Előrehozott öregségi nyugdíj

vala89 # 2011.09.29. 14:11

Segítség!
Édesanyám nevében fordulok önökhöz segítségért. 1950.augusztusában született, 2011.dec.31-ig lesz meg 32év 300nap munkaviszonya. Tehát 2012.augusztusában tölti be a 62. életévét.
Megváltozott munkaképességűként van foglalkoztatva, 40%-ra van leszázalékolva. A problémánk az, hogy a munkáltatója 2012.jan.01-től nem alkalmaztathat 40%-ra leszázalékolt dolgozókat, csak annál nagyobbakat. Így elbocsájtják, nyugdíjazás előtt 8 hónappal.
A kérdésünk az lenne, hogy ezt megteheti-e a munkáltatója? Van-e ilyen esetre megoldás? Bármilyen javaslatot szívesen fogadunk. Köszönjük

agica20 # 2011.09.29. 13:50

Ez óriási!

1950.o6.hónapban születtem,az akkor érvényes nyugdíjrendelet szerint elmentem előrehozott öregségi nyugdijba,mert bőven megvolt a 38 évem,és most hála dicső kormányunknak a kiszivárgott tervezet szerint,négy és félév nyugdij után... január 1-től nyugdíjelőtti ellátásba fogok kerülni és nem kapok emelést sem!!!!!!!!!!!!Viszont örülhetek,mert nem adóztatják meg ! Gratulálok!!!!!!!!!!Remélem,aki ezt kitalálta,annak az anyukája is beleesik ebbe a körbe!!!!!!!!
Ja,nem találom azt a részt,ami korábbiban benne volt,hogy ,ha eléri valaki a nyugdijkorhatárát/nekem ezt 62 év/ akkor az elmaradt emelést ráteszik az immár nyugdíjként folyósításra kerülő összegre.
Na ez sem semmi,kétszer megyek nyugdíjba!!!!!!!!!

Üdv.mindenkinek!
Ági

tilda53 # 2011.09.29. 13:35

Hars52!
Akkor jó, már kezdtem nyugtalankodni, hogy mit nem látok a sorok között. Az biztos igaz, hogy nem lehet az utolsó pillanatra hagyni. Hallottam egyéb forrásból is, hogy ez a korengedményes dolog nagyon hosszadalmas procedúra.
Köszönöm a választ.
Üdv: Tilda

hars52 # 2011.09.29. 13:24

Tilda 53!
Bocs rosszul fogalmaztam, nem kell munkanélkülire menni.

"A regionális munkaügyi központ a munkáltatót a bejelentés kézhezvételét követő 20 napon belül tájékoztatja az érintett munkavállaló számára felajánlható, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 25. § (2)-(3) bekezdése szerint megfelelőnek minősülő munkahelyekről.)"

Csak az idő miatt jeleztem, hogy nem lehet az utolsó percre halasztani.
üdv: Zsuzsa

Galgoci # 2011.09.29. 13:01

1952 novemberi férfi vagyok. Ez évben megvan a 37 éves munkaviszonyom. A mostani rendelkezések szerint hatvan és fél éves koromban mehetnék el előrehozott csökkentett öregségi nyugdíjba.
Az előre jelzett még nem elfogadott törvény változások alapján hogy változik a helyzetem?
A választ előre is köszönöm: Galgóci A.

Galgoci # 2011.09.29. 12:55

teszt- bocs nem mindig megy el a hozzászólás.

