családi pótlék

Jason_28 # 2008.08.11. 08:34

Egy ismerősömet esti képzésre csábítják, amit úgy reklámoznak, hogy továbbra is jár a családi pótlék a felsőoktatásban tanuló jelentkező után. Ismereteim szerint, ha nincs maximum középiskolás kisebb testvére, akkor semilyen családi pótlékra nem jogosult a családja a felsőoktatási és esti tanulmányai alatt. Információim helytállóak? További kérdésem hogy milyen kedvezmények illetik meg a felsőoktatási tanulókat?

A választ előre is köszönöm!

Nyuszkó123 # 2008.08.11. 17:16

Sziasztok!(elnézést attól,aki nem szeretné,hogy letegezzem)
Segítséget szeretnék kérni. Régen, még 18éves korom előtt családi pótlékot kapott utánam Édesanyám. Miután 18 elmúltam,már az én nevemre jött, és ha jól emlékszem,akkor talán 19,20 éves lehettem,amikor behívtak utoljára orvosi ellenőrzésre. Családi pótlékot azért kaptam,mert súlyosan testi fogyatékosnak nyilvánítottak,vagy valami ilyesmi, abba a kategóriába estem. Jártam utána csontkovácshoz,ren­dbetett elég rendesen,de még kell járnom, és nem fog megszűnni soha teljesen a gondom. Viszont itt jön a dilemma. Azóta egyszer nem hívtak be felülvizsgálatra, semmire, és félek,hogy majd kitalálják,hogy fizessek vissza ennyi-meg annyi családi pótlékot, ráadásul emeltet, mert nem vagyok jogosult. (szerintem jogosult vagyok,de így,hogy rendbehozott kicsit a csontkovács, már nem biztos). Plusz dolgozom rendesen, be vagyok jelentve, és már 25 éves vagyok. Lehet ebből bajom,vagy kellene szólnom valakinek? Vagy már nincsenek is ilyen felülvizsgálatok? Nem tudom,sajnos nem értek hozzá,csak nem akarom,hogy bajom legyen belőle. Ha tudtok légyszíves segítsetek. Köszönöm

bigdady # 2008.10.02. 13:33

Sziasztok!

Elvileg az elbírálásra a MÁK-nak 30 napja van. Mi van ha ezt nem tudják tartani? Lehet valamit tenni?

bigdady # 2008.10.03. 12:09

Jó ha nincs válasz akkor beperelem a MÁK-ot. :)

Bandiiii # 2009.06.22. 16:13

Tisztelt fórumozók!

Én arra lennék kíváncsi ,hogy befejeztem a szakközép iskolás éveimet és meg lett az érettségim.Szeptembertől egy másik iskola technikumán szeretnék kezdeni, és kérdésem a következő....
Ha másik szakközép iskolába jelentkezem, akkor utánam a családi pótlék megszűnik, vagy ugyan úgy kapják a szüleim???

Köszönettel J.A.

anne01 # 2009.06.22. 16:58

„Közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek után legfeljebb annak a tanévnek a végéig folyósítható az ellátás, amelynek időtartama alatt a gyermek a 23. életévét betölti.„
„Közoktatási intézmény: óvoda, általános iskola, szakmunkásképző iskola, szakiskola, gimnázium, szakközépiskola, alapfokú művészetoktatási intézmény, gyógypedagógiai-, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmény, diákotthon és kollégium.“
Tanulmányozásra: www.allamkincstar.gov.hu/rovat/130

todd # 2009.10.05. 13:03

Jó napot kívánok!

A következő lenne a kérdésem:
egy családban 2 gyermek után járó családi pótlék gyermekenként megosztva a két szülő számlájára utalódik. Az első gyermek után járó az apáéra, a második gyermek után járó az anyáéra.
Viszont a második gyermek bejelentése óta csupán az egy gyermek után járó összeg utalódik mindkét szülőnek. Több gyermek esetén a szülőnkénti utalásra van külön igénybejelentő, vagy a Mák tévedett mikor 2 egyedüli gyermekként veszi figyelembe a két gyermeket?

nandy # 2009.10.05. 13:31

Az egy háztartáson belül nevelt gyermekek száma a mérvadó.

nandy # 2009.10.05. 13:31

.

nandy # 2009.10.05. 13:32

.

nandy # 2009.10.05. 13:32

Már megint nem jelenik meg amit írtam.

todd # 2009.10.05. 13:45

"Az egy háztartáson belül nevelt gyermekek száma a mérvadó. - nandy"

...akkor nem kellett volna semmilyen külön igénylőlapo kitölteni?
És akkor mire hivatkozik a MÁK alkalmazott, és milyen igénylőlapot akar kitöltetni?
És vajon kifizeti-e a "visszatartott összeget visszamenőleg a MÁK?

nandy # 2009.10.05. 14:01

Nem értem, mi a problémád. Egy ht-n belül nevelitek a gyerekeket, de a csp*t megosztva kapja a két szülő?

nandy # 2009.10.05. 14:02

VAgy pedig az egyik gyermek az apával, a másik az anyával él?

nandy # 2009.10.05. 14:02

Már megint nem megy...

todd # 2009.10.06. 05:50

..azt hittem sikerült jól leírni... bocs.
Akkor mégegyszer: a két gyermek után megosztva kapja a családi pótlékot a két szülő, de egy háztartásban élnek, együtt nevelik a gyerekeket.
Azonban a pótlék összege: 2 x az egy gyermek után járó összeg (2 x 12.200Ft) és nem a kétgyermekes összeg (2 x 13.300 Ft).
No erre mondták a Mák-ban, hogyha megosztva kapják a szülők, akkor egy gyermekes családként vannak elszámolva.

nandy # 2009.10.06. 06:11

Talán azért gondolják, mert nem szokás az, hogy az anya és az apa is kéri a csp-t, ha egy családban élnek...

todd # 2009.10.06. 06:29

... de mit gondolnak?
Mikor be van jelentve mindkét gyerek rendesen és időben, csak a számlaszám változik.
Erre vonatkozólag nem találtam semmiféle törvényt, hogy nekik hivatalból így kell tenniük. Az adatoknak egyebként is össze kell futnia náluk.

Szóval a kérdésem arra vonatkozott, hogy van-e törvényi alapjuk arra hogy így utalnak 2 gyermekes családnak, és van-e rá esély, hogy visszamenőleg meg lehessen igényelni az elmaradt juttatást
Köszönöm!

nandy # 2009.10.06. 13:39

Valószínűleg van külön bejelentő, mert a szülőknek együttesen kell bejelenteni az igényt, ha megosztják egymás között (egyébként nem értem, hogy erre mi szükség van, ha egyszer közös ht-ben élnek...)

A MÁK-nak kell felülvizsgálati kérelmet beadni.