Előrehozott öregségi nyugdíj

Lyonee # 2011.08.14. 14:35

A szerzett jogról van szó, amellyel 25-30 év szolgálati idővel a rendőrök nyugdíjba mentek!

Miért kell ezt a topicot is politizálással tönkretenni?

Veci # 2011.08.14. 16:18

Kedves Fórumozók!
Ha ez a topic politikai vitatérré alakul át, akkor rám ne számítsatok, akkor inkább visszavonulok, legalább addig, amíg a témában nem lesz változás!
Már annyira belehergeljük magunkat, hogy egymást bántjuk. Szerintem addig nyugi, amíg nem lesz a törvénytervezet napirenden. Addig csak találgatások, ötletelések mennek.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.08.14. 17:21

Kedves Fórumozók!

A facebookon az egyik társunk nyitott egy közösségi oldalt Előrehozott öregségi nyugdíj címmel. Ott bármiről lehet véleményt cserélni, gondokat meghányni-vetni. Ki milyen hírt talál, meg lehet osztani.
Javaslom, hogy a szakmai problémákon túli gondolataitokat ott fejtsétek ki, itt pedig a jogszabályokról, nyd-intézésről beszéljünk.
Eddig csak néhányan vagyunk ott, gyertek oda, írjatok bátran!

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

agica20 # 2011.08.14. 19:09

Sziasztok!
Olvasgatom a beírásokat.... nagyon nehéz magunkban -tartani a feltörő rossz hangulatot és megszűrni a mondanivalót.

Mindezek figyelembevételével is Vecivel,Lyonne-nal értek egyet,maradjon meg ez a topic segítségnyújtó topicnak.Ne politizáljunk!

Nagyon nehéz lenne enélkül és csak köszönettel tartozunk azoknak,akik időt,energiát nem kímélve folyamatosan támogatnak bennünket ötleteikkel és szakértelmükkel.Gondolok itt elsősorban,Vecire és Lyonne-ra.

Mindenkinek sok szerencsét kívánok a problémája megoldásában és a topic használatában !

KGyörgy # 2011.08.15. 17:40

Veci, helló!
Kedves Fórumozók!

Sokat segítettetek, melyet megszívlelendőnek tartok. Kérdeznék még egyet:
Kiszámoltam a leendő nyugdíjam. Tudom, ez nem egészen pontos. Mivel az utolsó két évben semminemű emelést nem kaptam, ezért azt a 2010-es béremmel számoltam a 2010-2011-es bérem(?) Itt ugrott be a szuperbruttósítás. Amikor ezt bevezették, csökkent a bérem pár ezer forinttal. Ezt a szuperbruttót, hogy kell számolni?
Aug 30. kezdődik a felmentési időm. Dec 30-án fejeződik be. December 31-én 46 év és 46 nap lesz a munkában eltöltött évei száma!
Köszönöm előre is.

KGyörgy # 2011.08.15. 17:44

Jav: a 2009-es béremmel számoltam.

Veci # 2011.08.15. 17:59

KGyörgy
A kalkulátorba a bruttó bért írd be, majd abból kiszámolja. Mást nem tudok javasolni.

Üdvözlettel Veci

KGyörgy # 2011.08.15. 18:11

Köszönöm Veci!

Ilona53 # 2011.08.15. 19:25

Kedves Veci!
17 vel megszünt a munkaviszony, Munkanélkülire bejelentve 18.val, novembertöl ki lehetne fizetni a 2012.05 ig az ONYI által kiszámitott összeget, Már elörehozott-ba mehetnék, 43-év után.
Hogy lehetne kifizetni ugy tudom én nem fizethetem be!

ibiza27 # 2011.08.15. 20:01

Ilona53

Igaz nem Veci vagyok, de hátha jó az én segítségem is :)
Igen jól tudod, hogy magad után nem fizetheted meg a nyugdíj összegét.
Csak úgy kivitelezhető, ha találsz egy munkáltatót aki megköti veled a korengedményes nyugdíjról a megállapodást. Aztán, hogy vele hogyan rendezed az anyagiakat az már más kérdés ;)

üdv: ibiza27

mutterka # 2011.08.15. 20:47

Kedves tagok, aki ért hozzá, kedves Veca!

