level07
hars52 leírta az 51-sekre kiszabott variációt.
Sajnos nagy bánatomra - bánatunkra !
A közlekedési hozzájárulás,még nagy ?-jel ...
Ennyi évvel a hátunk mögött,vajon mi jöhet még ?
Mindenkinek köszönöm a jókívánságokat.
Üdv: old puli
Előrehozott öregségi nyugdíj
hars52
Igen, teljesen érthető volt a magyarázat és köszönöm!
Kedves Zsuzsa !
Remélem itt lesztek velünk,-az "ötvenhármasokkal" Te/Veci/Leyoone/Dtida 2012-ben is
- amikoris forrani fognak a netvonalak..(von der Korall)
Ugyan én is profi vagyok már..de ahhoz,hogy terjesszem a tutit mint a náthát 3-400 embernek(hogy meglegyen a jövő évi 24 ezres statisztika)-még profibbnak kell lennem:-)
Ez olyan mint a nyelvtanulás: 12 éves korom óta tanulom a németet és az oroszt,de tegnap Julia Timosenkót nem tudtam fordítani mert ukránul nem tudok:-)
Üdv
gabusch53
férjem december 29. tölti az 59. évét, hogy tud elmenni előnyugdíjba,mi kell hozzá? 44-év szolgálati ideje van.
Sziasztok fórumozók.
Vecitől szeretném kérdezni,hogy hogy is kell intézni a férjem papírjait a nyugdíjhoz.A kft küldené nyugdíjba,azért léptem be én is a kft-be,mert 1 személyes volt.Tehát én küldöm el.53.jan.21-én született,van 43 éve,és mostanáig 300 napja.Milyen papír kell hozzá,honnan szerzem be,és hova kell benyujtani.
Előre is köszi.
Sziasztok! Aki 1951-ben született, az az idén betölti vagy betöltötte a 60. életévét, a rá vonatkozó nyugdíjkorhatár 62 év. Erre a 2 évre sajnálják tőlünk a 3,5 %-os emeléseket? Mit akarnak egy 60 éves embertől? Menjen vissza dolgozni??? Talán az vegye fel őket, aki ezt kitalálta. Üdv fácános
Sziasztok,tanácsot szeretnék kérni,58születésü vagyok és nagyon kevés a bedolgozott munkviszonyom,mert fiatalon végig gyesen voltam a gyerekekkel,főállásu anyaságin,ezek beleszámitanak nekem szolg.időbe a nyugdijhoz?sajnos a férjem rokk.nyugdijas volt a szivével betegeskedett és 44éves korában elvesztettük,előtte 1 évig vele voltam ápolásin,addig végig otthon voltam munk.nélkül,mert nekem kellett ellátnom a gyerekeket,és azóta is munk.nélküli vagyok,még 1 kiskorú van velem árvasságit,özv.nyugdijt kapok,amig tanul,ebből élünk,félek, nem fogok nyugdijra jogosult lenni?várom mindenkinek a tanácsát,amit előre is köszönök!
horer
8 évet számítínak be a gyerekekre , 32 ledolgozott évnek kell lenni a 40 éves akcióshoz.
facanos
... meg a politikus "uraknak minimálbér " bőven elég lenne !
horer!
Ha 3-nál több gyermeket neveltél, akkor az alábbi táblázatban találod, hogy gyermekenként hány évet számítanak be, és ugyanott találod, hogy mennyivel kevesebb ledolgozott idő elég mint 32 év, de majd Veci tud bővebben válaszolni.
http://adozona.hu/…_oregse.aspx
horer
A nyugdíjkorhatárod betöltésekor, 65 éves korodban leszel jogosult öregségi nyugdíjra. 20 év szolgálati idő kell a teljes nyugdíjhoz, ebbe az ápolási díjon töltött idő, a szakmai tanulmányok ideje is beleszámít.
Az előrehozott nyugdíj addigra valószínűleg megszűnik, de írtad nagyon kevés a munkaviszonyban töltött időd, ezért a másik lehetőséget, a 40 éves jogosultságot nem is említem.
