Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.05.04. 14:27

pistam
Nincs lehetőség rá a ma még hatályos tv. szerint, mert az idén az 1953-ig születettek jogosultak a korengedményes nyugdíj megállapodáshoz. Alapfeltétel, hogy az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 éven belül legyen a munkavállaló.
A férjednek ez 63,5-5=58,5 évesen lehetne, de úgy hírlik, hogy a korengedményes nyugdíj lehetősége kb. megszűnne 2012-től. Nem tudni, hogy mit fog az új nyugdíjrendszeri változás takarni.

Üdvözlettel Veci

pistam # 2011.05.04. 14:15

Férjem 54. 01.11-én született. Jelenleg 43 éves munkaviszonnyal rendelkezik. Jelenlegi törvények alapján 2013-ban tudna nyugdíjba menni. Kérdésem, amennyiben a munkáltató vállalja, hogy még ebben az évben befizeti az előre hozott korengedményes nyugdíjazáshoz szükséges összeget, el tudna-e menni nyugdíjba.

Veci # 2011.05.03. 10:20

s.e.122
A ma hatályos tv. szerint (ha marad az előrehezott nyugdíj lehetősége is) max. 8,4 %-al csökkentett nyugdíj lesz. Ugyanez van a korengedményes nyugdíj esetében is.
Ha betölti a 63 évet, akkor nem csökkentett. Olvasd el a tv. 18/B.§-t: http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

A sorkatonai szolgálat időtartama a szolgálati időben benne van. Kérjetek a Nyugdíjbiztosítótól szolgálati idő megállapítást (ha már kért, akkor abban már figyelembe vették a sorkatonai szolgálatot), küldjétek be a katonakönyvet is. A K01-es nyomtatványt kell kitölteni, Itt találod:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Üdvözlettel Veci

s.e.122 # 2011.05.03. 07:44

Kedves Veci!

Köszönjük gyors válaszodat.
Hallottam valami csökkentett összegű nyugdíjról is, ez nem vonatkozik rá? (30 naponként 0,3% -ra gondolok)
A katonaévek munkaviszonyba beleszámítanak, igaz?
szia. Eszter

Veci # 2011.05.03. 06:44

s.e.122
A ma még hatályos tv. szerint az öregségi nyugdíjkorhatára 63 év, ettől 3 évvel korábban (60. évesen) elmehet(-ne) előrehozott nyugdíjba, ha 42 év a szolgálati ideje, ha kevesebb van, akkor csak 61 évesen.
MÁS lehetőség, ha a munkáltató megállapodást kötne vele ez év dec. 31-ig a korengedményes nyugdíjra, ami azzal járna, hogy a munkáltató az előrehozott nyugdíjkorhatárig egy összegben befizeti a nyugdíj+nyugdíjemelés+postaköltség összegét (42 év szolg. idő esetén 60. szülinapig, kevesebb esetén max. 61 éves koráig, édesapádnak nincs még 42 éve). Erre a munkáltató nem kötelezhető, ennyi rengeteg pénz egy összegű kifizetése miatt.
Majd figyeljétek év vége felé a nyugdíjrendszerrel történő változásokat.

Üdvözlettel Veci

s.e.122 # 2011.05.02. 21:05

Kedves Hozzáértő Válaszadók!

Szeretném a segítségeteket kérni, néhány tájékoztató jellegű adatban, ugyanis én elveszek a jogszabályokban :-((

Édesapám 1953 márciusában született. 1971 óta dolgozik, úgy tudom. Mikor mehet nyugdíjba legkorábban, és milyen feltételekkel? Köszönöm válaszotokat. Eszter

acgirl # 2011.05.02. 17:34

szafika:

Köszönöm a biztató kedves "szavakat". Már én is csak reménykedni tudok.

Korall54 # 2011.05.02. 16:23

Tisztelt Fórum!
Ismerősöm ősszel nyugdíjba megy, meg fogja kapni a 40 éves közalkalmazotti jubileumi jutalmat. Próbálgatja a nyugdíjkalkulátort, de nem tudja, hogy a jub. jutalom beszámít-e a nyugdíjalapba.
Üdv az ő nevében is: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

vacsi # 2011.05.02. 12:03

brrrrr!

