Nem.
Táppénz és tartózkodási hely
Üdv!
Lehet két háziorvosom ha a lakcímkártyámon két cím szerepel?
Egy állandó meg egy tartózkodási, 50kmre vannak egymástól, pár napot itt, pár napot amott dolgozom és tartózkodom.
De mondjuk hasmenés esetén necces buszozni...
Köszönöm válaszát!
„Gabca1984 2015.09.30. 11:29
Jó napot kívánok!
A problémám :
3 éve élünk párommal a XXI. kerületben albérletben. Eddig nem sokszor kellett orvoshoz fordulnom ,de számomra érdekes dolgok történnek. Jelenlegi címünk szerepel tartózkodási helyként a lakcím kártyán.
Így be is jelentkeztünk (vagy nem tudom mi a helyes kifejezés) a mi körzetünkhöz tartozó orvoshoz ,tehát elméletileg mindkettőnket átvett korábbi orvosunktól.
Párom ma elment hozzá és azt mondták neki ,hogy nem írhat fel gyógyszert ,nem írhatja ki táppénzre ,mert ez tartózkodási hely és nem állandó lakcím....
E szerint ha esetleg eltörne a lábam akkor nem tudok elmenni táppénzre tényleg?Mert ez csak tartózkodási hely?
És azt hozzáteszem én szintén voltam már nála és írt fel gyógyszert és szó nem volt arról ,hogy tartózkodási vagy állandó lakcím....
Páromnak és nekem is kb. 200km-re van az állandó lakcímem....
A kérdésem ,hogy tényleg ez a helyes eljárás vagy az orvos nem tudja mi a helyzet?
Válaszukat előre is köszönöm
Gábor
”
A 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet szabályozza a háziorvosi tevékenységet.
Ennek értelmében:
3. § (1)
A háziorvos köteles ellátni az ellátási területén lakó, a 3/A-3/B. §-ban foglaltak szerint hozzá bejelentkezett és általa elfogadott biztosítottakat.
3/A. § (1) A háziorvos választása a választani kívánt háziorvosnál történő jelentkezéssel veszi kezdetét.
Ha a háziorvos a jelentkezést elfogadja, az őt választó személy (a továbbiakban: jelentkező személy) Társadalombiztosítási Azonosító Jelét nyilvántartásba veszi, és igazolást állít ki a jelentkező személy részére arról, hogy háziorvosi ellátását vállalta.
Az igazoláson fel kell tüntetni a háziorvos nevét, a háziorvosi szolgáltató rendelőjének címét és telefonszámát.
(2) Az igazolással egyidejűleg a háziorvos a jelentkező személyt nyilvántartásba veszi, és kiállítja a „Beteg törzskartonja” elnevezésű nyomtatványt.
(3) Az orvos a jelentkezést elutasíthatja, de csak különösen indokolt esetben utasítható el annak a személynek a jelentkezése, akinek lakóhelye a háziorvos ellátási területén (körzetében) van, azonban abban az esetben is el kell látnia a területén lakó beteget, ha az más háziorvost nem választott és ellátatlansága az egészségét károsító vagy a gyógyulást lassító állapotromláshoz vezetne.
3/B. § (1) Évente egy alkalommal indokolás nélkül, ezen túlmenően indokolt esetben lehet átjelentkezni másik háziorvoshoz. Indokolt az átjelentkezés a tartózkodási hely megváltozása esetén, illetve minden olyan esetben, amikor a választott háziorvos felkeresése akadályba ütközik.
(2) Más háziorvoshoz történő átjelentkezéskor az átjelentkezést elfogadó háziorvos az érintett személy írásbeli hozzájárulásával átkéri az őt választó személy előző háziorvosától az egészségügyi törzskarton kivonatát.
(3) Az újonnan választott háziorvos a 3/A. § (1) bekezdésében foglaltak szerint igazolja, hogy az átjelentkezett személy orvosi ellátását vállalja.
(4) A választást követő körzetmódosítás, illetve rendelési idő változása a bejelentkezett személyek ellátását - ha átjelentkezés nem történik - nem érinti.
(5) A jelentkező, illetve átjelentkező személy egészségügyi törzskarton kivonatát az érintett személy beleegyezése nélkül más háziorvosnak átadni nem lehet. Az érintett személy hozzájárulását kell vélelmezni, ha a választott háziorvos feladatait annak körzetében (rendelőjében) időlegesen vagy véglegesen más orvos látja el.
(6) A 3/A. § (3) bekezdésében, valamint az (1) bekezdésben foglaltakkal kapcsolatos vitás kérdésekben a jelentkező személy tartózkodási helye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatala dönt.
Fentiek figyelembevételével, álláspontom szerint a választott háziorvos jogszerűtlenül járt el akkor, amikor a hozzá bejelentkezett és általa elfogadott biztosított ellátását megtagadta, ezért javaslom, hogy a Rendelet 3/B. § (6) bekezdésében leírtaknak megfelelően, panaszával –írásban, lehetőleg tértivevényes levélben- forduljon a megyei kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalához, vagy a megyei kormánymegbízotthoz.
Jó napot kívánok!
A problémám :
3 éve élünk párommal a XXI.kerületben albérletben.Eddig nem sokszor kellett orvoshoz fordulnom ,de számomra érdekes dolgok történnek.Jelenlegi címünk szerepel tartózkodási helyként a lakcím kártyán.
Így be is jelentkeztünk (vagy nem tudom mi a helyes kifejezés) a mi körzetünkhöz tartozó orvoshoz ,tehát elméletileg mindkettőnket átvett korábbi orvosunktól.Párom ma elment hozzá és azt mondták neki ,hogy nem írhat fel gyógyszert ,nem irhatja ki táppénzre ,mert ez tartózkodási hely és nem állandó lakcím....
E szerint ha esetleg eltörne a lábam akkor nem tudok elmenni táppénzre tényleg?Mert ez csak tartózkodási hely?
És azt hozzáteszem én szintén voltam már nála és írt fel gyógyszert és szó nem volt arról ,hogy tartozkodási vagy állandó lakcím....
Páromnak és nekem is kb. 200km-re van az állandó lakcímem....
A kérdésem ,hogy tényleg ez a helyes eljárás vagy az orvos nem tudja mi a helyzet?
Válaszukat előre is köszönöm
Gábor
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02