munka törvénykönyve


Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.02. 06:57

A háromnegyedét akkor adja ki a munkáltató, amikor akarja - azzal a megszorítással, hogy kettőnél több részletre nem darabolhatja.

angelika # 2008.10.01. 20:23

Kötelezö nekem kiveni ha nincs munka de én másra tartom a szabit?


üdvözletel

angelika # 2008.10.01. 20:22

hány nap szabadságal rendelkezik acég a 22 napbol?


üdvözletel

the big cat # 2008.10.01. 08:28

Nem küldhet el. A munkavégzés alól felmenthet, de a fizetést továbbra is adnia kell

angelika # 2008.10.01. 08:08

Jo napot érdeklödni szeretnék hogy el küldhet-e a cég igazolt nem fizetet iddöre ha nem tud nekem biztositani munká? És ha igen mennyi idöre?


üdvözletel

Egyjogász # 2008.10.01. 06:57

Bocs, de a munkáltató nem "építheti le" a szakszervetet.

Az más kérdés, ha a helyi szakszervezet, ill. a szakszerveti vezetőség hagyta magát ellehetetleníteni, de akkor szerintem nem is volt alkalmas a feladata ellátására. Alakítsatok új, ütőképes szakszervezetet.

Az üzemi tanácsról ugyanez a véleményem, ha az ÜT tagok karakánok, érvényesítik a jogaikat, akkor a működése nem névleges, ha viszont olyan böszmék (:)), hogy hagyják, hogy a munkáltató megvonja a jogaikat, akkor legjobb lenne leváltani őket, és olyanokat választani, akik alkalmasak erre a munkára.

beaanyu # 2008.10.01. 06:31

Köszönöm szépen a gyors válaszokat :-) Sajnos a szakszervezet volt az első amit a cég anno leépített, az üzemi tanács viszont csak névleges érdekképviselet. Akkor munkahelyet váltok :-(

Egyjogász # 2008.10.01. 05:21

Az Mt. szerint "a munkáltató és a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet - szakszervezet hiányában az üzemi tanács - együttesen, meghatározott időre szóló esélyegyenlőségi tervet fogadhat el."

Azaz nem kötelező, attól függ, a munkavállalói érdekképviselet erős-e annyira, hogy kiharcolja.

Úgy hogy ne a munkáltatónál érdeklődj, hogy miért nincs, hanem a szakszervezetnél.

okoska # 2008.10.01. 05:13

Esélyegyenlőségi tervet kötelezően 50 főt maghaladóan költségvetési szervnél kell elkészíteni, illetve többségi állami tulajdonban lévő vállalkozásnál. A multi valószínüleg egyik sem.

beaanyu # 2008.10.01. 04:17

Kedves Fórumozók !

Segítséget szeretnék kérni tőletek ! A Munkatörvénykönyve rendelkezik arról, hogy minden nagyobb (50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató )cégnek esélyegyenlőségi tervet kell készítenie. Ez a terv a 40 év feletti dolgozók , a 2 10 év alatti gyermeket nevelő munkavállalók stb. munkaerő piaci esélyeit hivatott segíteni, képzések , fokozott odafigyelés stb....(ha jól értelmezem.) Én egy nagy multinál dolgozom, ahol többször rákérdeztem arra a HR osztályon van-e nálunk a törvényben előírt esélyegyenlőségi terv, mert tudnék élni az általa biztosított előnyökkel.Úgy tettek mint a kisgyermekek amikor bele vannak merülve a játékba, meg sem hallottak :-(. Tudom-e számonkérni tőlük a Munkatörvénykönyvében előírtakat, van-e szankció arra, ha nem teljesítik az előírást ??? Előre is köszönöm

Mazsola113 # 2008.09.30. 21:02

Üdvözlöm, egy kis segítséget szeretnék kérni. 24-én azonnali hatállyal felmondtam a munkahelyemen, papíron közös megegyezés szerepel. Az nap meg is kaptam a papírjaimat. Most a tudomásomra jutott, hogy a fizetésemet nem akarják el utalni, mondván maradt a céges kasszában 6000-ft.-os tartozásom, és amíg ezt ki nem egyenlítem nem utalják el a fizetésemet... Erről a 6000-ről mellesleg semmilyen papír sincs... Én úgy tudom, hogy a munkaviszony megszűnésétől számítva max 3 napon belül meg kell kapnom a pénzemet... És most nem értem hogy ez hogy van. Kérek szépen ezzel kapcsolatban egy kis segítséget valakitől, mit tudok egyáltalán ilyen esetben csinálni. Köszi előre is.

