Pedagógusok szabadsága

beathen # 2013.02.20. 11:26

Drága Ügyvédurak (mi is lenne velünk maguk nélkül:),töri szakos pedagógusként remélem jó "fakkot"választottam kérdéseimhez. (nem pusztán engem érintenek,de sokan még itt sem mernek kérdezni,így az őket érintő kérdéseket is én tenném fel):
1.Munkaviszony: határozatlan idejű közalkalmazotti. Ha én mondok fel,a letöltendő felmondási idő táppénz alatt is történhet?

2.Nyári szünet alatt is benyújtható?

3.Munkaviszony: fentebb.
Ha a munkáltató mond fel:
a.)milyen indokkal teheti? (fegyelmi vétség evidens,a leépítés lenne érdekes: bizonyítania kell az igazgatónak,hogy valóban leépítés történt és nem valaki más került a "leépített" kolléga helyébe?) Egyén indok?

b.)ha nem vagyunk tisztában a jogszerű eljárással HOVA fordulhatunk? No és mi a díjazása egy ügyvédi "testreszabott" tanácsnak,továbbá ha munkaügyi pert javasol a szakember,milyen anyagi teherre számíthat az adott pedagógus?

3. Hangszalag gyulladás (tehát egyértelműen munkáját ellátni nem tudó pedagógus) mennyi ideig lehet TP-én és a házi orvos+ gégész orvosi szakvéleménye elegendő -e avagy kell még más szakmai dokumentum ennek bizonyítására?

4.Kötelezhető -e egy pedagógus szombat éjszakai munkára, amely nem pedagógiai jellegű (gyermekek nincsenek jelen) (szórakoztató rendezvény alapítványi pénz szedésre),amely az intézmény vezető által kiváltott 1 nappal hosszabb valamelyik szünettel.

• Korábban még pénzt is szedtek a "gazdag kollégáktól" kötelező jelleggel a rendezvényre...

Köszönettel várom válaszukat!

Lyonee # 2013.02.19. 21:06

kjt:
A közalkalmazottat

1. az „A”, „B”, „C” és „D” fizetési osztályban évi húsz munkanap,
  2. az „E”, „F”, „G”, „H”, „I”, „J” fizetési osztályban és a 79/C. §-ban említett munkakör betöltése esetén évi huszonegy munkanap

alapszabadság illeti meg.

57. §
(3) A bölcsődékben, a csecsemőotthonokban, az óvodákban, továbbá az alsó-, közép- és felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet. Az oktatással és neveléssel kapcsolatos munkák körét végrehajtási rendelet állapítja meg.

végrehajtási rendelet:

10. § (1) Közoktatási intézményekben a rendelet mellékletében felsorolt pedagógus-munkakörökben foglalkoztatottak jogosultak az oktató és nevelő munkát végzőket megillető pótszabadságra.

(2) A pedagógust a tárgyévi pótszabadsága idejéből kötelező munkavégzésre - legfeljebb tizenöt munkanapra - a következő esetekben lehet igénybe venni:

1. továbbképzés, foglalkoztatást elősegítő képzés;
  2. a nevelési-oktatási intézmény működési körébe tartozó nevelés, oktatás;
  3. ha a pedagógus szabadságát részben vagy egészben a szorgalmi időben, óvónő esetében - a június 1-jétől augusztus 31-ig tartó időszak kivételével - a nevelési évben adják ki.

11. § (1) A pedagógusnak az iskolában az őszi, a téli és tavaszi szünet munkanapjai tanítás nélküli munkanapok.

(2) A pedagógus szabadságát - a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság kivételével - elsősorban a nyári szünetben, óvodákban a június 1-jétől augusztus 31-ig tartó időszakban kell kiadni. Ha a szabadság a nyári szünetben nem adható ki, akkor azt az őszi, téli vagy a tavaszi szünetben, a szünet munkanapjait meghaladó szabadságnapokat pedig a szorgalmi időben, illetve a nevelési év többi részében kell kiadni.

hunfrakk # 2013.02.19. 20:26

Azt szeretném kérdezni,
hogy a tanároknak, pedagógusoknak
jár-e tanítási szüneten kívül
fizetett szabadság.

Köszönöm.