Kedves Vica!
A neten barangolva ide tévedtem.Örülök ,hogy van egy ilyen fórum,ahol ahol segitséget nyújtanak a rendeletek útvesztőiben elveszetteknek.
Azt szeretném megtudni, jár -e korkedvezmény nekem azokra az évekre-és ezek összeadódnak-e,amikor:1 évig fonónő voltam, majd 4 évig lánghegesztő ...aztán később ugyanabban a gyárban műszakvezetőként dolgoztam a nehézszövő-és műanyagszövő üzemben, mindvégig 3 műszakos munkarendben.
Ugyanis ez év december 31-én 39 évem lesz és 204 napom és ezzel talán meglenne a 40 évem,hogy elmehessek majd nyugdijba.
Válaszodat előre is köszönöm.
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves hamiki!
Köszönöm válaszod amely megerősít abban a hitben,hogy talán sikerül idén nyugdíjba mennem,hisz az 52-eseket már annyi minden érte,igazán megérdemelnék (nem mintha más nem! ).Nekem csupán egy hónapról lenne szó.De vajon mit tud tenni az az 52-es akinek a munkáltatója még azt az egy hónapot sem tudja kifizetni nem hogy többet.Ismét szív!Lehet,hogy egy kicsit pesszimista vagyok a jövő évet tekintve,de nem bízom a készülő új nyugdíjtörvényben.
Mindenesetre szeretném megvárni Veci és Lyonne véleményét is.
Köszönettel : Esopus
Esopus
Ha jól tudom (ebben remélem Veci és Lyonne mgerősít) ezzel a módszerrel december 31-ig mindennek meg kell történnie és 31-én már nyugdíjas vagy hivatalosan, a céged ezt vásárolja meg.
Innen szerintem már nincs visszaút. Mindent úgy kell rendezni időben, jóval előtte , hogy ennek az összes feltétele adott legyen.
Kedves Fórumozók!
Kérdésem a következő. ügyvezető igazgató munkaszerződése 2007.12.20-2013.06.30-ig határozott időre szól.idén januárban betöltötte az 59. évét (nő),
június 30-al elszeretne menni előrehozott nyugd-ba.
Rá nem vonatkozik a Kollekt.szerződés.
Hogyan kell megszüntetni a mkaviszonyát? Felmondhatja
a határozott idejű szerződését, hogyan, közös megegye-zéssel? A mkaszerződésében ez áll: a mkaviszonynak a mkáltató részéről rendes felmondással történő megszüntetése esetén a felmond.időtartama 3 év felett 8 hónap".szerinte ez a 8 hónap jár neki. szerintem meg
a határozott idejű szerz.ést csak közös megegy.el, vagy rendkívüli felmond-al lehet megszüntetni.milyen paragrafusra hivatkozással kell megszüntetni a mkaviszonyát?
Kérem segítsetek !!!!!!
Véleményetek szeretném kérni az alábbi témában.
2012.01.27.-én töltöm be a 60. évem.Munkaviszonyom 43 év lesz ez év végéig. A jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint munkáltatómmal megtudnék egyezni,hogy kössünk szerződést uszkve egy hónapra amit ugye még ebben az évben kell megtenni.Tekintettel arra,hogy az új nyugdíjtörvényt január 1-től vezetnék be, munkáltatóm azt javasolta várjuk meg a júliust esetleg többet tudunk már akkor(nem bízom benne).Amiben a véleményeteket kérem:
Ha és akkor megkötjük a szerződést, és mondjuk ez év dec.31.-ével kérem a nyugdíjazásom,a cégem kifizeti a rárótt összeget a jogosultságig(betöltött 60 év),én felmondok,és akkor jöhet a nyakleves....január 01-től más a törvény,a cégemnek visszautalják a pénzt én meg ott állok megfürödve mindösszesen 27 nap miatt.Előfordulhat ez? Láttunk már visszamenőleges törvénykezést.
Kérlek mondjatok véleményt.Ha valamit rosszul értelmeztem azért bocsi!
Üdvözlettel: Esopus
Kf51
100%-os információt csak az ONYF-től kapsz. A kalkulátorok általában azért pontatlanok, mert nem kezelnek különleges eseteket, mint pl. össze-vissza kieső napok és jövedelem források, munkanélküli, stb.
A nyugdíjad akkor közelítené meg vagy akár több is lehetne, mint a nettó havid, ha 50 éves szolgálati időd lenne és a havi átlag jövedelmed hosszú éveken át magasabb mint az alapbéred.
Ha a nettód egyben a havi alapod és nincs benne éves szinten jutalom, túlóra, ami az átlagot növeli, akkor el kell fogadnod, hogy jó-jobb közelítéssel a nettód 84%-át kapod 42 éves munkaviszonnyal, de mivel te úgy érzékelem, hogy 51-es vagy ezt még csökkenti tartósan 8,4%.
