Táppénz 1 év után

cincinnatus # 2016.01.04. 09:09

klacso 2015.12.19. 23:02

Tisztelt szakértők! Az esetem arról szólna,hogy november 9 én műtöttek nyaki gerincsérvre !A körzeti orvosom felírta a gyógyszert,de az adagolását rosszul írta 3/1 helyett 1/1 írt!24 napig szedtem így !Szóvá tettem neki jelenleg ott tartok ,hogy közölte hogy nem tart tovább táppénzen!Viszont fájdalmam még van és január 5 én kell mennem szakorvosi kontrollra! Esetleg egy szakorvosi javaslat segítene?

102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet
a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről

2. § (1) A keresőképtelenség illetve a keresőképesség elbírálására és igazolására az Ebtv. 45. § (2) bekezdése alapján jogosult:

1. a háziorvos, házi gyermekorvos (a továbbiakban együtt: háziorvos),
  2. a járóbeteg-szakellátás orvosa,
  3. az ideggondozó, bőr- és nemibeteg-gondozó, tüdőgondozó, valamint az onkológiai gondozó szakorvosa,
  4. az egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal (a továbbiakban: kormányhivatal),
  5. a kormányhivatallal felülvéleményező tevékenységre szerződött főorvos (a továbbiakban: felülvéleményező főorvos).
  1. A járóbeteg-szakellátás orvosa csak akkor bírálhatja el a keresőképtelenséget, ha a járóképes beteg ellátására területileg vagy a háziorvos beutalása alapján illetékes.

(6) Amennyiben a keresőképtelenséget nem a biztosított vagy gyermekének háziorvosa állapítja meg, úgy erről az eljáró orvosnak - a megállapítással egyidejűleg - a biztosított vagy gyermekének háziorvosát írásban haladéktalanul értesítenie kell.

8. § (2) Ha a biztosított a keresőképtelenség elbírálására jogosult orvos döntésével nem ért egyet, a keresőképességének elbírálása érdekében az orvosszakértői feladatkörében eljáró kormányhivatalhoz fordul, azzal, hogy a 7. § (5a) bekezdését ebben az esetben is alkalmazni kell.

Ha tehát nem ért egyet az orvos döntésével, amely szerint keresőképessé nyilvánítja, úgy panaszával írásban a kormányhivatalhoz (kormánymegbízotthoz) fordulhat.

A hivatkozott jogszabály teljes szövegét itt találja:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

klacso # 2015.12.19. 22:02

Tisztelt szakértők!Az esetem arról szólna,hogy november 9 én műtöttek nyaki gerincsérvre !A körzeti orvosom felírta a gyógyszert,de az adagolását rosszul írta 3/1 helyett 1/1 írt!24 napig szedtem így !Szóvá tettem neki jelenleg ott tartok ,hogy közölte hogy nem tart tovább táppénzen!Viszont fájdalmam még van és január 5 én kell mennem szakorvosi kontrollra! Esetleg egy szakorvosi javaslat segítene?

Jijke # 2014.03.04. 16:46

Tisztelt Szakértő!
Minden esetben kötelező elindítani a rokkantosítást 1 év táppénzhez közeledve, vagy ez kizárólag a háziorvos döntésén múlik?
Létezik olyan jogszabály ami a háziorvost erre kötelezi?
Párom 7 hónapja van táppénzen, agyvérzése volt. Bár a kezelő SZAKorvosai úgy látják, hogy nincs maradandó károsodása, javasolták, hogy 1 évet töltse otthon táppénzen a 100% felépülést támogatandó.
Erről a háziorvost tájékoztattuk.
Ennek ellenére 2 hét mulva leszázolékolás céljából bizottság elé küldené a páromat.Ez kötelező, vagy a háziorvos döntése volt?
Ez ellen küzdünk az első pillanattól, nem hiszem egyébként, hogy bármilyen szakorvosi vélemény nélkül rokkantosítanák, de nem szeretném kitenni ennek a procedurának.
Előre is köszönöm válaszát!

Dödölle1 # 2012.12.21. 13:31

Galaxy # e-mail 2012.11.20. 13:50

Mi történik, ha a munkavállaló táppénze eléri az 1 éves időtartamot? Nem volt megszakítás. A rokkantosítást még nem indították el, bár az egy évig még megtörténhet.
Felmondás? Közös megegyezés? Automatikusan megszűnik a munkaviszony? Végkielégítés? Szabadság?
Táppénz idejére hogyan jár a szabadság? Mielőtt megszűnik a m.viszony, ki kell vennie, vagy a munkáltatónak pénzben meg kell váltania?

Köszönöm

Akkor keresőképtelen állományban van továbbra is, munkahelyéről igazoltan van távol, bérre és táppénzre viszont nem jogosult.

A rokkantosítást a háziorvosnak a keresőképtelenség 240. napján kezdeményeznie kellett volna amennyiben az indokolt.

A jogviszony nem szűnik meg automatikusan.

A szabadságot -különös tekintettel az előzményekre- természetben kell kiadni, ha ez a mv. megszűnéséig nem történik meg, úgy köteles pénzben megváltani. (szabadságmegváltás)

"Táppénz" alatt "szabadságot" (szabadságos bért) nem kaphat, mert az a kettős ellátás tilalmába esne, de a keresőképtelenség ideje alatt, ha táppénzre nem jogosult kaphat szabadságos bért. (távolléti díj)

Dödölle1 # 2012.12.21. 13:24

Tisztelt Szakértő!

58 éves nő vagyok.Egy mellműtét miatt 6 hónapja táppénzzen vagyok(2012 jun 20-2012 dec 20).A háziorvosom kiadott egy papírt, amin fel vannak sorolva egyéb betegségeim is.Mivel még nem vagyok munkaképes(műtétem miatt), ezért szeretnék tovább táppénzzen maradni.

Mia teendőm, hová kell küldenem felülvizsgálatra a háziorvos által kiadott dokumentumokat, és mi a feltétele, hogy hosszabbodjon a táppénzem.?

Ui:Nyugdíj előtt állok(1 év 3 hónap hiányzik még)(40 éves)

Tisztelettel Veress Károlyné

T. Kérdező!

A keresőképtelenség elbírálására a háziorvosa jogosult.

Az orvosszakmai szabályok és a funkcióképességről.... szóló irányelv szerint minden betegségnek van egy átlagos gyógyulási ideje, amit a háziorvosának a keresőképtelenség elbírálásakor figyelembe kell venni, de a tényleges gyógyulás ettől eltérhet. Amennyiben önnél indokolt, úgy a háziorvosa továbbra is kk. állományban tarthatja, vagy ha van más betegsége alkalmazhatja a diagnózisváltást.

A dokumentumokat tehát főszabály szerint nem kell küldeni sehová. (Azt, hogy ezen okmányokat a háziorvos milyen célból adta ki azt tőle kell megkérdezni. Ilyen ok lehet a "leszázalékolás", ez esetben a kérelmet a nyugdíjbiztosítónál kell beterjeszteni és a betegségeit igazoló okmányokat az orvosszakértői bizottságnak kell megmutatnia.

Amennyiben önt keresőképessé nyilvánították és ezen döntéssel nem ért egyet, úgy panaszával a rehabilitációs szakigazgatási szervhez fordulhat. (címét a neten megtalálja -megyénként változó)

Azt, hogy hová kell (kellene) fordulnia, illetve hogy mi az eljárás menete arról a háziorvosának kellett volna részletes, teljeskörű tájékoztatást adni.

lippaiéva # 2012.12.21. 07:15

Tisztelt Szakértő!

58 éves nő vagyok.Egy mellműtét miatt 6 hónapja táppénzzen vagyok(2012 jun 20-2012 dec 20).A háziorvosom kiadott egy papírt, amin fel vannak sorolva egyéb betegségeim is.Mivel még nem vagyok munkaképes(műtétem miatt), ezért szeretnék tovább táppénzzen maradni.

Mia teendőm, hová kell küldenem felülvizsgálatra a háziorvos által kiadott dokumentumokat, és mi a feltétele, hogy hosszabbodjon a táppénzem.?

Ui:Nyugdíj előtt állok(1 év 3 hónap hiányzik még)(40 éves)

Tisztelettel Veress Károlyné

Galaxy # 2012.12.03. 07:12

Senki? :(

Galaxy # 2012.11.20. 12:50

Mi történik, ha a munkavállaló táppénze eléri az 1 éves időtartamot? Nem volt megszakítás. A rokkantosítást még nem indították el, bár az egy évig még megtörténhet.
Felmondás? Közös megegyezés? Automatikusan megszűnik a munkaviszony? Végkielégítés? Szabadság?
Táppénz idejére hogyan jár a szabadság? Mielőtt megszűnik a m.viszony, ki kell vennie, vagy a munkáltatónak pénzben meg kell váltania?

Köszönöm