Előrehozott öregségi nyugdíj

sitimaci # 2011.04.29. 11:49
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?… ----
  • Az előrehozott nygdij is benne van ebben a dokumentumban,mindenki megtudja nézni a rá vonatkozó időpontot,meg mindent amit tudni akar,katt rá!!!
vchriss # 2011.04.29. 09:10

Tisztelt Fórum!

Az előrehozott csökkentett öregségi nyugdíjjal kapcsolatban lenne kérdésem.
Adatok:
férfi, 1958-ban született, 53 éves
35-36 év munkaviszonya van,
van 5 év korkedvezménye (buszsofőr).
Mikor mehet el előrehozott csökkentett öregségi nyugdíjba? Mik a feltételei?
A csökkentés hogyan alakul, milyen mértékű?

Köszönöm szépen előre a választ!

pneam # 2011.04.28. 08:31

Köszönöm a gyors választ.
Olvasom a régebbi hozzászólásokat is, valóban kétségbeejtő ez a bizonytalanság a korosztályunk (1953-ban született nők) számára.Tudom, hogy vannak nálam rosszabb helyeztben lévők is, de nekem sem volt könnyű az életem. Az egyetemet nappalin végeztem, három diplomás gyereket neveltem fel, anyukámat és nagybeteg férjemet ápoltam a munka mellett. A munkahelyem az utóbbi években olyan stressz uralkodik, hogy sorra dőlnek ki a (nálam fiatalabb) kollégák is, aki teheti, máshol keresi a boldogulást. Más munkahelyre az én koromban persze már nem számíthatok. Csak abban reménykedhetek, hogy még egy évet kell valahogy kihúzni. Négy kicsi unoka vár otthon, hogy a fiatal szülők dolgozni tudjanak.

lang # 2011.04.28. 05:12

Lyonee!
Köszönöm így mégiscsak szebben fest.
Szép napot!
:-)

szafika # 2011.04.28. 04:50

Vecinek : Jojo78 -nak ha 58-ban született, 72-ben fejeződött be a 8 általánosa, onnan 40 év 2012-ben telik le, persze attól le lehet kérni a szolgálatiidő megállapítást.

csica13 # 2011.04.28. 04:05

T.Veci!

Kérdésem,hogy a 3 éves gyes-t beszámítják e az előrehozott csökkentett nyugdíjba?
Köszi
csica13

Korall54 # 2011.04.27. 19:44

Jojó78

Kérdésedből úgy ítélem, hogy édesanyád a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjára lehet jogosult.
Az első lépés a lakóhely szerinti Regionális Nyugdíjbiztosító Igazgatósághoz benyújtani a jogosultsági idő kiszámítására vonatkozó kérelmet. Vagy ott a hivatalban kell nyomtatványt kérni ehhez, vagy az ONYF honlapjáról a nyomtatványtárból is le lehet tölteni és kinyomtatni a K01-es nyomtatványt, majd kitöltve iratokat mellékelve kell beadni. Részleteiben nem tudok mindent pontosan, de ha beleolvastok a "40 év munkaviszony után nyugdíj" c. topikba, ott sok mindenre fény derül, mert ott főleg csak erről írnak. További kérdéseidet is, ajánlom, hogy inkább oda írd be.

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Jojo78 # 2011.04.27. 18:48

T.Fórum!
Én kérdeztem,de úgy látszik,hogy itt nem kapok választ.Remélem,hogy nem így lesz.!!!!!Még mindig váróm a választ.

Korall54 # 2011.04.27. 18:34

pneam

Amit az első bekezdésben írsz, ez így lehetne a jelenlegi törv. szerint.(53-as nő, 59 éves, 40 év szolg.idő, nem csökkentett előrehozott nyd.)
40 év szolg. idő után a nyd. összege a valorizált nettó átlagkereset 80%-a. Minden további év a negyvenen felül +2%, azaz 63 éves korodban 88%-kal számolnának. Mindez csak a jelenleg hatályos jogszabály szerint. Azonban most a tervezgetést fel kell függeszteni, amíg nem tudjuk, hogy az új törv. 2012. jan. 1-től mit szab ki.
Csak bizakodhatunk, hogy a jelenlegi törv. szerinti 2012-es nyugdíjazásokat meghagyják.

