Előrehozott öregségi nyugdíj

lang # 2011.05.10. 08:03

Köszi Veci!
A felmentési idővel már nem foglalkozom, viszont a jubileumi jutalom érzékenyen érint.
Üdv lang

Veci # 2011.05.10. 06:58

lang
Ha lemondással szűnne meg a jogviszonyod (te mondasz fel, mégha nyugdíjazási indokkal is), ez olyan, mint a versenyszférában a dolgozói felmondás, ahol a felmondási időt le kell dolgozni, akkor nincs semmi esélyed a jubileumi jutalomra, mivel nincs meg a betöltött 40 év közalkalmazotti idő, addig amíg jogviszonyban (munkaviszonyban) vagy. Sajnos kevés az Önkormányzatoknál a pénz, van ahol már több éve nem adnak felmentési időt nyugdíjazás esetén.

Üdvözlettel Veci

lang # 2011.05.10. 06:18

Veci!
Kösz a választ.
Ha a munkáltató nem túl konstruktív, milyen lehetőségem van, hogy előrehozott nyugdíj esetén hozzájussak az egy életen át megszolgált jubileumi jutalomhoz?

Veci # 2011.05.09. 21:55

lang
Lewmondás esetén a jubileumi jutalom csak a betöltött 40 évre jár, ha azt a jogviszony ideje alatt éri el a közalkalmazott.

KATINKA54
Most még nem tudni, hogy miként változna a nyugdíjtörvény. Kormányzati kommunikáció szerint a nők 40 év jogosultsági idővel történő nyugdíjazása nem változna (ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom). Majd meglátjuk évvége felé. Várd ki, milyen változások lesznek.

Üdvözlettel Veci

KATINKA54 # 2011.05.09. 18:19

Kedves Sorstársak!

Kérlek segítsetek, ha tudtok.
Szeptemberben meglesz a 40 évem. / nő vagyok/
De idén kerültem olyan helyzetbe, hogy most már
többet keresek, és jövőre lesz 20 évre járó jubileumi
pénz is. Merjek jövő decemberig maradni?
Köszönöm előre is.
Szép estét!

lang # 2011.05.09. 12:24

Veci, Lyonee!
Kérem, ha tudtok segítsetek.
Munkáltatóm kérésemre sem akar felmenteni a közalkalmazotti jogviszonyom alól. Szerinte a "lemondás" marad.
Lemondás esetén jár-e a 40 éves jubileumi jutalom, ha egyéb feltételek adottak?(Másnap nyugdíjas, bőven 35 évet meghaladó közalkalmazotti jogviszony.)

szjudit # 2011.05.09. 09:14

Szolgálati idő vásárlása és nyugdíjfizetés munkaviszony nélkül az két dolog. A negyvenéveshez kár ezzel foglalkozni, mert nem számít bele.

szafika # 2011.05.08. 06:04

tekilla12, olvasd el figyelmesen , amit monalisa1-nek írtál, ott a 3-ik bekezdésben találod, kire vonatkozik a vásárlási lehetőség: a hiányzó szolg. idő elismerésére akkor köthető ......, meg akinek résznyugdíjnál a 15 évhez kell pótlás, de gondolom azoknak be kellett tölteni a rájuk vonatkozó nyd. korhatárt. Ebbe a 40 éves kedvezményes nem tartozik bele.

szafika # 2011.05.08. 05:48

tekilla12-nek , itt egyszer valakinek javasolták, h próbálja meg egy olyan ismerősnél bejelentenie magát a hiányzó időre, akinek van valami vállalkozása, ha ki tudná fizetni maga után azt a majdnem fél milliót a nyd int felé, akkor lehet, h egy vállalkozóval meg tudna állapodni arra az időre, és az ismerősöd fizetné sajátmaga után a fizetnivalóit, ha ilyen kicsi idő hiányzik, akkor még mindíg előbb lehetne nyd-as , mintha ki kellene várni a 60-61-62-ik életévét.

