Nagy igyekezetemben elírtam a hiányzó hónapok számát: nem 29, hanem 17, egy év és 5 hó. (Na, most lebuktam a matekkal, hát így akarok én segíteni :) ).
Üdv: Korall (53-as nö)
Nagy igyekezetemben elírtam a hiányzó hónapok számát: nem 29, hanem 17, egy év és 5 hó. (Na, most lebuktam a matekkal, hát így akarok én segíteni :) ).
Kedves fórumozók!
Ismételten felhívom a figyelmeteket a nyugdíjtörvényben lévő %-os szorzók helyes értelmezésére.
40 év szolgálati időig táblázatszerű elrendezésben található a szolgálati évhez tartozó %-os szorzó, utána pedig szövegesen van megfogalmazva ("és minden további évre 2-2 százalék"), ami ésszerű is, hisz nehéz lenne meghatározni a táblázat utolsó sorát.
És nem is kötelező a nyugdíjkorhatár betöltésekor nyugdíjba menni, elvileg 50 év is lehetne az utolsó sor, vagy még több.
"és minden további évre 2-2 százalék", ez nem bónusz, hanem a kötelezően előírt szorzó.
Szafika, Korall54!
Ne úgy vegyétek, hogy 80% a plafon, ami felette van az ajándék, plusz. Ismétlem, csak szövegesen van megfogalmazva a 40 év feletti évekhez tartozó szorzó.
Igenis, a 46 évet dolgozó férfinak is éppen olyan nagy érvágás a 8,4%-kal való csökkentés, mint aki 38, 40, 42 évet dolgozott.
margit761
Mit késtetek le? Jogosult már az előrehozott nyugdíjra, ugyanannyi a kiszámot nyugdíj, mint a korengedményes esetében. Egyébként nagyon keveseknek adatik meg az, hogy a munkáltató megállapodik a dolgozóval és kifizeti egy összegbe azt a sok pénzt, és a törvény sem kötelezi erre.
Most döntsétek el, hogy igénybe veszi az előrehozott nyugdíjat az idén, vagy jövőre a jövedelempótló ellátást, vagy 62 éves koráig dolgozik. Ha előrehozott nyugdíjba megy, akkor max. 8,4 %-al csökkentett nyugdíjat számítanak.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Köszönöm a válaszod, én is úgy gondolom, hogy a mellékfoglalkozás (pl. GMK) nem számítható be plusz időként, csak azt gondoltam, hátha valaki tud valamilyen kiskaput.
Így viszont sajnos nem lesz meg édesapám 42 éve idén. Ekkor az egyetlen járható út, hogy megállapodást köt a munkáltatóval (és sajnos saját zsebből fizet). Ebben az esetben viszont 60 és fél éves koráig, vagyis esetében augusztusig ki kell fizetni. Hiszen ha nem lesz meg a 42 éve, akkor mindegy, hogy mikor lenne meg, az már nem számít, csak a kor.
Természetesen előb megvárjuk az új törvényt, de próbálunk előre gondolkozni. Én a tervezetben azt olvastam, hogy minden előrehozott megszűnik 2012.jan. 1-től (kivéve az 53-mas nők esetében). 52-es férfi csak akkor mehet el, ha közalkalmazott, és 2011.07.01. előtt megkezdte a felmentési idejét (pl. 8 hónap) és az nyúlik át 2012-re. Tehát egy 52-es férfi (aki nem közalk.) csak úgy mehet el, ha idén dec. 31-ig megállapoik a munkáltatóval (és fizet), vagy marad 62 és fél éves koráig 2014-ig vagy 2015-ig.
Lyonee
Te vagy a profi. Hol sántít a példám?
Üdv: Korall
Lyonee ,
Persze , h hatalmas érvágás az a 8.4 % , amit levonnak , felháborít az ilyen törvény , h pont azokat akarják szívatni, akik ilyen hosszú időt ledolgoztak , de ma sajnos ez van törvénybe, és ez csak rosszabbodik ! Ha nem tudtam volna elmenni a 40 évessel, és marad az előrehozott, akkor én is csak csökkentettbe mehettem volna 60.5 évesen 46 évi munkával,/ v 60.5 évesen majdnem 50 évi munkával / az utolsó 4-5-6 évben csak csökkent a fizetésem. Nagyon sokan 10-20 évet se dolgoztak.
Korall54!
A végeredmény jó. Csak! Mivel külön számítod a 80 000 Ft és 12 000 Ft-t, a példa is azt sugallja, hogy a 12000 Ft bónusz, (pedig nem az!) ezért sokan azt hiszik, hogy pl. a jövedelempótlónál ezt már nem fogják megkapni.
