Előrehozott öregségi nyugdíj

sitimaci # 2011.08.21. 08:06
----
  • Nagyon meg kel nézni,nézetni minden olyan szerződést,ami minket érint,akár aláirás előtt elkérni és megnézetni,mert ha olyant irunk alá ami nem a törvényeknek,az érvényes jogszabályoknak megfelelő,akkor az nagyon hátrányos lehet majd a számunkra!!! /Akár csak a hitel szerződéseknél a kisbetüs,irások! / Aki,akik nyigdijba készülnek,azok már tájékozódhatnak,mert rengeteg anyag van itt is,vagy az ONYF.honlapján is és lehet hogy mi előbb és jobban tudjuk,mint a munkáltató,főleg ha nincs a munkáltatónál nyugdijügyintéző !!!-----
sitimaci # 2011.08.21. 08:12
----
  • Vagy kérjenek tanácsot pl.egy Nyugdijszakértői Irodától! / Elötte !!!! / -----
Lyonee # 2011.08.21. 08:15

meglepett!
Mivel 54-es vagy jövedelempótlóra nem tudsz menni, marad a 40 éves. Az ütőlapod, hogy semmis a szerződés, mert olyan feltételt határoz meg, ami már akkor nem állta meg a helyét. Erre hivatkozz!!!
Ha neked nem fogadják el, akkor jön a munkajogász, te fogadj fel, ne a cégé legyen, mert az nem a te érdekeidet képviseli!!! Ha elismerik a szerződés hatálytalan voltát, akkor lehet hogy utána felmondanak, de biztos jár felmondási idő. Ezzel is megy az idő, közelebb leszel a 40-hez. Végkielégítés is jár. Ha 1-2 hónap hiányzik, ismerős is foglalkoztathatna egy cégben legalább papíron, a végkielégítésből ennek a terheit tudnád finanszírozni.

meglepett # 2011.08.21. 08:59

Kedves Lyonee!

Holnap egy ismerősöm ismerőséhez(ahogyan ez lenni szokott)megyünk el,aki a Nyugdíj Intézetben dolgozik.Biztosan elmondja majd ő is,mi a helyzet a szerződésemmel.Megírom Neked,mit mondott.Én a céget nem keresném már meg többet,hanem m.jogász indítaná meg pert,ha ki tudom fizetni.Időt így is nyerek.Azt mondják,novemberi dátumokat adnak már a bíróságon annyi a peres ügy.A nagy bajom az, hogy a fűtési szezon most kezdődik és ez a legnagyobb teher a rezsiben.Minden egyebet nagyon vissza tudok fogni,de a fűtésben van "kötelező rész" is,ami nem kevés,pedig nem nagy lakásban lakom.

Nem tudom hány hónap lenne a felmondási idő és hány hónap a végkielégítés,1988 óta vagyok a cégnél ill.előtte is 8 évet,de az most nem számíthat.A Ksz.nem hiszem,hogy sokkal jobb a Munka Törvénykönyv szerintinél.

Ha holnap megtudok valamit,értesítelek!
Nagyon köszönöm a segítségedet!
üdv:meglepett

meglepett # 2011.08.21. 11:19

Kedves Lyonee!

Azt szeretném még megkérdezni,létezik-e még a védett kor intézménye és ha igen,mennyi idővel a milyen nyd.jogosultság megléte előtt.(pl.nőknél van a 40 éves m.viszony utáni,létezik a korkedvezményes nyd,előrehozott nyd)

Lyonee # 2011.08.21. 11:42

meglepett!
Még az idén tudnál menni korengedményes nyugdíjba, de előrehozottba nem tudsz menni, mert 54-es vagy.
Korengedményes nyugdíjba még az idén mehetnél, ha a munkáltatód kifizetné kb. 3,5 évre a nyugdíjadat (60,5 éves korodig). Ez az előzőek ismeretében reménytelen.
Van korkedvezményed? Erről eddig nem írtál! Mindjárt más a jogállás. Hány év korkedvezményed van?

meglepett # 2011.08.21. 11:58

Kedves Lyonee!

Nincs korkedvezményem.Közgazdasági végzettségem van.
Ha semmis a szerződésem,visszamenőleg bért kell-e rendezni a cégemnek,mert 4 éve minimálbért fizettek.Az a kérdés,mi éri meg nekik jobban a 3,5 évre anyagilag.Gondolom a bér nagyságában meg lehetne egyezni.

meglepett # 2011.08.21. 16:03

Kedves Lyonee!

