Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.08.27. 18:52

agica20
Lyonee is ezt a törvénymódosítást tette ki. Háááát! A munkáltató szerintem nincs naprakészen a törvény ide vonatkozó részéből. Még leragadt az első verziónál és nem vette figyelembe az AB határozatást, majd azt követő tv. módosítást.
Tekintett arra, hogy a férjed nem vezető beosztású, így 3,5 mFt-ig nincs különadó. Egyébként a jogviszony megszűnése után nyugdíjba meg.

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2011.08.27. 19:19

Veci és Lyonne!

Köszönöm! Én is így tudtam.

Sőt én azt tudom,hogy levonni csak 10 % nyugdíjjárulékot és 16 % szja-t kell belőle csak.

Ha ez utóbbiara is írnátok egy választ,megköszönném,mert akkor megírnám a levelet és már hétfőn le tudná adni a férjem a munkahelyén,hogy nyoma legyen.

Lányok,lécci egy sort írjatok,milyen levonásai vannak a végkielégítésnek,jól tudom-e,amit tudok.

Puszi!

szafika # 2011.08.28. 05:11

Ágica20, a levélnek akkor lesz nyoma , ha ajánlottként adod fel , sürgősségivel még hamarabb odaér. Tapasztalatból írom !!!

szafika # 2011.08.28. 05:12

Persze attól még szóban is tud reklamálni .

Lyonee # 2011.08.28. 06:41

Csak akkor már késő lesz, mert továbbküldik. Hétfőn reggel azonnal intézkedjetek.

Veci # 2011.08.28. 06:43

agica20
A sürgősségi mellett én még a tértivevényes feladást is ajánlom. Ha viszont személyesen adod át, akkor legyen aláírásod arról, hogy átvették.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.08.28. 06:43

Lyonee javaslatát vegyétek figyelembe. Nem tűr halasztást a dolog.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2011.08.28. 07:03

Ágica20
Regisztrálj az index fórumán.
Az "adózás" topicban hozzáértő könyvelők válaszolnak.
http://forum.index.hu/…/showArticle?…
Baloldalt az indapassnál regisztrálj!

Veci # 2011.08.28. 07:16

Ágica20
Nagyon szorítunk neked, mert látod a beírásokból, főleg Lyonee válaszaiból, hogy a te általad leírtak alapján jogtalanul jártak el a férjeddel. Figyelem a válaszokat az index oldalán.

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2011.08.28. 12:45

Beregiztem az indexre! " fordulatagica20" névvel! Leírtam a problémámat,remélem valaki válaszol.
Egyébként megnéztem a rendeleteket,olyan §_RA ÉS BEKEZDÉSRE IS HIVATKOZNAK?AMI NINCS IS A RENDELETBEN:
egyébként az általatok berakott rendelet módosításra is hivatkoznak?csak éppen nem olvasták el?vagy nem értik:
estére írom a levelet nekik !

kÖSZ MINDENT áGI

/meghülyültek a billentyűim /

Lyonee # 2011.08.28. 13:17

ágica20
http://net.jogtar.hu/…n/getdoc.cgi?…

8.§-tól mindjárt az elején.-
II. Fejezet
A magánszemély egyes jövedelmeinek különadója

Ez a tv. mai napon hatályos változata, beépítve azok a változások, amelyeket Veci és én jogszabályra hivatkozva adtunk meg.
Ezt használd, mert könnyebb eligazodni, és már beépültek a változtatások, kéz szimbólummal jelölve a legutóbbiak.
(Ha azt az üzenetet kapod, hogy nincs jogosultságod, akkor kattints a címsorban az utolsó betű után, ”V” betű, és nyomd meg az entert!)

Lyonee # 2011.08.28. 13:20

ágica20!
Hova írtál az indexre, mert az adózásnál nem látlak.

Lyonee # 2011.08.28. 13:25

ágica20
Megtaláltalak. DE! Ide írjál, ha választ is akarsz.

Fórum » Gazdaság, üzlet, karrier, munka » Tőzsde, befektetés, adó »
Adózás (Tippek és trükkök)

agica20 # 2011.08.28. 16:01

Szia Lyonne!
Megírtam a lényeget oda is!
Aranyosak vagytok.Remélem beir rá valaki!

Ági

sitimaci # 2011.08.28. 18:46
---
  • Már van válasz az Index fórumon! Mondjuk azt a 4,2 millát,nem értem!-----
agica20 # 2011.08.28. 19:08

Sziasztok !

Kaptam egy nagyon jó anyagot,ide berakom,kell még más-
nak is!

http://www.apeh.hu/…zabalyok.pdf

Gyerekek ,kezdem érteni!

Na,8 hónap felmentése volt,ebből szabadságon volt április 6-ig. Április 7-aug.30-ig,átklagkeresetet kapott.kb. 5 x 290.000.- + 2.875.000 ez együtt kb. 4,2-4,3 milla.Ebből a 3,5 millió az ő esetében nem adózik különadóval...az efeletti rész -98% !!!!!!!!!!!

Majd megírom a folytatást is!
Nagy valószínűséggel,ha meglesz a nyd-as határozata ... becsatolja az adóbevallásához és visszaigényelheti a most levont különadót.

Hm... visszakérni valamit? Remélem!

Köszönök mindent,ha még lesz valami infom ide beírom!