Képzeld, a férjem esetében túl tudták szárnyalni: 2009. februárjában adta be a papírjait a szolgálati idő elismeréséhez, még mindig nincs végső határozat! A korkedvezmény megállapítása okozza a gondot!
Nem mondom, a céget, ahol annak idején dolgozott már rég elkótyavetyélték, na de a papíroknak meg kell lenni. Már azt is sikerült kideríteni, hol vannak, csak még nem jutottunk hozzá (már, ha egyáltalán megvannak!)
Természetesen munkakönyv, tb. kiskönyv, stb van, bemutattuk, hát mulatságos!

szafika # 2011.05.01. 17:05

acgirlnek: remélem szerencséd lesz és kapsz legalább előleget, mert ha tudott is valaki egy kis tartalékot félretenni , ezekből a fizetésekből nemigen lesznek milliók , mint tisztelt honatyáinknak . Febr 23-án küldtem be a papírjaimat , március 20-a felé jött a 3 havi előleg , én jan 5-én dolgoztam utoljára. Végül is szerencsém volt, kívánom másoknak is.

Orchidea_ # 2011.05.01. 16:05

Tisztelt Veci nagyon szépen köszönöm hogy gyorsan válaszoltált remélem hamar elrepül ez a néhány hónap.Nagyon várom már hogy közzétek azaz a nyugdijas táborba tartozzak.Szép májust és boldog anyák napját kívánok tisztelettel Orchidea

acgirl # 2011.05.01. 15:39

Kedves brrrrr, Szafika és akit még érint!

Nem vagytok egyedi esetek, sajnos!
Nekem január 20-án vették át a nyugdíjkérelmemet, február 18-tól kértem az előrehozott nyugdíjazásomat. Azóta annyit tudtam elérni, hogy kaptam egy igazolást, így legalább nyugdíjas bérlettel utazom április óta!
Határozatot és pénzt még nem küldtek, a tartalékaim és a türelmem pedig fogynak! :((( Nagyon bízom benne, hogy rövidesen megérkezik az elmaradt nyugdíjam és a határozatom is, mert ez már nem 30 napos ügyintézés!!!

Katika52 # 2011.05.01. 12:16

Kedves Veci, kedves fórumozók!
Az özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatosan szeretnék tájékoztatást kérni. 1952-ben születtem, 40 éve dolgozom. Férjem 1998 júniusában halt meg. Van-e lehetőség az özvegyi nyugdíj feléledésére az én esetemben? Köszönettel: Kati

Veci # 2011.04.30. 20:24

agica20
Így van! A férjem már mwgkapta a határozatot, ő is 1953-as, 2 év korkedvezménye van, 42 év szolgálati idővel, neki a csökkentés 3,6 %. Várjuk a férjed a nyugdíjas táborban.

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2011.04.30. 14:40

Szia Veci!

Voltunk bent a nyugdíjfolyósítónál,a következőt mondták a páromnak:

/ 1953.júliusi születésű és 2 év korkedvezménye van/

• felmentési idejét letöltve,aug.30-án, elmehet nyug-

díjba augusztus 31-én,

• előrehozott,csökkentett összegű korkedvezményes

öregségi nyugdíj,

• szolgálati ideje 40 év ténylegesen,
  • csökkentése 10 hónap x 0,3 = 3 % csökkentés.

Egyébként a ténylegesen letöltött 40 év után számítják a nyugdíj összegét!
.............................................
A végkielégítése beleszámít a nyugdíjalapba.
.............................................

Légyszi gondold át amiket leírtam,szerinted is így van-e helyesen ez az egész?

Remélem azóta a te férjed már nyugdíjas és megnyugodtatok.
Üdv. Ági

szafika # 2011.04.30. 11:55

brrrr! jan 23-án adtam be a papírjaimat, 1.5 évvel előtte már összeszámoltattam az időmet,végül is én már kaptam 4 nyd előleget, de a határozatom még nem érkezett meg, majd ezután , sajnálom azokat , akik még semmit se kaptak, én két hetente érdeklődöm , szépen , finoman, idegesíteni se akarom őket, biztos nyakig ülnek a munkában , csak ez annak nem vigasz , aki egyedül él, nincs tartalékja, a számlák meg jönnek.

brrrrr # 2011.04.30. 09:56

Elnézést kérek. Most olvasom a másik topicban hogy nem egyedi a gondom.