41 év munkaviszony után, 2011. 09. 01. -től, hogyan kérjem a nyugdíjazásomat, hogy nehogy csökkentett legyen? 1951-ben születtem, nő vagyok.

• előrehozott nyugdíj vagy
  • a nőknél lehetséges 40 év alkalmazásával? Megvan a hozzávaló munkaviszonyban töltött évek száma.

Hamarosan ki kell töltenem a beadványt, nehogy rosszul kérjem, mert úgy hallottam, hogy az előrehozott, az csökkentett, a 40 év után járó viszont nem csökkentett.
Másik kérdés, hogy az előre hozott választása esetén jövőre nem vonhatják-e meg a nyugdíjjogosultságot, mivel még nem vagyok 62 éves?
Köszönöm szépen!

Veci # 2011.08.15. 21:25

Ilona53
Tekintettel arra, hogy már megszűnik a munkaviszonyod és munkanélküli ellátásod lesz, te nem tudsz így korengedményes nyugdíjba menni. Ahhoz munkaviszonyban kellene lenni, hogy a munkáltató megállapodást kössön veled (amire a munkáltatót a törvény nem kötelezi) és neki kellene kifizetni egy összegben a nyugdíjat az 59. szülinapodig.
Nem tudom, hogy te miért akarsz fizetni? A munkanélküli ellátással te már eljutsz az előrehozott nyugdíjkorhatárig, ami 2012-ben jövedelempótló ellátássá változik. Mikor töltöd be az 59. évet? Nem pontosan írtad le. Ha 2012.01.05-én, akkor te attól a naptól kérheted az ellátást, addig meg álláskeresési járadékon lehetsz, az ellátás összegét nem befolyásolja a ma még hatályos tv. szerint.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.08.15. 21:29

mutterka
Ha megvan a 40 év jogosultsági időd, akkor az alapján kérjed, talán az változatlanul megmarad. Egyébként a ma még hatályos tv. szerint az 1951-ben született nők esetében a csökkentés nélküli nyugdíjhoz 38 év szolgálati idő is elég, vagyis neked nem lesz csökkentett.
2012-től a korhatár alatti nyugdíjak mint pl. az előrehozott nyugdíj jövedelempótló juttatássá válik, ezért a 40 év jogosultsági idő alapján kérjed, mert az valószínűleg nem változik.

Üdvözlettel Veci

Laci052 # 2011.08.16. 08:52

Tanácsot kérnék, a szolgálati időbe nem fogadtak el két időszakot, és felebbezést nyújtanék be, de nem tudom, hogy milyen formában, papírokkal, igazolásokkal stb. tudom igazolni ezeket: az egyik a családi asztalos iparos műhelyben végzett munka, még a 1970-es években, ezt tanuk, ismerősök tudják igazolni, de ezt elfogadják? Vagy mivel lehet igazolni?
A másik időszakban egy cégnél dolgoztam, tudomásom szerint be voltam jelentve, de eltűntek a papírok, nem találom már a céget sem,ilyen esetben mit tehetek?
A céges időt is tudnám igazolni, mert vannak akkori munkatársak bőven. Ki tudja megmondani, hogy milyen módon tudom ezt a két időszakot elismertetni, mert biztosan vannak fix, kijárt, bevált formák, utak. Biztosan van erre már tapasztalat, hogy mit fogadnak el és mit nem.

Gézabá # 2011.08.16. 09:38

Segítséget kérnék én is. 1952.06.19.-én születtem,
jelenleg egyéni vállalkozó vagyok, 15 éve.
Informálódtam a megyei Nyugdíjfolyósítónál, ahol
úgy tájékoztattak, hogy nem mehetek el előrehozott öregségi nyugdíjba, mert egyéni vállalkozóknak nem lehet, csak ha elérem a korhatárt, vagyis a 62,5 évet.
(Egyébként jelenleg a katonasággal és a nappali tagozaton végzett 5 évemmel összesen minimum 40 év szolgálati időm van.) Igaz ez ??
Köszönöm !

Lyonee # 2011.08.16. 09:52

Ilona53
Ez a 43 év miből áll?

