Előrehozott öregségi nyugdíj

Katka55 # 2011.08.06. 17:30

Kedeves Veci!
Rk.nyugdíjas vagyok jelenleg. 41 év szolgálati jogviszonyom van. A nők 40 éves nyugdíjbavonulásához nincs meg az időm, mert a 3 év szakiskolát kiveszik.Így kb.38 év. Kérdésem: a rk.nyugdíj melletti munkavégzés beleszámít-e a jogosultsági időbe, vagy csak a 0,5 %-os nyugdíjemelést lehet kérni?
Válaszod előre is köszönöm Katka55

Korall54 # 2011.08.06. 17:52

gitta52

Az általad fölvetett probléma érdekében többet értél volna el, ha figyelmünkbe ajánlod a következőt:

https://www.facebook.com/…90399347891/

Igaz, hogy nem ide tartozik, de az önzetlen segíteni akarásodnak kedvezőbb szinezete lett volna.

Üdv:korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.08.06. 18:10

Katka55
A III. rokkantsági csoport esetén a munkavégzés a 0,5 %-os nyugdíjemelésnél számít, a szolgálati időt nem növeli.

Azért ajánlom, hogy kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítónál az ügyintéződet az biztos segít. Majd tájékoztass légyszíves, hogy mit válaszoltak.

Azt tudom, hogy a rendszeres szociális járadék, vagy sz átmeneti járadék melletti munkavégzés ideje beleszámít a jogosultsági és szolgálati időbe.

Üdvözlettel Veci

hamik # 2011.08.06. 18:48

Kedves Veci!
Ismeretlenül hozzád fordulok, mert sok dologban bizonyítottad, hogy a fórumon Te vagy a legprofibb.
Látom szinte minden olyan fórumozó, aki az idén megszerzi a jogosultságot ( eléri a 60-at) azon hezitál, hogy kérje a nyugdíjazását az év végén, vagy még dolgozzon, hogy ne csökkenjen akár 8,4%-al az induló előrehozott nyugdíja.
Tegyük fel, hogy abban a formában terjeszti a kormány a parlament elé a korhatár előtti nyugdíj megszünteéséről a törvénytervezetet, ahogy a nyilvánosságra került tervezet tartalmazza. Az elfogadás ne kérdéses. Ez esetben akkor maradnának sokan a jövő évben is munkában, ha tudnánk , hogy a valorizációval nem babrál-e az eddigiektől eltérően a kormány ( merthogy az majd 2012 április körül egy kormányrendelettel állítják be visszahatóan jan.1-től)
Nem tudom, hogy a valorizáció lehet-e eszköz arra, hogy " az utolsó 10 év nagyobb súllyal határozza meg a nyugdíjak összegét" Szerinted?
Mert nem az a kockázat, hogy nem nőnek a szorzók, hanem az, hogy akinek nem az utóbbi évek a legmagasabb jövedelműek, hanem mondjuk a 90-es évek, azoknak a valorizáció átsúlyozásával jelentősen csökkenhet az induló nyugdíja. Lehetséges ez? Valóban a valorizációs szorzóktól kell tartani?
Tisztelettel
hamik

Veci # 2011.08.06. 19:21

hamik
A jelenleg hatályos törvény szerint 2012-ben úgy számolnak nyugdíjat, mint az előző években (12.§).
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

A valorizációs szorzószámokat az Országos Statisztikai Hivatal közlése alapján a kormány határozza meg.
http://www.tbellatasok.abbcenter.com/?…

Jelenleg még nem tudjuk a nyugdíjtörvény változását 2012-től. Ha nem akarod, hogy csökkentett nyugdíjat állapítsanak meg, ami 2012-ben jövedelempótló ellátás nevet viselné, akkor, ha van hol dolgozni és egészséged is, akkor még maradj.
Várhatóan 2013-tól változna a számítás módja, ami bruttóból történne, ez van a ma még hatályos törvényben (20.§)
Ha még 2012-ben nem változna a jelenleg alkalmazott nyugdíjszámítás, akkor esetleg még egy évet én valószínűleg bevállalnék, akkor kevesebb lesz a csökkentés.

Sajnos ennél többet én sem tudok, de ősszel kiderül minden és majd akkor eldöntöd.

Üdvözlettel Veci

KGyörgy # 2011.08.06. 20:06

kedves Fórumozók!

Köszönet a segítségért azoknak, kik segíteni tudtak!
Kellemes hétvégét!

hamik # 2011.08.07. 05:38

Kedves Veci !
Köszönöm a választ! Kellemes hétvégét kívánok!
hamik

vicamamus # 2011.08.07. 17:48

Kedves Veca!
Elnézést, hogy buta kérdéseimel zavarlak, de a nyugdíj kérdésben tudatlan vagyok, ezért kérem a segítségedet.
1953,-ban született nő vagyok. Jövőre szeretnék előrehozott, öregségi nyugdíjba menni. Addigra 42 éves munkaviszonyom lesz.
Kell-e ezt előre még idén jeleznem a nyugdíj intézet felé?
A nyugdíjjárulék kiszámításakor beleszámítják-e az össz. munkaviszony összegeit, vagy csak az utolsó öt év után számolnak?
Kérheti-e a munkáltatóm az előrehozott öregségi nyugdíjazásomat.
Egyenlőre ennyi a sok buta kérdésből.
Köszönöm a rám szánt idődet! Üdvözlettel: Vicamamus

Veci # 2011.08.07. 17:58

vicamamus

• Nem kell előre bejelenteni. Amikorra számítod, hogy nyugdíjba szándékozol menni (2012-ben jövedelempótló juttatásra), max 3-4 héttel elég a kérelmet és az igazolásokat beküldeni. Hamarabb nem is foglalkoznak vele.
  • A nyugdíjalapból számolt átlagkeresetet 1988-tól szerzett jövedelemből számítják a ma még hatályos tv. szerint.
  • Nem a munkáltató akar előrehozott nyugdíjba (jövedelempótló juttatásra) menni, ezért általában mindenki saját maga intézi.
  • A munkáltató csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor "küldi nyugdíjba" a munkavállalót (ekkor is a nyugdíjkérelmet a nyugdíjbavonuló kéri a Nyugdíjbiztosítótól), a korábbi nyugellátást az illető személy kezdeményezi.

Üdvözlettel Veci

Katka55 # 2011.08.07. 18:08

Kedves Veci!
Köszönöm a választ. Ha beszéltem a nyugdíjbizt.igazgatósággal jelentkezem.

Seri # 2011.08.07. 23:31

Kedves Veci
Köszönöm a választ. Hiánypótlásom lett volna, hiszen még csak aug 8-n lesz meg minden kilépő papírom. Nem is tudtam, hogy ezek is kellenek a nyugd.intézetnek. Gondoltam a háttérben a cégjelentésből látják, hogy kiléptem. A HR-eseknek nem kellene ha nem is naprakész, de általános infókkal tisztában lenni, hogy mi is a teendő nyugdíjazáskor? Én 52.01.02-án voltam 59 éves és aznap lettem jogosult is a nyugdíjazáshoz( a 40 év tényleges szolg.idővel). Akkor bejelentettem, hogy szándékomban van nyugdíba vonulni, mégis május lett mire kitalálták hogyan kezdjük el. Annyira tudatlan vagyok én is a témában, hogy meglepődve olvastam Hamik írásában a 8,4%-ot. Én is előrehozott öregségi-vel mehetek nyugdíba. Lehet, hogy nálam is az induló nyugdíj összege ennyivel kevesebb lesz?
A vitatkozóknak: "félreállni vagy maradni" Aki megteheti, hogy marad(a munkáltató nem menti fel a nyugdíra való jogosultságára hivatkozva) annak gazdasági háttere is lehet. Szakmától is függ. Az új fiatal(és diplomás) munkaerő dupla vagy még több pénzért töltené be ugyanazt a munkakört.
Én saját szakmámban látom így(ez a számítástecnika).
Üdv: Seri

szafika # 2011.08.08. 03:01

Seri, a munkáltató el kell h engedje nyd-ba azt , akinek megvan rá a bármilyen címen megszerzett jogosultsága, v szolgálati ideje, akár felmentéssel, lemondással, felmondással, közös megegyezéssel, de el kell , h engedjen ! Ha megvan a 40 éved, nem csökkentik, csak ha kevesebb lenne, az 54-es évjárattól akarnak majd a nőknél csökkentettet adni, de Veci ezt, majd úgyis bővebben és értelmesebben megfogalmazza .

Veci # 2011.08.08. 06:02

Seri
Nyugodj meg, mert a nők esetében a 40 éves szolgálati idővel és 40 év jogosultsági idővel is csökkentés nélküli nyugdíj lesz a ma még hatéályos tv. szerint. A férfiak esetében már az 1951-ben születettek esetében max. 8,4 %-al csökkentett, amivel persze nem értettem 2009-ben a nyugdíjkorhatár módosításakor sem, amit anno szóvá is tettem (én pici pontocska). A hamik férfiként érdeklődött.
Tekintettel arra, hogy te rendelkezel az előrehozott nyugdíjhoz az életkori feltétellel és a szolgálati idő feltétellel.
Valóban a nők esetében, ha nem jogosultsági idővel megy nyugdíjba, akkor at 1954-es születésűeknél kezdődik a csökkentés, a jelenleg hatályos tv. szerint, ami 2012-től minden korhatár alatti jövedelempótló juttatás lesz.