Ez a vesztesége az előrehozott öregségi nyugdíjnak a Te korodban és adataiddal.
Üdv
Oldpuli
A 2010-es adózóna kalkulátora még nem tartalmazza az új valorizációs számokat, ezért a nagy eltérés, az enyémbe már 2011 és az új számok vannak beépítve.
Én nem próbáltam ki a 2011-es adózónát, de örülök ha kicsi a különbség.
Korábban kérdeztem tőled:
"Van az ONYF által számolt nyugdíjad? És ehhez vannak az ONYF-től kapott adataid? Tehát ténylegesen nyugdíjas vagy? Vagy valamit félreértek?"
Mert egy előző hozzászólásodból ez derült ki.
Üdv
Tisztelt Jogiforum!
2011 május 18-án töltöm be a 60. évemet. Ez év júl.15.-én 42 év munkaviszonyom lesz..!Ha a nyugdíjigazgatóságnak is ennyi jön ki...!/ A probléma pont ez: mindenféle nyugdíjkalkulátort kipróbáltam, mindig más jön ki./Persze, mindig kevesebb mint a jelenlegi nettó fizetésem../
Hogyan lehetne megtudni, ha elmegyek előrehozott nyugdíjba, mennyi lesz a nyugdíjam?
krife
gabusch
Mielőtt elküldöd a hozzászólást tedd vágólapra kijelölés után a CTRL + C billentyűkkel, és ha eltűnik, a CTRL + V bill. kombinációval beillesztheted.
hamiki és veci.
A 2010-s adózna számításával Pl: 90000.
A hamiki kalkulátorral Pl: 99000.
A 2011-s adózna számításával nagyon-nagyon közeli a hamikiéhoz.
Ha valamit félreérthetően írtam az előbbiekben,akkor elnézést kérek.
Üdv: oldpuli
Kedves Admin !
Többször előfordul itt,hogy eltünik a hozzászólásom(pedig igyekszem profi lenni:)
Üdv:gabusch53
noszimama
Én nem vagyok szakértő, csak éppen most olvastam az ONYF oldalán, hogy az 52-es születésű férfiak, sok szolgálati idővel/ legalább 42 év, vagy több/ előrehozott nyugdíjba mehetnek 60 évesen. Mivel Neked a szolgálati időd bőven meg lesz, a munkanélküli is növeli, így 2012-ben tudsz elmenni előrehozott nyugdíjba. A rossz, hogy itt már mindenki csökkentéssel tud elmenni, esetedben ez 8,4% csökkentést jelent.
Bemásoltam az ONYF oldaláról
Előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a biztosítással járó jogviszonyban nem álló és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki
1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,
1954-ben született és a 60. éves és 183 napos életkort betöltötte.
Az érintett korosztályok esetében az ismertetett csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.
52mama
Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy milyen lehetőségek lehetnek részemre, mikor mehetnék el előrehozott öregségi nyugdíjba?
1952 júliusban született férfi vagyok.
2008 december 31-ig van 42 év és 105 nap igazolt munkaviszonyom,de dolgoztam 2010 június 15-ig. Akkor megszűnt a cég, ahol dolgoztam idáig.
2010 június 15-től 2011 március 12 munkanélkülin voltam, most pedig álláskeresési támogatást kapok, ami szeptember 12-ig tart.
Mikor tudok menni nyugdíjba?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: egy segítséget kérő!
Tisztelt Fórum!
Az a hír járja, hogy az új nyugdíjtörvényben már nem fogják szolgálati időként figyelembe venni a felsőoktatásban eltöltött éveket az 1990 előtti időszakot illetően sem. Mennyire megalapozott ez a hír?
Köszönettel: Putyi2
„Itt vannak a konvergenciaprogram részletei
Így alakítják át a nyugdíjrendszert
A nyugdíjrendszert illetően a kormány újból bevezeti a tisztán infláció alapú indexálás rendszerét - ezzel a tervek szerint jövőre 3, 2013-ban 6 milliárd forint takarítható meg. A korkedvezményes nyugdíjrendszer átalakításával és a fegyveres testületeknél szolgálók korai nyugdíjazásának megszöntetésével a tervek szerint 2012-ben 1,5, 2013-ban 5,5 milliárd forint lesz megtakarítható. A nyugdíjrendszer legnagyobb átalakítása kétségtelenül a rokkantnyugdíjak rendszeréhez kapcsolódik: már idén 12 milliárd forint megkatarítást remél itt a kormány, ami jövőre 88, 2013-ra pedig 117 milliárd forintra hízik.
