- Aki "aránylag"/!!!/ még egészséges,a fizetésével meg van elégedve/jobb mint a várható nyugdija!!!/,jó a kollektiva,"szereti a munkáját és szeret ott dolgozni/ és nem akarják elküldeni,az maradjon a munkahelyén és dolgozzon amig akar,amig tud!!!------- KONKRÉT,HITELES TANÁCSOT MOST SENKI NEM TUD ADNI,MÉG A KORMÁNY SEM TUDJA,HOGY MIT HOGYAN CSINÁLJON EZ ÜGYBEN! EZ EGY NAGYON KÉNYES TÉMA,MINDENKI FIGYELJE A HIREKET,A VÁLTOZÁSOKAT ÉS DÖNTSÖN BELÁTÁSA SZERINT!!! Itt senki nem akar olyan tanácsot adni,ami a másikat esetleg rossz helyzetbe hozza és a végén, a tanácsadó fog lenni a hibás!!!
Előrehozott öregségi nyugdíj
Veci.
Szerinted ,ha 2011.08,08 körül beadom a csökkentett nyugdíjigényemet,akkor visszamenőleg stornózhatják-e az egészet.( vajon milyen hatállyal léphet életbe ez az egész mizéria ,addig talán lehet gyorsan lépni ....
Úgy gondolom sokan vagyunk ebben a helyzetben.
Kérek mindenkit,ha valamilyen infót tud ezen témában tegye föl a fórumra.
Nagyon köszönöm!
Üdv: oldpuli
oldpuli
A jelen helyzetben senki sem mert semmi tanácsot adni. Épp ezért írtam az alkotmánymódosítás beterjesztése napján, hogy kilépek ebből a topicból. Vagyis "hiteles" tanácsot nem tudok adni, most senki sem látja mi vár ránk.
Üdvözlettel Veci
Veci.
Ez volt a javaslatod Márciusban.
Javaslatom: szerezd meg a 46 évet és menj el nyugdíjba ( a nyugdíjad a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 92 %-a lenne ekkor).
51-es férfi vagyok , ez esetben max. 8,4 %-al csökkentett lenne a nyugdíj. Nem hiszem, hogy én sokat vacillálnék, nőként nyugdíjba vonultam a törvény adta lehetőséggel.
Csökkentés nélkül 62 évesen lehet nyugdíjba vonulni a ma még hatályos törvény szerint (férfiként).
Ha a nyugdíj mellett döntenél, azt javasolom, hogy az utolsó munkaviszonyban töltött napod dec. 30. legyen és a nyugdíj megállapítását dec. 31-el kérjed. Ekkor, ha lesz januárban nyugdíjemelés, az már téged is érintene.
A mostani helyzetben akkor most mi a teendő ?
Köszönöm szépen a válaszokat :-)
brrrrr
IGEN 44 év szolgálati időd lesz (+10 nap). A nyugdíjad a nyugdíjalapból számított átlagkereset 88 %-a.
Bocs az elírásért!
Üdvözlettel Veci
brrrrr
Veci minden bizonnyal véletlenül elírta, majd biztosan reagál. Szerintem is úgy van, ahogyan gondolod:nov.15-én 44 éved lesz szolgálati időként, a jogosultsági időd már most megvan.
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
Elnézést ha kissé nehéz a felfogásom, de ha dolgozok nov. 15-ig, akkor nem 44 év lesz?
Tudod, hajtanék azért a 2 %-ért. :-(
A másik lehetőség szerint, ugye már most elmehetnék?
brrrrr
Maradj november 15-ig, és a jogosultsági idő alapján el tudsz menni nyugdíjba, a nyugdíja számítása pedig a ma hatályos tv. szerint a szolgálati idő alapján történik (43 év).
Üdvözlettel Veci
Nagyon nagyon szépen kérlek Titeket segítsetek nekem együtt gondolkozni. Tévedek e valamiben. Cáfoljatok vagy erősítsetek meg. Sajnos nekem nincs kivel ezt megbeszélnem.
Megkaptam a határozatot mely vizsgált időszaka 1967.09.01 - 2010.12.31
A nyugdíjjogosultság megállapításához figyelembe vehető szolgálati idő: 43 év és 56 nap
A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjhoz figyelembe vehető: 40 év és 220 nap
A nyugellátás összegének mértékének megállapításához figyelembe vehető idők ugyan azok.
Én úgy gondolom, hogy ez utóbbi alapján szinte ebben a pillanatban eltudnék menni a nők 40 éves munkaviszonya alapján, 41 évvel.
Feltételezve hogy megmarad az előrehozott öregségi nyugdíj lehetőség, akkor ennek alapján elérem a 44 évet amennyiben november 15-ig dolgoznék tovább. Így 10 nappal túl is biztosítanám magam.
Megköszönöm a rám fordított időtöket és válaszotokat.
Sitimaci
Figyelek, figyelek.
Mindenkinek köszi, hogy idehozzátok, amit találtok.
Üdv: Korall (53-as nö)
Köszi a hirt,elolvastam!!! Megnyugtató a nyilatkozat,aki annak akarja látni,nehezebb kibogozni a mindenki saját magára vonatkozó részt,mint az összetekeredett gombolyagot!Továbbra is figyelni és figyelni!
Egy friss nyilatkozat a fidesz részéről olvassátok http://hvg.hu/…arta_nyugdij
- Nincs más lehetőség,mint figyelni és várni! Aki nem jól " csinálja ",még elszúrhatja a nyugdijbamenetelét!!!
Lyonne!! Bocs , bocs. Igazad van, először 2 év 8 és 10 év után utána egy-egy
ahogy irtad.!!
Látod az ember már normálisan nem is emlékszik a dolgokra.
De a többi aktuális amit irtam!! Szóval FEOR!!!!
"8. § (1) Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végez, korkedvezményben részesül.
(2) Az igénylőre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest kétévi korkedvezményben részesül
- az a férfi, aki legalább tíz és az a nő, aki legalább nyolc éven át korkedvezményre jogosító munkakörben, továbbá
- az, aki legalább hat éven át 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben
dolgozott.
(3) A korkedvezmény további egy-egy év
- a korkedvezményre jogosító munkakörben végzett minden újabb öt-, nőnél négyévi, illetőleg
- a 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben végzett minden újabb háromévi
munka után.
(4) A korkedvezményre jogosító különböző munkakörökben (munkahelyeken) eltöltött időket egybe kell számítani. A 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben végzett munka alapján figyelembe vehető idő minden harminc napját ötven nappal kell a korkedvezményre jogosító egyéb munkakörben (munkahelyen) eltöltött időhöz hozzászámítani.
(5) A táppénzes állományban (betegszabadságon) eltöltött időt abban az esetben lehet korkedvezményre jogosító időként figyelembe venni, ha az igénylő keresőképtelenségének bekövetkezésekor korkedvezményre jogosító munkakörben (munkahelyen) dolgozott."
Kedves Veci!!
Korkedvezményre jogosult az a nő aki aki legalább 8 évig, és az a ffi aki legalább 10 évig korkedvezmnényre jogositó munkakörben, továbbé további egy -egy év minden ujabb 5 év ffi és minden ujabb 4 év nőnél. Tehát 8év 1 év, 4 év 1 év 4 év 1 év igy összesen 16 év. nőnél.
FFi 10 év 1 év, 5év 1 év 5.év 1 év össz 20 év után 3 év.
Nem az a fontos hogy a munkakönyvben mi szerepel, hisz tapasztalatból mondom hogy sokszor a munkáltató mást irt a munkakönyve ás mást a millapra, munkáltatói jegyzékbe. FEOR a lényeg.Ez sok bonyodalmat okotzott régen is.
Az előrehozott öregségi nyugijnál is számit a korkedvezmény, de ez bonyolultabb.
Szóval Veci 15 évre csak 2 év korkedvezmény jár.Nem mindegy hogy valaki kártológép kezelő volt, vagy kártolónő. Ezt viszont textiles érettségim alapján tudom. És persze ugye kártológépek jó rész csak gyapjufeldolgozókban van!!!
És ami fontos hogy a TB közlönyben is ugy szerepel hogy előfonónő, kártolónő, fonónő tehát a nő amin a hangsúly van!! Én a TB törvénykönyvből és munkakörömből kifolyólag mondom!! Sajnos egy szón is ilyenkor nagy a hangsúly
Mindenképpen be kell menni a TB-hez kedves fórumozó társunknak ha korrekt és pontos infót akar, meg természetesen hoyg megnyugodjon!!
Sajnos sok jóval nem tudom biztatni
tekilla12
ITT található a korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzéke (2.számú melléklet):
http://www.apeh.hu/…elleklet.pdf
Az 1. számú melléklet, ITT mentsétek le:
http://www.google.hu/#…nyre+jogosító+munkakör+1.+számú+melléklet&aq=f&aqi=&aql=&oq=korkedvezményre+jogosító+munkakör+1.+számú+melléklet&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=8345b076fad9038d
EZT:
[DOC] 1. számú melléklet a 168/1997. - www.zrinyimedia.hu
„ 7. Textiliparban végzett munka
- Munkakör: Előfonó, előfonatot gyártó vigonykártolt gyapjúipari kártoló [minden textilipari (fésűs, kártolt, nyújtott) előfonó tevékenység]
- Munkakör leírása: A gép folyamatos üzemelésének biztosítása, kézi erővel az előtét csévék előkészítése és utánrakása, a kész előfonal leszedése, szakadás kijavítása, gép tisztítása.
- Munkakör: Fonó, szelfaktor-kötő, szelfaktor kötöző, fonógépkezelő, fonókötöző (minden fonótevékenység: fésűs, kártolt, nyújtott eljárás, harangfonás, gyűrűs és szelfaktor fonás)
- Munkakör leírása: A gép kezelése, a berendezés anyaggal való ellátása, előfonal cseréje, kész fonal leszedése, elrakása, szakadás kijavítása, hulladék összegyűjtése, géptisztítás.
- Munkakör: Szövő [malheur-fűző (fűző-fejtő) szalagszövő, hevedergyári szövő, azbesztszövő]
- Munkakör leírása: Vetülékcséve cseréje, vetélőváltás, lánc- és vetülékfonal szakadás kijavítása, egyéb géphibák kiküszöbölése. A láncfonal, a fonalőr tisztítása. Kész darab levágása, leszedése, elszállítása, hulladékgyűjtés, géptisztítás.”
Szerintem fellebbezzétek meg az 1.számú mellékletben leírtak alapján, hiszen az előfonalkészítésnek a kártolási folyamat a része. A FEOR számot is derítsétek ki, mert annak alapján tudjátok beazonosítani, hogy az adott munkakör korkedvezményre jogosító volt-e.
ITT a hivatkozott törvény elérhetősége:
168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet
Szerintem jogosult a 3 év korkedvezményre, hiszen a 15 évre 3 év korkedvezmény járna (4 évenként 1 év a nők esetében). A fenti idézetem megerősíti a te beírásodat. Nem kell hagyni!
KIEGÉSZÍTÉS: a 40 év jogosultsági időbe nem a 3 év korkedvezmény visszaszámolásával kell kalkulálni. A 40 év jogosultsági időben a ténylegesen letöltött időt vedd számításba, vagyis a munkaviszony+gyerekekkel ötthon töltött időnek együtt kell 40 évnek lenni.
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Ricuska!
Most nézettem meg,hogy mi van a munkakögyvbe beírva
ott az szerepel,hogy: "fonó és kártológép-kezelő"!Munkát végzett.Így sem jár a korkedvezményes idő?
Tisztelt Ricuska!
Köszönöm a választ!
Azért gondoltuk,hogy hátha beleszámítana mert ahogy a munkaköri leírásba van:" A gép folyamatos üzemelésének biztosítása, kézi erővel az előtét csévék előkészítése és utánrakása, a kész előfonal leszedése, szakadás kijavítása, gép tisztítása." , " előfonatot gyártó"végül is ezt csinálta a kártológépen. Ha ebből csak 130 napot számítanának be meglenne a 40 éve.De a nyugdíj kiszámításnál nem vették figyelembe ezt.
Kérek szépen mindenki, aki ugy érzi hogy jogai sérülnek, ellátását elveszik, vegye komolyan az alábbi linket, mert ott segitséget kaphat ha ez a módositó inditvány megszavazásra kerül!!!
http://helsinki.hu/…ok/htmls/869
Internetes oldalt érdemes olvasgatni illve az ott megadott elérhetőségen fel lehet őket hivni!!!!
Tekilla.12
Az sajnos egy dolog hogy mit ir a jegyzék, ebben igazad van, én is megnéztem.
Kártológép-kezelőként volt a munkáltatónál bejelentve az nem azonos a gyapjuipari kártolónő megjelöléssel.
Előfonónő, előfonatot gyártó vigonykártolt,gyapjuipari kártolónő (minden textilpapri (fésüs, kártolt, nyujtott) előfonó tevékenység.
Ahoz hogy 3 év korkedvezményt kapjon 16 évig kellett kártolónőként dolgoznia, és igy ezen munkakörben bejelentve lennie!!
Mégegyszer mondom az a fontos hogy milyen FEOR alapján lett alkalmazva!!
Tisztelt Fórumozók!
Már ezzel a témában kértem segítséget,most ismét ezt teszem.Anyósomnak kiszámolták az eddig ledolgozott évei számát, mely 39 év 130 nap! 1971-1986-ig textiliparba dolgozott, melynek bizonyos munkaköre veszélyes munkakörnek számít, és mi a törvény alapján úgy gondoltuk hogy 3 év jár neki a ledolgozott évek után! A nyugdíjfolyósító az alábbi indokkal utasította el! Idézem!
"A foglalkoztató igazolása szerint, munkaköre kártológép-kezelő volt, mely munkakör korkedvezményre nem jogosít! "
Pedig a lenti törvényben leírt munkakört látta el!
Szerintetek ebbe még lehet kapaszkodni, vagy a nyugdíjfolyósító jogosan járt el, hogy tényleg nem számít bele? És ha nem, akkor vajon miért?
Vagy attól is függhet,hogy az ügyintéző miképpen értelmezi ezt a törvényt?
Köszönöm a választ!
1. számú melléklet a 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelethez
Korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzéke
7. Textiliparban végzett munka:
Előfonó, előfonatot gyártó vigonykártolt gyapjúipari kártoló [minden textilipari (fésűs, kártolt, nyújtott) előfonó tevékenység]
Munkakör leírása:
A gép folyamatos üzemelésének biztosítása, kézi erővel az előtét csévék előkészítése és utánrakása, a kész előfonal leszedése, szakadás kijavítása, gép tisztítása.
7.1. Textiliparban végzett munka:
Fonó, szelfaktor-kötő, szelfaktor kötöző, fonógépkezelő, fonókötöző (minden fonótevékenység: fésűs, kártolt, nyújtott eljárás, harangfonás, gyűrűs és szelfaktor fonás)
A gép kezelése, a berendezés anyaggal való ellátása, előfonal cseréje, kész fonal leszedése, elrakása, szakadás kijavítása, hulladék összegyűjtése, géptisztítás.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02