg, hogy nyugdíjban van és elégedett annak összegével. Szép nyugdíjas éveket!
Korall
Kedves Hamiki.
A 60 -évet 2011.07.07-én töltöm be.
A 46-év munkaviszonyom 2011.08.05-én jár le.
A kilépést a munkahelyemről" Én" gondoltam,mert nem valami készségesek ....
Köszönöm a segítőkészségedet: old puli
53-as nők, 52-es férfiak!
A nyugdíjjogosultságunk éve előtti naptári év 95. napját írjuk és semmit sem tudunk a sorsunkról. Előttünk van még 270 nap az évből, vajon mikor közölnek velünk konkrét információt? Csak állunk és várunk ebben az idegesítő exlex állapotban...
Kismargoc
Ha a férjed 51-es, és 2011. februári, hogy mehetet el csökkentés nélkül, 40 év munkaviszonnyal előrehozott öregségi nyugdíjba.
A jogszabály szerint ez nem lehetséges.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Lásd ennek a jogszabálynak a 18.B § (1) bekezdését és a (2) bekezdést és a) és b) pontját.
Bár tény, hogy nyugdíjban van, de biztos csökkentették ténylegesen, összegszerűen is!
Kismargoc
Ha a férjed 51-es, és 2011. februári, hogy mehetet el csökkentés nélkül, 40 év munkaviszonnyal előrehozott öregségi nyugdíjba.
A jogszabály szerint ez nem lehetséges.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Lásd ennek a jogszabálynak a 18.B § (1) bekezdését és a (2) bekezdést és a) és b) pontját.
Bár tény, hogy nyugdíjban van, de biztos csökkentették ténylegesen, összegszerűen is!
Oldpuli
Még mindíg nem tudjuk, mikor töltöd be a 60-ik évedet (szülinapod?)?
Másrtészt teljesen igaz, hogyan tudsz elmenni egyik napról a másikra? Ez csak a Te ötleted, vagy a munkáltatóddal is megbeszélted.
Biztos van más munkaviszony megszüntető jogi aktus, de a felmondás felmondási idővel jár, aminek feléhez ragaszkodhat a munkáltató. Ekkor viszont korábban kell elkezdeni mint dec 23.
Ha már elkezded, ezzel egyidőben el lehet indítani a nyugdíjazási procedurát az ONYF-nél.
Menj be legalább egyszer, és ezt beszéld le, segítőkészek.
Különben ha egyik nap megszünteted a munkaviszonyodat, akkor a következő naptól már kérheted a nyugdíjazásodat. Teljesen fölösleges közben üres járatot hagyni. Ezt mindenki így csinálja.
Ha 22-én megszűnik a munkaviszonyod, 23-tól már kérheted a nyugdíjat, az mindegy hogy csak valamikor januárban kapod meg, de visszamenőleg dec.23-tól. Azért időben beszéld meg a munkáltatóddal, hogy valóban elenged egyik napról a másikra?
Még annyit hagy kérdezzek, hogy te az egyik napról a másikra ennyi év munka után csak úgy el tudsz menni? Se felmondás se semmi? Mert arra azért vigyázz, hogy decemberbe a nyugdíj kérelmet mindenféleképpen add be, mert itt már senki se lepődne meg, ha megpiszkálnák az előrehozott nyugdíjakat 2012 január 1-től.
Kedves oldpuli!
A legszerencsésebb, ha az onyf.hu-ról kitöltve és kinyomtatva a K02-es nyomtatványt, (ha volt már korábban szolgálati idő összeszámításod) mellékelve a munkaviszony megszüntetődet és a TB kiskönyvedet (a mi időnkben sárga)és utána szinte mindegy, hogy személyesen viszed be, vagy ajánlva adod fel.
Sok szerencsét.
Kedves Hamiki.
Köszönöm szépen a véleményedet,de abban kérem a tanácsotokat,hogy ha 2011.december 22-én felmondás nélkül aznap megszüntetem a munkaviszonyomat és 31-vel kérem a nyugdíjazásom a TB-nél személyesen vagy ajánlott levélben.