Ilona53 # 2011.08.16. 14:02

Kedves Lyonee!
A férjemről van szó,

horer # 2011.08.16. 16:49

Kedves Veci!válaszodra irva, hiába 5gyermeket neveltem fel,szinte folyamatosan gyesen,főállásu anyaságin voltam,akkoris 8évet számitanak?munk.időm alig lesz pár év amit öszetudok szedni,egyáltalán fogok nyugdijat kapni mire számithatok,a lányom ha befejezi a tanulmányait elveszik az árvasságit és az özv.nyugdijat is?akk.tényleg nem lesz amiből megéljek,mivel munkát sehol nem kapok,azért irjon aki tud valami tanácsot adni,előre is köszönöm.

somarka # 2011.08.16. 20:11

Tisztelt Fórumozók!

Én is tanácsot kérnék, hogy mik a lehetőségeim, illetve hogyan járok jobban. Minél előbb szeretnék nyugdjba menni, mert a cégem csődközelben,más munkát meg nem találok.
1953.01.08-án születtem, 1971.10.13-án kezdtem dolgozni. Az elmúlt évben a TB 2009.12.31-ig 38 év és 177 nap szolg.időt igazolt. 2010.02.06-tól 05.18-ig táppénzen voltam.
Kérdésem, hogy mehetek-e/érdemes-e idén előrehozott nyugdijba menni, vagy várjam meg a 40 évet, vagy mit tegyek?
Előre is köszönöm a választ
Marka

mutterka # 2011.08.16. 20:53

Köszönöm a gyors, segítő választ kedves Veci!!! (és elnézést, a megszólítási elírásért az előző levélben)

szafika # 2011.08.17. 06:02

Horer , 5 gyerekre 9 évet számítanak be , de Lyonnee Írta , h 65 év a nyd korhatárad , és 20 év munkát kell igazolni a nyd-hoz. Olvass vissza , a 3-ik oldalon megtalálod.

szafika # 2011.08.17. 06:07

Horer , Ágneta54 is a 3-ik oldalon írta, hol tudod megnézni ezeket egészen pontosan .

jozsi19510 # 2011.08.17. 14:28

Segítséget szeretnék kérni!
1951.04.11.-én született férfi vagyok, 2011.08.23.-án 46 éves szolgálati idővel rendelkezem. Most kell eldöntenem 09.01-ig, hogy elmegyek e előrehozott öregségi nyugdíjba az idén. A gond csak az, hogy 2012.01.14.-én lennék jogosult egy jelentős összegre, de nem tudom, akkor már elmehetek e nyugdíjba, vagy csak 62 éves korom után. Nem tudom létezik e olyan, hogy megszerzett jog? Arra gondolok, hogy 2011.04.11.-étől már nyugdíjas lehetnék!
2012.05.01.-el szerettem volna nyugdíjba vonulni, de ha 2012.01.15-el még mehetek, úgy meg már nem, így is mennék.
Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel: Jószi19510

Lyonee # 2011.08.17. 15:07

jozsi19510
A tervezet szerint:
"előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra 2011 decemberéig jogot szerzők e jogukat jövedelempótló juttatás iránti igényként bármikor érvényesíthetik,"
Ha az idén mész nyugdíjba, akkor is jövedelempótló juttatássá alakul át jan.1-től a nyugdíjad, emelést nem kapsz. én a helyedben mindenképpen megvárnám azt a nagyobb összeget, de inkább már a 47. év betöltését, az ugyanis 2%-kal nagyobb összeget jelentene, 3 hónapot még érdemes ráhúzni azért a 2%-kért. A jövedelempótló juttatás összege megegyezne a nyugdíj összegével, csak amíg nem töltöd be a nyugdíjkorhatárt, addig nem lesz emelés. Ha betöltötted, akkor nyugdíjként kapod tovább, és felemelik arra az összegre, ami a januári nyugdíjemelés után lenne.
Ez csak tervezet. Várj még egy évet!

Veci # 2011.08.17. 19:17

jozsi19510
Fogadd meg Lyonee tanácsát, magam is ezt lépném meg a nagy összeg reményében. Minél kevesebb idő hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárodig, annál kevesebb lesz a csökkentés.
Azonkívül ne ess abba a hibába, ha még tudsz dolgozni, mint én. Nekem a végkielégítés volt nagyobb összeg, de januárban mentem nyugdíjba, így abból az összegból a járulék felső határa miatt, csak minimális összeg számított a nyugdíjalapba. Bár tudtam volna!

Üdvözlettel Veci