Azt szeretném kérdezni,
hogy a tanároknak, pedagógusoknak
jár-e tanítási szüneten kívül
fizetett szabadság.
Köszönöm.
Azt szeretném kérdezni,
hogy a tanároknak, pedagógusoknak
jár-e tanítási szüneten kívül
fizetett szabadság.
Köszönöm.
kjt:
A közalkalmazottat
alapszabadság illeti meg.
57. §
(3) A bölcsődékben, a csecsemőotthonokban, az óvodákban, továbbá az alsó-, közép- és felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet. Az oktatással és neveléssel kapcsolatos munkák körét végrehajtási rendelet állapítja meg.
végrehajtási rendelet:
10. § (1) Közoktatási intézményekben a rendelet mellékletében felsorolt pedagógus-munkakörökben foglalkoztatottak jogosultak az oktató és nevelő munkát végzőket megillető pótszabadságra.
(2) A pedagógust a tárgyévi pótszabadsága idejéből kötelező munkavégzésre - legfeljebb tizenöt munkanapra - a következő esetekben lehet igénybe venni:
11. § (1) A pedagógusnak az iskolában az őszi, a téli és tavaszi szünet munkanapjai tanítás nélküli munkanapok.
(2) A pedagógus szabadságát - a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság kivételével - elsősorban a nyári szünetben, óvodákban a június 1-jétől augusztus 31-ig tartó időszakban kell kiadni. Ha a szabadság a nyári szünetben nem adható ki, akkor azt az őszi, téli vagy a tavaszi szünetben, a szünet munkanapjait meghaladó szabadságnapokat pedig a szorgalmi időben, illetve a nevelési év többi részében kell kiadni.
Drága Ügyvédurak (mi is lenne velünk maguk nélkül:),töri szakos pedagógusként remélem jó "fakkot"választottam kérdéseimhez. (nem pusztán engem érintenek,de sokan még itt sem mernek kérdezni,így az őket érintő kérdéseket is én tenném fel):
1.Munkaviszony: határozatlan idejű közalkalmazotti. Ha én mondok fel,a letöltendő felmondási idő táppénz alatt is történhet?
2.Nyári szünet alatt is benyújtható?
3.Munkaviszony: fentebb.
Ha a munkáltató mond fel:
a.)milyen indokkal teheti? (fegyelmi vétség evidens,a leépítés lenne érdekes: bizonyítania kell az igazgatónak,hogy valóban leépítés történt és nem valaki más került a "leépített" kolléga helyébe?) Egyén indok?
b.)ha nem vagyunk tisztában a jogszerű eljárással HOVA fordulhatunk? No és mi a díjazása egy ügyvédi "testreszabott" tanácsnak,továbbá ha munkaügyi pert javasol a szakember,milyen anyagi teherre számíthat az adott pedagógus?
3. Hangszalag gyulladás (tehát egyértelműen munkáját ellátni nem tudó pedagógus) mennyi ideig lehet TP-én és a házi orvos+ gégész orvosi szakvéleménye elegendő -e avagy kell még más szakmai dokumentum ennek bizonyítására?
4.Kötelezhető -e egy pedagógus szombat éjszakai munkára, amely nem pedagógiai jellegű (gyermekek nincsenek jelen) (szórakoztató rendezvény alapítványi pénz szedésre),amely az intézmény vezető által kiváltott 1 nappal hosszabb valamelyik szünettel.
Köszönettel várom válaszukat!
Lyonee!
Nagyon köszönöm az alapos választ!
Sajnos továbbra sem látok tisztán ezen jsz.helyek áttekintése után sem.
"Csak úgy", hivatalos ügyei intézése céljából elmehet-e a tanár szabadságra tanítási szüneten kívül?
válasz esetleg? köszönöm
? esetleg?
Általános iskolákban egyre elterjedtebb hogy csak a szeptember - június iőszakra kötnek a dolgozóval munkaszerződést, július-augusztos hónapokban munkanélküli...
A következő kérdésem lenne: óvodapedagógusoknak a szorgalmi időben kivett szabadságot meg kell-e indokolni? Szerintem durva, hogy azt a pár napot /7/ nem vehetem ki akkor amikor akarom, a többit úgyis az óvoda nyári zárása és a téli szünet határozza meg, s ha netán pár napot szeretnék kivenni,nem egyszerre hanem egy-egy napot havonta akkor ez nagyon indokolt esetben lehetséges. Ez így jogszerű? Én nem gondolom, hogy a szabadságot csak nagyon indokolt eseményre vehetném ki. Fáradt vagyok, pihennék egy napot....ez nem lehetséges? Nem dönthetem el, hogy mire használom a szabimat? Mert ha ezzel állítok oda, az tuti, hogy a főnök nem találja elég indokoltnak.
A másik kérdésem nem szabadsággal kapcsolatos, de hátha tudjátok rá a választ: kötelezhető vagyok-e arra, hogy kolléganőm helyett dolgozzam, ha betegszabadságon van? Nálunk ugyanis az a szokás, ha lebetegszik valaki, akkor egyértelmű, hogy a társa marad helyette,mindegy, hogy éppen van-e programja, magánélete stb....még csak meg sem kérdezik, hogy : "ugye tudsz maradni", hanem automatikusan ezt elvárják. Szerintetek? Erre van valami szabály, törvény..? Vagy ez csak a vezető figyelmességétől és jóindulatától függ?Továbbá: mi van akkor, ha van 10 óra pluszom amit az óvodában töltöttem munkaidőn túl, túlórát nem kapok érte, lecsúsztatni nem lehet. Nem fér bele a 40 órába... mi a megoldás? 30 éve dolgozom a pályán és kicsit elegem van, hogy az amúgy is kicsi fizetésem még csak egy kis túlórával sem növelhető, és mindent elvárnak tőlünk....ennyi idő után kezd betelni a pohár.
T. Fórumtársak!
A nyugdíj vagy fizetés közül a nyugdíjat választottam, jún. 30-nál tovább nem is szeretnék ilyen választási lehetőségek közepette tanítani állami intézményben. Le fogok mondani a közalk. jogviszonyomról, 23 szabadságnapom jár, amit nem fognak kifizetni, hanem szabadságra küldenek. Ez nem is gond számomra, jogában áll megtennie a munkáltatónak. Kérdésem, hogy ebből mennyi felett rendelkezhet a munkáltatóm és mennyi felett rendelkezhetem én, valamint az utóbbihoz kérdezem, hogy hány nappal előbb kell bejelentenem, hogy mikor szeretném kivenni.
Válaszotokat köszönöm Ilus
A nyugdíj előtt álló pedagógusra is ugyanaz vonatkozik, mint ami a 40 év alatt vonatkozott rá! Nincs választási lehetőséged, eddig sem volt. Nem hiszem, hogy nem tudod!
"11. § (1) A pedagógusnak az iskolában az őszi, a téli és tavaszi szünet munkanapjai tanítás nélküli munkanapok.
(2) A pedagógus szabadságát - a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság kivételével - elsősorban a nyári szünetben, óvodákban a június 1-jétől augusztus 31-ig tartó időszakban kell kiadni. Ha a szabadság a nyári szünetben nem adható ki, akkor azt az őszi, téli vagy a tavaszi szünetben, a szünet munkanapjait meghaladó szabadságnapokat pedig a szorgalmi időben, illetve a nevelési év többi részében kell kiadni."
Erről se feledkezz meg!
10.$
(2) A pedagógust a tárgyévi pótszabadsága idejéből kötelező munkavégzésre - legfeljebb tizenöt munkanapra - a következő esetekben lehet igénybe venni:
Ez arányosan 7,5 napot jelent, vagyis a a 23 napból 7,5 napra munkavégzésre is kötelezhetnek.
Kedves Mindenki!
Közalkalmazotti törvény: "Az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet"
Végrehajtási rendelete:
"A pedagógust a tárgyévi pótszabadsága idejéből kötelező munkavégzésre - legfeljebb tizenöt munkanapra - a következő esetekben lehet igénybe venni..."
Ezt idáig értem.
A kérdésem az, hogy ha igénybe veszi a munkáltató a 15 napot továbbképzésre, melyet ő szervez meg és bonyolít le, akkor ezek a napok szabadságnak, vagy ledolgozott munkanapnak minősülnek-e?
Szeretném kérdezni, hogy a pedagógus mennyi szabadságra jogosult az új törvény szerint, ha az évi betegszabadsága../ ami munkahelyi baleseti táppénz.. műtét és rehabulitáció/ a 90 napot meghaladja/??/ Nem jár szabadság ezekre a táppénzes napokra?? A ledolgozott hónapok után jár-e az évi szabadság részarányos napi hányada?? Köszönettel: brumimaci
Tisztelt Fórumozók!
A pedagógus óraszám emelkedésével kapcsolatban merültek fel a következő problémáim:
Zenetanár vagyok és saját iskolámnak is vannak rendezvényei.
Köszönöm segítségeteket. J.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…×hift=1
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…×hift=1
Ezek már a szept. 1-től érvényes változatok, de szerintem addig még fog változni mindegyik.
62.§ "A teljes munkaidő ötvenöt-hatvanöt százalékában (a továbbiakban: neveléssel-oktatással lekötött munkaidő) tanórai és egyéb foglalkozások megtartása rendelhető el. A kötött munkaidő fennmaradó részében a pedagógus a nevelés-oktatást előkészítő, nevelés-oktatással összefüggő egyéb feladatokat, tanulói felügyeletet, továbbá eseti helyettesítést lát el.
(7) Az intézményvezető a kötött munkaidőben ellátandó feladatok elosztásánál biztosítja az arányos és egyenletes feladatelosztást a nevelőtestület tagjai között."
Ez Az 55-65% 22-26 órát jelent.
A 26 óra az a maximum, a 22 a minimum. Szakkörrel, korrepetálás is beletartozik ebbe. Nagyon buta az igazgató, ha mind a 26 órát tanóraként akarja kitölteni, mert nem nagyon marad mozgásköre.
brumimaci
(1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
(2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában
naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség tartama.
Arányosan vedd figyelembe.
helyesbítve
Az 55%-65% 22-26 órát jelent.
26 óra maximum, és 22 óra minimum. Szakkör, korrepetálás is beletartozik ebbe. Nagyon buta az igazgató, ha mind a 26 órát tanórával akarja kitölteni, mert nem nagyon marad mozgástere.
„naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség tartama”
Csak az egybefüggő 30 nap után, vagy több táppénzes nap összeadódik?
Összeadódik. Naptári évről van szó.
köszönöm
Kedves Fórumozók!
Pedagógusként szeretnék egy számomra kedves rendezvény miatt szabadságra menni augusztus 23 - augusztus 30 között, összesen 6 munkanap időtartamra. Megtehetem a Mt., Kjt., és a végrehajtási utasítások alapján, hiszen ezek alapján 7 nap szabadságról én rendelkezem. Mit kell tennem hozzá? Bejelenteni, kérvényezni? Vagy nem is veheti igénybe a pedagógus a 7 nap szabit a saját maga által kért időpontban?
Várom válaszaitokat, köszi!
Mindenek előtt a 6-t fel kell szorozni 1,167-tel, így 7-et kapunk.
Leginkább azért, mert augusztus 24 szombat munkanap.
ttii
A pedagógus szabadságát elsősorban a nyári szünetben kell kiadni: alapszabadság + pótszabadság, ennek alapján vélem jelen idő szerint szabadságon vagy - x határnapig bezárólag.
A tanévkezdés előtt a tanárok már 3-4 nappal korábban az iskolában vannak - megbeszélések, pótvizsgáztatás stb. -, ami valószínűleg "ütközik" az általad említett, számodra kedves esemény időpontjával.
Beszélj az igazgatóval, ő adhat engedélyt hogy hiányozzál a munkából...
ttii
Az Mt. a közalkalmazottakra is vonatkozik, amelyik része nem, azt a Kjt. megnevezi. A 7 nap is vonatkozik, de 15 nappal előtte kell kérni.
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni, két dologban is.
Az egyik: Jelenleg pedagógiai asszisztensként dolgozok egy iskolában, és szeretném megkérdezni, hogy a nyári pótszabadság jár-e így nekem is? Néhol úgy van feltüntetve, hogy igen, máshol meg szó sem esik róla, és most már nem tudok eligazodni ezen.
A másik: pedagógiai asszisztensként osztályfőnök vagyok szeptemben óta, és osztályfőnöki pótlékot nem kaptam, mert azt mondták, hogy nem jár. De attól függetlenül lelkiismeretesen végzem a dolgom. Ezt nagyon igazságtalannak tartom. Tényleg igaz, hogy engem semmi sem illet meg? Előre is köszönöm a választ.
Tisztelt Fórumozók !
Szeretném a következő kérdésben a segítséget kérni:
A pedagógust nyári szabadság idején kötelezheti-e munkáltatója a kerületi önkormányzat által szervezett úgynevezett "napközis táborban" történő munkavállalásra ?
azaz: vonatkozik-e erre a szabadság egy részével történő rendelkezés joga ?
/Fontos tudnivaló, hogy olyan gyermekek is jelentkezhetnek ide, akik nem kapnak rendkívüli gyermekvédelmi támogatást./
Amennyiben nem , köteles-e az intézmény a nyári szünet
egészére megszervezni az ügyeletet, vagy csak azokra a hetekre, amikor a pedagógusok még nem a nyári szabadságot töltik ?
Végül: a bejárási idő alatt dolgozhat-e a pedagógus az említett önkormányzati táborban, vagy ez esetben szabadságot kell kivennie iskolájában ?
Előre is köszönök minden segítséget !
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |