kis pontosítás
A terhességi gyermekágyi segély (thgyás) a szülési szabadsághoz igazodik. Ha tehát veszélyeztett terhessége miatt keresőképtelen állományban van a szülés elötti 4 hétben erre az időre már thgyás jár ami már a szülést követő thgyás időtartamát csökkenti.
Ha a munkáltatónál van tb kifizetőhely akkor ott kell igényelni, ha nincs akkor a lakhely szerinti megyei egészségpénztárnál.
családi pótlék
- 1
- 2
Ahha. Köszönöm.
Terhességi gyermekágyi segély, gyed, gyes. Ezeket valahol kérvényezni kell vagy ez is automatikus a szülést követően?
2. a 168 nap alatt akkor van gyed is igaz?
3. Gyed-et és a gyermekágyi segélyt hogy számolják a fizuból?
Előre is kösz
Az anyasági támogatás a szülést követően a kincstártól igényelhető egyszeri juttatás, alanyi jogon jár. 2007-ben 60 367 forint volt.
A babakötvény automatikus, a kincstár értesíteni fog minendről két három hónappal a kicsi szültetése után. Ha akarsz számlát nyitni a kicsinek akkor úgyis csak ezen értesítő és az adószám birtokában fogod tudni megtenni.
Menjünk sorba:
Szülés -> 168 nap terhességi gyermekágyi segény
A gyermek 2 éves koráig -> GYED (gyermekgondozási díj
" és 3 éves kora között-> GYES (gyermekgondozási segély.
Ha a feleséged biztosított, van bejelentett munkahelye, akkor ez a menet. A GYED és terhességi terhességi gyermekágyi segély mértéke függ a jövedelemtől. A GYES összege 2008 évben 28.500 ft. mínusz nyugdíjjárulék.
A GYES állampolgári jogon jár, tehát annak is, aki nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal.
Családi pótlékot bármelyik szülő igényelheti
Sziasztok!
Első gyerekünket várjuk és az alábbiakban szeretnénk infókat gyűjteni. Nejem minimálbérre bejelentve jelenleg veszélyeztetett terhes.
1.Mekkora gyes-re számíthatunk? Hogy számolódik?
2.Vagy gyed? Mikortól? egyátalán mi a különbség?
3.Anyasági támogatás? Mi az? Mennyi? És mi alapján számítódik és mikor? Ki jogosult mindenki?
4. Családi pótlék a gyerek születése után bármelyik szülő kérheti? Hogy jobb? Mindegy?
5. Babakötvény? Hol kell majd kérvényezni? Vagy automatikus? Csak számlát kell majd nyitni a gyerköcnek?
Melyikhez van kikötött jövedelemhatár is?
Előre is köszi ha valaki(k) segít(enek).
Laci
Köszönöm a segítséget!
Sajna nem kifizetőhely a férjem munkahelye.
De ezekszerint akkor is érdemes lenne átíratni az egészet a páromra, ha esetleg valamilyen csoda folytán megérkezik a családi pótlék? Mi a helyzet, ha munkanélkülivé vállok? Akkor automatikusan a csp.-ot is megvonják tőlünk? Én mindig azt gondoltam, hogy a csp.-ot azért kapják az emberek, hogy a gyermekükre fordítsák... Ezért is nem értettem, hogyha a férjem és a fiam is magyar állampolgár, akkor mi az a szívózás...Most legutóbb a férjemtől kértek munkáltatói igazolást, és aztmár tényleg nem értettük, hogy minek...
Még érdekesség képpen megjegyezném, hogy az anyasági támogatást mindenféle szívózás, igazolás nélkül átutalták...
Egyébként a családi pótlékra nem a gyerek, hanem a gyereket nevelő szülő jogosult, és alapesetben neki magyar állampolgárnak kell lennie, vagy bevándorolt, letelepedett, vagy az uniós szabad munakválallási szabályok alapján Mo-on dolgozik.
Gondolom a csomó irat amiatt kell, hogy ellenőrizni tudják, hogy valamelyik státusnak megfelel-e, és nyilván nem fogják a legésszerűbb, legegyeszerűbb lehetőséget választani, mert a végén még kiderülne, hogy a hivatal is lehet hatékony.
Továbbra is azt javaslom, hogy a férje igényelje a családi pótlékot, és kész.
A hivatal lényegénél fogva packázik, hacsak alkalmat adtok neki erre.
Miért nem a férjed igénylete a családi pótlékot? kis szerencsével a munkáltatója TB kifizetőhely, és úgy aztán tök egyszerűen megkapta volna.
És szerintem ezt még mindig megtehetné, csak a másik igényt közben vonjátok vissza.
Kedves Fórumozók!
Szlovák állampolgár vagyok.2003. májusa óta MO.-on dolgozom.2005. júliusában házasodtunk össze a férjemmel, aki magyar állampolgár. Ekkortól számítva rendelkezem tartós tartózkodási engedéllyel, amit családalapítás céljából állítottak ki
2007. január 21-én megszületett a kisfiunk, aki szintén magyar állampolgár.. Április 10-én benyújtottam az igényemet a családi pótlékra a MÁKhoz.Részükről az első megkeresés augusztus 3-án érkezett felém, amikoris újra kértek egy csomó dokumentumot, amit már egyszer megküldtem nekik.A minap pedig felhívtak, hogy küldjek már a férjemtől nekik munkáltatói igazolást. Persze csp.-ot még egy árva fillért sem kaptunk.
Mit tudok tenni azügyben, hogy történjék már végre valami.
Egyátalán mennyire jogos az, hogy munkáltatói igazolást, TB kiskönyvet kérnek egy olyan juttatáshoz, ami elvileg minden magyar állampolgárságú gyermeknek alanyi jogon jár?
Előre is köszi a segítséget!
Köszönöm a válszat.
Kérelmezd a MÁK -nál. Hatósági bizonyítvánnyal igazold, hogy a gyermeket te neveled egyedül.
Hatósági bizonyítványt a Polgármesteri Hivatal állít ki, ha két tanúval igazolod, hogy valóban te neveled agyermeket.
Olyan jellegű kérdésem lenne, hogy élettársam elköltözött, a családi pótlékot ő kapja, hogyan lehet ezt átíratni az én nevemre? Az igénylőlapon nem találtam olyan rovatot hogy a másik fél nem veszi igénybe ill. lemond róla, nyilvánvalóan mindketten pedig nem vehetjük igénybe.
Köszönöm a válaszokat
Az én kérdésem az lenne marcsi27, hogy a férjed munkáltatója tb kifizetőhely-e? Mert, ha nem akkor nektek kellett volna megigényelni a csp-t a területileg illetékes MÁK-nál, a gyerek születését követően. Remélem jól tudom, én mind két gyerek születése után így csináltam. Most viszont ne késlekedjetek! Üdv
Nem értettetek pontosan, de látom, hogy már nem lesz semmi a pénzünkből. A lényeg az, hogy minden évben kértük a munkáltatótól a megfelelő papírokat, ám ő nem adta ide, hanem azt mondta, hogy az adókedvezény a családi pótlék. Mi nem értettük teljesen, de meggyőztek minket. Ezek szerint nincsen esélyünk sem, mivel nem értünk a jogszabályokhoz. De hát ez van, ilyen világban élünk. Azért köszi! Ja, és reklamáltunk évente többször is.....
Én nem mondtam olyat, hogy csak akkor lehet igénybevenni a családi kedvezményt, ha a munkáltató családtámogatási kifizetőhelyéről kapja valaki a családi pótlékot. Csak annyit mondtam, hogy adókedvezény akkor van, ha családi pótlék is van:
„1995. évi CXVII. törvény
a személyi jövedelemadóról
40. §
(4) E § alkalmazásában jogosultsági hónap az a hónap, amelyre tekintettel a családi pótlékot, illetőleg a rokkantsági járadékot folyósítják, magzat esetében a várandósság időszakában azon hónap, amelyben a várandósság orvosi igazolása alapján a jogosultság legalább egy napig fennáll, kivéve azt a hónapot, amikor a megszületett gyermek után a családi pótlékra való jogosultság megnyílik. ”
T. Szakbarbár!
A családi pótléknak semmi köze a családi kedvezményhez. Akkor is igénybe veheti a csk.-t, ha nem kapja a cégen keresztül a csp-t.
A többiben iagazad va!
Marcsi 27!
Miért csak most "reklamálsz"? Két évig nem hiányzott a csp.? Nem láttad a férjed bérpapírjain, hogy nincs feltüntetve? Ha nincs ott, akkor nem ia kapta/kaptátok. Ilyen indokkal hiába is mész oda a munkáltatóhoz. Ezt sajnos Ti szúrtátok el!
Secret
Családi pótlékot 2 hónapra visszamenőleg lehet igényelni.
Az igénylés mindenkinek a saját dolga, a munkáltatónak semmi köze hozzá (nincs olyasmi, amit ki kellene töltenie a nyomtatványokon) , még akkor sem, ha a munkahelyen családtámogatási kifizetőhely működik. Ha benyújtod az igényt és nem folyósítják, az más kérdés, de itt nem erről van szó.
Ha nincs családi pótlék, akkor (hivatalosan) nem lehet érvényesíteni a családi kedvezményt sem.
Nem értem, hogy miért a céget tartod felelősnek azért, hogy 2 évig nem foglalkoztál a családi pótlékkal.
Pereld be a károdért.
2003-tól járna nekünk a családi pótlék, a férjem vette volna igénybe, ám a munkaadója (nem kisvállalkozó) hibájából, mivel nem töltötte és adta ki a megfelelő formanyomtatványt, nem kaptuk, már két éve. Idén újra reklamáltunk, ám csak a családi adókedvezményt igénylő papírt kaptuk meg, azt kapjuk is már két éve. A munkaadó azt mondta, hogy azért nem kaptuk a családi pótlékot, mert azt a nő szokta igénybe venni. Mit tehetünk most, amikor még mindig nem hajlandó kiadni a megfelelő papírt ill. hogyan kaphatjuk meg visszamenőleg azt, ami jár? Kérem, segítsenek, ha tudnak!
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02