Szigorítás nyugdíj- és táppénzfronton
2011 végéig elkészülnek a nyugdíjrendszer strukturális reformjához szükséges törvények. A cél, hogy konzisztens és átlátható szabályok
rendelkezzenek a nyugdíjszámítás módjáról, továbbá különválasszák a biztosítási, szolidaritási és szociális elemeket. Az új nyugdíjrendszer 2012 januárjától indul. A korkedvezményes nyugdíjra jogosító munkakörökben dolgozók számára a kormány olyan modellt akar kidolgozni, amely figyelembe veszi és elismeri az egyes munkahelyek speciális körülményeit. 2011 júliusáig felülvizsgálják mind a korai nyugdíjazás, mind a rokkantnyugdíjazás szabályait.
Hozzányúlnak a táppénzek rendszeréhez is azt követően, hogy márciusban már csökkentették az ellátás maximális összegét, a minimálbér
négyszereséről kétszeres értékre. A jövőben e téren erősítenék a biztosítási elvet, a táppénzen lévőket egészségi állapotuktól függően korai rehabilitációra küldenék. Megszüntetnék az ún. passzív táppénzt is - ez jelenleg annak jár, aki a biztosítási jogviszony megszűnését követő 3 napon belül keresőképtelenné válik.
A Strukturális Reformprogram intézkedéseinek egyenlegjavító hatása
(milliárd forint) 2011 2012 2013
1. Foglalkoztatás 3 195 213
Munkanélküli segélyezés rendszere 0 111,1 111,1
Aktív munkaerő-piaci eszközök 0 40,5 40,5
Táppénz szigorítások 3 10 10
Egyes szociális juttatások szigorítása 0 15 15
Családtámogatások nominális befagyasztása 0 18 36
2. Nyudíjrendszer reform 12 93 129
Infláció alapú indexálás 0 3 6
Korengedményes és -kedvezményes nyugdíjazás szigorítása 0 1,5 5,5
Rokkantnyugdíjazás átalakítása 12 88 117
3. Közösségi közlekedés 0 45 60
Közlekedési holding megtakarításai 0 5 15
MÁV átstrukturálása 0 30 35
Ártámogatás átalakítása 0 10 10
4. Felsőoktatás 0 12 38
Hallgatók számának csökkentése 0 5,4 15,5
Kapacitások csökkentése 0 6,6 22,5
5. Gyógyszerkassza 0 83 120
Gyógyszervállalatok befizetéseinek növelése 0 16 15
Generikus program támogatása 0 20 21
6. Önkormányzatok 0 32 122
Kötelező önkormányzati feladatok átvétele és a hitelfelvételek kontrollja 0 15 100
Adózási fegyelem javítása 0 5 10
Racionalizálás, kiszervezések tiltása 0 12 12
Államadósság-csökkentő alap befizetései 0 90 220
Elektronikus útdíj 0 0 100
Bankadó 0 90 0
Társasági adó csökkentésének elhalasztása 0 0 120
Forrás: NGM”
Ez van!
Ugyebár mindannyian jól tudjuk, hogy a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj, mit jelent. Az előbb említetteknek, nincs köze az előre hozott öregségi nyugdíjhoz, az egy másik kategória.
Csak azt nem értem egyesek, miért keverik az előre hozott öregségi nyugdíjat is a megváltoztatni kívántak kategóriájába.
A Szél Kálmán tervben és a most megjelent konvergenciaprogram részleteiben is ki, hol lát itt, erre való utalást?
Még Svéd országban is ellehet menni a 67 éves nyugdíj korhatár előtt nyugdíjba, legkorábban 61 évesen.
Nem is lehet ezt másként, több okból is…
Üdvözlettel: 7János77
Üdvözlet mindenkinek!
Olvasva a kérdéseket-válaszokat, sajnos nem találtam magamra nézve érdemlegeset, ezért leírom kérdésem, hátha valaki tudja a választ, megoldást!
1952.évben született férfi vagyok, 45 éves munkaviszonnyal. Öregségi nyugdíjba, korengedményes nyugdíjba mikor mehetek? Megválthatom e a hátralévő időmet, ha a munkáltató nem fizet, fizethetek e én?
Vajon mennyi az az összeg, amennyit /ha fizethetek/ fizetnem kell a hátralévő idő megváltására?
Előre is köszönöm, ha valaki tájékoztat!
Oldpuli
Van az ONYF által számolt nyugdíjad? És ehhez vannak az ONYF-től kapott adataid? Tehát ténylegesen nyugdíjas vagy? Vagy valamit félreértek?
Veci, Oldpuli
Nem értem, melyik melyiktől több, vagy kevesebb?
Adózóna: pl.: 100000
Onyf: 90000
Hamiki: 110000 ?
Üdv: Korall (53-as nö)
Kedves Veci.
Én is átszámoltam az www.adozona.hu nyugdíjkalkulátorával a nyugdíjat, Az általam felvitt legfrissebb adatokkal, a tényleges ONYF által kiszámolt nyugdíj nekem is 10 %-al kevesebb lett. A hamiki kalkulátorától pedig kb. 10 %-al több. Vagyis az én általam felvitt adataim alapján REMÉLEM a hamiki kalkulátora van közelebb a tényleges összeghez.
Amit nem értek,hogy a 2011 mezőbe beírom a várható éves jövedelmemet,akkor kevesebb lesz a vég összeg,mint a 2010-s ???
Úgy gondoltam ezt én is megosztom veletek.
oldpuli
Korall54
Úgy érzem a szavaidból, hogy csak átgondoltad amit korábban mondtam, hogy érdemesebb kivárni még olyan áron is, hogy nem felmentéssell mégy el, hanem az utolsó pillanatig kivársz. Lehet, hogy nem is lesz rá szükség. Addigra valóban kiderülnek a dolgok. Én hasonló cipőben vagyok és úgy döntöttem kivárok. És ráadásul valóban nem átlagkeresettel leszel felmentéseben, mint Lyonee is írta.
Oldpuli és mások
Estefelé átnézem a fájlomat és kiegészítem esetlegesen megjegyzésekkel. Azóta csináltam (javítottam rajta) másikat, de annak a működésében sem vagyok biztos, mert nem tudom kivel egyeztetni és (bár kaptam adatokat de azok sem teljesen normálisak) nincsenek olyan kontroladataim, amelyek teljesen egyszerűek, nincs bennük gubanc és az ONYF-től származnak, tehát hitelesek.
Lyonee
Poénnak szántam, de azért a többi részét komolyan gondoltam. Ti vagytok a fő válaszolók.
Veci
Köszönöm, hogy betetted a linket, én már nem találtam rá és csodálkoztam is hogy hová tünt.
http://data.hu/…tor_2011.xls Lassú töltésre kattints!
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Hamiki.
Szeretném a te kalkulátoroddal kiszámolni a leendő nyugdíjam ,de nincs meg a táblázat éskérlek,ha átküldenéd vagy valaki aki használta megosztaná velem.
Előre is köszönöm: oldpuli
hamiki
Nem eszlek meg, még csak nem is ugrok.
Te másképpen kezeled az ellátatlan időszakot, mint az adózónás. Néhány sorban a tábla alá írhatnál egy kis útmutatót.
Én is kipróbáltam a kalkulátorodat, és 2011-re kb. 6000 Ft-tal kevesebb jött ki, mint az adózónás 2010-es, ami biztos, hogy jó, mert mindenkinek inkább kicsit több lett a nyugdíja, aki nyugdíjba vonult. Pedig kb 7%-kal nagyobb összegnek kellett volna kijönni a 2010-es évhez képest. A 2011-es adózónásnál, pedig 19000Ft-at lett kevesebb ha a tiéddel számolok. Pedig egyszerű eset vagyok, nincsenek kieső időszakok a táppénzen kívül.
Lyonee
Az egyetemet nappalin végeztem. Már eléggé kitanultam én is az idevágó tudnivalókat, a helyes értelmezéshez zonban jó a megerősítés. Köszi a nyugtató szavakért.
Majd nov. végén, talán akkor már lesz konkrét infó a változásokról, döntök, hogy mit lépjek.
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
ancsika11
Semmit, de mint mindenhol, itt is kell valami szabályrendszernek lenni.
Én itt csak normál, kérdező fórumtag vagyok, de vannak akik ezt a fórumot működtetik a tanácaikkal, nem tudom milyen felállásban, de ők "éjjel" nappal készen állnak a válaszra, így nem szállok vitába azzal, ha ők mást favorizálnak.
Néha beleszólok valamibe, néha válaszolok, ennyi.
Én anno közreadtam azt amit csináltam, megjegyezve, hogy ez sem kezel különleges eseteket, csak a normálisat: van bér, van jutalom, esetleg néha kieső nap, folyamatos a munkaviszony, mindegy, hogy hol, de folyamatosan van.
Az én fájlom kicsit más logika szerint épül fel, de megjelenését tekinve hasonló, és tudom róla, hogy nem teljesen pontos, ahogy Veci si írta van eltérés a tény adatokhoz képest.
De egyenlőre nem jöttem rá az okára, bár ezerszer átrágtam magam a jogszabályon. Az viszont igaz, hogy a jogszabálynak vannak olyan homályos részei (a számításnak), amely alapján nem tudom eldönteni, a jogalkotó hogy gondolta. És itt lehet a probléma forrása, de eddig nem változtattam rajta, csak időnként van rá időm nézegetni
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02