Rosszul fogok fel valamit? Én úgy érzem, nagyon csúnyán becsaptak olyanok,akik egyáltalán nem voltak erre rászorulva.Most itt állok a tél kezdete előtt és fogalmam sincs,miből fogom fizetni a számláimat.És még most sem a cég szólt,hogy mire készüljek,én kerestem meg őket.
Ha valóban semmis a szerződésünk,milyen jogaim lehetnek?Kérhetem az 50%-os bércsökkentésem korrigálását négy évre visszamenően?Minimálbérből kegyetlenül nehéz megélni,de soha nem volt tartozásom a 4 év alatt.4 évig vártam nagyon a szeptember elsejét,hogy akkortól talán kicsit könnyebben élhetek,önkéntes nyd.pt.-i megtakarításomat is beleszámítva.És most itt állok munkanélküliként.Csoda-e,ha mindent,de mindent követelni akarok ami jogilag megillet?
Nem vagyok kapzsi,nem azért kérdezlek,de retteneteset csalódtam és átélem újra a soha semmire nem telik érzést amit azért fogadtam el,mert biztos nyugdíjat ígértek cserébe.Most pedig "megértését köszönöm"-mel zárul a felmondó levél.
Meg lehet érteni?

Lyonee # 2011.08.21. 16:06

meglepett
Ehhez már ügyvédre van szükséged, én nem tudok többet segíteni. A szerződésed tartalmát sem ismerem pontosan, én ehhez már kicsi vagyok. Én is csak egy fórumozó vagyok, és nem jogász. A nyugdíjtörvényben a 18-as azóta már megint megváltozott, ezt ne felejtsd el, nehogy azt akarják neked bebizonyítani, hogy nem az van benne, amit beírtam. Ez a változás meg még messzebb tolta az előrehozott nyugdíjat az 54-es születésűeknél. Ha van változás írd be, akkor is, ha nem látod, hogy itt vagyok.

meglepett # 2011.08.21. 16:15

Kedves Lyonee!

Köszönöm szépen,hogy meghallgattál, segítettél.Feltétlenül értesítéssel leszek már holnap,ha sikerül beszélni a Ny.Intézetes dolgozóval.

meglepett # 2011.08.21. 18:22

Kedves Lyonee!
Kérlek,ne haragudj,de melyik közlönyben jelent meg a változás,mert sehogy sem találom.Sem TB,sem Magyar Közlönyben.

"Ez a változás 2006 decemberében jelent meg a közlönyben, és hatályos volt 2007 jan. 1-től."

Ígérem,nem zaklatlak tovább!

Veci # 2011.08.21. 18:53

Lyonee és meglepett
Az idén az 1953-ig születettek mehetnének korengedményes nyugdíjba. Lyonee bocsi, de véletlen elnézted, hogy "meglepett" 1954-ben született.
http://www.onyf.hu/?…

meglepett

Nem tudom milyen változás érdekel, itt találod a közlönyt, nézd meg ,előbb a tartalomra kattints, és ott meglátod melyik tv. érdekel:
http://www.kozlonyok.hu/…ne/index.php?…

Üdvözlettel Veci

meglepett # 2011.08.21. 19:01

Kedves Veci!

2 órája keresem, hogy meddig hatályos, hogy az előrehozott nyugdíjt 57 éves korban igénybe lehet venni.Mikor változott?2006-ban kihirdették és 2007 januártól hatályos a változás?Ezt keresem,de nem találom,melyik közlönyben van.

Lyonee tudja,hogy 54-ben születtem,Arról beszélgettünk,hogy 2007 szeptember 28-án már nem volt érvényes rám az 57 éves előrehozott,de a törvényt nem találom.
Ha tudsz segíteni előre is nagyon köszönöm.

meglepett

meglepett # 2011.08.21. 19:04

ja,és az 1997 évi LXXXI törvény 18§ változásának dátumáról van szó.

Korall54 # 2011.08.21. 20:00

meglepett

Én 53-as nő vagyok, de már korábban megkértem a szolgálati időmet. Akkor 2006. 11. 21-iki dátummal kaptam meg a határozatot az addig meglevő időmről. Ebben írtak egy tájékoztatót, szó szerint idézem:
"Jelen határozat kiadásának időpontjában az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételének feltételei 2008. dec. 31-ét követően megváltoznak. 2009. jan. 1-től az 1951. dec. 31-ét követően született nő előrehozott öregségi nyugdíjra az 59. életéve betöltésétől jogosult, ha legalább 40 év szolgálati idővel rendelkezik. Ha nincs 40, de van legalább 37 év szolg. ideje, az előrehozott öregségi nyugdíjat csökkentett összegben kell megállapítani. /1997. évi LXXXI. törvény 18.§ (2) - (5) bek./"

Tehát 2006-ban már megvolt a törvény arról, hogy mi lesz 2009. jan. 1-től.Én ezt hámoztam ki belőle, nem tudom, segít-e ez neked.