Üdv: Korall

Lyonee # 2011.04.27. 17:09

lang
Nem.
Kiszámolnak egy átlagfizetést, ezt szorozzák 84%-kal a szolgálati időd alapján, majd a kapott értéket csökkentik 8,4%-kal.
NY=Átlag x 0,84 x (1-0,084)=Átlag x 0,76944

pneam # 2011.04.27. 15:04

Tisztelt Jogi Fórum!
2012. november 12-én töltöm be az 59. évemet és a 40 éves szolgálati időm is meglesz. A jelenleg érvényes jogszabály szerint előrehozott (és nem csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra leszek jogosult.
Kérdésem, hogy a nyugdíjam így százaléklosan mennyivel lesz kevesebb, mintha az öregségi nyugdíj korhatár elérésekor mennék nyugdíjba? Ha tovább dolgoznék, de 63 éves korom előtt mégis nyugdíjba vonulnék, akkor hogyan alakulna a nyugdíjam összege?
Válaszukat előre is köszönöüm.

m.n.zs. # 2011.04.27. 14:29

Kedves Fórumozók !
Rég voltam itt, de azért időnként olvasgattam!
Szeretném megkérdezni, hogy valaki tudd e valamit a szolgálati idő megváltásáról.
Kb. 42 évem van. ( Bruttó)
A 40 éves kedvezményes nyugdíjhoz vajon lehet-e valamennyi időt megváltani.
Most hallottam erről a Nyugdíjbizt. Irodába. De azt mondta a ügyintéző, várjam meg a határozatot az évek összeszámolásáról, és utána lehet majd érdemben valamit kezdeni.
De én túl türelmetlen vagyok, és szeretném tudni hogy milyen lehetőségem lenne?
Ha valaki tud segíteni, irányítson már, szeretnék utána nézni!
Szép jó napot Mindenkinek

lang # 2011.04.27. 13:14

Veci, Lyonee!
Kérem segítsetek.
51.07-es férfi közalkalmazott 42év munkaviszonnyal.
Ha születésnapomat követő napon nyugdíjba megyek a csökkentés -8,4%+(2x2)%=-4,4%
Jól gondolom?
Üdv.

Jojo78 # 2011.04.27. 12:17

T Fórum!
Édesanyának a nevében kérdezem önöket 1958-as születésű 34 ledolgozott éve van és 4 gyereket szült hallottuk,hogy elmehetne nyugdíjba.Azt szeretnék tudni,hogy ez igaz-e és mit kell tennünk és hol kell ezt intézni.Kérésemet előre is Köszönöm!

kf51 # 2011.04.27. 11:56

Felhívnám a figyelmet az alábbiakra:

95. Közalkalmazottak nyugdíjazás előtti felmentési idejére milyen szabályok
vonatkoznak?
A Kjt. szerint a munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt felmentéssel többek között
akkor szüntetheti meg, ha az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori és szolgálati
idő feltételeivel rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.
A Kjt. 30. § (1) bekezdésének fent idézett, új e) ponttal való kiegészítését az indokolta,
hogy Tny. 2008. január 1-jétől hatályos 9. §-a az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultág
feltételévé tette a biztosítással járó jogviszony megszüntetését. A Kjt. régi szabályai
szerint viszont felmentéssel csak akkor lehetett nyugdíjasnak minősülés címén
megszüntetni a közalkalmazotti jogviszonyt, ha a közalkalmazottnak az előrehozott
öregségi nyugdíjat a nyugdíjfolyósító szerv kérelmére megállapította. Ez viszont a Tny.
fenti szabályai szerint nem történhet volna meg 2008. január 1-jét követően.
Erre tekintettel a módosítás kiegészítette a felmentési okokat egy új körülménnyel. A
közalkalmazott kérheti a felmentését, ha az előrehozott (csökkentett előrehozott) öregségi
nyugdíj életkori, valamint szolgálati időre vonatkozó feltételeivel a felmentési idő
leteltekor rendelkezik (de a nyugdíjhatóság még nem állapította meg számára e nyugdíjat).
A munkáltató mérlegelheti, hogy a felmentési kérelemnek eleget tesz-e. (2007. évi
CLXXIX. törvény 11.§)
= http://www.humansztrada.hu/…rol_2011.pdf

