Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.08.17. 19:23

jozsi19510

2010. évi CLXIX. törvény A Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetésérõl 58. § (1) A Tbj. 24. §-ának (2) bekezdése szerinti járulékfizetési felső határ egy naptári napra jutó összege 2011. évben 21 000 forint.
A járulékfizetési felső határt évente január 1-jétől december 31-éig kell számítani.
Ha a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony nem áll fenn a teljes naptári évben, akkor a járulékfizetési felső határt a jogviszony időtartamával arányosan kell megállapítani.

http://www.tbellatasok.abbcenter.com/?…

Üdvözlettel Veci

jozsi19510 # 2011.08.18. 06:05

Tisztelt Lyonee! Tisztelt Veci!

Tisztelettel megköszönöm a jó tanácsaikat!
Igaz a mondás! Mindig az első gondolat a jó!
Ezt úgy értem, hogy 2012.05.01.-ig minden bele fér a napiplafonba! Közalkalmazott vagyok a főnököm közlte velem, hogy eltekint a felmondás ledolgozásától, ami így 8 hónap, ha december 31-ig dolgozok 2012.09.01.-től nyugdíjas lehetek és 2,1%-ot vonnak le a 92%-ból, és meg van a jubilemi ill. a törzsgárdapénz is 2012.01.13.-a után! Ezzel ki van védve az esetleges műszakpótlék csökkentés ill. megvonás is, mert 2012.01.01.-e után átlagbért kapnék a 8 hónapra. A 47 évre ráhajtani azért nem gondolok, mert a felmondási idő nem minősül szolgálati időnek, persze ezt nem tudhatta Tisztelt Lyonee, mert nem írtam először ilyen részletesen!
Remélem nem jön bele kanyar!
Mindent köszönök!
Tisztelettel: jozsi19510

jozsi19510 # 2011.08.18. 06:12

Ha valamit nem jól gondolok, jelezzék kérem!

Lyonee # 2011.08.18. 07:16

A felmentési idő is szolgálati időnek minősül!
Közalkalmazotti jogviszony.

Gézabá # 2011.08.18. 07:27

Kedves Veci és Lyonee !

Kérném a segítségeteket. Mint írtam 1952.06.19-én születtem.A katonai szolgálatommal és a nappalis felsőfokú tanulmányaimmal ebben az évben 40 év szolgálati időm lenne.15 éve egyéni vállalkozó vagyok.
Mehetek-e valamilyen jogcímen előrehozott nyugdíjba ebben az évben, akár úgy, hogy kifizetem a szükséges időszakhoz szükséges hónapokat?
Előre is köszönöm: Gézabá

jozsi19510 # 2011.08.18. 08:38

Már elnézést kérek, hogy ennyit zavarok, de nem értem, miért nem számítják szolgálati időnek a felmondási időt?

http://www.tbellatasok.abbcenter.com/?…

Szolgálati időnek nem minősülő idők:
Szolgálati időként nem lehet figyelembe venni a fizetés nélküli szabadság, vagy a munkavégzés alóli mentesítés időtartamát, ha erre az időre nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem kifizetés nem történt.

Tudtommal a felmondási idö alatt van kereset is, meg nyugdíjjárulék fizetés is!
Egyébként, hogy nem számít be, azt az ügyintézőtől tudom!
Tényleg így van?

Tisztelettel: jozsi19510

jozsi19510 # 2011.08.18. 08:40

Elnézést Kedves Lyonee! Már látom!

Mindent köszönök!

Veci # 2011.08.18. 09:03

jozsi19510
Nem tudom ki mondhatta neked, vagy honnan vetted azt, hogy a felmondási/felmentési idő nem számít bele a szolgálati időbe? Amíg jogviszonyban állsz, addig az a szolgálati idő része. Egyébként Lyonee már válaszolt, ő profi ismerettel rendelkezik a Kjt-t illetően.

Üdvözlettel Veci

majean # 2011.08.18. 13:04

A NEFMI elõterjesztése szerint 2012-tõl minden korhatár elõtti nyugdíjazási forma megszûnik, a már ellátásban részesülõk, vagy a meghatározott jogosultsági körbe tartozók a jövõben jövedelempótló juttatásban részesülhetnek.

Az ellátások átalakítása a következõ képen szerepel az elõterjesztésben:

A már ellátásban részesülõk ellátását jövedelempótló juttatásként kell továbbfolyósítani, ha nem végeznek keresõtevékenységet.
A korhatár elõtti nyugdíjra jogot szerzett személyek e jogukat késõbb is érvényesíthetik, az alábbi esetekben és módon:

1. Elõrehozott, csökkentett összegû elõrehozott öregségi nyugdíjra 2011 decemberéig jogot szerzõk e jogukat jövedelempótló juttatás iránti igényként bármikor érvényesíthetik,
  2. 2012-ben elõrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra szerez jogot az az 1952-ben vagy korábban született férfi, valamint az 1952-ben vagy azt megelõzõen született nõ is, akit 2011. elsõ félévében (a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján, ahol a felmentési idõ akár nyolc hónap is lehet) mentettek fel azon az alapon, hogy 2012-ben válik elõrehozott öregségi nyugdíjra jogosulttá (ez is átalakul jövedelempótló juttatássá),
  3. Elõrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra lesznek jogosultak azok az 1953-ban született nõk is, akik 2012-ben megszerzik a szükséges szolgálati idõt,
jozsi19510 # 2011.08.18. 13:20

Veci!

A munkahelyi ügyintéző mondta, de ezek szerint nem jól tudja!

Üdv: jozsi19510

jozsi19510 # 2011.08.18. 13:25

majean!

2012-ben elõrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra szerez jogot az az 1952-ben vagy korábban született férfi, valamint az 1952-ben vagy azt megelõzõen született nõ is, akit 2011. elsõ félévében (a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján, ahol a felmentési idõ akár nyolc hónap is lehet) mentettek fel azon az alapon, hogy 2012-ben válik elõrehozott öregségi nyugdíjra jogosulttá (ez is átalakul jövedelempótló juttatássá),

Ez zavaros számomra! Ezt nem értem!

Azt jelentené, hogy azok szereznek jogot jövedelempótló juttatásra 2012-ben, akik 2011 első félévében kezdték meg a felmondási idejüket?

Üdv: jozsi19510

Veci # 2011.08.18. 15:53

jozsi19510
Hidd el Lyonne és az én válaszom, nekem saját tapasztalat, hogy a szolgálati időbe beletartozik a felmondási/felmentési idő, hiszem amíg az le nem telik, addig a közalkalmazott jogviszonyban (munkaviszonyban) áll a munkáltatójával.
2012-től minden korhatárt még be nem töltött személy, aki most nyugdíjat kap, annal jövedelempótló ellátás várható 2012-től a kiszivárogtatott tervezet szerint. Annak az 1952-ben vagy korábban született férfinek, akinek a felmentési ideje áthúzódik 2012-re, nem előrehozott nyugdíjat, haövedelempótló juttatást állapítanak meg.

A jövedelempótló juttatás összege
A korhatár előtti nyugdíjban részesülők 2012 januárjától a nyugdíjat jövedelempótló juttatásként, a korábbi nyugdíjukkal azonos összegben kapják. Azok jövedelempótló juttatását, akik a szerzett jogukat a későbbiekben érvényesítik, a megállapításkor hatályos szabályok szerint kell kiszámítani. Előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj esetén a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerinti csökkentést is a megállapításkor hatályos szabályok szerint számított összegre kell végrehajtani.

Mentsd le a kiszivárogtatott tervezetet, ami még nem járt a kormányülés előtt:
http://htfsz.hu/…zuenteteserl

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.08.18. 16:55

Veci, Jozsi19510

A tv-tervezet értelmezésénél én a ma még hatályos korhatáros táblázatból indulok ki.Sajnos nem tudom ide tenni, de aki az abban szereplő feltételekkel 2012-ben mehet előrehozottba, az jöv.pótlóra mehet. Kik ezek?
1953-as nő, 1952. I. félévében szül. férfi, továbbá olyan 52-es (bármely félévben szül.) férfi, akinek 42 év szolg.ideje van. Tehát az a férfi, aki 1952. II. félévében született és nincs 42 éve, az 2013-ban mehetne előrehozottba. Szerintem ez okozza a zavart.
A 2013-ban teljesülő előrehozottakról pedig nem szól a tervezet.
Veci, esetleg linkeld ide azt a táblázatot, hátha segít valakinek.

Üdv: korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.08.18. 17:53

ITT található a táblázat (nyisd meg vagy mentsd le):
Az öregségi és előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltétele 2010. január 1-jétől az 1997. évi LXXXI. törvényt módosító 2009. évi XL. törvény alapján

http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.08.18. 17:54

ITT található a táblázat (nyisd meg vagy mentsd le):
Az öregségi és előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltétele 2010. január 1-jétől az 1997. évi LXXXI. törvényt módosító 2009. évi XL. törvény alapján

http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

siplas # 2011.08.18. 18:49

Kedves Veci! , Lyonee!
1952 május-ban születtem. A szolgálati időm kb. 42 év.
Negyedik éve Bt. beltag vagyok egyedül, munkavállalóként. Korkedvezményes nyugdíjat, vagy előrehozottat kérhetek-e ebben az évben? Vagy csk ebben az évben! Ki kell fizetnem a hátralévő éveket, vagy azt csak "cég" fizethetné ki? Felvilágosító javaslatotokat előre is köszönöm.
Üdv, siplas

tibi52 # 2011.08.18. 19:40

Kedves Korall54!
Már többször átolvastam a nyugdíj tervezetett,mégsem találtam utalást arra,hogy az 1952-1-félévben született férfiak elmehetnek jöv.pótlóra,csak a közalkalmazottokra vonatkoztatást.Én értelmezem félre.
Üdv Tibor

Korall54 # 2011.08.18. 21:09

Kedves tibi52!

Csődöt mondtam az értelmezésemmel.Úgy tűnik, csak én vittem bele a tervezet olvasásakor azt a logikát, hogy aki 2012-vel bezárólag lehetne előrehozott nyd-as, az fog jöv.pótlót kapni. Valóban zavaros az 52-es férfi ügye. Nem értem, hogy mért keverik bele a közalkalmazottat. Abszolút igazságtalan és kirekesztő.
Most egész este a tervezettel molyoltam, összeollóztam azokat a részeket, melyek a célszemélyek körét taglalják, hát elég zavaros!

Sarokpontok:
4.old.
• előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra 2011 decemberéig jogot szerzők e jogukat jövedelempótló juttatás iránti igényként bármikor érvényesíthetik,
• 2012-ben előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra szerez jogot az az 1952-ben vagy korábban született férfi, valamint az 1952-ben vagy azt megelőzően született nő is, akit 2011. első félévében azon a címen mentettek már fel (a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján, ahol a felmentési idő akár nyolc hónap is lehet), hogy 2012-ben válik előrehozott öregségi nyugdíjra jogosulttá (és át is alakul jövedelempótló juttatássá),
• előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra lesznek jogosultak az 1953-ban született nők is, ha 2012-ben megszerzik a szükséges szolgálati időt, mivel őket egyébként két korhatáremelés együttes hatása sújtaná,

Vezetői összefoglaló:
8. old.
2012-ben előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra szerez jogot az az 1952-ben vagy korábban született férfi, valamint az 1952-ben vagy azt megelőzően született nő is, akit 2011. első félévében azon a címen már felmentettek a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján (ahol a felmentési idő akár nyolc hónap is lehet), hogy 2012-ben előrehozott öregségi nyugdíjra válik jogosulttá, ami közben átalakul jövedelempótló juttatássá.
Javasoljuk, hogy az 1953-ban született nők esetében, akiket a korhatáremelés duplán érintene, legyen lehetőség az új típusú juttatás igénybevételére, ha arra 2012-ben jogot szereznek.

Határozati javaslat:
Melléklet a …
23-24.old.
(1) 2011. december 31-ét követő kezdő nappal jövedelempótló juttatásra jogosult

1. az az 1952. évben vagy az megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi,

aa) aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte, vagy
ab) akivel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 30. § (1) bekezdés e) pontja alapján a felmentését 2011. július 1-je előtt írásban közölték;

1. az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerez;

c) az az 1952. évben született férfi, akivel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 30. § (1) bekezdés e) pontja alapján a felmentését 2011. július 1-je előtt írásban közölték;

Most újból nem értem. Vajon a kiagyalóik értik?

Üdv:Korall

Lyonee # 2011.08.19. 00:00

Mivel ez csak tervezet és akkor még nem tudták, hogy csak ősszel tárgyalják, szerintem lesz itt változás, csúszni fog a jogosultság korhatára.

Szerintem így is sánta az egész, mert az 1952-ben született férfi 37 év szolgálati idő esetén 60,5 évesen mehet előrehozott nyugdíjba. Ez azt jelenti, hogy 2012 júliusa előtt nem. Ha az illető közalkalmazott, akkor nem kezdődhet el a felmentési ideje már 2011 első félévében, legfeljebb 2011 novemberében.
Illetve elkezdődhet, ha min. 42 év a szolgálati ideje, mert így 60 év az előrehozott nyugdíjkorhatára.
Pl. 2012 február 1-én született közalkalmazott férfi, akinek a 8 hónapos felmentési ideje elkezdődött pl. 2011 június 2-án, még mielőtt a jogszabály megjelent volna. Szerintem július 1-től akarták életbe léptetni, azért van ez a közalkalmazotti kivétel. A fenti példámnál, a közalkalmazott férfi elkezdte a felmentési idejét 2011 június 2-án azzal, hogy majd 2012 február 2-től nyugdíjba mehet 42 év szolgálati idővel, és közben meg megjelenik a jogszabály, hogy az 1952-esek már nem mehetnek jövedelempótlóra sem. Ezért van a kivétel. Az 1953-as nők előrehozottra 2012-ben lennének jogosultak, ezért ők is a kivételek közé tartoznak. Szóval aki legkésőbb 2011-ben jogosult előrehozott nyugdíjra, az jogosult lesz a jövedelempótlóra 2012-ben, aki 2011-ben sem szerzett még jogosultságot, az már nem lesz jövedelempótlóra sem jogosult, kivéve az 1953-as nő, és a 42 évvel rendelkező közalkalmazott férfi, ha már elkezdte a felmentési idejét. Ezek a közalkalmazott férfiak 2012 jan. vagy februárban születtek, és 42 év szolgálati idejük van legalább és 8 hónapos felmentési idejüket töltik. Elég szűk réteg.

De szerintem ez változni fog. Mivel a jogszabály nem jelent még meg, ezért a jogosultság kitolódik legalább fél évvel, de lehet, hogy 1 évvel is. Ezen mindenképpen változtatni fognak.
Éppen ezért van még remény a többi 1952-es férfinak is.

Gézabá # 2011.08.19. 05:02

Tisztelt Fórumozók és '52-ben született férfiak !

Lassan kihámozom az itt leírtakból és egyébb információkból, hogy valóban csak a 42 év szolgálati idővel rendelkezők mehetnek előrehozott nyugdíjba, vagy a másik esetben minimum 37 év szolgálati év után, amennyiben a cégük ahol alkalmazottak, vagy az intézmény ahol dolgoznak kifizeti 60.5 éves korukig előre a megállapított nyugdíj összegét egyösszegben.

Tudom, hogy nem szakszerűen fogalmaztam, de a lényege ez ha nem tévedek.
nagyp-nek külön is köszönöm a válaszát.

Lyonee # 2011.08.19. 06:53

Gézabá!
Ez még nem jogszabály, de mivel késik a beiktatása, ezért biztos, hogy bővítve lesz az évjárat, ha a tervezet többi része lényegében nem változik, akkor is.
Pl., ha te 2012 januárban születtél és nem vagy közalkalmazott, de van 42 év szolgálati időd, a 6 hónapos felmentési idődet töltheted már akkor, amikor életbe léptetik a változást.
Az 1952 első félévében született 42 év szolgálati idővel rendelkező nem közalkalmazott férfiakra is ki fogják bővíteni, ha csak jan. 1-én lesz hatályos a tv. változás.
Ezt csak a jogszabályok összefüggései miatt gondolom. Épen ezért ne kapkodjatok, várjátok meg míg jogszabály lesz belőle.
Ne a 40 éves kedvezményes nyugdíjjal hasonlítsátok össze. Annak a beiktatása egy kedvezmény, hátrányos helyzetbe miatta nem került senki. Ott a rövid beiktatási idő miatt csak azok kerültek hátrányos helyzetbe, akik nem várták meg, hogy mi lesz a jogszabályban, felmondták a munkahelyüket, és valóban 2 szék közt a pad alá estek. De ez az ő felelősségük.

jozsi19510 # 2011.08.19. 08:08

Kadvas Lyonee! Kedves Veci!

Akkor összegezzük!
1951.04.11.-én született férfi vagyok.
2011.08.23-án 46 év szolgálati idővel rendelkezem.
2012.01.13-ától 35 éves közalkalmezotti jogviszonyom lesz. Ha végig dolgozom az évet és 2012 01.01.-étől letöltöm a nyolc hónap felmondási időt 2012.09.01.-étől lehetek jövedelempótló juttatásra jogot szerző. Akkor jogosult lennék a 40éves jubileumra, a 35éves törzsgárdára és 2,1%-ot vonnának le a megállapításra kerülő összegből, amit 47év szolgálati idő alapján állapítanának meg. A 40 év fölötti évenkénti 2%, ez vajon igy marad? Az eddig írtakból még ez tünik bizonytalannak számomra!

Üdvözlettel: jozsi19510

Lyonee # 2011.08.19. 09:32

jozsi19510
A 40 év szolgálati idő feletti évekhez tartozó %-os szorzó nem bónusz, légy szíves olvass vissza egy hétre legalább. Többször leírtam. 47 évhez 94% tartozik, ebből vonnak neked valamennyit a csökkentés miatt.
A jubileumi jutalmad aggályos, mert ahhoz a kjt-t is meg kellene változtatni. Ugyanis, ha 2012-ben megszűnik az előrehozott nyugdíj, akkor már nem kaphatsz előrehozott nyugdíjazás miatt 35 év közalkalmazotti jogviszony után 40 éves jubileumi jutalmat, mert te jövedelempótló ellátást fogsz kapni. A tervezetben erről a problémáról nem olvastam, bár csak az elejét böngésztem át jobban.
A törzsgárdatagság feltételeit te ismered, azt, ha szükséges a dolgozók javára lehet változtatni.

kolibri52 # 2011.08.19. 11:13

Lyonnee

Szeretném ha megmondanád, hol találom azt a részt a tv.tervezetében, ahol az 52-es első félévben született ffiak más elbírálás alá esnek, mint azok,akik ua.-n az évben , de a 2. félévben születtek. Engem ez érdekelne, mivel én kértem már 07.hó végén tanácsot a férjem miatt, akit ez az időpont /1952. 12.29./érint, de nem jött válasza fórumon. Így magam kezdtem utána nézni. Amit találtam, abban nincs szó első és második félévi születésekről.Csak a közalkalmazottakról, akik már a felmentési idejűket töltik.Mivel a férjem munkáltatója a munkatörvényv hatálya alá tartozik, ott nincs felmentési idő.Csak úgy tud eljönni, hogy Ő mond fel. Ezzel elveszti a végkielégítésre és a felmondási időre járó bérre való jogát. Általában közös megegyezéssel válik meg a cég a nyugdíjbavonuló munkatársától. Ez a tapasztalat.
Bízom benne,hogy minden 52-es születésű ffire kiterjesztik azt, hogy még elmehetnek 2012-ben ha nem is nyugdíjba, de jövedelempotlóra.
A férjemnek már most meg van a 42 éve. Így el tudna menni Ő is.
Várom a válaszod
üdvözlet Kolibri

Korall54 # 2011.08.19. 12:29

kolibri52
Valószínű én okoztam a félreértést azzal, hogy téves logikával próbáltam értelmezni a tervezetet.

Olvasd el Lyonee 2011.08.19. 02:00-kor írt hozzászólását, részletesen és érthetően kifejti a témát.
Üdv: Korall