Üdv:Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.08.21. 20:09

meglepett
Utoljáta az 1951-ben született nők mehettek el 57 évesen előrehozott nyugdíjba, teljes összegű volt, ha megvolt a 38 éve, csökkentett, ha minimum 34 éve. Itt még volt gyermekkedvezmény, ha valakinek hiányzott a szolgálati időhöz. 1951-e vagyok én is, de nem találom a korábban hatályos törvényt.
Utána az 1952 és 1953-ban születettek az 59. szülinap betöltésétől és már nem volt gyermekkedvezmény.

2010. január 1-től hatályos tv. a nyugdíjkorhatár emelésről itt található:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

• A 18.§ tartalmazza az öregségi nyugdíjkorhatárt, amely 2011. januárban kiegészül a 2 (a)-2(d) pontokkal a nők 40 év jogosultságára vonatkozóan
  • A 18/A.§ tartalmazza az előrehozott nyugdíjra vonatkozókat, az 1950-ig született férfiak és az 1952-1953-ban született nők esetére
  • A 18/B.§ tartalmazza az az 1951-től született férfiak és az 1954-től született nők előrehozott nyugdíját

Közben látom, hogy Korall54 idézte szó szerint a nyugdíjtörvényttörvényt.

Lyonee válaszát viszont nem revidiálni akarom, csak észrevételeztem, tévedés joga mindenkinek fennáll. Egyébként a korengedményes nyugdíjhoz az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 éven belül van/volt mód (ez van jelenleg dec. 31-ig). Te ezen az időn kívül esel, mivel a rád vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárod 63,5 év így te az idén még nem vagy 5 éven belül.

Üdvözlettel Veci

meglepett # 2011.08.21. 20:13

Kedves Korall 54!

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásodat, nekem segített,mert ha közvetve is,de igazolja,hogy a velem kötött megállapodás idején(2007 szept.28) tudomásuk kellett legyen arról,hogy most 2011-ben nem tudom igénybe venni,amiről a megállapodásunk szólt.
A közlönyt és a dátumokat azért keresem, mert hivatalos helyeken ezeket kell megadni érvelésként.

Nem hivatkoznak véletlenül valamilyen dátumos rendeletre a határozatodban?Általában szerepelni szokott,hogy az ekkor és ekkor módosított ilyen olyan sz.rendelet értelmében.....

Köszönöm szépen a segítségedet még egyszer. :-)

meglepett # 2011.08.21. 20:27

Kedves Veci!

Neked is köszönöm szépen a sgítséget,de nekem az a problémám, hogy a cégem 2007 szept.28-án kötött velem egy olyan megállapodást(társasági előnyugdíj megállapodás),hogy 2011 szept.elsején igénybe veszem az előrehozott nyugdíjat(57 éves korom betöltését követően)és ezért a határozatlan idejű munkaviszonyomat határozott,2011 aug.31-re változtatta mondván nem lehetek jogviszonyban,ha nyugdíjba megyek.Most közölték,hogy nem tudom igénybe venni az előrehozottat és a munkaviszonyom aug.31-el megszűnik.Kérik a megértésemet.
Azt beszéltük Lyonee-val,hogy esetleg semmis lehet a megállapodás,hiszen a kötésének időpontjában tudott volt,hogy nem teljesülhet.(bár nekem fogalmam sem volt róla,de a jogi osztálynak,elbíráló bizottságnak feladata lett volna,hogy tudja)
Ennek igazolására keresek közlönyt.

Korall54 # 2011.08.21. 20:32

meglepett
Nem találok olyan utalást, hogy mikori dátummal született a módosítás mihez képest.

Lyonee # 2011.08.21. 20:36

Veci!
Igen, tudom, hogy utoljára az 53-asok mehetnek korengedményes nyugdíjba még az idén, de 'meglepett'nek akkor sem lenne esélye ha egy évvel fiatalabb lenne, a munkáltató hozzáállása miatt! Kezdetektől 53-asnak gondoltam meglepettet, igaz, hogy közben kiderült , hogy 54-es, de mindig az 53-as születés maradt meg bennem. Remélem ezzel nem kevertem meg.

A lényeg: mivel 54-es legközelebb és egyedül a 40 éves nyugdíjjal tudna 2 év múlva nyugdíjba menni, úgy emlékszem 38 éve van. Persze nem biztos, hogy ez mind jogosultsági idő. Korkedvezménye nincs, korengedményre nem jogosult, előrehozottra 60,5 évesen lenen jogosult, de ez megszűnik . Jövedelempótlóra sem lesz jogosult, mert előrehozottra sem jogosult.

Korall54 # 2011.08.21. 20:40

meglepett

Nézd meg:
szepkor-nyugdij.hu

Ha írsz egy mailt az ott található címre, talán gyorsan válaszolnak díjmentesen.Ha személyes konzultáció kell hozzá, azt is fölajánlják, de valószínű, hogy díjazás ellenében. (Én már kérdeztem mailben, 2napon belül válaszoltak.)

meglepett # 2011.08.21. 20:54

Kedves Lyonee!
2013 jún.ötödikén töltöm be a 40 éves szolg.időt és mind jogosultsági idő is.Most kértem szolg.idő megállapítást a NY.Intézettől.

A Magyar Közlönyben szerepel ez a törvény?
Hogyan tudom megnézni melyikben van?:-((

Lyonee # 2011.08.21. 20:59

Megjelent a Magyar Közlöny 150. számában 2006. dec. 7-én.
http://www.kozlonyok.hu/…ne/index.php?…
Én a jogtáramból másoltam ki, ahol az időgépet be tudom állítani.
2006. évi CVI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosítása
"1. § A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
9. § A 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az a nő, aki az 57. életévét betöltötte,
  2. az a férfi, aki a 60. életévét betöltötte,

feltéve, hogy legalább 38 év szolgálati időt szerzett, és a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll."

Ahova az 1.§ beépült ott a cím a 7.§ előtt!!! "Az 1997. december 31-ét követő és 2009. január 1-jét megelőző időpont között megállapításra kerülő öregségi nyugdíj"

"4. § A Tny. 18. §-ának (2)-(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
(2) A 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult, aki

1. 2012. december 31-ig 59. életévét betöltötte, és
  2. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, valamint
  3. a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(3) 2012. december 31-ét követően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az, aki

1. 60. életévét betöltötte, és
  2. legalább 41 év szolgálati időt szerzett, valamint
  3. a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(4) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a biztosított, akinek a (2) bekezdésben előírt szolgálati időből legfeljebb 3 év hiányzik és az 59. életévét betöltötte, valamint akinek a (3) bekezdésben meghatározott szolgálati időből legfeljebb 4 év hiányzik és a 60. életévét betöltötte.
(5) A csökkentés mértéke a (2) bekezdés vonatkozásában a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától a 62. életév betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára az előírt szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező esetében havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező esetében havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező esetében havi 0,3 százalék.

(6) A csökkentés mértéke a (3) bekezdés vonatkozásában a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától a 62. életév betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára az előírt szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező esetében havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező esetében havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező esetében havi 0,3 százalék,
  4. 1096-1460 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező esetében havi 0,4 százalék."

Felesleges nyugdíjszakértőhöz és nyugdíjintézethez menni. Itt van a jogszabály. Munkajogászra van szükség, aki a szerződés szövegét alaposan értelmezve meg tudja mondani, hogy van-e esély.

meglepett # 2011.08.21. 21:00

Nagyon köszönöm a segítségeteket kismargocnak is!Nagyon jó érzés,hogy ennyien segítetek nekem amikor ilyen bajban vagyok.Tudom,egyedül nem boldogulnék,mert olyan távol esett ez a terület az én munkámtól.Teljesen tájékozatlan vagyok.

Köszönöm szépen Nektek!

Veci # 2011.08.21. 21:01

Kedves Lyonee!
Biztos voltam benne, hogy a tévedést az okozhatta, hogy 1953-asnak gondoltad.
Remélem sikerül meglepett-nek jól kijönni belőle.

Kedves meglepett!
Amikor megkötötték veled a megállapodást, akkor még az öregségi nyugdíjkorhatárod 62 év volt, ettől 2 évvel korábban mehettél volna előrehozott nyugdíjba. Azóta változott az öregségi nyugdíjkorhatár, ami téged erősen érint a 63,5 év, és amint korábban idéztem a törvényt a 18/B § (a) szerint te legkorábban 60,5 évesen lehetnél előrehozott nyugdíjas a ma még hatályos törvény szerint. DE 2012-től már nem lesz előrehozott nyugdíj csak jövedelempótló juttatás, de sajnos az valószínűleg már nem érinthet.

Feltétlen keress jogászt, a szepkor.hu oldalon is jelentkezz, amint Korall54 írta, fordulj hozzájuk bizalommal. Sürget az idő téged.

Üdvözlettel Veci