46 évhez 92% tartozik, ez a te példádban 92 000 Ft.
A csökkentést is jól számoltad ki a példádban. Ügyes vagy, csak ne vedd ketté a számítást.
Agneta54 viszont nem jól számolt. A 92%-ból nem vonjuk ki a csökkentés mértékét,a 8,4%-t.
Legyen X a valorizációs szorzókkal megállapított átlagfizetés. Egy 8,4%-os csökkentésnél 46 év esetén
a kiszámított nyugdíj:
X92%(100%-8,4%)=X0,84272=X84,272%
Ez több, mint a 83,6%.
Kedves Veci!
Köszönöm a segítséget, még az idén előrehozott nyugdíjba megy a férjem.
üdv. Margit
Ha idén jogosulttá válik az előrehozott csökkentett nyugdíjra, de önhibáján kívül, (bírósági határozat híján nem adja ki a munkáltató a kilépő papírjait)csak jövőre tud igénybe venni, akkor ha jól értelmezem már csak a kövedelem pótlót veheti igénybe? Ez ugyanannyi összeget jelent, mint az előrehozott csökkentett nyugdíj? 1951 születésű férfi, 41 éves munkaviszonnyal.
Tisztelt fórumozók! Nem is értem, hogy tudtok olyan könnyen belenyugodni abba, hogy 39-40-42 évi munka és járulékfizetés után alamizsnát és nem a nyugdíjba menetelkor érvényes törvények szerinti, igenis megvásárolt nyudíjat kapunk. Nem jövedelempótlás kell, hanem NYUGDÍJ, amit bőségesen megszoltáltunk!!!!
Bocsánat, megszolgáltunk!!!
Lyonee
Köszönöm a véleményedet. Most már tökéletesen értem, hogy x év szolg. időhöz y %-nyi nyugdíj tartozik, tehát a szolg. idő skáláján kell megnézni az adott %-ot.
Tehát ha vkinek csak 23 éve van, ahhoz 59% tartozik. Ha 43 éve van, ahhoz 86% tartozik, stb.
(Talán az előrehozott nyd feltételei zavartak bele a gondolkodásomba.)
Üdv: Korall
Kedves Fórumozok!
Érdeklődöm, segítséget kérek.. nem értek hozzá, nem látom át... édesanyámról van szó:
1952-es születésű nő, munkaviszonya 40 év lesz idén nov.5.-én, akkor mehetne nyugdíjba.
A 2012 változások miben érinthetik? Mikor érdemes nyugdíjba mennie, hogy jól járjon?
köszönöm a válaszokat,
Andrea
Üdvözletem!
Jelenleg előrehozott nyugdíj kérésem alapján, felmentési időmet töltöm,ami 2012.01.14-ig tart.Van egy mellékfoglalkozású vállalkozói engedélyem.Azt szeretném tudni, a vállalkozásomban dolgozhatok-e a felmentési idő alatt, egész pontosan adhatok e számlát? Nem szeretném elveszteni a jubileumi jutalmat, amit a munkáltatóm az utolsó napon kíván átutalni.A vállalkozói engedélyem alapfokú oktatásra és szabadidős tevékenységekre szól.
Válaszát előre is köszönöm: Anc
Moz7!
A kiszivárogtatott nyugdíj tervezet szerint, érdemesebbnek tűnik a 40 évest választani, mert azon ha igaz, nem változtatnak jövőre. De vigyázzatok, mert a szolgálati idő, nem feltétlen esik egybe a 40 éveshez szükséges jogosultsági idővel.(munkaviszony + max 8 év GYES)Ha még nem tettétek kérjetek jogosultsági idő számítást.
üdv:Zsuzsa
Aancika!
Szerintem a probléma nem ottvan, hogy te a felmentési időd alatt is folytatod a vállalkozásodat,ez nem fenyegetheti a jubileumi jutalmadat sem. Viszont ha elfogadják a nyugdíjtervezetet, akkor 2012.01.01-től vagy nyugdíj (jövedelempótló juttatás) vagy munka. És a vállalkozókra is ez fog vonatkozni.
De biztosat csak a törvény elfogadása után tudhatunk.
üdv:Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!
Köszi a gyors választ. Igen sajnos tudom ezt, és nagyon el is vagyok keseredve. Amikor beadtam az előrehozott nyugdíj kérelmemet, májusban akkor még erről nem volt szó.(Vagy nem tudtam róla). A főnököm elfogadta, most már nem tudom visszacsinálni. Vagy igen? Üdv Anc
Aancika!
