Semmi, kapsz majd egy másikat.
Munkavállalói kiskönyv
Üdv mindenkinek! Mi a teendő, ha elvesztettem? Köszönöm.
Felelősségre vonhatom- e a munkáltatóit, ha nem tudja az eredeti tb kiskönyvet visszaadni a munkaviszony végén.?
Na meg főleg a férfiak olyan trehányak, hogy mindent elhagynak, elkevernek, és ezeken a papírokon ki sem igazodnak.
A foglalkoztatásnak nem akadálya a könyv hiánya, bár sok munkáltató szereti látni a leendő alkalmazottja előéletét.
Saját tapasztalatom is az, hogy aki úgy vált munkahelyet, mint más bugyit... azt talán nem érdemes felvenni sem.
De attól még lehet valakit alkalmazni, hogy elvesztette ezt a kiskönyvet, utólag majd hajthatja az éveit nyugdíj előtt. Ha nincs kap egy újat, mikor leszámol.
Értelek.
Igen. le kell adni, de a munkaviszony megszűnésekor kötelező vissza is adni.
(Nem úgy, mint az előző munkahelyekről hozott egyéb iratokat)
Ezt a "kiskönyvet" éppen le kell adni. Vagy nem tudom, milyen okiratról beszélünk.
Kbs., tudnék neked mondani olyan eseteket, amelyek ismerőseimmel ill. velem is megtörténtek már!
Azt gondolod, hogy a mai világban minden megfelelően van nyilvántartva - ez az, amiben nagyon tévedsz.
A kiskönyv pedig azért fontos, mert a munkáltatótól kapott más okiratokat leadod a következőnek, és amikor ott is vége a jogviszonyodnak, általában nem adják vissza. Így az előző jogviszonyaidról sokszor tényleg csak a kiskönyv marad, mint okirat.
Köszi.
Ha nem viszed be a régit, akkor leszámoláskor a munkáltató kiállít (megkezd) egy újat. Van, akinek öt is van.
Érdemes vigyázni rá, mert később enélkül sokkal macerásabb lesz igazolni a munkaviszonyokat. Főleg a régieket, mikor még kartonon jegyezte a tb a jogviszonyt.
Szerintem fölöslegesen ijesztgeted. Ha be volt jelentve szabályosan, akkor a tb-nyilvántartás rögzítette a biztosítási jogviszonya adatait.
Ha ez az okirat valóban annyira nélkülözhetetlen lenne, akkor egy kellőképpen rosszindulatú munkáltató nagyon csúnyán ki tudna tolni a volt munkavállalójával.
A kiskönyvet minden egyes alkalommal oda kellett volna adnod az új munkáltatódnak, és az addig nála is kellett volna legyen, míg a munkaviszonyod meg nem szűnt.
A biztosítási jogviszony létrejöttét, megszűnését, változásait a kifizető írhatja be.
Mivel nálad előkerült egy csomó kiskönyv, vélhetően nem adtad oda azokat az éppen aktuális munkáltatódnak.
Gondod származhat belőle? Igen! Pl. ha táppénzt igényelsz, és kiskönyv hiányában nem tudod igazolni a két éven belül fennálló biztosítási jogviszonyokat.
Hosszabb távon is lehet hátrányod, pl. nyugdíjigénylésnél ha nincsenek meg a korábbi munkáltatók / kifizetők igazolásai, és a kiskönyvvel sem tudod igazolni. (Sajnos amióta a munkakönyv megszűnt, ez a könyvecske lenne helyette, bár ezt nem reklámozzák).
Pontositanék eu rozsaszinből talaltam mégegyet itthon, mostanu munkaltatom jegyezte be az indulast (már csak a két rozsaszin közti munkaltatok hianyoznak (tb jó) ez nálam kell hogy legyen?
Sziasztok
Két kérdésem lenne:
- mi van akkor ha itthon megtalaltam a kiskonyvet a tb-hez és az eü-höz egyaránt? Gondolom anno nem kérték én pedig elfelejtettem odaadni? Lehet ebből gond? Adjam le és kész nem?
- az eü igazolvanyban nincs benne csak az elsö munkáltató a többi nincs, hogy lehet ez? Lehet új készült anno és most a munkáltatómnál van mégegy? Lehet összefüggésben van az elsö kérdéssel? (Tb kiskönyvből csak a mostani munkáltató hiányzik szóval az "jó")
Köszi
De gondolom azért csak van felelősségre vonatóságuk mert mint munkáltatónak a feladata a papírok tárolása és őrzése épp az ilyen esetekre.?
Hát, ha elvesztették, akkor fordulhatsz bárhova, attól nem fog előkerülni... A jelenlegi jogviszonyodat fel tudják vezetni egy új tb. igazolványba. Remélhetőleg az elveszettben lévő jogviszonyokra vonatkozóan pedig más okmányaid is vannak, ha esetleg később valahol szükséged lesz rá.
Az a füzet,amibe minden cég beleírja,hogy meddig dolgozott ott az ember.
A társadalombiztosítási igazolványra gondolsz?
Azt szeretném kérdezni mi a teendő ha a munkáltatóm nem találja a kis könyvet így a munka megszűnésével ezt nem tudja kiadni.
Az ő felelőssége,hogy meglegyen?
Valamilyen hivatalos fórumhoz lehet fordulni?
Mit tegyek?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02