főállású anyaság

monoszkop # 2016.03.21. 12:32

A.Virág 2016.03.11. 16:03
Tisztelt Jogi Fórum!
Kéréssel fordulok önökhöz,mert problémámmal sem az Adóhivatal sem pedig az Államkincstár nem adott számomra egyértelmű választ.

2014-BEN töltötte be a harmadik gyermekem a 3.életévét.A férjem külföldi munkavállaló ezért a családi pótlékot az adott országban igényeltük és nekem nem volt munkahelyem.
2014 szeptemberében és októberében munkát vállaltam,a munkaviszony okt.30-án megszűnt.
Gyermeknevelési támogatást igényeltem,hogy főállásban otthon tudjak maradni a gyerekekkel. Az Államkincstár ezt a kérelmet elutasította,arra az időszakra kapom meg a járulékot amikor 6 órában dolgoztam,egyébként nem.
Munkaviszonyt azóta sem létesítettem,viszont szeretném az egyéni vállalkozásomat elindítani,és a járulékfizetés szempontjából is szükségem lenne az anyasági támogatásra.
CSak akkor kaphatom meg mondták ha elindítom a vállalkozást,a határozatra pedig akár fél évet is várhatok.
Ez jogszerű?Milyen törvény az amelyik kimondja,hogy csak akkor kaphatom meg ha....Nekem a 3 gyerkőcöm akkor is megvan,ha van munkaviszonyom ha nincs.É s mi köze van ahhoz ,hogy a férjem külföldi munkavállaló??Ezt szeretném tisztázni. És tanácsot kérni. Köszönöm!!
Andrea

1. Pedig az adóhivatal és az államkincstár ügyintézőit ezért fizetik azzal, hogy a családtámogatás szervezetileg már nem az államkincstárhoz, hanem a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához tartozik.
  2. A GYET-hez nem szükséges munkaviszony, az –akár a GYES- alanyi jogon jár.

3. 1998. évi LXXXIV.törvény a családok támogatásáról 23. § (1) Gyermeknevelési támogatásra az a szülő és az a gyám – ide nem értve a gyermekvédelmi gyámot és a kizárólag egyes gyámi feladatok ellátására kirendelt nevelőszülőt – jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorú gyermeket nevel.

(2) A gyermeknevelési támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár.

24. § A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.

4. A vállalkozás elindításához nem kell fél évet várnia, az ügyintézési idő legfeljebb 21 nap lehet.

5. A magyar szabályokat felülírja az EU-s jog. Bár főszabály, hogy a GYET alanyi/állampolgári jogon járó juttatás, azonban ha valakinek a férje/élettársa az EU valamelyik tagállamában dolgozik ezen főszabály helyett az EU Koordinációs rendelet szabályait kell alkalmazni. Azt, hogy mely tagállamból részesül egy család ellátásban, jogszabály rendezi - közigazgatási eljárás keretében kerül meghatározásra az, hogy az adott tagállam rendelkezik-e elsődlegesen joghatósággal a családi ellátások folyósítására -, tehát sohasem az ügyfél döntése határozza meg azt, hogy mely tagállam folyósít ellátást a részére.

Mindezek alapján a kereső tevékenység folytatásának a helye, illetve a család életvitelszerű tartózkodásának a helye határozzák meg azt, hogy mely tagállam hatósága köteles (joghatóság) elsősorban a családi ellátások megfizetésére.
A családi ellátások megállapításánál azonban ezen belül elsősorban a biztosítási elv érvényesül, azaz a biztosítási elv és a területi elv ütközése esetében elsődlegesen a biztosítási elv alkalmazandó.

Amennyiben erre nincs lehetőség - illetve nem alkalmazható -, a területi elv szerint (tehát lakó- vagy tartózkodási hely alapján) kell az illetékes hatóságról, valamint a családi ellátások megállapításáról rendelkezni.

A családi ellátások tekintetében az adott ügyben érintett tagállamok közül az alábbi sorrendben előrébb lévő tagállam joga az elsődlegesen alkalmazandó:

 kereső tevékenység helye szerinti tagállam,
 nyugdíj folyósítása szerinti tagállam,
 lakóhely szerinti tagállam.

Ha mindkét szülő a fenti sorrendben azonos jogalap szerint (mindkettő végez munkát, mindkettő nyugdíjas, stb.) lehet jogosult két eltérő tagállamban családi ellátásra, akkor az a tagállam folyósítja az ellátásokat, ahol a gyermek lakik.
A fenti elsőbbségi szabályok alól kivétel a kiküldetésben végzett munka.

Javaslom, hogy kérdéseivel keresse meg a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának vezetőjét, kérjen tőle időpontot és személyesen beszéljék át a jogait, lehetőségeit.

A.Virág # 2016.03.11. 15:03

Tisztelt Jogi Fórum!

Kéréssel fordulok önökhöz,mert probémámmal sem az Adóhivatal sem pedig az Államkincstár nem adott számomra egyértelmű választ.
2014-BEN töltötte be a harmadik gyermekem a 3.életévét.A férjem külföldi munkavállaló ezért a családi pótlékot az adott országban igényeltük és nekem nem volt munkahelyem.2014 szeptemberében és októberében munkát vállaltam,a munkaviszony okt.30-án megszűnt.Gyermeknevelési támogatást igényeltem,hogy főállásban otthon tudjak maradni a gyerekekkel.Az Államkincstár ezt a kérelmet elutasította,arra az időszakra kapom meg a járulékot amikor 6 órában dolgoztam,egyébként nem.Munkaviszonyt azóta sem létesítettem,viszont szeretném az egyéni vállalkozásomat elindítani,és a járulékfizetés szempontjából is szükségem lenne az anyasági támogatásra.CSak akkor kaphatom meg mondták ha elinditom a vállalkozást,a határozatra pedig akár fél évet is várhatok.Ez jogszerű?Milyen törvény az amelyik kimondja,hogy csak akkor kaphatom meg ha....Nekem a 3 gyerkőcöm akkor is megvan,ha van munkaviszonyom ha nincs.És mi köze van ahhoz ,hogy a férjem külföldi munkavállaló??Ezt szeretném tisztázni.És tanácsot kérni.Köszönöm!!

Andrea

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.24. 13:22

Kösz.

lewho # 2013.06.24. 13:10

A gyermekgondozási támogatás egy gyűjtőnév. A Gyet - gyermeknevelési támogatás - és a gyes - gyermekgondozási segély - tartozik ide.

A Gyet-et hívja a köznyelv főállású anyaságnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.24. 12:47

A gyermeknevelési támogatás ugyanaz, mint a gyermekgondozási támogatás?

lewho # 2013.06.24. 12:01

Cst.

24. § A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.24. 09:39

Dolgozhatsz részmunkaidőben, ha a munkáltató is belemegy. Értelemszerűen arányosan kisebb lesz az illetményed.
A gyermekgondozási támogatás (felteszem, arra gondolsz) viszont nem jár. Ahhoz otthon kellene dolgoznod.

erus69 # 2013.06.23. 22:35

Tiszelt Fórum!

Érdeklődni szeretnék, hogy pedagógusok esetén főállású anyaként heti hány óra munkavégzés lehetséges?Három kiskorú gyermekem van, a legkisebb 3,5 éves. Tavaly szeptemberben mentem vissza tanítani főállásban, heti 23 órában.Mivel kiderült, hogy a teljes óraszámban végzett tanítás számomra nem összeegyeztethető a gyerekek nevelésével, szeretnék ezentúl félállásban dolgozni.Milyen lehetőségeim vannak?
Köszönettel!Árva Erika