Megmondom őszintén, hogy nincs ötletem, ha már a felmentési idődet töltöd, és ezt a főnököd hivatalosan elfogadta, nem látom, hogy ezt hogy lehetne visszacsinálni.Talán, ha ősszel meglesz az elfogadott törvény, okosabbak leszünk. Nem lehet ezt a vállalkozást valaki más neve (aki betöltötte a rávonatkozó nyugdíjkorhatárt, vagy még aktívan dolgozik) alatt folytatni? Ez csak egy gondolat, de talán egy lehetőség. Jó lenne tudni, hogy mit is ír majd erről a készülő törvény és a végrehajtásról szóló kormányrendelet. Addig csak találgatunk, tippelünk.
üdv: Zsuzsa
aancika
Mi a probléma? ,Mégcsak a felmentési kérelmed adtad be. A nyugdíjbiztosító állapítja meg a nyugdíjat, ha megvan a jogosultsági időd, akkor a kérelmet azon a címen add be.
Jelenleg még egyébként előrehozott nyugdíjba vonulási lehetőség van, nincs még törvénymódosítás. A jubileumi jutalom ezalapján megillet.
Feltételezem egyébként, hogy előbb-utóbb a korhatár alattiak mindegyikére vonatkozhat, vagy vonatkozni fogy, hogy vagy nyugdíj vagy munka. Egyenlőre még várjátok meg mi lesz a végkifejlet.
Üdvözlettel Veci
Köszönöm a válaszokat) Hátha a törvénymódosítás megengedi.....mert hogy a nyd-ból nem lehet megélni.A baj az ,hogy a napi 16 óra már sok, szerettem volna kicsit kevesebbet dolgozni.Hát ez van..........várunk)Anc
Kedves Mari55, Digiteye!
Emlékezzetek a 40 évessel kapcsolatban is micsoda kavarás folyt, szolgálati idő - munkaviszony. Van aki így beszélt, valaki úgy. Biztos voltak egy páran akik ráfáztak, arra hogy a törvény megjelenése előtt léptek és utána derült ki, hogy nem jogosultak a 40 évesre. Ez most ugyanúgy történik,és senki nem tud semmi biztosat.
Egyébként mi mindnyájan korunknál fogva, a Kádár-rendszer ideje alatt is dolgoztunk, akkor ez most bünti?
Már megint túlzásokba estek!
Üdvözlettel Veci
Sziasztok!
Ha a Kádár korszak alatt dolgozóknak bünti az, hogy dolgoztunk, akkor lehetne tovább fokozni, pl. Répássy R. 1986-ban érettségizett, 1992-ben diplomázott, de az azt megelőző években járt egyetemre, ezek az időszakok is a Kádár-korszakra esnek!!!!!!! Ezt hogyan ítéli meg?
Gondolom, azt nem fogja indítványozni, hogy az ezen időszak alatt szerzett iskolai végzettséget, diplomákat ne ismerjék el!!!???
Arról nem is beszélve, hogy akik akkor dolgoztak, az nyújtott fedezetet arra is, hogy akiknek megadatott abban az időszakban, tanuljon!!!!
Kígyókat melengettünk???????
Veci!
Szerintem ebben a topicban - egy-két kivételtől eltekintve - senki sem politizálási szándékkal lép be!
A politika kúszik be a mindennapjainkba. Mert tudsz-e olyan embert mondani, aki nem utálja a bizonytalanságot, hogy szinte semmit nem lehet előre tervezni, az utolsó pillanatban becsepegtetett törvényeket? A megosztottságot: a rokkantak és a munkanélküliek mind munkakerülők? Az öregedés az bűn, mert a fiataloknak kell eltartani őket, és még sorolhatnám.
Engem is nagyon megütött dr. Répási véleménye, hogy egy államtitkár szájából ilyen ki tud jönni? Azt már feltételezni sem merem, hogy a média annyit torzítana, hogy történetesen ez nem is így hangzott el.
Az ő szülei milyen korban dolgoztak vajon? Vagy az más? Egy ilyen kijelentés azért nagyon messzire visz.
Kedves Mari55!
Én talán a pénzvilág.hu-n olvastam és azért gondoltam esetlegesen ujságírói túlzásnak, de most átfutottam ezen a ogy-i vitán és valóban ezt mondta az államtitkár.
Hát ez nem semmi!
Olvassátok el még egyszer, hogy Répássy kikről beszélt! A párttitkárokról és a III/... ügynökökről.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |