Előrehozott öregségi nyugdíj

marivi # 2011.08.19. 12:33

Szeretném megkérdezni, érdemes e most elmenni nyugdíjba, vagy várni még.
Érdekelne, mire lehet számítani, most vagy 5 év múlva lesz jobb a nyugdíj, vagy biztos??
1953-n születtem, a 40 év megvan...
De érdekelne most érdemesebb e elmenni, vagy később..??,
Köszönettel DM:

Lyonee # 2011.08.19. 13:38

kolibri52!
A jogszabályban nincs így megnevezve, de logika alapján csak így lehet. Másnak nem csúszhat át a felmentési ideje, 2012-re, csak az 1952- január, vagy februári közalkalmazott férfinak, ha 42 éve megvan és elkezdte a felmentési idejét 2011 első félévében (legkorábban májusban) nyugdíjazási kérelmére.
A 2012-es férfiak 2011-ben nem szereznek jogosultságot előrehozott nyugdíjra, ezért nincs olyan joguk, amit érvényesíthetnének 2012-ben. Kivétel a fenti példa.
De mint írtam, biztos, hogy lesz módosítás a javaslatban, remélem érinti a férjedet is. Az első félévben született férfiak egy részét biztosan érinti, ha nem közalkalmazott, akkor is. Azokat fogja érinteni, akiknek már elkezdődött a tv. megjelenése előtt a felmentési idejük, a tv.változás 2012. jan 1-i hatálybalépését feltételezve. Ha még később lép hatályba, akkor még több 2012-est fog érinteni.
A közalkalmazottaknak a nyugdíjazás miatti felmentés csak adható, éppen ezért nagyon kevesen kapják meg.

Lyonee # 2011.08.19. 13:41

marivi!
Erre nehéz lenne válaszolni, mivel a jövőbe nem látunk. Ez szolgálati idő, vagy jogosultsági idő?

Fricibácsi # 2011.08.19. 19:19

Kedves fórumozók!
Az elejétől olvasom mindenki hozzászólását, véleményét a várható fejleményekről. Egyszerűen tragikomikusnak tartom a kialakult helyzetet. Úgy érzem magam mintha bent lennék egy vagonban és várom amikor kinyitják az ajtót és az asztalnál ülő "tisztviselők" majd megnézve a papírjaimat közlik velem: jobbra vagy balra. 52-es vagy? első félév? második? Aha akkor jobbra! Élet vagy halál! És ezt a saját gyermekeim korosztálya teszi velünk, nem az ismert történelmi háb. ...űnösök.Katasztrófikusan tragikomikus!!!! Én átéltem a cégemnél sok mindent és az egészségem tönkremenetelét is. Nehezen de meggyógyultam, erre jönnek a 21.-századi törvényalkotók akik visszamenőleg ítélkeznek -saját/?/ szüleik felett. Én még mindig nem tudom ezt elhinni. Bízom Istenben. Mindenkivel mélyen eggyüttérzek, remélem valami csoda folytán /szeretetrezgésenergia/ megváltoznak a dolgok!

jozsi19510 # 2011.08.19. 20:56

Lyonee!
Erre nem gondoltam, pedig logíkus amit írsz! Mint ahogy az is annak tünik, hogy 2013.04.11.-e után, amikor nyugdíj lesz a jövedelempótló ellátásból meg kellene kapnom! És akkor majd újra kérhetem a nyugdíjam összegének a megállapítását? De akkor milyen számítási módszert alkalmaznak vajon? Azt ami az 1997.évi LXXXI. törvényben van 2013.12.31.utánra előirányozva, vagy egész mást?
Lehet, hogy zagyvaságot írtam, de ez is eszembe jutott!
De ha mégsem zagyvaság, akkor ez egy mókuskerék, vagy a 22-es csapdája!
Mindenesetre megfogadom a tanácsodat! Dolgozom tovább és várom, hogy tényeket közöljenek velünk! Lehet, hogy szükségem lesz majd akkor is tanácsra, mert ez a nyelvezet nem az én világom. Ha igy lesz jelentkezem!

Üdvözlettel: jozsi19510

szafika # 2011.08.20. 05:21

Lyonee, nem 2013 01 01-től változik a nyd számítás módja ?

jozsi19510 # 2011.08.20. 05:48

Bocsánat! Elírtam!

jozsi19510 # 2011.08.20. 06:04

Lyonee!
Még eszembe jutott valami!
A jövedelempótló ellátás nem jogutódja az előrehozott nyugdíjnak? Mert ha igen, akkor ez érdekes szituáció
lehet!

Lyonee # 2011.08.20. 08:07

jozsi19510
Ezt a jövedelempótlót ugyanúgy számítják, mint a nyugdíjat. Ha eléred a nyugdíjkorhatárodat, akkor kapod meg a januári nyugdíjemelést, és ennyi. Ha közben nem függeszted fel munkavégzés miatt a jövedelempótló juttatást, akkor miért számoltatnád újra?

A jogutódlás kifejezés ide nem illik, de helyette van.
ennek még alaposabban utána kell nézni, hogy a jubileumi jutalom jár-e.

sitimaci # 2011.08.20. 08:40
---
  • Változások lesznek,időpont is van,de ezek nem biztosak,csak egy tollvonás kel és már megint más lesz az,ami most van!Egy a lényeg : Aki akar és eltud menni akármilyen nyugdijba,még az idén,az menjen,ne vaciláljon,hogy hogyan járna jobban,meg még akkor dolgozok,meg akkor majd később,majd jövőre/???/! A lényeg az AKARÁSON van,azon,hogy én igen is,ha ebben az évben eltudok menni,akkor elmegyek,akárminek hivják,akármennyi is lesz a nyugdijam /vagy majd jövőre a korhatár alattiaknál,jöv.pótló./ Én elhiszem,hogy sokaknak kevés lesz a nyugdijuk,de ismétlem,a hangsúly azon van,hogy ha a fene ette is meg és eltudok menni,akkor elmegyek,nem dolgozok tovább,elég volt ennyi és kész! Különben meg azt,hogy kb.mennyi lesz a várható nyugdij,azt mindenki megsaccolhatja,de csak erre az évre vonatkozóan!!!! Na de ez már,legyen mindenkinek a saját felelős döntése,hogy az idén megy,vagy gürizik tovább,mert kevés lesz a nyugdija,nem fogják minden évben emelni/???/ stb.,stb.!!!-----
meglepett # 2011.08.20. 10:51

Van-e válasz a kérdésemre?

meglepett # 2011.08.20. 11:06

Kedves Fórumozók!
Társasági előnyugdíj szerződést kötöttem a cégemmel 4 éve,mert a munkakörünket megszüntették.A szerződés úgy szól, hogy 2011 szeptember 1-től igénybe veszem az előrehozott nyugdíjat,ami 57 éves kor betöltése után volt lehetséges.A határozatlan idejű munkaviszonyomat határozott idejűre változtatták(2011 aug.31-re) azzal az indokkal, hogy nem állhatok jogviszonyban,ha nyugdíjat veszem igénybe szept.1-től.Kérdésemre azt válaszolták, az a biztosíték számomra, hogy a működési szabályzat kiköti,ha a nyugdíj szabályok változnak is a munkavállalók lényegesen rosszabbul nem járhatnak,munkanélküli már nem lehetek.
Most nincs már lehetőség az 57 éves e.nyd.igénybevételére és a határozott idejű m.szerződésre hivatkozva megszüntetik aug.31-el a munkaviszonyomat.Se felmondási idő,se végkielégítést(27 évet dolgoztam a cégnél)nem kaptam/nem kapok.Mi a véleményetek a dologról,mert én munkaügyi bírósághoz akarok fordulni.

Lyonee # 2011.08.20. 12:02

Szafika
Igen.

meglepett # 2011.08.20. 14:14

Kedves Fórumozók!

Senki nem tud segíteni? Nagyon aggódom.Hová kellek 58. évesen,ha kitesznek a cégtől? Önhibámon kívül válok munkanélkülivé 38 év munka után.

Lyonee # 2011.08.20. 15:49

meglepett!
Pontosan mikor kötöttétek a szerződést?

meglepett # 2011.08.20. 16:05

2007 szeptember végén és az előrehozott nyugdíjig vállalta a cég a költségeket.Én pedig természetesen lemondtam egy csomó dologról ami addig munkavállalóként járt.

meglepett # 2011.08.20. 16:33

Kedves Lyonee!

Egészen pontosan 2007 szeptember 28 a megállapodás dátuma.Szerepel a megállapodásban a következő szöveg:Minden itt nem szabályozott kérdésben a ...(cégem neve)Előnyugdíjazási rendszere című szabályzat előírásai az irányadóak."

Idézet :
Az Előnyugdíj rendszer munkáltatói kötelezettségvállalása:"Az állami nyugdíjrendszer feltételeinek változása esetén jelen eljárási rendszert elfogadó felek a megállapodást újra tárgyalják azzal a céllal,hogy megakadályozzák a munkatársak jelentősen rosszabb helyzetbe kerülését."

Lyonee # 2011.08.20. 16:51

meglepett!
2007. jan. 1-től hatályos a "1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról" alábbi változata:
(cím)"A 2008. december 31-ét követő időponttól megállapításra kerülő öregségi nyugdíj esetében"
"18. § (1) Társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra a hatvankettedik életéve betöltésétől az jogosult, aki legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik.
(2) A 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult, aki

1. 2012. december 31-ig 59. életévét betöltötte, és
  2. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, valamint
  3. a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll."

Hogyan kötöttetek ti olyan jogszabályra szerződést, ami rád nem alkalmazható?! Ez a változás 2006 decemberében jelent meg a közlönyben, és hatályos volt 2007 jan. 1-től.
Tovább kellett volna olvasnotok a jogszabályt a 18.§-ig, mert amiről a szerződésetek szól, az a 9.§-ban van, és rád nem volt alkalmazható. És előtte van egy olyan főcím, hogy "Az 1997. december 31-ét követő és 2009. január 1-jét megelőző időpont között megállapításra kerülő öregségi nyugdíj" -erről is észre kellett volna venni, hogy rossz helyen jártok.

Mivel olyan szerződést kötöttetek, amely olyan feltételeket köt ki, melyekről a megkötés pillanatában is tudható volt, hogy nem alkalmazható, lehetne arra hivatkozni, hogy emiatt semmis. Ez neked most jól fog jönni. Ezt azért mindenképpen munkajogásszal beszéld meg. Itt is megkérdezheted, de ne a nyugdíjas topicokban, mert a jogászok oda nem szoktak írni, lehet be sem néznek oda. Én ennyit tudtam segíteni. Azért majd írjál a fejleményekről.

meglepett # 2011.08.20. 17:32

Kedves Lyonee!

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!Én arról semmit nem tudtam amiről írtál, készen szövegezett megállapodást kaptam,amit a munkáltató már aláírt.Az én végzettségem egészen más terület,miért gyanakodtam volna?A határozott idejű munkaszerződés és következményei közismertek ezért kérdeztem rá munkáltatótól és a szaksz.jogászától is.Egybehangzó választ kaptam,megnyugodtam.Sajnos korai volt a nyugalom....

Még egyszer köszönöm szépen a segítségedet,m.jogászt bízok meg a képviseletemmel,ha sikerül.Értesítéssel leszek! :-)

üdv:meglepett

meglepett # 2011.08.20. 18:17

Kedves Lyonee!

Most néztem meg az irataimat jogszabályi hivatkozást egyáltalán nem tartalmaz a megállapodás.A felmondás is csak az 1992.évi törvény 86§ c)pontjára egyedül.

Hogyan jöhet jól nekem,ha esetleg valóban semmis a megállapodás?Alkalmazni sehogy sem fognak(megtehették volna most,ha akarják,ha bíróság kötelezné őket pedig pár hónap múlva valamilyen ürüggyel felmondanak.(pl.alkalmatlanság)Sajnos rehabosok jártak már így.
Ha nem terhellek vele,kérlek,erre válaszolj még nekem!

Előre is nagyon köszönöm!

jozsi19510 # 2011.08.20. 20:48

Kedves Lyonee!
Már sikerült megértetned egy pár dolgot velem!
Írod "A jubíleumi jutalmad aggályos". Na itt vannak félreértések! Itt jön a képbe a jogutódlás kérdése is!
Engem már egyszer elutasítottak, akkor amikor a 25éves jubileum lett volna aktuális, azzal az indokkal, hogy az ÓKÜ jogutód nélkül szünt meg. Megkaptam amikor eljött az ideje közszolga ként. 1965-ben kezdtem szakmunkástanuló ként, 1977.01.13.-án váltottam. Közben 1970.06.15.-étől, 1972.06.21.-éig katona voltam. Itt a második elutasítás! A katonaidőmet sem ismerik el közszolgálati jogviszonynak, hasonló idokkal! Itt azért nem értek valamit. A kollégáim akik az OMSZ-tól voltak katonák, nekik beszámít, nekem nem, pedig én is a Néphadsereg katonája voltam, mint ők!
Na és a kis kitérő után térjünk vissza a 40éves jubíleumi jutalomra, ami már 35év után jár nyugdíjbavonuláskor.
Ha az előrehozott öregséginyugdíj úgy szünik meg, hogy jövedelempótló ellátás lesz helyette, akkor az a jogutód! Akkor elméletileg nem lehetne gond!
Ha gyakorlatilag mégis lenne, akkor 2013.04.11.-én mindenképpen meg kellene kapnom, mert akkor már nyugdíj lenne a jövedelempótló ellátás. És ezért kellene újra számoltatnom a nyugdíjam összegét, mert állítólag ez beleszámít a nyugdíjalapba!
Na ettől a ponttól mókuskerék, vagy a 22-es csapdája! Egyébként mi a véleményed sitimaci kommentjéhez "Különben meg azt,hogy kb.mennyi lesz a várható nyugdij,azt mindenki megsaccolhatja,de csak erre az évre vonatkozóan!!!!"!

Már biztosa unsz!

Üdvözlettel:jozsi19510

Lyonee # 2011.08.20. 22:08

jozsi19510
Nem az számít, hogy te meg én mit gondolunk. A jogutódlás itt nem használható és nem csak azért mert minden magyarázat erősen kiemeli, hogy ez nem nem nyugdíj! Amíg jogszabály nem írja le, hogy ugyanúgy kell figyelembe venni, vagy a kjt-t nem írják át, addig sajnos csak reménykedhetünk.
Ez még csak tervezet, amit biztos módosítanak, és szinkronba hozzák a többi jogszabállyal is.
Jubileumi jutalom szempontjából csak a tényleges közalkalmazotti jogviszonyok vehetők figyelembe, ami sokszor kevesebb, mint a besoroláshoz beszámítható jogviszony. Nem tudom mi az ÓKÜ, de ha megszűnt, akkor 1992-ben nem kerülhetett a kjt hatálya alá. ezért nem is vehető figyelembe. A katonaság meg csak akkor, ha olyan munkahelyről vonult be az illető, ami a kjt hatálya alá került 1992-ben, vagy később áthelyezéssel ilyen munkahelyre került.
35 év közalkalmazotti jogviszony után nem jár a 40 éves jubileumi jutalom!!! A közalkalmazottat kérésére előrehozott nyugdíjazás miatt a munkáltató felmentheti, de ez nem kötelező. Ha olyan szerencsés a közalkalmazott, mint te, hogy felmentik, csak akkor jár 35 év k. jogviszony után a 40 éves jubileumi jutalom. Éppen emiatt nem is mentik fel a közalkalmazottakat, ha nyugdíjba akarnak menni le kell mondaniuk a jogviszonyukról, és nem jár semmi .

Lyonee # 2011.08.20. 22:43

meglepett
Ha semmis a megállapodás, akkor nem határozott idejű a szerződésed, él tovább a munkaviszonyod. Milyen 92-es tv-ről van szó? Nyugdíj, MT, kjt???
Ha nem is neveztek meg jogszabályt, hanem a nyugdíjlehetőségről írtak, az is jó, mert be tudod bizonyítani, hogy a nyugdíjtörvény 1997-es szeptemberi állapota szerint nem tudtál volna 4 év múlva , vagyis 2011-ben előrehozott nyugdíjba menni.
Kérd meg őket, hogy 2 évet még dolgozhass, hogy meglegyen a 40 éved, vagy legalább az 59 éved betöltéséig. Akkor csökkentett összegű nyugdíj helyett jövedelempótló juttatást kapnál, összege akkora, mint a nyugdíj lenne. (úgy gondolom , hogy 53-as vagy, ha nem akkor sajnos csak a 40 éves kedvezményes menne.)Ha perre kerülne a sor, akkor meg kitudnád legalább 1 évig talán húzni az időt. Szerintem megnyernéd. Most ezzel kapcsolatban is van változás, vagy még csak tervezet(MT változtatása, tervezet), nem lehet évekig elhúzni az időt, de jogász biztos tudja. Egy-egy per még 3 évig is elhúzódott, és a jogviszony addig tartott..

jozsi19510 # 2011.08.21. 07:11

Lyonee!
Most aztán végképp elbizonytalanítottál!
Ehhez nem is tudok mit szólni!
Ezért dolgoztam tovább, és kiderül, hogy nem lesz belőle semmi! Azt azért mindenesetre köszönöm, hogy nem hagytál pofára esni!
Egyébként az
ÓKÜ: Ózdi Kohászati Üzemek
OMSZ: Országos Mentőszolgálat

meglepett # 2011.08.21. 07:24

Kedves Lyonee!

A 92-es törvény a Munka Törvénykönyv szerinti.Más törvényre hivatkozás sehol nincs.Én az eddiginél is meglepettebb vagyok,mert egy egész jogi osztályt foglalkoztat a cég és álmomban sem fordult elő, hogy az 57 éves előrehozott nyugdíjammal valami probléma lehet.Szentül hittem,azóta változhatott a törvény.Olvasok most a neten a nyugdíjakról mindenfélét.Találtam egy 181/1996(XII.6) Kormány rendeletet,de (legalábbis számomra)nem derült ki,mikori érvényű.
2013 június 5-én töltöm be a 40.évet munkaviszonyban.Ezt kértem meg a cégtől további előnyugdíjra,de elutasították az ismertetett indokkal.1954-ben születtem.(7 éves koromban mentem iskolába)
2007 februárban-ban szív és érrendszeri + mozgásszervi problémák miatt 50%-ra rokkantságot is állapítottak meg.Nehezen mozgok,nagyon fájnak a lábaim.Az egész előnyugdíjazásnak egyébként egyik feltétele volt a nem rokkant,de jelentős egészség károsodás.Egy másik feltétel volt az 53.életév betöltése.

Nagyon kétségbe vagyok esve,nem tudom,miből fogok élni,egyedül vagyok.De ez már nem munkajog.