Nagyon fura,hogy ezen helyzetben önként kell felállnom a munkapad mellöl,hogy a "biztosat" válasszam a bizonytalan előtt.
Remélem jó az elgondolásom,ebben kérem a tanácsotokat.
Előre is köszönöm a segítségedet: Old puli
Oldpuli
Én hasonló fórumozó vagyok mint Te, de ha már megszólítottál, akkor ugyan tanácsadásra nem vállalkozom, de néhány általam ismert tényt leírok.
- Miután 51-es vagy Te ebben az évben a születésed napját követő napon mehetsz el nyugdíjba, az nem tudom mikor van.
- Mivel 2010.7.13-ig 44 év és 342 napod volt, a hiányzó 23 napot és ezzel a 45 évet augusztus közepére teljesítetted, és 2011-ben ekkorra meg lesz a 46 éved.
- Ezzel a 46 évvel 92 %-os lenne a nyugdíjad (a 100%-hoz 50 év kellene)
- De mivel Te 51-es vagy, attól függően hogy mikor töltöd be 2011-ben a 60 évedet és mikor mégy el ténylegesen a 62 éves korodig nyugdíjba, sajna max 8,4%-os csökkentést szenvedhetsz (vagy az előzőtől függően kevesebbet). Ez kikerülhetetlen, ebben az évben biztosan.
- Ez a csökkenés a 92%-os összeget érinti!
- Hogy mi lesz 2012. jan 1-től, még most sem sejti a tömeg, ezért nem adnék tanácsot. Lehet hogy téged és másokat érintően semmi, de lehet, hogy még nagyobb szivacs.
Ha valamit nem jól válaszoltam meg, majd Veci korrigál.
Üdv
Hamiki
Kedves Veci és Hamiki.
Szeretnék segítséget kérni,hogy a továbbiakban mitévő legyek.51-s születésű férfi vagyok. 2010.07,13-ig 44.év és 342-ledolgozott napom volt.A mai napig aktívan dolgozom,de ebben a " jogi" káoszban nem tudom,hogy mi lehet a legjobb megoldás " nyugdíj ügyben " a számomra.
Terveztem,hogy december közepén önként felmondok a munkahelyemen és december 28–30-án kérem a nyugdíjazásom a TB-nél személyesen vagy ajánlott levélben.
Remélem jó az elgondolásom,ebben kérem a tanácsotokat.
Előre is köszönöm a segítségedet: Old puli
A 2012-ben soron következő nyugdíjba menők
Most sem tudhattuk meg, hogy még a jelenlegi tv szerint megkezdhetjük-e a felmentésünket intézni. :(
Veci
Ez nem ide tartozik, meglátjuk moderálnak-e?
Milyen a net kapcsolatod. Van-e valami ami mellette terheli a vonalat. Pl. telefon vonalon telefonálás, IPTV, vagy adatletöltés. Van-e WiFi kapcsolat, titkosított-e, nem használja-e más a vonalat, nincs -e valami probléma az internet szolgáltatónál, stb.
Nagyon MÉRGES VAGYOK!!!!
Miért nem engedik, hogy elküldjem a válaszaimat?
Megírom és nem küldi el, semmi változtatást nem tudok eszközölni. Ez az állapot kb. 1 hete tart, néha beenged, többször pedig nem. Úgy gondolom semmi olyat nem szoktam leírni, amit ki kellene akár moderálni.
A technikai problámát bejelentettem, de még nincs változás.
Üdvözlettel Veci
hamiki
Ugyanoda lyukadtunk ki mindketten: csak a korábban általam is említett személyi kör van most exlex állapotban.
Sziasztok, Kedves Fórumozók!
2011.december 1-én korengedményes nyugdíjba mehetek, ha minden igaz. Akkor lesz 39 év 270 nap szolgálati időm.53.nov.27.-én születtem.Kérdésem az lenne, hogy a 39 évemre kapom majd a nyugdíjamat,amit 3,6 %-os csökkentéssel fognak számítani?
Segítségeteket előre is köszönöm!Üdvözlettel: Lady Ann
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02