krife

Vabi # 2011.04.27. 06:44

Korall54

A beidézett szöveg

"5.§ (7) Az 1953. évben született személyek esetében a munkáltató az R. 1. § (2) bekezdése szerinti befizetési kötelezettségén túl, azt kiegészítve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak megtéríti a kiszámított korengedményes nyugdíj összegére - a megállapítás naptári évében irányadó januári nyugdíjemelés százalékos mértékével - számított nyugdíjemelés annyi naptári hónapra irányadó összegét, ahány hónapra a munkáltató fizetési kötelezettsége fennáll.

szerintem a munkáltatóra vonatkozik és nem a nyugdíjba vonulóra. A férjemnél 2010-re megállapították a nyugdíj összegét ezt az összeget kapta 2010.december 20-31-ig és 2011.január 1-től kapja a 3,8%-kal emelkedett összeget. A te esetedben úgy gondolom, hogy 2011 évi szorzókkal állapítják meg a nyugdíj összegét és ha lesz emelés 2012-re, 2012 január 1-től fog emelkedni a 2011-ben megállapított nyugdíj.

Lyonee # 2011.04.26. 15:21

Korall 54
Szerintem itt arról van szó, hogy mivel egy-összegben kell mindent befizetni, ezért 2011-ben még nem tudják, hogy a nyugdíjak összege 2012-ben hogyan fog változni, ezért a megállapítás évében érvényes emeléssel számolnak, annyi hónapra, amennyi a munkáltató fizetési kötelezettsége. Ez csak egy megközelítő összeg a későbbi emelések finanszírozására, amit később nehéz lenne behajtani. A + kb. egyszeri nyugdíjemelést biztosít, de gondolj bele, hogy a teljes befizetett összeg kamatozik, valószínűleg nagyobb %-ban, mint a nyugdíjemelés, igaz lassan el is fogy. Szóval kb. ez biztosítja a nyugdíjat a további emelésekkel 2013, 2014, stb. évekre.
Nem hiszem, hogy a megállapítás évében is emelnék a nyugdíjat, majd a következő év jan. 1-től.
Az összes hónapot figyelembe vevő alap +emelés befizetés csak egy keretet biztosít a következő évek januári nyugdíjaihoz.

Korall54 # 2011.04.26. 14:34

Vabi

Köszönöm a gyors reagálásodat. Ezek szerint két emelést kell megkapni? A férjednek a 2010-re kiszámolt összeg tartalmazta a 2010-es emelést, és ez emelkedett 2011-ben? Ugyanis a mostani módosított rendeletben az áll, amit beidéztem, és nem szól a köv. évi emelésről.
Megjegyzem, a férjed még a korábbi rendelet szerint lett korengedményes. Mindegy, amit írtál, biztató, mert még akár jobban is lehet járni, különösen ha a most várható változtatásokra gondolok.

Mégegyszer köszi: Korall

Vabi # 2011.04.26. 13:48

Korall 54 és Veci!

Ha 2011.-ben megy korengedményes nyugdíjba az illető akkor a 2012-es nyugdíjemelést (ha lesz) megkapja január l-től. A férjem 2010.december 20.-án ment korengedményes nyugdíjba és 2011.január 1-től megkapta a 3.8 %-os emelést.