brrrrr # 2011.04.30. 09:35

Lehet rekordidőt döntök. Egy hét és három hónapja lesz, hogy időelismerésre beadtam a papírjaimat. Persze megértem én, hogy sok a munkájuk... na de ennyire? 52-es születésű lévén, az idén mennék nyugdíjba.
Van akinél ezt még túl tudták szárnyalni?

szjudit # 2011.04.30. 06:44

56 éves nő vagyok, 36 év elismert szolgálati időm van, jelenleg nincs állásom és a korom miatt nem is tartom valószínűnek, hogy lesz. Ha a jelenlegi szabályok maradnak érvényben,akkor 61,5 éves koromban mehetek csökk. előrehozottba, ha addig a 37 évem meglesz. Ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, miszerint nem tudok legalább még egy évet szerezni, akkor a nyugdíjfolyósítóval köthetek-e megállapodást egy év nyugdíjjárulék fizetésére, amely beleszámítódik a szolg. időmbe?

szafika # 2011.04.30. 03:26

Vecinek: köszi, de én 2011 jan 6-val nyögdíjas vagyok, csak jojo78-nak akartam írni, h ha anyukája, ha 58-ban született, 72-ben fejezte be az általánost, akkor 2012-ben lesz meg a 40 év. De attól még le lehet kérni a munkaidő megállapítást, bocsi hogy kevertem , jojo78-nak kellett volna címeznem , amire válaszoltál, én már csak a határozatot, meg a gyerekeim anyakönyvijét várom, h küldjék, végzést, meg előleget már kaptam, előleget már 4-et.üdv

Veci # 2011.04.29. 14:48

vchriss
A te korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod 65-5=60 év, ettől a ma még hatályos tv. szerint 58 évesen tudnál előrehozott nyugdíjba menni. Tv. 18.§, 19.§ és 18/B.§-t nézd meg:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

csica13
A gyes időtartama a szolgálati időbe beleszámít. Ha a 40 év jogosultsági idő miatt érdeklődsz, ott a passzív gyest nem számítják bele a jogosultsági időbe. De gondolom azért ebbe a topicba írtál, mert az előrehozott nyugdíjban vagy érintett.

szafika
Érdemes lesz lekérned a jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon, be kell még küldeni a gyerekek eredeti születési anyakönyvi kivonatát, az N05-ös nyilatkozat nyomtatványt és azt hiszem az M05-ös pótlapot: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

sitimaci
Jó lenne, ha ez tényleg így lenne mindenütt, de sajnos jobb ha az ember maga is utána jár a dolgoknak.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.04.29. 14:38

Orchidea_
Nyugodj meg, te már 57 éves korodra megszerezted az előrehozott nyugdíjjogosultságot. Ha dec 29-e az utolsó nap a felmentési idődből, ezen a nap szűnik meg a jogviszonyod és akkor dec. 30-tól kérheted a nyugdíjad megállapítását. Annak nincs jelentősége, hogy az a hét melyik napjára esik. Töltsd egészségben a nyugdíjig vezető felmentési időt és várunk a nyugdíjas táborban.

Üdvözlettel Veci

Orchidea_ # 2011.04.29. 12:26

Tisztelt Veci légy szíves nyugtass meg hogy 2011.12.31-től el mehetek előrehozott öregségi nyugdíj 1951-es nő vagyok,közalkalmazott. Mai naptól kértem és meg is kaptam a 8 hónap felmentési időt ami dec.29-én jár le.Ugye hogy akkor dec.30-án szűnik meg a munkaviszonyom és dec.31től kérhetem a nyugdíjazásomat. A naptárban látom hogy dec.31 szombatra esik remélem ez nem befolyásolja a nyugdíjba menetelemet. Nagyon szépen kérlek válaszolj amilyen gyorsan csak lehet mert nagyon várom már a decembert.Tisztelettel Orchidea

sitimaci # 2011.04.29. 12:02

Ha van a vállalatnál,cégnél Humán adminisztrációs,vagy nyugdij és TB.ügyintéző osztály,akkor az ott dolgozónak "hivatalból" tudni kell azt,hogy a dolgozózójukra milyen nyugdijba meneteli szabály-törvény vonatkozik,hiszen a dolgozó nyugdijbamanetelét is ő intézi!

sitimaci # 2011.04.29. 11:54