Ági

sitimaci # 2011.08.28. 20:03

Szia! Ezt a férjed munkahelye igy nemszámolta ki,nem volt valamilyen fizetés-elszámolási papir? És miért vonták le azt,amit késöbb visszalehet esetleg igényelni,nem lett volna e jobb,le se vonni? És mi az amit a vargapál ir,hogy náluk ez nem gyakorlat? Kérdések-kérdések,de ha mindent jól csinálnának,akkor nem lenne ilyen kétes,félreérthető dolog,igaz? Na remélhetőleg majd valóban visszatudjátok igényelni ezt az összeget,de még most sem tudom felfogni azt,hogy miért kellet levonni igy !Vagy igy kellett ?

Veci # 2011.08.28. 20:49

agica20
Értem már én is a lényeget (talán). Ha nyugdíjba megy, akkor a különadót nem kell megfizetni, vagyis visszaigényelhető lesz a 2011-es adóbevalláskor, ha meg nem megy nyugdíjba, akkor úgy értelmezem jogosan számoltak.

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2011.08.29. 06:23

Kislányok! Veci,Lyonne,Sitimaci !

Ki van ez találva,nagyon!

Igen ,egy elszámolási papír jó lett volna,hogy részletes tételeket is követni tudjad.

Mellesleg,ha megnézem az összegeket,nem igen tudom még mindig követni,hogy hogyan is számolták,ami világosabb lett,hogy a felmentési idő azon részére kifizetett összeg bruttója megnöveli a végkielégítés bruttóját és ez a különadó alapja.
És ez így 1 millával túllépheti a 3,5 milliót,tehát a különadó összege még érthető is.

De a többi ?

sitimaci # 2011.08.29. 08:44

agica! Igen ki van ez találva,általában olyanok a bérpapirok és más elszámolási papirok,hogy a sima mezei dolgozó azt sem tudja,hogy ki-kivel van! Csak azt csodálom,hogy a munkáltató vagy más olyan szerv akik ilyen-olyan elszámolási papirt,határozatot készit,hogy ők hogy a fenébe értik?! Vagy lehet hogy ők se nagyon,de azért szépen elkészitik,vagy meghozzák a határozatot!Ha nem tetszik lehet reklamálni,elutasítják ,vagy a legjobb esetben ha a melós elviszi egy hozzáértőnek és megmutatja,az esetleg észreveszi azt,hogy valami nem stimmel,de akkor már lehet hogy késő!? Vajon miért van ez igy,ebben az országban???

SackoMacko # 2011.08.29. 12:19

Sziasztok!
1953. márciusában született nő vagyok. 1971. szeptember 1-én álltam munkába, 1974-1977 között 3 éves GYES-en voltam. A nyugdíj-szolgálati időmet kiszámoltattam. Mivel az utolsó 5 évben a férjem szerződéskötése alapján fizetjük a nyugdíjjárulékomat, így a nők előrehozott nyugdíjához szükséges 40 év jogosultsági időt nem érem el, igénylésemet visszautasították.
Viszont a 40 éves szolgálati időt 2011. novemberében elérem. 2012. márciusában töltöm be az 59. évemet.
Kérdésem, hogy ennek alapján jogom van-e 2012-ben előrehozott nyugdíjba menni, és még ebben az évben, tehát 2011-ben beadhatom-e ehhez az igénylésemet a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz?
Szíves válaszotokat előre is köszönöm!
üdvözlettel - SackoMacko

Korall54 # 2011.08.29. 17:36

Kedves Fórumozók!
Az előrehozott öregségi nyugdíj ügyében érintett ismerőseimmel beszélgettünk a témáról. Kinek NYESZ számlája van, kinek önkéntes magánnyugdíj-pénztári tagsága. Kérdés, ha átnevezik az előrehozott nyd-at jövedelempótló juttatásra, akkor ezekhez a megtakarításokhoz sem lehet hozzájutni, vagy havi járadékként igénybe venni az öregségi korhatárig? Ez már hányszoros bünti lenne ez esetben? Remélem, nem így lesz.
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.08.30. 08:13

SackoMacko
2012-ben nem előrehozott nyugdíjat folyósítanak várhatóan, henem jövedelempótló juttatást. A papírjaidat a szülinapod körül add be max. 2-3 héttel, mert hamarabb nem foglalkoznak vele, elutasítanák, nem kell az ügyintézőket fenntartani, meg neked sem kell idegeskedni.

Korall54
Várd meg milesza nyugdíjtörvénnyel. Egyébként olyan kérdést tettél fel, amire egyszerű halandó fórumozó nem tudhatja, gondolom egyenlőre költői kérdé az egész. Figyeljed a törvénykezést, most még semmit nem tudunk.

Üdvözlettel Veci

oldpuli # 2011.08.30. 15:10

Kedves Veci és Fórumozók!
A mulltor kérdeztem,hogy a BKV utazási igazolást ,hogyan lehet kérelmezni.
Válasz:ha a papírok alapján nyugdíj jogosult valaki,akkor kérheti a BKV bérlethez az igazolást .....

Kérdésem,hogy a papírjaim a revizornál vannak és minden rendben van ,akkor kb mennyi idő a határozat kézhezvételének ideje ?
Üdv: old puli.

Veci # 2011.08.30. 15:31

oldpuli
Amint a revizor átnézte és aláírta, akkor napok múltával megkapod a papírjaidat.

Üdvözlettel Veci