Köszi Veci!
A felmentési idővel már nem foglalkozom, viszont a jubileumi jutalom érzékenyen érint.
Üdv lang
Előrehozott öregségi nyugdíj
lang
Ha lemondással szűnne meg a jogviszonyod (te mondasz fel, mégha nyugdíjazási indokkal is), ez olyan, mint a versenyszférában a dolgozói felmondás, ahol a felmondási időt le kell dolgozni, akkor nincs semmi esélyed a jubileumi jutalomra, mivel nincs meg a betöltött 40 év közalkalmazotti idő, addig amíg jogviszonyban (munkaviszonyban) vagy. Sajnos kevés az Önkormányzatoknál a pénz, van ahol már több éve nem adnak felmentési időt nyugdíjazás esetén.
Üdvözlettel Veci
Veci!
Kösz a választ.
Ha a munkáltató nem túl konstruktív, milyen lehetőségem van, hogy előrehozott nyugdíj esetén hozzájussak az egy életen át megszolgált jubileumi jutalomhoz?
lang
Lewmondás esetén a jubileumi jutalom csak a betöltött 40 évre jár, ha azt a jogviszony ideje alatt éri el a közalkalmazott.
KATINKA54
Most még nem tudni, hogy miként változna a nyugdíjtörvény. Kormányzati kommunikáció szerint a nők 40 év jogosultsági idővel történő nyugdíjazása nem változna (ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom). Majd meglátjuk évvége felé. Várd ki, milyen változások lesznek.
Üdvözlettel Veci
Kedves Sorstársak!
Kérlek segítsetek, ha tudtok.
Szeptemberben meglesz a 40 évem. / nő vagyok/
De idén kerültem olyan helyzetbe, hogy most már
többet keresek, és jövőre lesz 20 évre járó jubileumi
pénz is. Merjek jövő decemberig maradni?
Köszönöm előre is.
Szép estét!
Veci, Lyonee!
Kérem, ha tudtok segítsetek.
Munkáltatóm kérésemre sem akar felmenteni a közalkalmazotti jogviszonyom alól. Szerinte a "lemondás" marad.
Lemondás esetén jár-e a 40 éves jubileumi jutalom, ha egyéb feltételek adottak?(Másnap nyugdíjas, bőven 35 évet meghaladó közalkalmazotti jogviszony.)
Szolgálati idő vásárlása és nyugdíjfizetés munkaviszony nélkül az két dolog. A negyvenéveshez kár ezzel foglalkozni, mert nem számít bele.
tekilla12, olvasd el figyelmesen , amit monalisa1-nek írtál, ott a 3-ik bekezdésben találod, kire vonatkozik a vásárlási lehetőség: a hiányzó szolg. idő elismerésére akkor köthető ......, meg akinek résznyugdíjnál a 15 évhez kell pótlás, de gondolom azoknak be kellett tölteni a rájuk vonatkozó nyd. korhatárt. Ebbe a 40 éves kedvezményes nem tartozik bele.
tekilla12-nek , itt egyszer valakinek javasolták, h próbálja meg egy olyan ismerősnél bejelentenie magát a hiányzó időre, akinek van valami vállalkozása, ha ki tudná fizetni maga után azt a majdnem fél milliót a nyd int felé, akkor lehet, h egy vállalkozóval meg tudna állapodni arra az időre, és az ismerősöd fizetné sajátmaga után a fizetnivalóit, ha ilyen kicsi idő hiányzik, akkor még mindíg előbb lehetne nyd-as , mintha ki kellene várni a 60-61-62-ik életévét.
tekilla12
A "megvásárolt" idő sem számít bele a 40 év jogosultsági időbe, ami 2011.01.01-től hatályos. A hiányzó időt valóban munkaviszonnyal tudnád megszerezni.
ITT találod a 12.§-nál, hogy mi számít bele a jogosultsági időbe:
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…
Üdvözlettel Veci
A beidézett szövegből az a rész, miszerint egyösszegű befizetést kérnek, vélem arra az esetre vonatkozik, amikor a dolgozó helyett a munkáltató vásárol szolgálati időt.
Javaslom hétfőn "ráülni" a telefonra és az ügyfélszolgálattal tisztázni az összes kérdést. (Ha tudod személyesen keresd fel őket., a napot rá kell szánni mert sok lehet az érdeklődő.)
És nagyon oda kell figyelni a 10 munkanap betartására, mert azon túl jogvesztő.
Szerintem akkor is csak a 40. év elérésekor, igaz, addig dolgozni már nem kell.
Az ügyintéző nevét nem árt megkérdezni...
Most számoltam ki,(legalább is ahogyan értelmeztem)hogy ezek alapján a 130nap 452920ft-ba kerülne.Ha ez most kifizetésre kerülne mikortól lehetne nyugdíjas?
Tisztelt monalisa 1!
Találtam egy törvényt !Ezek alapján kiszámítható,hogy a hiányzó 130 napra mennyit kellene fizetni.Ugye jól értelmezem?
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 34. § (5) bekezdés b) pontja alapján megállapodást köthet szolgálati idő szerzése céljából az a személy, aki az öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra jogosultságához szükséges hiányzó szolgálati időt – legfeljebb azonban öt évet – kívánja szolgálati időként elismertetni.
A hiányzó szolgálati idő elismerésére akkor köthető megállapodás, ha az igénylő
öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges húsz év szolgálati ideje nincs meg, vagy
aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 1997. december 31-ét követően tölti (töltötte) be, de nem rendelkezik az öregségi résznyugdíjhoz szükséges tizenöt év szolgálati idővel.