Veci # 2011.05.07. 20:18

tekilla12
A "megvásárolt" idő sem számít bele a 40 év jogosultsági időbe, ami 2011.01.01-től hatályos. A hiányzó időt valóban munkaviszonnyal tudnád megszerezni.
ITT találod a 12.§-nál, hogy mi számít bele a jogosultsági időbe:
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…

Üdvözlettel Veci

monalisa1 # 2011.05.07. 19:59

A beidézett szövegből az a rész, miszerint egyösszegű befizetést kérnek, vélem arra az esetre vonatkozik, amikor a dolgozó helyett a munkáltató vásárol szolgálati időt.

Javaslom hétfőn "ráülni" a telefonra és az ügyfélszolgálattal tisztázni az összes kérdést. (Ha tudod személyesen keresd fel őket., a napot rá kell szánni mert sok lehet az érdeklődő.)

És nagyon oda kell figyelni a 10 munkanap betartására, mert azon túl jogvesztő.

Szerintem akkor is csak a 40. év elérésekor, igaz, addig dolgozni már nem kell.

Az ügyintéző nevét nem árt megkérdezni...

tekilla12 # 2011.05.07. 19:21

Most számoltam ki,(legalább is ahogyan értelmeztem)hogy ezek alapján a 130nap 452920ft-ba kerülne.Ha ez most kifizetésre kerülne mikortól lehetne nyugdíjas?

tekilla12 # 2011.05.07. 18:58

Tisztelt monalisa 1!
Találtam egy törvényt !Ezek alapján kiszámítható,hogy a hiányzó 130 napra mennyit kellene fizetni.Ugye jól értelmezem?

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 34. § (5) bekezdés b) pontja alapján megállapodást köthet szolgálati idő szerzése céljából az a személy, aki az öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra jogosultságához szükséges hiányzó szolgálati időt – legfeljebb azonban öt évet – kívánja szolgálati időként elismertetni.

A hiányzó szolgálati idő elismerésére akkor köthető megállapodás, ha az igénylő
öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges húsz év szolgálati ideje nincs meg, vagy
aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 1997. december 31-ét követően tölti (töltötte) be, de nem rendelkezik az öregségi résznyugdíjhoz szükséges tizenöt év szolgálati idővel.

A megvásárolható szolgálati idő napokban meghatározott számát a nyugdíjigény tárgyában hozott első fokú határozat tartalmazza, ettől eltérő szolgálati időre megállapodást kötni nem lehet.

A megállapodás megkötése kizárólag a nyugdíjigény elbírálása tárgyában hozott első fokú határozat elleni jogorvoslatra meghatározott idő (a határozat kézhezvételétől számított 10 munkanap) lejártáig kezdeményezhető, és a nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulékot egy összegben - a megállapodás megkötését követő 15 napon belül - kell megfizetni. A járulékfizetés határideje indokolt esetben egy alkalommal, legfeljebb 30 nappal hosszabbítható meg.

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a megállapodás megkötésének kezdeményezésére, illetve a nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék megfizetésére megállapított határidő elmulasztása jogvesztő hatályú.

A megállapodás alapján fizetendő nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék alapja a szolgálati időként elismerhető napok és a megállapodás napján érvényes minimálbér harmincad részének szorzata, a fizetendő nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék mértéke magán-nyugdíjpénztári tag és nem magán-nyugdíjpénztári tag esetében is 34%. (2011. évben érvényes minimálbér 78.000 forint.)

Példa a fizetendő összeg megállapítására:

A megvásárolható napok száma 79, minimálbér összege 78.000 forint.

A minimálbér harmincad része: 78.000/30 =2.600 forint.

A megvásárolható napok száma 79, tehát a fizetendő járulék alapja: 2.600*79=205.400 forint.

A fizetendő összeg: 205.400*34%=69.836 forint.

monalisa1 # 2011.05.07. 18:43

A lakhely szerinti Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatán lehet eljárni. http://www.onyf.hu
A megjelenő honlap jobb oldalán található.

tekilla12 # 2011.05.07. 18:38

Köszönöm a segítséget!
Ezek szerint az ismerősöm a hiányzó szolgálati idejét megvásárolhatja?Hogy meg legyen a 40 éve?

monalisa1 # 2011.05.07. 18:31

Ird be a Gugliba a "szolgálati idő vásárlása" kifejezést, és a megjelenő x számú találat közül a harmadiknál kapsz részletes tájékoztatást - a Nyufigtól.

