Előrehozott öregségi nyugdíj

kovibec # 2011.04.26. 09:04

Tisztelt jogi fórum.

Arra szeretnék választ kapni a még érvényben lévő előrehozott nyugdíjtörvény alapján mire leszek jogosult?
1951-es születésű férfi vagyok.Az idén pontossan
2011 07.13-án leszek 60 éves, ha előrehozott nyugdíjba akarok jönni és meg van a min. 40-év szolgálati időm és a jelzett időn tul nem fogok jogviszonyban állni a munkáltatómmal csökkentés nélküli vagy csökkentett összegü nyugdíjra leszek jogosult.
Köszönettel Kovibec

kf51 # 2011.04.26. 08:24

..kiegészítés az előbbiekhez:.." azon a napon, amelytől kezdődően a nyugellátást megállapítják biztosítással járó jogviszonyban nem áll.."

???: honnan tudom melyik lesz az a nap? előre mondjam fel a jogviszonyt? vagy :...?

krife

kf51 # 2011.04.26. 08:05

Tisztelt Jogifórum!

Kérdésem: 1951 máj. 18.-án születtem, és ha minden jól megy, a 40 évem is meglesz az előrehozott nyugdíjhoz. Mi a pontos ügymenet? Úgy tudom hogy a biztosítási jogviszonyt, nálam a közalkalmazottit, meg kell szüntetni. Először viszont, ha jól értelmezem, nyugdíjasnak kell lenni:
Tehát: beadom a nyugdíjazási kérelmet, aztán ha megjön a nyugdíj megállapítása kérem a felmentésemet?
Mi lesz a 7 hónapos felmentési idővel? Kapok még közben fizetést? Rengeteg kérdés, probléma.. Mi a teendő?

krife

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.23. 15:17

Gabusch

Vicces vagy, de hasonlókat. Nálad a @ bünti vagy érdem?

gabusch # 2011.04.23. 09:28

@hamiki
Köszi hogy belinkelted :-)
Már szigorlatozni is tudnék belőle:-)

Cserébe küldöm a napi cukiságot:
A falusi nénike sztorija búcsú előtt: Meszelnyi is kék, ablakot pucolnyi is kék, csirkét koppasztanyi is kék, kalácsot dagasztanyi is kék, ... aaah, bassza szent, inkább lefekszek.
:-))gabusch53

Veci # 2011.04.23. 06:09

Erak
A nyugdíj számításnál a ledolgozott évek szerint számolnak. A korkedvezményt a csökkentés mértékének meghatározásánál veszik figyelembe. A korkedvezmény időtartamát a nyugdíjba vonulási lehetőségnél számít.

Ha a szolgálati idő 41 év, akkor a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 82 %-a az induló nyugdíj.
Gondolom férfi esetében érdeklődsz, mert a nőknél csökkentés nélküli az idén nyugdíjba vonuló esetében.

A férjem is korkedvezményes, ő 1953-ban született, szolgálati ideje korkedvezmény nélkül 42 év, így 58 évesen eljöhetett korkedvezméníyes előrehozott nyugdíjba, a csökkentés mértéke 3,6 %.

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.23. 05:33

Gabusch

Rögtön igazoltam, amit írtam (az összevissza beszélek-ről): elég ha a vastagon szedett sorra rákattintasz az egereddel!

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.23. 05:30

Gabusch

Olvasgasd szorgalmasan a 1997. évi LXXXI. törvényt
a társadalombiztosítási nyugellátásról, mely az alábbi linken található (csak bemásolod a böngészőbe a címet!):

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Figyelmedbe ajánlom a 18.§, 18.A §, 18.B § részeket, csak a korhatárról szól!
Ez a pillanatnyilag legaktuálisabb és még érvényben lévő jogforrás, és ne higgy a netnek (és a tv-nek se), ott mindenfajta emberek összevissza írogatnak (mint pl. én).

Erak # 2011.04.23. 05:19

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a nyugdíj összegének kiszámításakor a korkedvezményes évekkel számolnak-e. Tehát ha 43 évből 2 év a korkedvezmény,akkor az összeget 41 vagy 43 év után számítják ki?

A választ előre is köszönöm!

Üdv.Erak

Veci # 2011.04.22. 19:42

1997-es nyugdíjtörvény szerint a nőknek és férfiaknak egyaránt 62 év volt az öregségi nyugdíjkorhatár. 2010-től módosuét először az 1952-ben születetteknél.
ITT a hatályos tv. a 18.§ tartalmazza az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.04.22. 16:51

Gabusch

A tv alatt a törvényt értettem. Én továbbra is úgy látom, hogy egy konkrét születési évre van (volt) egy konkrét korhatár. Nos ez valahánytól valahányig születettekre egyforma volt, de ahogy az időben megyünk előre, úgy változik. Tehát a születési évre kell rákeresni az éppen aktuális törv-ben, hogy az illetőnek mi a korhatára.