Korall54 # 2011.04.26. 12:59

Veci

A korengedményes ....
283/2009.(XII.11) Kormányrendelet
Idézet:
1.§ d) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontja legkésőbb 2011. december 31-e.
5.§ (7) Az 1953. évben született személyek esetében a munkáltató az R. 1. § (2) bekezdése szerinti befizetési kötelezettségén túl, azt kiegészítve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak megtéríti a kiszámított korengedményes nyugdíj összegére - a megállapítás naptári évében irányadó januári nyugdíjemelés százalékos mértékével - számított nyugdíjemelés annyi naptári hónapra irányadó összegét, ahány hónapra a munkáltató fizetési kötelezettsége fennáll.

Tehát az 53-as nő 2011. dec.31-től korengedményes nyd-at kap, úgy, hogy a kiszámolt összeg növekszik az ezévi 3,8 %-kal. Kérdés: 2012. jan.1-től, ha lesz emelés, azt is megkapja-e? Ez nem világos a rendeletből.
Bevallom, most már engem is kezd érdekelni ez a megoldás, lehet, hogy a munkáltatónak is jó lenne létszám leépítés miatt.
Üdv:Korall

Veci # 2011.04.26. 12:35

Korall54
Véleményem szerint, ha az idén korengedményes nyugdíjba megy az ismerősöd, akkor már 2012.01.01-től számolják a nyugdíj emelést, ez minden évben január 1-től történiik meg. Miért lenne ez másként a korengedményes nyugdíj esetében?
Vagyis a besfizetés is január 1től lenne a munkáltató részéről és a nyugdíjas is január 1-től kapja az emelt nyugdíjat.
DE pontosabb választ a Nyugdíjbiztosító tud adni. ilyen kérdést eddig csak te tettél fel, nincs rá tapasztalatunk.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.04.26. 12:26

Tisztelt Fórum!

Az egyik nőismerősömnek (1953.márc. 21.) kilátása van ősszel korengedményes nyugdíjba menni.Feltételei megvannak, a munkáltatója és ő is tisztában vannak a jogszabályi előírásokkal. A kérdés az, hogy a kiszámolt nyugdíj összegére az ez évi nyugdíjemelésen túl a 2012-es emelést is meg kell-e kapnia, amit persze a munkáltató fizet be a Tb-nek az 59. születésnapjáig. Vagy a 2012-es emelést csak a szülinap utántól kapja? Vagy esetleg 2012-ben nem is kap emelést?

Tisztelettel: Korall

Veci # 2011.04.26. 12:22

kovibec
Mindenképpen csökkentett előrehozott nyugdíjat kapsz, ami max. 8,4 %.

Laci53
A munkáltatód köthetne veled megállapodást a korengedményes nyugdíjra, és a ma még hatályos tv. szerint a 61. szülinapodig tartó időre kellene egxy összegben befizetni a Nyugdíjfolyósítóhoz a nyugdíj+nyugdíjemelés+posta költségek.
ITT találod a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatos tájékoztatót: http://www.onyf.hu/?…
A nyugdíj max. 8,4 %-al csökkentett lesz.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.04.26. 12:18

kf51
Feltételezem, hogy férfiként érdeklődsz. Add be a felmentési kérelmet a munkáltatónak a Kjt 30.§ (1) e. pont szerint, ezt írásban kérjed, és akkor nyugdíjasnak minősülsz a 37/B.§ szerint. Az utolsó jogviszonyban töltött napod a szülinapod legyen és másnaptól kérheted a Nyugdíjbiztosítónál a nyugdíjad megállapítását.
Tehát először kérni kell a felmentést, majd amikor minden papírt megkapsz a jogviszony megszűnésével kapcsolatban akkor a K02-es nyomtatványon add be a kérelmet.
ITT találod a nyomtatványt: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Mivel volt már szolgálati idő megállapításod, csak az azóta keletkezett jogviszonyt kell a kérvénnyel igazolni.

Üdvözlettel Veci

Laci53 # 2011.04.26. 10:37

Tisztelt jogi fórum!

1953.04.29.-én születtem. A szolgálati időm: 39 év 158 nap. Elmennék előrehozott nyugdíjba, mivel a munkáltatóm kifizetné a hátra lévő időt.
Az a kérdésem, hogy ez lehetséges-e, és kb mennyit kellene befizetni?

Köszönettel. sako