tekilla12 # 2011.05.07. 18:23

Csak az a bosszantó az egészben,hogy amikor tavaly októberben amikor regisztrélt munkanilkülivé vált a munkahely megszünése után,azt mondta az ügyintéző neki,hogy "nemkel dolgozni mennie mert eleget dolgozot már,és mire lejár a munkanélküli meg lesz a 40 éve mivel a munkanélküli is beleszámít!"

zoltika # 2011.05.07. 18:12

Hosszú, szomorú történet miatt munkaképtelenné váltam, de nem akarom a rokkantosítás útvesztőjét végig járni.
Kérdésem: Lehet -e és milyen feltételekkel, és hány év szolgálati időt vásárolni, hogy korengedményes nyugdíjba vonulhassak?

monalisa1 # 2011.05.07. 18:01

A munkanélküli az nem munkaviszonyban töltött idő, valamint szolgálati időt visszamenőleg nem lehet szerezni. Próbáljon elhelyezkedni, bár tudom, hogy ez nem könnyű...

Annál is inkább munkát kellene találni - és még dolgozni egy ideig, mert ha a 40 éves kedvezmény nem jött össze, akkor majd csak a rá vonatkozó nyugdíjkorhatár elérésekor mehet nyugdíjba.

tekilla12 # 2011.05.07. 17:33

Tisztelt Fórumozók!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy az egyik hölgy ismerősömnek megküldték a nyugdíj számítást.39év 130 napot számoltak ki.6 hónapja munkanélküli segélyben részesül.És ezt a 6 hónapot nem számították bele az idejébe,azt írták a munkanélküli nem számít bele!Ez tényleg így van?A fentmaradó napokat nem lehet megváltani,hogy meg legyen a 40 éve?Köszönöm a segítséget!

Korall54 # 2011.05.07. 16:48

Veci,Hamiki

A közalkalmazotti jubileumi jutalom beszámít-e a nyugdíjalapba?

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

szafika # 2011.05.07. 16:20

52mama: január 24-én adtam be a papírjaimat, a múlt héten csütörtökön kaptam meg a határozatot, de végzést és nyd előleget március 18-án küldtek, elég nehezen megy , de olvastam olyanról , akinek mindez 3 hét alatt lezajlott, hát neki szerencséje volt ,én 2 hetente rákérdeztem az ügyintézőnél, de a legutolsó telefon után / amikor már revizornál volt , / kb 10 nappal a végzés is ideért. Vagyis nekem majdnem 2 hónap múlva küldtek előleget, ahogy beadtam a papírokat, de a teljes ügyintézés több volt, mint 3 hónap.

52mama (törölt felhasználó) # 2011.05.07. 14:20

Kedves Fórumozók.

Papíron 04.07-től előrehozott nyugdíjas vagyok, viszont az ügyintézés végtelen lassú.
Még 03.26-án beadtam a papírjaimat, melyet 03.28-án iktattak, erről értesítést is kaptam.Elvileg innen indul a 22 nap.
04.28-án felhívtam az ügíintézőmet, aki azt mondta, hogy a határozat kész, már a revizornál van.Mit csinál a revizor, ujra számolja? Már annyira türelmetlen vagyok, csak a fizetnivaló csekkjeim gyülnek, és várok. Mivel januárban volt szolgálati elismerési kérelmem, kizárólag a munkanélküli ellátást kellett hozzáadni.
Mi a tapasztalat, mire számíthatok, mikor lesz határozatom, és folyósítás?

52mama

csipkerozsika # 2011.05.07. 13:27

Tisztelt Jogi Fórum!
A férjem 1953.06.07-én született mezőgazdasági kovács és van 42-éves munkaviszonya,kap-e kedvezményt a szakmára,és mikor mehet nyugdijba

csipkerozsika # 2011.05.07. 13:23

Tisztelt Jogi Fórum!
Szeretném meg kérdezni,van 33 éves munkaviszonyom,de nem
kaptam gyest 1976-77-ben szültem két gyermeket.Akkor még alanyi jogon nem járt,kellet egy éves munkaviszonynak lenni,ami nekem nem volt,igénybe vehetem-e a 6 évet a 40 éves munkaviszonyhoz.