Munkaszerződés hatályon kívül helyezése

S. Mária # 2015.01.15. 18:24

Nem, az ő ötletük volt. Eredetileg fel akartak mondani, és a jelenlegi munkaköröm egy részét részmunkaidős munkavállalóval megoldani, a másik részét pedig nem óhajtják betölteni senkivel, mert más terveik vannak. Erre én felajánlottam, hogy nekem az a részmunkaidős állás átmenetileg megfelelne, mi lenne, ha egy darabig, pár hónapig, amíg nekem is megfelel, én csinálnám?

Ezen elgondolkodtak, majd felajánlottak egy féléves határozott, részmunkaidős szerződést. Nekem a határozott idő eszemben sem volt, pláne nem 6 hónapra (túl hosszú a jövőbeli terveimhez képest), de megegyeztünk 3 hónapban, és abban, hogy így _módosítjuk_ a szerződést. A munkáltató meg is íratta hát a papírt az ügyvédjével, amiben az állt, hogy a jelenlegi szerződés hatályon kívül helyeződik, innentől ismeritek a sztorit.

Annyi van még, ha a munkáltató szerint nekem nem jó a megszüntetjük majd újrakötjük változat, akkor marad az "eredeti" felmondás, elvileg közös megegyezéssel. De hát tudjuk, hogy az milyen: eléd tesznek valamit, aztán az a közös megegyezés, hogy aláírhatod.

Lyonee # 2015.01.15. 17:29

Te miért akarod a határozatlan szerződésedet határozott idejűre változtatni? a te ötleted volt?
És a részmunkaidő?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.15. 17:23

Ugyanaz a helyzet. Valójában ez ugyanaz a munkaviszony marad - csak módosult feltételekkel.

S. Mária # 2015.01.15. 16:59

Köszönöm az eddigi válaszokat, de a helyzet fokozódik. :)

Most azzal jönnek, hogy jobb lenne, ha nem módosítanánk a szerződést, hanem a jelenlegi megszűnne, és másnaptól megkötnénk az újat. Mindezt azért, mert az ügyvéd szerint ez a "jogilag biztosabb". Már komolyan nem tudom, mit akarnak, és főleg, hogy miért.

S. Mária # 2015.01.15. 15:03

Ezt konkrétan egy ügyvéd "barkácsolta" bele. :) Ezért is bosszant, hogy én megegyezek a főnökeimmel valamiben (módosításban) egy ügyvéd meg "belebarkácsol": hatályon kívül helyez, meg egyéb dolgokat ír át és bele pluszban, amire pedig senki nem kérte.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.15. 14:31

Egészen más, ha a bíróság helyez hatályon kívül valamit, meg amikor a felek barkácsolása közben sikerül leírni ilyesmit.

S. Mária # 2015.01.15. 12:26

A hatályon kívül helyezéstől nem lesz új szerződés? Ez komoly? Akkor a bíróságok azon döntését, hogy X intézkedést, szerződést, ítéletet, akármit hatályon kívül helyeznek, nem is kell komolyan venni?

Ez egy tök új szerződés, amit elém raktak, hiszen ahogy írtam, olyan pontokat is megváltoztattak benne, ill. kiegészítették olyan pontokkal, amiknek a jelenlegi szerződésemben se híre, se hamva.

De akkor jobb híján azzal fogok érvelni, hogy ezek miatt a pontok miatt nem írom alá.

Egyébként számtalan munkaszerződés módosítást aláírtam már, soha egyik sem volt "egységes szerkezetbe" foglalva. De lehet, hogy újabban ez a módi.
(Egyébként én is írtam már szerződésmódosítást. (Nem munkaszerződést). Leírtam, hogy mi változik és hogy a többi pont érvényben marad - és mindenkinek megfelelt, és alá is írtuk.)

Sherlock # 2015.01.15. 12:10

De értetlen vagy...
Attól még nem lesz új szerződés. Megjegyzem, ez a gyakoribb, hogy egységes szerkezetbe foglalják a módosításokat. Amúgy meg úgy csináld, ahogy "szerinted" jó. Ha már ilyen sok jó dolgot gondolsz.

S. Mária # 2015.01.15. 11:57

Csakhogy éppen ez a problémám. Hogy ez NEM módosítás, hanem új szerződés, amibe olyan pontokat is belevettek, amik a jelenlegiben nincsenek is benne, és nem is egyeztünk meg róla, sőt szóba sem kerültek.

Valamint továbbra sem derül ki, hogy a "hatályon kívül helyezés" mit jelent. Mert szerintem azt, hogy az "érvényét veszti". Márpedig az én jelenlegi szerződésem nem veszti érvényét, csak módosítjuk.

Szerintem ez pont olyan szitu, mint mikor valaki fizetésemelést kap, és erről írnak egy módosítást. Ott sem "veszti hatályát" az élő szerződés, csak a bér módosításáról írnak néhány sort és mindkét fél aláírja. De nem kell az egész szerződést újraírni miatta.

Szerintem ezek olyan nüanszok, amikre érdemes odafigyelni.

Én nem akarok pereskedni majd a szerződést miatt, aztán arra várni, hogy a bíróság mit gondol az irat címéről és tartalmáról. Azt szeretném, ha az lenne benne, amiről megegyeztünk, és az érdekel, hogy tudok-e azzal érvelni, hogy munkaszerződés esetén nincs olyan, hogy "hatályon kívül helyezés".

Sherlock # 2015.01.15. 11:08

Mindenhez lehet ragaszkodni, mondjuk az elnevezéshez pont baromság, mert a szerződéseket tartalmuk szerint ítélik meg, nem elnevezés szerint. Az is lehetne a neve, hogy ingatlan adásvételi szerződés, ha tartalma szerint munkaszerződés-módosítás.

S. Mária # 2015.01.15. 10:54

Kedves Válaszadók!

Létezik olyan, hogy munkaszerződés hatályon kívül helyezése?

Úgy döntöttünk, hogy a munkaszerződésemet módosítjuk határozatlanról határozottra, valamint teljes munkaidősről részmunkaidősre.

Erre elém raktak egy "munkaszerződés" nevű iratot, amiben az áll, hogy a jelenlegi munkaszerződésem hatályon kívül helyeződik, és a fentiek szerint változik, plusz még minden olyasmi le van benne írva, ami a munkaszerződésben lenni szokott (jogok, kötelességek, stb.), ráadásul olyan pontokat is beleírtak, amik az "eredeti" szerződésemben nincsenek benne, és a mostani módosítás alkalmával sem érintettük őket.

Szerintem munkaszerződést csak megszüntetni lehet vagy felmondással vagy közös megegyezéssel. De ezt nem akarom, nem is ebben egyeztünk meg, hanem módosításban. Ragaszkodhatok ahhoz, hogy az irat neve munkaszerződés módosítás legyen, és mint ilyen csak azok a pontok legyenek a módosításban felsorolva, amik valóban változnak, és a végére oda legyen írva, hogy az egyéb pontok változatlanok maradnak?

Köszönöm a választ.