tilda53 # 2011.09.29. 12:48

Hars52!
Azt írod Tibi52-nek (09.29. 7:42) "Először beszélj a munkáltatóddal, ha beleegyezik, akkor ezt neki le kell jelenteni a Munkaügyi Hivatalnak, és 1 hónapig munkanélkülinek kell lenned,majd intézni a nyufignál, kifizetni az általuk megállapított nyugdíjat és posta költséget, és csak utána indulhat a korengedményes nyugdíj".
Nem biztos, h. jól értelek, de miért is kell Tibi52-nek 1 hónapig munkanélkülin lennie? Ui. hasonló cipőben járok (53-as nő vagyok, 40 év szolg.idővel) és korengedményesbe készülök ez év végén. Én eddig úgy értelmeztem minden rendelkezésre álló, érvényben lévő törvényből és a tervezetekből is, hogy a szándékbejelentés a munkaügyi hivatalhoz 30 nappal meg kell h. előzze a korengedményes nyugdíjba menetelre kötött megállapodást (munkavállalaló és munkaadó között). Ha megvan a munkaügyi hiv. elbírálása (jóváhagyása), akkor azzal és a megállapodással be kell kocogni a nyufighoz, még dec. 31. előtt. Az a lényeg, h. még 2011-ben be kell nyújtani a nyugdíjigényt a K2-es nyomtatványon.
De ha nem jól értelmezem, segítsetek benne.
Veci,
Te nagyon benne vagy e témában, s úgy látom érdek nélkül is nagy szolgálatot teszel a tanácstalanok segítségére. Ezt mindannyiunk nevében ki merem nyilatkozni. Szerinted jól látom-e a dolgokat, vagy valóban el kell menni 1 hónap munkanélkülire. Ezt eddig máshol, sehol nem olvastam még.
Üdv: Tilda53

hars52 # 2011.09.29. 12:46

Ildi55!
Ne haragudj, hogy Veci helyett válszolok, biztos válaszol majd ő is.
A férjed 60 éves korában mehetne csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba a jelenleg érvényes tv. szerint.
Viszont ha a kiszivárogtatott nyugdíjtervezetet elfogadják, akkor nem valószinű, hogy sikerül. Ha az idén el szeretne menni meg kellene próbálni a korengedményest, ez a lehetőség 2011.12.31-ig él. Ehhez meg kellene állapodni a munkáltatójával, hogy a 60 éves koráig terjedő időszakra előre egy összegben kifizeti (vagy Ti) a megállapított nyugdíját. Érdemes idejében hozzáfogni, mert ha megegyeznek, akkor a munkáltatónak be kell jelenteni a Munkaerő Központnak, majd 1 hónap munkanélküli következik, és csak utána lehet intézni a Nyufignál. Remélem tudtam segíteni.

somarka # 2011.09.29. 12:40

hars52!
Köszi, ez nagyon jó hír!
Majd beszámolok, hogy mit intéztem.
somarka

hars52 # 2011.09.29. 12:37

Somarka!
Ez így nagyon jó, metr szerintem akkor, ha szept 30-án megszüntetik a munkaviszonyodat, akkor is jogosult vagy a 40 évesre, mert 2011.12.31-én lenne 40 év 177 napod, tehát okt.1-én már bőven megvan a 40 éved. Sok
sikert üdv: Zsuzsa

ildi55 # 2011.09.29. 12:34

Kedves Veci!
Segítséged kérem.Férjem 1952.02.05-én született.
2009.12.31.-ig 43 év 65 napja van,azóta is munkaviszonyban áll.Van-e bármilyem lehetőség arra,hogy az idén nyugdíjba menjen?Válaszodat várva,előre is köszönettel:ildi55

hars52 # 2011.09.29. 12:32

Riperes!
Bocs, de nem tudtam, hogy munkanélküli vagy, ezért ajánlgattam a korengedményest.
Egyébként akkora kavarás van nyugdíj ügyben, szinte naponta reppenek fel új hírek (rémhírek), hogy biztosat senki nem tud, de egy-két dolog mindegyikben közös, hogy 2012.01-től megszüntetik (némi átfutással)
az előrehozottat, a korkedvezményest, a szolgálati és a korengedményes nyugdíjakat. Akik addig jogosultságot szereznek azokét pedi átkeresztelik akárminek. A legutolsó hiresztelés szerint nem fog adózni, de nem is emelik. Hát ennyi, sajnálom, hogy nem tudtam segíteni.
üdv:Zsuzsa

somarka # 2011.09.29. 12:22

hars52!
Semmi ilyesmim nincs, amit nem lehet figyelembe venni. 2009.12.31-ig igazolták az időmet, csak a 2010.évit nem írták meg. 38 év 177 nap a szolgálati időm és a jogosultsági időm is, ehhez jön a 2010.év és az idei. Azt nem tudtam, hogy a 2010.évi 3,5 hónap táppénzt le kell-e vonni.
Azt fogom tenni amit írtál, bemegyek az ügyintézőhöz.
Köszönöm a segítséget!
somarka

hars52 # 2011.09.29. 12:20

marcsaharcsa!
Ha megvan a 42 év szolgálati idő csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba (jövedelempótló 2012-től) mehet 60 évesen, ha 37 és 42 közötti a szolgálati idő akkor 60 év 183 naposan. Tehát addig kell kifizetni előre a nyugdíját.

marcsaharcsa # 2011.09.29. 11:19

Köszönöm Zsuzsa a választ, csak még azt nem tudom hogy 42 évnek kell-e meglenni?
Köszi Marcsaharcsa

riperes # 2011.09.29. 11:16

Hars52,a leírtak egyáltalán nem megnyugtatóak.Mint jelenlegi munkanélküli magam sem tudom mi lesz addig.
No comment

hars52 # 2011.09.29. 11:15

somarka!
A 40 éveshez mindegy hogy hány éves vagy, csak az számít, hogy a 40 év munkaviszony meglegyen, ebbe csak a GYES, GYED számíthat bele (max 8év). Nem lehet figyelembe venni a 3 év szakiskolát, főiskolát, egyetemet, munkanélkülit, ápolásit, passzív táppénzt.
Ha Neked ilyenek nem voltak, akkor szerintem már megvan a 40 éved.Nem értem, hogy a Nyufigtől miért kaptál ilyen levelet, mert szerintem legalább 2009.12.31-ig meg kellett volna írniuk hogy a jogosultsági (40 éveshez) időd mennyi. Persze az is lehet, hogy egybeesik a szolgálati időddel. Én a helyedben bemennék személyesen az ügyintézőhöz és mielőtt bármit lépnél tisztázd.

sitimaci # 2011.09.29. 11:06
Kedves józsi!!! Ezt a cikket már olvashattuk a Pénzcentrumban itt,de a Népszava mai cikke az frissebb és már mást ir, mint amit a Pénzcentrum,olvasd el azt! Népszava.hu szept.29.---
  • / Az üzenet nem mindig megy át egyből és van amikor bekel jelentkezni még egyszer! Nem hiszem,hogy "valakik" nem engedik elküldeni,itt nem olyanokat írunk,ami sértő,bántó lenne,itt csak az igazságokat irjuk le,igaz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/-----
hars52 # 2011.09.29. 10:56

riperes!
Az előbb elküldött tervezet, végül is csak tervezet, nem elfogadott törvény, de ha elfogadják, már a (nem közalkalmazott és 2011-től felmentési idejét töltő) 52-es férfi sem tud elmenni korábban nyugdíjba (jövedelempótlóba) 2012-től.
Mint már írtam, az egyedüli megoldás, (ha a munkáltató hajlandó előre befizetni a nyugdíjadat) még az idén dec. 31-ig korengedményes nyugdíjba menni, egészen az előrehozott korhatáráig. Egyébként marad a rád vonatkozó öregségi nyugdíj korhatár, 63 év.

somarka # 2011.09.29. 10:46

Kedves Hars52!

Nagyon köszönöm a választ! Azt hittem, hogy a 40 éveshez el kell érni az 59.évet, ami csak januárban lesz nekem!Nem kell?
A TB-től idén is kértem a 40 éveshez az évek elismerését, de ugyanazt küldték, mint az elmúlt évben ezzel a szöveggel:
"Tekintettel arra, hogy a foglalkoztatók adatszolgáltatása 2010.évre vonatkozóan a TB szerv felé megszünt jelenleg a szolgálati idejét és a jogositási idejét 2009.év végéig lehetett figyelembe venni.
A 2010.évi szolgálati idő és a nyugdijjárulék-köteles jövedelem a nyugdij megállapitásánál kerül elismerésre."
Mindez érkezett most 22-én.
Szép napot!
somarka

hars52 # 2011.09.29. 10:46

NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTER

BELÜGYMINISZTER

HONVÉDELMI MINISZTER

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTER

Szám: 57816-5/2011-NEFMI(SZ)

Az 1992. évi LXIII. törvény

19/A. § rendelkezései szerint

NEM NYILVÁNOS.

Az ellátások átalakítása
A már ellátásban részesülők ellátását jövedelempótló juttatásként kell továbbfolyósítani, ha keresőtevékenységük nincs.
A korhatár előtti nyugdíjra jogot szerzett személyek e jogukat később is érvényesíthetik, a következő módon:
• előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra 2011 decemberéig jogot szerzők e jogukat jövedelempótló juttatás iránti igényként bármikor érvényesíthetik,
• 2012-ben előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra szerez jogot az az 1952-ben vagy korábban született férfi, valamint az 1952-ben vagy azt megelőzően született nő is, akit 2011. első félévében azon a címen mentettek már fel (a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján, ahol a felmentési idő akár nyolc hónap is lehet), hogy 2012-ben válik előrehozott öregségi nyugdíjra jogosulttá (és át is alakul jövedelempótló juttatássá),
• előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra lesznek jogosultak az 1953-ban született nők is, ha 2012-ben megszerzik a szükséges szolgálati időt, mivel őket egyébként két korhatáremelés együttes hatása sújtaná,
• a korkedvezményre a 2012. december 31-ig szerzett jogot jövedelempótló juttatásként időbeli korlát nélkül el kell ismerni,
• a bányásznyugdíjra, a művésznyugdíjra az 2011 végéig megszerzett jogot jövedelempótló juttatásként kell időbeli korlát nélkül elismerni, ezt követően újabb jogosultság nem szerezhető,
• polgármesterek, országgyűlési képviselők korhatár előtti nyugdíjára jogosultság 2011. augusztus 31-ét követően nem szerezhető,
• korengedményes nyugdíj a hatályos jogszabályok alapján is csak 2011. december 31-éig vehető igénybe, új megállapításra nem kerülhet sor, de a már megállapított nyugdíjakat jövedelempótló juttatásként tovább kell folyósítani, tekintettel arra, hogy a foglalkoztató annak fedezetét már előre kifizette.
A korkedvezményes nyugdíj megszüntetése évente 18–19 milliárd Ft bevételkiesést jelent, mivel 2013 januárjáról megszűnik egyúttal a korkedvezmény-biztosítási járulék is. Felmerülhet annak szükségessége, hogy a jogintézmény

riperes # 2011.09.29. 10:04

Kedves Hars52 !
Az infót hol lehet elolvasni,vagy csak úgy szájról-szájra terjed?
köszi G.

fusi # 2011.09.29. 09:52

korall54
A számítás menete ahogy leírtad úgy történt. Én a 8,4 százalékot nem értem, mert aki 2010-ben kötött megállapodást a munkáltatójával és az 2010 december 31-ig beérkezett,vállalva az öregségi nyugdíjkorhetár eléréséig a nyugdijam és egyébb költségeinek a befizetését,függetlenül, hogy 2010-ben vagy 2011-ben leszek korengedményes nyugdíjas a számítás menete az öregségi nyugdíjéval azonos, levonás nélkül.Példa rá a két kolegám.Egyébbként tőlünk 2010-en is többen mentek nyugdíjba hasonló feltételekkel A 2011 ben jelentkezőknek már levonással számolják. A hivatalban az iratok megtekintése után azt mondták, hogy a számításnál ők hibáztak, és már írták is a fellebezést.

fusi

Korall54 # 2011.09.29. 09:26

fusi
Veci nagyon profi, a törvényt is beidézte és az megválaszolja a kérdésedet. Én csak néha-néha tudok segíteni, mert még nem vagyok elég jártas.
Talán nézd át a nyd összegének megállapításáról szóló papírt. Elgondolásom szerint kimutattak egy valorizált átlagos nettó jövedelmet (tegyük fel 100 000 ft) ebből számítják ki a nyd összegét. Esetedben, mivel 45 éved van, ez a valorizált nettónak a 90%-a, azaz 90 000 ft.
A kilencvenezret csökkentik 8,4 %-kal, amint Veci írta.
Tehát: 90 000 - (900 x 8,4) = 82 440 ft.
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

fusi # 2011.09.29. 08:40

Korall54
Ja, és 2011.09.19-től vagyok "korengedményes" nyugdíjas.

fusi