Üdvözlettel Veci

Zelmira # 2011.08.08. 09:47

1953-ban született nő vagyok. 17 év folyamatos munkaviszony után 1989-től rokkantnyugdíjas vagyok (III. csoport). 2 éve véglegesítettek. A mostani híreket hallva, egyáltalán nem biztos, hogy nem hívnak vissza felülvizsgálatra.1971.augusztusában álltam munkába, 1 gyermekkel voltam 3 évig GYES-en, utánna 1989-től rokkantnyugdíj. Nem tudom jól számolok-e, hogy ezek után meg van a 40 éves jogosultságom a rendes öregségi nyugdíjra, már amennyiben a rokkantsági nyugdíj időszaka beleszámít. Azért ez egy kis megnyugvást adna, mármint nem csinálnám végig a tortúrát ha visszahívnak, hanem kérném az öregségi nyugdíjazásomat. Kérem, aki valamennyire jártas adjon tanácsot. Köszönöm.

margit761 # 2011.08.08. 13:34

Köszönöm a segítő válaszokat mindenkinek.
Azt hiszem jól átgondoljuk a dolgot és még az idén nyugdíjba vonul a férjem.
üdv: Margit

Veci # 2011.08.08. 16:37

Zelmira
Szerintem mielőtt beleélnéd magad abba, hogy megvan a jogosultsági időd, én úgy gondolom, hogy a rokkantási ideje nem számít bele. Tekintettel arra, hogy nem történt járulékfizetés azidő alatt. Sajnos nekünk, akik anno ipari tanulók voltunk és járulékot fizettek utánunk (pl. sokan a mesternél 9-10 órát is dolgoztunk) nem számít bele. Olvasd el az alábbi kormányrendelet 12.§-t, abban fel van sorolva, hogy a 40 év jogosultságba mi tartozik:
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…
Megbocsáss, sajnálom, hogy az egészségi állapotod indokolttá tette a leszázalékolásodat, de te 1989 óta nyugdíjat kaptál, ami a nyugdíjkasszából ment és azt hiszem, aki nyugdíj mellett dolgozik anno (kb. 2007 előtt) nem fizetett nyugdíjjárulékot.
Szerintem kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítót ebben a kérdésben, ők a szakértők.

A születési éved alapján csak annyit tudok írni, hogy az előrehozott nyugdíj esetén a ma még hatályos tv. szerint: http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

18.§ (4) Az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.

Ebben az esetben te még életkori feltétellel nem rendelkezel az idén az előrehozott nyugdíjhoz. Azonkívül a rokkantsági nyugdíj (főleg, hogy véglegesített) nem változik meg. Egy újraszámolással meg szerintem kifejezetten rosszul járnál, mivel a nyugdíjszámításnál 1988-tól vett kereseteteket veszik figyelembe, azóta pedig a nyugdíj csak-csak emelkedett (így logikázok).

Üdvözlettel Veci

oldpuli # 2011.08.09. 04:52

Kedves Veci Kedves fórumozók!
Ma dolgozom utoljára, holnaptól kezdem intézni a
csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjamat személyesen (szolgálati időm elszámolása,már megvan).
Munkahelyi pályafutásom (1951-s férfi vagyok) 60-évesen 46-év munkaviszonnyal lezárult !!!
Átadom helyemet a fiataloknak,hogy tudjanak dolgozni.
Továbbra is fogom figyelni a fórumot.
Remélem a tv-hozok szeptemberben elfogadhatóan döntenek számunkra ...
Sok siker mindenkinek és nagyon köszönöm a hasznos infókat.
Üdvözlettel: old puli

szjudit # 2011.08.09. 06:03

Sziasztok! Úgy néz ki, hogy a nyugdíj előtti éveimet ápolásin fogom tölteni édesanyámmal. 56 éves vagyok, nem gondolom, hogy vissza tudnék menni a "piacra", ha úgy hozná az élet.
Szóval. 36 év munkaviszonyom van. Az ápolási díj szolgálati időnek számít. Arra lennék kíváncsi, hogy mennyiben fogja "rontani" a nyugdíj számításakor a jövedelem-átlagomat? Kiveszik ezt az időszakot, de az éveim számítanak. Akkor olyan mintha most is azt a pénzt keresném mint előtte?

sztaga54 # 2011.08.09. 06:47

Kedves "oldpuli"!
Sok sikert az ügyintézéshez és jó egészséget a nyugdíjas éveidhez.
Elvileg már én is nyugdíjas vagyok, csak a végleges határozatot nem kaptam még meg.
Ettől függetlenül minden nap azzal kezdem a napot hogy elolvasom a Fórumon ez előző napi bejegyzéseket.
Nagyon sok hasznos infóhoz jutottam már, köszönet érte a kedves fórumozóknak, elsősorban Vecinek.
Üdv mindenkinek

szafika # 2011.08.09. 07:03

Oldpuli , ügyi vagy ! Hadd dolgozzon az ifjúság, hadd legyen nekik is lehetőségük ! Találunk magunknak elfoglaltságot, ahogy Veci is hasznosítja a tudását, és igyekszik segíteni azoknak , akik igénylik.

hars52 # 2011.08.09. 08:07

Kedves mindnyájan!
Igazán örülök, hogy egyre többünknek (az ellenkező vélemény ellenére is)sikerül végre nyugdíjba keverednünk. Ahogy végig gondolok az elmúlt évtizedeken, bizony ugymond sok mindent túléltünk. Véleményem szerint 40 körüli ledolgozott év után mindenki megérdemli (nő, férfi egyaránt)hogy végre pihenhessen, és csak a családjával és egy kicsit saját magával törődjön. Tehát gratulálok mindenkinek akinek összejött, akiknek meg a közeljövőben aktuális azt kívánom ne mossa el a terveiket az őszi törvénykezés.
Üdv. Zsuzsa

level07 # 2011.08.09. 10:17

Sziasztok!
oldpuli!
Azt írod, hogy 46 év munkaviszonnyal vonulsz nyugdíjba, de miért írtad azt is, hogy csökkentett összegű lesz a nyugdíjad?
Hány év kell a 60 éves férfinak ahhoz, hogy ne csökkentett összegű nyugdíjat kapjon? A férfiaknak is nem 40 év a csökkentés nélküli nyugdíj lehetősége, és évenként +2 %-kal növelt nyugdíjat kap ha a 40 évet meghaladja?
Kérlek válaszolj(atok)!

hars52 # 2011.08.09. 10:43

Level07!
Utóljára az 1950-ben született férfiak mehettek el csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba. Oldpuli 1951-ben született, tehát a rávonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár 62 év. A nyugdíjba menetele és a 62. születésnapja között eső időszakra havonta 0,3%-kal, max. 8.4%-kal csökkenthetik a nyugdíját. De az ő esetében mivel 46 évet dolgozott és emiatt a 40 év felett évente 2%-ot emelkedik a nyugdíja, valójában nem fog kevesebb nyugdíjat kapni.
Remélem sikerült érthetően megfogalmazni.
üdv: Zsuzsa

hars52 # 2011.08.09. 10:52

Gabusch!
Rég olvastam Tőled! Csak nem elvesztél Révfülöpnél a Balatonban? Vagy csak nem Emese fárasztott le? Egyébként én is évek óta készülök, egy ilyen Balaton átúszásra. A Tisza már megvolt, közel van. Imádom a tavakat, folyókat, no és a tengert.
üdv: Zsuzsa
De ha egyszer összejön a Balaton átúszás, akkor azért valahogy jelezd, hogy itt jön Gabusch, az Emesék réme, és rögtön odaúszom hozzád. Vagy legalább annyit tegyél a fürdőruhádra, hogy "ÖTYE", ha nem csak pirinyó bikinit hordasz.
A többieknek bocs, de szeretem Gabusch beszólásait.
Üdv: Zsuzsa

Roni52 # 2011.08.09. 13:12

Mindenkinek szép napot kívánok!
Most először vagyok itt, de valószínűleg nem utoljára, mert tele vagyok kérdésekkel a nyugdíjjal kapcsolatban.Minden olyan gyorsan történt, hogy nem tudtam erre felkészülni.
2011.szept.3-án betöltöm az 59. évemet. Ezen a napon közalkalmazottként hivatalosan is nyugdíjba mehetek. Ott vagyok tanácstalan, hogy milyen címszó alatt és mikor szüntessem meg a munkaviszonyomat? Van-e ennek jelentősége?
Pedagógusként, óraadóként tovább szeretnék dolgozni. Úgy tudom a nyugdíjba vonulásom alkalmából nekem felmentési idő (jár?) adható. Ha tovább dolgozom akkor ez hogyan működik?
Hány órát dolgozhatok hetente tovább? Ez a régi óradíjam alapján történik, vagy új szerződést kötnek velem?
Ha valaki tud segítsen!!!
Üdv: Roni