Pedagógusok szabadsága

hunfrakk # 2013.02.19. 20:26

Azt szeretném kérdezni,
hogy a tanároknak, pedagógusoknak
jár-e tanítási szüneten kívül
fizetett szabadság.

Köszönöm.

Lyonee # 2013.02.19. 21:06

kjt:
A közalkalmazottat

1. az „A”, „B”, „C” és „D” fizetési osztályban évi húsz munkanap,
  2. az „E”, „F”, „G”, „H”, „I”, „J” fizetési osztályban és a 79/C. §-ban említett munkakör betöltése esetén évi huszonegy munkanap

alapszabadság illeti meg.

57. §
(3) A bölcsődékben, a csecsemőotthonokban, az óvodákban, továbbá az alsó-, közép- és felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet. Az oktatással és neveléssel kapcsolatos munkák körét végrehajtási rendelet állapítja meg.

végrehajtási rendelet:

10. § (1) Közoktatási intézményekben a rendelet mellékletében felsorolt pedagógus-munkakörökben foglalkoztatottak jogosultak az oktató és nevelő munkát végzőket megillető pótszabadságra.

(2) A pedagógust a tárgyévi pótszabadsága idejéből kötelező munkavégzésre - legfeljebb tizenöt munkanapra - a következő esetekben lehet igénybe venni:

1. továbbképzés, foglalkoztatást elősegítő képzés;
  2. a nevelési-oktatási intézmény működési körébe tartozó nevelés, oktatás;
  3. ha a pedagógus szabadságát részben vagy egészben a szorgalmi időben, óvónő esetében - a június 1-jétől augusztus 31-ig tartó időszak kivételével - a nevelési évben adják ki.

11. § (1) A pedagógusnak az iskolában az őszi, a téli és tavaszi szünet munkanapjai tanítás nélküli munkanapok.

(2) A pedagógus szabadságát - a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság kivételével - elsősorban a nyári szünetben, óvodákban a június 1-jétől augusztus 31-ig tartó időszakban kell kiadni. Ha a szabadság a nyári szünetben nem adható ki, akkor azt az őszi, téli vagy a tavaszi szünetben, a szünet munkanapjait meghaladó szabadságnapokat pedig a szorgalmi időben, illetve a nevelési év többi részében kell kiadni.

beathen # 2013.02.20. 11:26

Drága Ügyvédurak (mi is lenne velünk maguk nélkül:),töri szakos pedagógusként remélem jó "fakkot"választottam kérdéseimhez. (nem pusztán engem érintenek,de sokan még itt sem mernek kérdezni,így az őket érintő kérdéseket is én tenném fel):
1.Munkaviszony: határozatlan idejű közalkalmazotti. Ha én mondok fel,a letöltendő felmondási idő táppénz alatt is történhet?

2.Nyári szünet alatt is benyújtható?

3.Munkaviszony: fentebb.
Ha a munkáltató mond fel:
a.)milyen indokkal teheti? (fegyelmi vétség evidens,a leépítés lenne érdekes: bizonyítania kell az igazgatónak,hogy valóban leépítés történt és nem valaki más került a "leépített" kolléga helyébe?) Egyén indok?

b.)ha nem vagyunk tisztában a jogszerű eljárással HOVA fordulhatunk? No és mi a díjazása egy ügyvédi "testreszabott" tanácsnak,továbbá ha munkaügyi pert javasol a szakember,milyen anyagi teherre számíthat az adott pedagógus?

3. Hangszalag gyulladás (tehát egyértelműen munkáját ellátni nem tudó pedagógus) mennyi ideig lehet TP-én és a házi orvos+ gégész orvosi szakvéleménye elegendő -e avagy kell még más szakmai dokumentum ennek bizonyítására?

4.Kötelezhető -e egy pedagógus szombat éjszakai munkára, amely nem pedagógiai jellegű (gyermekek nincsenek jelen) (szórakoztató rendezvény alapítványi pénz szedésre),amely az intézmény vezető által kiváltott 1 nappal hosszabb valamelyik szünettel.

• Korábban még pénzt is szedtek a "gazdag kollégáktól" kötelező jelleggel a rendezvényre...

Köszönettel várom válaszukat!

hunfrakk # 2013.02.25. 19:46

Lyonee!
Nagyon köszönöm az alapos választ!

Sajnos továbbra sem látok tisztán ezen jsz.helyek áttekintése után sem.

"Csak úgy", hivatalos ügyei intézése céljából elmehet-e a tanár szabadságra tanítási szüneten kívül?

hunfrakk # 2013.02.26. 22:20

válasz esetleg? köszönöm

hunfrakk # 2013.02.28. 20:11

? esetleg?

monalisa1 # 2013.02.28. 21:12

Általános iskolákban egyre elterjedtebb hogy csak a szeptember - június iőszakra kötnek a dolgozóval munkaszerződést, július-augusztos hónapokban munkanélküli...

secreter # 2013.04.10. 15:46

A következő kérdésem lenne: óvodapedagógusoknak a szorgalmi időben kivett szabadságot meg kell-e indokolni? Szerintem durva, hogy azt a pár napot /7/ nem vehetem ki akkor amikor akarom, a többit úgyis az óvoda nyári zárása és a téli szünet határozza meg, s ha netán pár napot szeretnék kivenni,nem egyszerre hanem egy-egy napot havonta akkor ez nagyon indokolt esetben lehetséges. Ez így jogszerű? Én nem gondolom, hogy a szabadságot csak nagyon indokolt eseményre vehetném ki. Fáradt vagyok, pihennék egy napot....ez nem lehetséges? Nem dönthetem el, hogy mire használom a szabimat? Mert ha ezzel állítok oda, az tuti, hogy a főnök nem találja elég indokoltnak.
A másik kérdésem nem szabadsággal kapcsolatos, de hátha tudjátok rá a választ: kötelezhető vagyok-e arra, hogy kolléganőm helyett dolgozzam, ha betegszabadságon van? Nálunk ugyanis az a szokás, ha lebetegszik valaki, akkor egyértelmű, hogy a társa marad helyette,mindegy, hogy éppen van-e programja, magánélete stb....még csak meg sem kérdezik, hogy : "ugye tudsz maradni", hanem automatikusan ezt elvárják. Szerintetek? Erre van valami szabály, törvény..? Vagy ez csak a vezető figyelmességétől és jóindulatától függ?Továbbá: mi van akkor, ha van 10 óra pluszom amit az óvodában töltöttem munkaidőn túl, túlórát nem kapok érte, lecsúsztatni nem lehet. Nem fér bele a 40 órába... mi a megoldás? 30 éve dolgozom a pályán és kicsit elegem van, hogy az amúgy is kicsi fizetésem még csak egy kis túlórával sem növelhető, és mindent elvárnak tőlünk....ennyi idő után kezd betelni a pohár.

ilus # 2013.04.14. 09:37

T. Fórumtársak!

A nyugdíj vagy fizetés közül a nyugdíjat választottam, jún. 30-nál tovább nem is szeretnék ilyen választási lehetőségek közepette tanítani állami intézményben. Le fogok mondani a közalk. jogviszonyomról, 23 szabadságnapom jár, amit nem fognak kifizetni, hanem szabadságra küldenek. Ez nem is gond számomra, jogában áll megtennie a munkáltatónak. Kérdésem, hogy ebből mennyi felett rendelkezhet a munkáltatóm és mennyi felett rendelkezhetem én, valamint az utóbbihoz kérdezem, hogy hány nappal előbb kell bejelentenem, hogy mikor szeretném kivenni.
Válaszotokat köszönöm Ilus

Lyonee # 2013.04.14. 14:54

A nyugdíj előtt álló pedagógusra is ugyanaz vonatkozik, mint ami a 40 év alatt vonatkozott rá! Nincs választási lehetőséged, eddig sem volt. Nem hiszem, hogy nem tudod!

"11. § (1) A pedagógusnak az iskolában az őszi, a téli és tavaszi szünet munkanapjai tanítás nélküli munkanapok.
(2) A pedagógus szabadságát - a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság kivételével - elsősorban a nyári szünetben, óvodákban a június 1-jétől augusztus 31-ig tartó időszakban kell kiadni. Ha a szabadság a nyári szünetben nem adható ki, akkor azt az őszi, téli vagy a tavaszi szünetben, a szünet munkanapjait meghaladó szabadságnapokat pedig a szorgalmi időben, illetve a nevelési év többi részében kell kiadni."

Erről se feledkezz meg!
10.$
(2) A pedagógust a tárgyévi pótszabadsága idejéből kötelező munkavégzésre - legfeljebb tizenöt munkanapra - a következő esetekben lehet igénybe venni:

1. továbbképzés, foglalkoztatást elősegítő képzés;
  2. a nevelési-oktatási intézmény működési körébe tartozó nevelés, oktatás;
  3. ha a pedagógus szabadságát részben vagy egészben a szorgalmi időben, óvónő esetében - a június 1-jétől augusztus 31-ig tartó időszak kivételével - a nevelési évben adják ki.

Ez arányosan 7,5 napot jelent, vagyis a a 23 napból 7,5 napra munkavégzésre is kötelezhetnek.

Daghda # 2013.07.02. 11:47

Kedves Mindenki!

Közalkalmazotti törvény: "Az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet"

Végrehajtási rendelete:
"A pedagógust a tárgyévi pótszabadsága idejéből kötelező munkavégzésre - legfeljebb tizenöt munkanapra - a következő esetekben lehet igénybe venni..."

Ezt idáig értem.

A kérdésem az, hogy ha igénybe veszi a munkáltató a 15 napot továbbképzésre, melyet ő szervez meg és bonyolít le, akkor ezek a napok szabadságnak, vagy ledolgozott munkanapnak minősülnek-e?

brumimaci # 2013.07.04. 15:26

Szeretném kérdezni, hogy a pedagógus mennyi szabadságra jogosult az új törvény szerint, ha az évi betegszabadsága../ ami munkahelyi baleseti táppénz.. műtét és rehabulitáció/ a 90 napot meghaladja/??/ Nem jár szabadság ezekre a táppénzes napokra?? A ledolgozott hónapok után jár-e az évi szabadság részarányos napi hányada?? Köszönettel: brumimaci

János bá # 2013.07.06. 14:31

Tisztelt Fórumozók!

A pedagógus óraszám emelkedésével kapcsolatban merültek fel a következő problémáim:

1. Minket úgy tájékoztatott az igazgató úr, hogy 26 óra a teljes állás, amit tanítással kell tölteni és összesen 32 órát kell bent lennünk, így számoljunk. Mivel én ápolási díj mellett csak félállásban dolgozhatok, gondolom akkor 13+3? - Ezt sajnos nem fogom tudni megoldani, viszont a határozatlan kinevezést nem akarom elveszíteni. Tartható-e az eddigi 11 óra félállásként a max. 11 óra?
  2. 120 órás pedagógus továbbképzés előadási napjainak óráit köteles-e pótolni a pedagógus?
  3. Kötelezhet-e a kihelyezett tagozatot ellátni, ha a székhelyen már megvan az óraszámunk?
  4. Összevont intézmény esetén (gimnázium + alapfokú zeneoktatási intézmény) kötelezhető-e a pedagógus a velünk összevont intézmény programjain részt venni? pl. ballagás, iskolabál

Zenetanár vagyok és saját iskolámnak is vannak rendezvényei.

Köszönöm segítségeteket. J.

Lyonee # 2013.07.08. 10:16

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…×hift=1
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…×hift=1

Ezek már a szept. 1-től érvényes változatok, de szerintem addig még fog változni mindegyik.
62.§ "A teljes munkaidő ötvenöt-hatvanöt százalékában (a továbbiakban: neveléssel-oktatással lekötött munkaidő) tanórai és egyéb foglalkozások megtartása rendelhető el. A kötött munkaidő fennmaradó részében a pedagógus a nevelés-oktatást előkészítő, nevelés-oktatással összefüggő egyéb feladatokat, tanulói felügyeletet, továbbá eseti helyettesítést lát el.

(7) Az intézményvezető a kötött munkaidőben ellátandó feladatok elosztásánál biztosítja az arányos és egyenletes feladatelosztást a nevelőtestület tagjai között."

Ez Az 55-65% 22-26 órát jelent.
A 26 óra az a maximum, a 22 a minimum. Szakkörrel, korrepetálás is beletartozik ebbe. Nagyon buta az igazgató, ha mind a 26 órát tanóraként akarja kitölteni, mert nem nagyon marad mozgásköre.

Lyonee # 2013.07.08. 10:26

brumimaci
(1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.

(2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában

naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség tartama.

Arányosan vedd figyelembe.

Lyonee # 2013.07.08. 10:35

helyesbítve
Az 55%-65% 22-26 órát jelent.
26 óra maximum, és 22 óra minimum. Szakkör, korrepetálás is beletartozik ebbe. Nagyon buta az igazgató, ha mind a 26 órát tanórával akarja kitölteni, mert nem nagyon marad mozgástere.

wers # 2013.07.08. 11:25

naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség tartama

Csak az egybefüggő 30 nap után, vagy több táppénzes nap összeadódik?

Lyonee # 2013.07.08. 12:26

Összeadódik. Naptári évről van szó.

wers # 2013.07.08. 12:34

köszönöm

ttii # 2013.07.24. 11:39

Kedves Fórumozók!

Pedagógusként szeretnék egy számomra kedves rendezvény miatt szabadságra menni augusztus 23 - augusztus 30 között, összesen 6 munkanap időtartamra. Megtehetem a Mt., Kjt., és a végrehajtási utasítások alapján, hiszen ezek alapján 7 nap szabadságról én rendelkezem. Mit kell tennem hozzá? Bejelenteni, kérvényezni? Vagy nem is veheti igénybe a pedagógus a 7 nap szabit a saját maga által kért időpontban?

Várom válaszaitokat, köszi!

efi99 # 2013.07.24. 19:04

Mindenek előtt a 6-t fel kell szorozni 1,167-tel, így 7-et kapunk.
Leginkább azért, mert augusztus 24 szombat munkanap.

monalisa1 # 2013.07.24. 20:33

ttii

A pedagógus szabadságát elsősorban a nyári szünetben kell kiadni: alapszabadság + pótszabadság, ennek alapján vélem jelen idő szerint szabadságon vagy - x határnapig bezárólag.

A tanévkezdés előtt a tanárok már 3-4 nappal korábban az iskolában vannak - megbeszélések, pótvizsgáztatás stb. -, ami valószínűleg "ütközik" az általad említett, számodra kedves esemény időpontjával.

Beszélj az igazgatóval, ő adhat engedélyt hogy hiányozzál a munkából...

Lyonee # 2013.07.25. 12:07

ttii
Az Mt. a közalkalmazottakra is vonatkozik, amelyik része nem, azt a Kjt. megnevezi. A 7 nap is vonatkozik, de 15 nappal előtte kell kérni.

pedaszi # 2014.04.02. 09:43

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni, két dologban is.
Az egyik: Jelenleg pedagógiai asszisztensként dolgozok egy iskolában, és szeretném megkérdezni, hogy a nyári pótszabadság jár-e így nekem is? Néhol úgy van feltüntetve, hogy igen, máshol meg szó sem esik róla, és most már nem tudok eligazodni ezen.
A másik: pedagógiai asszisztensként osztályfőnök vagyok szeptemben óta, és osztályfőnöki pótlékot nem kaptam, mert azt mondták, hogy nem jár. De attól függetlenül lelkiismeretesen végzem a dolgom. Ezt nagyon igazságtalannak tartom. Tényleg igaz, hogy engem semmi sem illet meg? Előre is köszönöm a választ.

deni 62 # 2014.05.24. 08:25

Tisztelt Fórumozók !

Szeretném a következő kérdésben a segítséget kérni:
A pedagógust nyári szabadság idején kötelezheti-e munkáltatója a kerületi önkormányzat által szervezett úgynevezett "napközis táborban" történő munkavállalásra ?
azaz: vonatkozik-e erre a szabadság egy részével történő rendelkezés joga ?
/Fontos tudnivaló, hogy olyan gyermekek is jelentkezhetnek ide, akik nem kapnak rendkívüli gyermekvédelmi támogatást./
Amennyiben nem , köteles-e az intézmény a nyári szünet
egészére megszervezni az ügyeletet, vagy csak azokra a hetekre, amikor a pedagógusok még nem a nyári szabadságot töltik ?
Végül: a bejárási idő alatt dolgozhat-e a pedagógus az említett önkormányzati táborban, vagy ez esetben szabadságot kell kivennie iskolájában ?
Előre is köszönök minden segítséget !