bika # 2008.09.29. 16:05

Szép napot mindenkinek!
Segítségre lenne szükségünk sürgősen.
Jelenleg felmondási időmet töltöm(igaz csak szóbeli) végelszámolás van munka helyemen. 1990 előtt kezdtem(ez egy mezőgazdasági szövetkezet) de munkahelyem csak a 92 utáni jogviszonyomat ismeri el, eszerint akar felmentést és végkielégítést fizetni. Nem ismeri el az x évi jubileumot sem holott a közgyűlés határozott erről. Kérem aki tud segítsen, szóljon hozzá.

the big cat # 2008.09.29. 10:56

Felháborító az is, hogy nincs gondolatolvasó hivatal, meg hogy nem tudunk mindenki mellé egy ingyenes jogi tanácsadót meg egy rendőrt állítani.

Nincs a világon olyan hivatal, vagy bíróság, amely képes lenne olyan jogigény ügyében eljárni, amiről nem tud. ha te úgy érzed, egzisztenciális nyomás miatt nem kívánod érvényesíteni a jogaidat, a hivatal amit hiányolsz, mégis mi alapján kellene, hogy eljárjon, tudomást szerezzen az ügyről?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.29. 10:55

Megbocsáss, ezek üres kifogások.

Egy bírósági keresetet megírhatsz este, és benyújthatod postai úton. Ha ügyvédi segítségre van szükséged, fél perc alatt találsz olyat, akinek van emilcíme. Ha nélkülözhetetlen a személyes találkozás, akkor tud fogadni a te munkaidődön kívül is.
A munkáltatóknál egyáltalán nem rossz pont, ha a munkaválalló határozott, tájékozott és van benne válallkozókedv, elszántság. (De ha te nem mondod meg neki, nem is fogja tudni, hogy épp perben állsz.)

A megnyerhető összeg nem egyhavi hanem akár 3 évi bér is lehet.

(Ízlés dolga, hogy ki min háborodik fel. Én például még azon se, ha valaki nem hajlandó kiállni a saját érdekeiért, inkább azon háborog, hogy valaki más miért nem áll ki helyette.)

huntamas # 2008.09.29. 10:46

Köszönöm szépen! A következő munkahelyemen 3 hónapig próbaidős voltam. Ez időszak alatt ha hiányzik az ember -mert ugye hivatalokba járkállni és az ilyen ügyeket lebonyolítani időigényes procedúra- szépen egyszerűen kirúgják. Arról nem is beszélve, hogy milyen árnyékot vetít az emberre ha kitudódik, hogy a volt munkaadójával szemben keresetet nyújtott be a bíróságon... Nem vagyok benne biztos, csak sejteni tudom, egy havi bruttó átlagfizetésért nem érdemes ilyesmikbe belebonyolódni. Felháborító az egészben,hogy nincsen olyan hivatal vagy szerv aki az ilyen esetekben a munkavállaló helyett eljár vagy próbállja valamilyen módon az érdekeit ellenőrizni és ha jogellenes dolgot tapasztal akkor lép is ellene.

Egyjogász # 2008.09.29. 10:44

Bocs,
3 éves elévülési időn belül megindíthatja a munkáltató a pert=
3 éves elévülési időn belül megindíthatja a munkavállaló a pert.

Egyjogász # 2008.09.29. 10:43

Azt nézd meg még a felmondásban, hogy ott szerepel-e a 30 napos perindítási határidőről a kioktatás.

Ha nem (ami gyakran előfordul), akkor a joggyakorlat szerint a 3 éves elévülési időn belül megindíthatja a munkáltató a pert.

De javaslom, ha így is lenne, fordulj ügyvédhez, most már a munkavállalóknak is pénzbe kerül a munkáltató elleni megalapozatlan pereskedés.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.29. 10:23

30 napon belül lehetett volna keresetet benyújtani a munkaügyi bíróságon, kérve a felmondás jogellenességének megállapítását, és a jogkövetkezmények alkalmazását.