A megvásárolható szolgálati idő napokban meghatározott számát a nyugdíjigény tárgyában hozott első fokú határozat tartalmazza, ettől eltérő szolgálati időre megállapodást kötni nem lehet.
A megállapodás megkötése kizárólag a nyugdíjigény elbírálása tárgyában hozott első fokú határozat elleni jogorvoslatra meghatározott idő (a határozat kézhezvételétől számított 10 munkanap) lejártáig kezdeményezhető, és a nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulékot egy összegben - a megállapodás megkötését követő 15 napon belül - kell megfizetni. A járulékfizetés határideje indokolt esetben egy alkalommal, legfeljebb 30 nappal hosszabbítható meg.
Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a megállapodás megkötésének kezdeményezésére, illetve a nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék megfizetésére megállapított határidő elmulasztása jogvesztő hatályú.
A megállapodás alapján fizetendő nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék alapja a szolgálati időként elismerhető napok és a megállapodás napján érvényes minimálbér harmincad részének szorzata, a fizetendő nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék mértéke magán-nyugdíjpénztári tag és nem magán-nyugdíjpénztári tag esetében is 34%. (2011. évben érvényes minimálbér 78.000 forint.)
Példa a fizetendő összeg megállapítására:
A megvásárolható napok száma 79, minimálbér összege 78.000 forint.
A minimálbér harmincad része: 78.000/30 =2.600 forint.
A megvásárolható napok száma 79, tehát a fizetendő járulék alapja: 2.600*79=205.400 forint.
A fizetendő összeg: 205.400*34%=69.836 forint.
A lakhely szerinti Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatán lehet eljárni. http://www.onyf.hu
A megjelenő honlap jobb oldalán található.
Köszönöm a segítséget!
Ezek szerint az ismerősöm a hiányzó szolgálati idejét megvásárolhatja?Hogy meg legyen a 40 éve?
Ird be a Gugliba a "szolgálati idő vásárlása" kifejezést, és a megjelenő x számú találat közül a harmadiknál kapsz részletes tájékoztatást - a Nyufigtól.
Csak az a bosszantó az egészben,hogy amikor tavaly októberben amikor regisztrélt munkanilkülivé vált a munkahely megszünése után,azt mondta az ügyintéző neki,hogy "nemkel dolgozni mennie mert eleget dolgozot már,és mire lejár a munkanélküli meg lesz a 40 éve mivel a munkanélküli is beleszámít!"
Hosszú, szomorú történet miatt munkaképtelenné váltam, de nem akarom a rokkantosítás útvesztőjét végig járni.
Kérdésem: Lehet -e és milyen feltételekkel, és hány év szolgálati időt vásárolni, hogy korengedményes nyugdíjba vonulhassak?
A munkanélküli az nem munkaviszonyban töltött idő, valamint szolgálati időt visszamenőleg nem lehet szerezni. Próbáljon elhelyezkedni, bár tudom, hogy ez nem könnyű...
Annál is inkább munkát kellene találni - és még dolgozni egy ideig, mert ha a 40 éves kedvezmény nem jött össze, akkor majd csak a rá vonatkozó nyugdíjkorhatár elérésekor mehet nyugdíjba.
Tisztelt Fórumozók!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy az egyik hölgy ismerősömnek megküldték a nyugdíj számítást.39év 130 napot számoltak ki.6 hónapja munkanélküli segélyben részesül.És ezt a 6 hónapot nem számították bele az idejébe,azt írták a munkanélküli nem számít bele!Ez tényleg így van?A fentmaradó napokat nem lehet megváltani,hogy meg legyen a 40 éve?Köszönöm a segítséget!
Veci,Hamiki
A közalkalmazotti jubileumi jutalom beszámít-e a nyugdíjalapba?
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
52mama: január 24-én adtam be a papírjaimat, a múlt héten csütörtökön kaptam meg a határozatot, de végzést és nyd előleget március 18-án küldtek, elég nehezen megy , de olvastam olyanról , akinek mindez 3 hét alatt lezajlott, hát neki szerencséje volt ,én 2 hetente rákérdeztem az ügyintézőnél, de a legutolsó telefon után / amikor már revizornál volt , / kb 10 nappal a végzés is ideért. Vagyis nekem majdnem 2 hónap múlva küldtek előleget, ahogy beadtam a papírokat, de a teljes ügyintézés több volt, mint 3 hónap.
Kedves Fórumozók.
Papíron 04.07-től előrehozott nyugdíjas vagyok, viszont az ügyintézés végtelen lassú.
Még 03.26-án beadtam a papírjaimat, melyet 03.28-án iktattak, erről értesítést is kaptam.Elvileg innen indul a 22 nap.
04.28-án felhívtam az ügíintézőmet, aki azt mondta, hogy a határozat kész, már a revizornál van.Mit csinál a revizor, ujra számolja? Már annyira türelmetlen vagyok, csak a fizetnivaló csekkjeim gyülnek, és várok. Mivel januárban volt szolgálati elismerési kérelmem, kizárólag a munkanélküli ellátást kellett hozzáadni.
Mi a tapasztalat, mire számíthatok, mikor lesz határozatom, és folyósítás?
52mama
Tisztelt Jogi Fórum!
A férjem 1953.06.07-én született mezőgazdasági kovács és van 42-éves munkaviszonya,kap-e kedvezményt a szakmára,és mikor mehet nyugdijba
Tisztelt Jogi Fórum!
Szeretném meg kérdezni,van 33 éves munkaviszonyom,de nem
kaptam gyest 1976-77-ben szültem két gyermeket.Akkor még alanyi jogon nem járt,kellet egy éves munkaviszonynak lenni,ami nekem nem volt,igénybe vehetem-e a 6 évet a 40 éves munkaviszonyhoz.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02