Kedves mindnyájan!
Feleségem 1953 -as születésü, 32-év. 3gyerek nevelése.
Elmehet e-elörehozott nyugdijba?
Köszi:Sepipapa
Tisztelt Fórumozók!
Édesapám 1952-es születésű, és szeretne nyugdíjba menni. 2012. februárban lesz 60 éves, és májusban lesz meg a 42 év munkaviszonya, ekkor elmehetne előrehozott öregségi nyugdíjba. Azonban nagyon valószínű, hogy ezt a lehetőséget 2012. január 1-től megszüntetik (legalábbis minden tervezetben ez van).
Egyetlen esélye, hogy a munkáltatója még idén dec. 31-ig megállapodást köt vele. Ebben az esetben 60 és fél éves koráig (tehát esetében 2012. augusztusig) ki kell fizetni a nyugdíj költségét előre. Ha meglenne a 42 éve, akkor csak februárig kellene. Mivel a kifizetés előreláthatóan saját zsebből menne nagyon nem mindegy meddig kell kifizetni. Kérdésem is ehhez kapcsolódna (már ha jó az eddigi eszmefuttatásom).
Tehát a kérdésem: Beszámítható-e a szolgálati időbe pluszba, ha a rendes munkaviszony mellett 1982-ben 5 és fél hónapot dolgozott egy GMK-ban. Ez napi 6 órás munka volt, és a munkakönyvében is szerepel.
Az is érdekelne, hogy ezt milyen jogszabály szabályozza? (egy ismerősünk a munkahelyén egy ideig meg volt bízva egy plusz feladattal napi 4 órában, és azt pluszba beszámították neki).
Kedves Sepipapa!
Ha van 32 év (tényleges!) munkaviszonya, és a 3 gyerekkel megvan a 8 év GYES, mindez persze a TB által leigazoltan, akkor nem előrehozott öregségi nyugdíjba kell mennie, hanem a nőknek 40 év munkaviszony után járó nyugdíjba, így anyagilag jobban jár.
Sepipapa
A lényeg, hogy a 32 év + 8 év összesen 40 év meglegyen !
horer
A rövid szolgálati időddel csak 65 évesen tudsz nyugdíjba menni, amint azt Lyonee megírta. Te a 40 éves jogosultsági időt nem tudod megszerezni.
Ilona53/Sepipapa
Ha a feleségednek ezekkel a jogviszonyokkal megvan a 40 év jogosultsági ideje, akkor elmehet kedvezményes nyugdíjba. Mindenképpen kérjen jogosultsági idő megállapítást.De, ha a 32 évben benne van a 3 gyerekkel otthon töltött idő is, akkor az 59. szülinapig nem lesz meg a minimum 37 év szolgálati idő, ami a ma még hatályos tv. szerint szükséges a csökkentett összegű előrehozott nyugdíjhoz kell, ami 2012-ben várhatóan jövedelempótló ellátás lesz.
A szolgálati/jogosultsági időt pontosítsad.
crazy
Ha emlékem nem csal a GMK a munkaviszonyban lévők lehetősége volt, ami a jövedelmet növelte, de a szolgálati időt nem (szerintem). Gyorsan kérjetek szolgálati idő megállapítást.
Azonkívül: még évvégéig kiderül, hogy mi lesz a nyugdíjtörvénnyel. A kiszivárogtatott tervezet szerint az 1952-es születésű férfiak elmehetnének jövedelempótló juttatásra, ami kb. annyi lenne, mint a nyugdíja. Egyenlőre még várjátok meg mi lesz a törvényben. Ha mégis a korengedményes nyugdíjat választaná, akkor a 42 év szolgálati idő eléréséig kellene szerintem a ma még hatályos tv. szerint kifizetni a nyugdíjat. Ha ő fizetné a nyugdíját májusig szerintem még meggondolandó.
Üdvözlettel Veci
varga edit
A korengedményes nyugdíjhoz nem tudom milyen lépéseket kell levezényelni. Annyit tudok csak, hogy megállapodást kell kötni vele a korengedményes nyugdíjra. A többit a Nyugdíjbiztosítótól tudakold meg, de hátha ebben járatos fórumozó is válaszol.
Üdvözlettel Veci
Köszi Veci.
Kedves Veci!
Férjem 2011. májusában betöltötte a 60. életévét. A kérdésem az, hogy ő elmehet-e korengedményes nyugdíjba (46 év munkaviszonya van), vagy csak csökkentett előrehozott jövedelempótló juttatásra jogosult 2011. decemberi munkaviszony megszüntetéssel? Crazy-nál azt olvastam, hogy 52-es születésű és 42 év munkaviszony után elmehet korengedményes nyugdíjba. Ez az 51-esekre nem vonatkozik?
Köszönettel: Margit
margit761
A férjed nem korengedményes nyugdíjba menne, hanem előrehozott nyugdíjba, ami 2012-ben várhatóan jövedelempótló juttatás lesz. A korengedményes nyugdíj esetében a munkáltató egy öswszegben kifizeti a nyugdíjat a munkavállaló előrehozott nyugdíjkorhatáráig, amennyiben erre megállapodást kötöttek.
A te férjeddel ezt már nem tennék meg, mivel elérte az előrehozott nyugdíjkorhatárt.
Sajnos már az 1951-ben született férfiaknak csökkentett nyugdíjat állapítanak meg.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Köszönöm válaszodat, sajnos mi azt hittük, hogy a korengedményes nyugdíj összegét 62. életév betöltéséig kell fizetni, amit valójában az idén meg lehetett volna tenni, mivel a 60. életévéig kellett volna fizetni egyösszegben.Hát ezt lekéstük!
üdv. Margit
hars52
Zsuzsi igazából nem értem,hogy miért is nem kapok kevesebbet,mikor levonják a 8.4°-ot.....
Oldpuli 1951-ben született, tehát a rávonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár 62 év. A nyugdíjba menetele és a 62. születésnapja között eső időszakra havonta 0,3%-kal, max. 8.4%-kal csökkenthetik a nyugdíját. De az ő esetében mivel 46 évet dolgozott és emiatt a 40 év felett évente 2%-ot emelkedik a nyugdíja, valójában nem fog kevesebb nyugdíjat kapni
Üdv: old puli
Oldpuli !
hát a 12 % pluszból / a 6 évre 6 x 2 % /akkor is marad 3,6 % , ha 8,4 %-ot levonnak ! Ne hezitálj , vágjál bele !
Oldpuli!
40 éves szolgálati időre 80%-ot adnak, neked 46 éved van, arra 92% jár, de ebből levonják a 8,4 %-os csökkentést mivel két évvel előbb mész nyugdíjba, mint az öregségi nyugdíjkorhatár. Tehát 92 - 8,4= 83,6 %-át fogod kapni a valorizált átlagfizetésednek.
szafika
Ok.
Csökkentés és plusz évek
Én így értelmezem oldpuli ügyét egy példán keresztül:
Férfi, tegyük fel 1951.márc.31-én született, van 46 éve.
A valorizált nettó átlaga, tegyük fel 100 000 ft. Ebből kiszámolnak 92% nyd-at,(80 000 + 12 000) ami 92 000 ft. Tegyük fel 2011. nov. 1-én megy előrehozottba. A 92 000 ft csökkentése a 62 éves koráig nov. 1-én hiányzó hónapok számától függ, ami 29 hónap. Ebből az első 12 hónap miatt (0,3%/hó) a csökkentés 3,6%. A további 5 hónap miatt (0,4%/hó) 2%. Tehát összesen a csökkentés 5,6%. Ennyivel csökkentik a 92 000 ft-ot. Ha jól számoltam 86 848 ft lesz a nyd. a példában.
Én így okoskodtam, nem tudom, így van-e.
Üdv: korall
Üdv: Korall (53-as nö)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02