A kölcsönzött munkaerő védelme ugyan gyengébb, de a rendes felmondást velük szemben is indokolni kell, az indoklásnak valósnak és okszerűnek kell lennie.

huntamas # 2008.09.29. 10:12

Eltelt. Sajnos azt az időszakot ami utána következett az új munkahely keresésével töltöttem el. Két hétig voltam munkanélküli összessen. Viszont még most is félve gondolok az ilyen elbánásmódokra. Vajon az embernek rettegve kell nap mint nap bejárnia dolgozni a munkahelyére? Egy hónap múlva úgyis ismét toborozhatnak ugyanarra az állásra, ugyanabba munkakörbe? Egy-két hónapra felvesznek ismét dolgozókat, betanítsák őket majd létszámleépítésre hivatkozva kirúgják őket. Poénból azért elmentem ismét a jelentkezés után. A felvételi elbeszélgetéskor kiderült,hogy már dolgoztam náluk, majdnem azt vágták a pofámba, hogy mit keresek itt ismét... A munkámmal mindig mindenki elégedett volt, soha nem kaptam semmiféle fegyelmit vagy igazolatlanul nem hiányoztam. A jelenlegi munkahelyemen is aktuális téma a létszámcsökkentés. Ezért is érdeklődök, a téma igencsak foglalkoztat.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.29. 09:43

A felmondás közlése óta eltelt 30 nap?

huntamas # 2008.09.29. 08:13

Sziasztok!

Életemben először voltam elszenvedője annak a szomorú eseménynek amikor a munkáltató

csoportos létszámcsökkentést hajt végre. A létszámcsökkentés váratlanul és rendkívül gyorsan

egyik napról a másikra -mindenféle előzetes beharangozás nélkül- lezajlott. A munkaszerződés

felmondása kizárólag a munkáltató részéről volt kezdeményezve azaz rendes felmondás

kategóriába esett. Itt kell megemlítenem azt,hogy egy kölcsönbeadó cég alkalmazottai voltunk

határozatlan idejű munkaszerződéssel. Az eset után (kb. egy hónap elteltével) ugyanabba a

munkakörbe,ugyanoda folyamatossan azóta is zajlik a munkaerőtoborzás (sőtt az utolsó munkanapomon is még tanítottam be új alkalmazottakat)! Kérdésem az lenne

ezzel kapcsolatban, hogy lehetséges és egyálltalán miért van erre lehetőségük csak ilyen

egyszerűen a munkaadóknak? Mennyit ér ezek után a munkaszerződés tartalmilag, jogilag és

emberileg?

seza # 2008.09.26. 14:14

Sziasztok nagy kérdésel fordulok hozzátok. Én 1 bizonyos cégnél dolgozom és a szerzödésmeben amit alá irtam belépésnél több müszakos munkarendröl ír. Lassan fél éve csak éjszakai beosztás kapok ami engem igazábol már nagyon zavar.Ez ügyben milyen lépést tudok tenni a cég felé hogy ez az állapot megváltozzon. Mert valahol ugy érzem hogy a cégem szerzödés szegést követ el ezzel mert a szerzödésben foglalt több müszakos munkarendet nem tartja be .... Ez ügyben kérek segitséget mihamarabbi választ nagyon köszönöm.

klasszis # 2008.09.03. 15:19

Kedves nani05!

"Sajnos" jogos. Vagy most rendezik (rendezi a program) az eddig felgyűlt adóhátralékod, vagy jövőre az adóbevallásnál kell azt egy összegben visszafizetned. Véleményem szerint jobban jársz, ha részletével levonogatják tőled év végéig, és nem egy nagyobb összeget kell majd fizetned. Egyébként megteheted, hogy azt választod, hogy te majd egy összegben, jövőre kifizeted, és jelenlegi fizetésed nem csökkenjen (ez "csak" program háttérbeállítás kérdése), akkor nyilatkoznod kell erről írásban, kérvényezned kell.

Kacsa11 # 2008.09.03. 14:31

Kedves butyiba,

a munkavégzés helye helyett inkàbb azt nézd meg mit ir a szerzödés a munkakörröl és a munkaidöröl...

lehet, hogy egyik sem az àltalad leirt esetekböl...

butyiba # 2008.09.03. 14:15

Közben a magyarorszag.hu-n a következőt találtam
"Viszont nem minősül kiküldetésnek, ha a munkavállaló a munkáját - a munka természetéből eredően - szokásosan telephelyen kívül végzi, mint pl. az ács, a kőműves, a vízszerelő stb."
Jelen esetben pl bankautomaták jevítása esetén a helyszínre való utazást céges gépkocsival milyen módon kell elszámolni utazási időnek vagy "rendes" munkaidőnek ami beleszámít ha van túlóra ( pl lásd előző hozzászólás ).
A szerződésben annyi van, hogy a munkavégzés helye egész Magyarországra kiterjed.