Üdv: Korall (53-as nö)

gabusch # 2011.04.22. 16:07

Kedves Veci !
Mi volt eddig az az egységes korhatár 1997 óta ?
Ne maradjak már tudatlan:)
A Korall54 fogalmazta meg remekül a katyvazt..általános nyugdíjkorhatár nincs !!
(a németeknél pl.van)

@korall54
A netet nézem és nem a tivit..bocsi, de a tivi mára nekem nem elég:-)

Veci # 2011.04.21. 20:05

Már 1997-től egységes az öregségi nyugdíjkorhatár férfiak és nők esetében. Az előrehozott nyugdíjba vonulásnál volt különbség.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.04.21. 12:05
Gabusch Az, hoy általános nyugdíjkorhatár, törvényileg értelmezhetetlen és mint olyan, nincs is. A nyugdíkorhatár a tv-ben mindig születési évre vetítve, nemenként bontva volt és van. A jövőben hogy lesz, nem tudjuk. Mindenesetre megfigyeltem az elmúlt 8-10 év tv-változásaiban azt, hogy kinek-kinek az esedékes nyugdíjba vonulási éve előtt 2-3 évvel, de legkevesebb egy köztes évvel előbb változtattak rávonatkozó jogszabályt, nem pedig előtte hetekkel vagy egy-két hónappal.Én pl-ul 2006-ban már tudtam
  • ez az én ceterum censeo-m --, hogy 53-as nő lévén 2012-ben mehetek előrehozottba. Benne van a határozatban, amit akkor a szolgálati idő kiszámoltatásakor kaptam. No itt a bibi, ha ezt minden jogi elvnek ellentmondva, teszem azt, dec. 23-án átírják.
A bírák korhatára a születési évük szerint van meghatározva a tv-ben. Valószínű, hogy sokan az idősek közül olyan születésűek, hogy rájuk a 62 év az irányadó.De ezt nem lehet általánosnak nevezni, mert lehet köztük olyan is, akire még a 60 év vonatkozott. Gabusch, csak a tv-t nézd, ne a médihíreket, amik többnyire pontatlanok és felületesek.

Üdv: Korall

sitimaci # 2011.04.21. 10:55

Marha jó,gratulálok hogy nem fáradtak el a munkában úgy,mint az a nő,vagy férfi akik kemény fizikai munkát végeztek a stresszen kivül több évtizedi munka után,fáj minden porcikájuk,gyógyszereken élnek hogy betudjanak menni dolgozni!De!!! Ne ez legyen a példa a nyugdijkorhatárnál,mert ez csúsztatás,félreértelmezés!!!!!!!!!!!!!!!!!!

gabusch # 2011.04.21. 09:03

Részlet a nol.cikkből:
"– Nem lesz ennek a korhatárnak olyan jótékony hatása, hogy a valóban öreg, szellemileg már kevésbé friss bírák a fiatalabbaknak adják át a helyüket?

• A félreértések eloszlatása végett hangsúlyozni kell: a bírákra eddig is vonatkozott az általános nyugdíjkorhatár. A hetvenéves kor a bírói jogviszony megszűntét jelentette, nem azt, hogy addig kell bíráskodni. Ha egy bíró nem akart önként távozni, akár alkalmassági vizsgálatot is lehetett kérni vele szemben. Kétségtelen, hogy Magyarországon is szívesen dolgoztak pár évvel tovább a bírák. Én is, bár eléggé egyedi módon nem nyugdíjaztattam magam, s nem a nyugdíjam mellett vettem fel a fizetésemet. Sokak szerint ezért is megérdemelnék egy újabb címkét a homlokomra, azt, hogy hülye vagyok."
  1. máig nem értem, hogy mi volt eddig az átlagos nyugdíjkorhatár?
  2. (pszichésen) egészen vidám dolog a nyugdíj mellett egy fizetést is hazavinni:-)
sitimaci # 2011.04.21. 05:55

Most egy a lényeg,hogy aki még idén /2011.dec. 31.-/ig elmehet akármelyik nyugdijba,mert megvan minden feltétele, az eltudjon menni!!! A 2012-az még a jövő zenéje,az ideiért is még drukkolni kell!!!

Korall54 # 2011.04.20. 11:17

hamiki

Attól tartok, hogy csak dec. közepén, végén tudunk pontos, konkrét infót az új nyugdíjrendszerről.(Lásd tavaly a női 40 éves nyugdíjat!)
Most júl.1-ig csak a rokkantakkal foglalkoznak és a korkedvezménnyel. Júl-aug.ban nyári szünet lesz, tehát csak ősszel kezdik az új nyugdíjrendszer kidolgozását. Aztán majd jó lesz, ha Karácsonykor kijön a Közlönyben. No ez a nem mindegy azoknak, akik 2012- ben szabályosan, törvényesen nyugdíjba mehetnek(?) a mostani jogszabály szerint még. Legalább nov. közepéig meg kellene tudnunk a tutit, hogy legyen idő a sorsunk alakítására.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.04.20. 09:02

7jános77

Idézet az általad idézett szövegből:
A cél, hogy konzisztens és átlátható szabályok
rendelkezzenek a nyugdíjszámítás módjáról,

sem valami megnyugtató, mert erre is ráfaraghatunk.

Nem is kell, hogy változzon az öregségi nyugdíj szabályozása, elég ha csak kevesebbet számolnak el átláthatóság címén.
Lásd 2009.01.01. az 51-ek és az ebben még érintettek is vesztettek 8,4%-ot.
Látsz Te ebben a szövegben erre garanciát?

És bár most mást értünk alatta, de az előrehozott 2 éve vajon nem kedvezmény-e? Lásd előttem szóló Matolcsy idézete!

A konvergencia programból egyenlőre csak az olvasható ki tisztán, hogy hány milliárdra van szükség, a többi legkorábban júlis 1-től derülhet ki.

Nem akarom tiszteletlenül befejezni, de ismered: hány éves vagy ..... ?!?! ... és Te még hiszel a mesékben?

Orchidea_ # 2011.04.20. 07:52

Tisztelt fórumozók tudna-e valaki nekem abban segíteni hogy-hogy kell a felmentést irásban kérni. Egyszer már valaki feltette hogy mit kell tartalmaznia de sajnos nem találom.Ha valaki tudd segitsen előre is köszönöm Orchidea

Veci # 2011.04.20. 06:33

Esopus
Próbáld meg, hátha megállapodást köt veled a munkáltató, szerintem, ha jó munkaerő vagy/voltál, akkor megteszi. Szurkolok neked.
A készülő nyugdíjtörvénnyel kapcsolatban egyenlőre kár találgatni, és ötleteket se adjunk a fórumon a törvényalkotóknat. "eléggé felkészültek ők az élet dolgai iránt".

Üdvözlettel Veci

7jános77 # 2011.04.20. 06:31

Tisztelt Fórumozók!

Az a baj, hogy a 60. év környékén már nagyon sokunknak az öregedés és az abból adódó betegségek, nagyban megnehezítik a mindennapok munkáját.
Magam is, úgy vagyok a munkámmal, amit egyébként korábban szerettem, hogy egyre nehezebben tudom teljesíteni a sok stresszel és rossz feltételekkel is nehezített munkámat.
A nehézségek leküzdésében az ad erőt, hogy hamarosan el tudok menni előre hozott öregségi nyugdíjba. Legalább is nagyon remélem. (52-es év eleji, addigra már 45 év szolgálati jogviszonnyal)
Általában elhiszem, amit mondanak.

Az előrehozott öregségi nyugdíjat azért találták ki, hogy aki már nehezen képes, vagy nem nagyon tudja teljesíteni a munkáját, dönthessen úgy, hogy nyugdíjba vonul.
Az is igaz, hogy az így nyugdíjba vonulókat, (már büntetik) csak csökkentéssel lehet nyugdíjba menni.
Természetes, hogy vonzóvá kell tenni a tovább dolgozást.
Aki sokat keres, jó feltételek között végezheti a munkáját, egészsége rendben van, az úgy sem akar nyugdíjba menni.

Nagyon elbizonytalanítottatok, de reménykedem, mást úgysem tehetek!

Üdvözlet mindenkinek: 7János77

Korall54 # 2011.04.20. 06:02

7jános77

2012. jan 1-től lép hatályba az új nyugdíjrendszer, mint tudjuk, csak azt nem tudjuk pontosan részletesen, mi hogyan változik a jelenlegi tv-hez képest, és melyik születési évjárattól kezdve lesz érvényes az új tv.

vacsi # 2011.04.20. 04:36

7jános77!
Az a lángész Matolcsy nyilatkozott úgy, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárnál korábban senki nem mehet nyugdíjba!

vacsi # 2011.04.20. 04:30

Rózsaolaj, a korkedvezményes évek összeadódnak, de a Nyugdíjintézet a korkedvezmény elismeréséhez kéri a valamikori munkáltató igazolását arról, hogy ilyen munkakörben dolgoztál, tehát nem elég a munkakönyv, egyéb papírok! És itt van a gond: a régi vállalatok megszűntek, már senki nem tud semmilyen papírokról! A férjem keszonos volt a KÉV-METRO-nál, 2 éve intézzük a korkedvezményét, azt meg 93-ban felszámolták, azóta elérhetetlenek a papírjai!
Először a szolgálati idő kiszámításához add be a papírjaidat, majd kiderül, mit lehet intézni. Sok sikert!