Munkajogi kérdések.


Legényrózsa # 2016.10.02. 14:59

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a válaszát!

guzgezen # 2016.10.03. 06:54

Tisztelt Jogászok,

egy munkajogi kérdésben kérném segítségüket.

Az eset a következő:

Munkahelyemen jelenleg középvezetői státuszban dolgozom. 2016. szeptember 29.-én 10:00-12:00-ig, valamint 13:00-16:30-ig két külső helyszínen, külső partnerrel történő egyeztetésre került sor.
A munkahelyemen szokásos eljárásrend szerint jártam el, reggel ahogy bementem:

  1. írásban tájékoztattam a felettesemet, és a HR vezetőt távollétemről, és annak időtartamáról
  2. távozási naplóban rögzítettem, mikor megyek el
  3. minden munkatársat, szokás szerint egy email keretében tájékoztattam, hogy nem leszek elérhető az említett időpontban.

A tárgyalások rendben lementek, mindeközben, e-mailben és telefonon is elérhető voltam.
A munkaidőm hivatalosan 17:00-ig tart, így Budaörsről, nem jöttem már be az 5. kerületbe.

A jelenléti ívembe (mivel papíron vezetjük) 8:30 (munkaidőm kezdete) beírásra került, viszont minden egyéb információt a távozási napló, levelem tartalmazott.

Közvetlen felettesem, és a munkáltatói jogkör gyakorlóján kívül van egy főigazgató-helyettes személy, aki hivatkozván az SZMSZ-re és a jogköreire, a jelenléti ívben piros karikával jelezte, hogy a távozásom dátuma nincs berögzítve. Mindezt 10:00-kor a tárgyalásom időtartamában. Figyelmen kívül hagyva tájékoztató levelemet, és minden egyéb körülményt (távozási napló).
2016. szpetember 30-án, kérdést intéztem a főigazgató-helyetteshez, hogy a szabályos eljárásrendet betartva, egy hivatalos dokumentumba miért firkált bele, és mit jelent a karika, dátum, aláírás pirossal. Hivatkozott arra, hogy őt erre az SZMSZ felhatalmazza, illetve egy pillanatnyi állapotot rögzített, és valótlanságokat közöltem.

Ezt felháborítónak tartottam, hiszen igazolni tudtam távollétem okát, és helyszínét, valamint az ott eltöltött időt.

Mindez odáig fajult, hogy az irodám ajtaját berontva megfenyegetett: a folyosón többen is hallottátok, határozottan az asztalomhoz lépve, elmondta, hogy a "jövőben messze kerüljem el, és még a közelébe se menjek mert különben", ezt követően folytatni akarta mondandóját, de megilletődöttségemben, és félelmemben azonnal a HR vezető irodájába mentem, nem voltam hajlandó megvárni a mondat befejezését, és fontosnak tartottam, hogy más is jelen legyen.
A HR vezető irodájában a főigazgató helyettes úr tárgyi tudásom hiányát méltatva próbálta akaratát és véleményét érvényesíteni!

Továbbra is tartom, hogy ki a felettesem, és ki az aki a munkáltatói jogkör gyakorlója! Nem a főigazgató helyettes!

Ettől az eljárástól, a fenyegetett légkörtől messzemenően elzárkózom, és azt gondolom, hogy sem elveimmel, sem neveltetésemmel és értékrendemmel nem egyezik. Továbbgondolva, azt gondolom a munkahelyem alapelveihez sem illeszkedik.

Sajnálatos az, hogy egy 135 éves múltra visszatekintő nonprofit szervezetnél mindez megtörténhet, és idáig fajulhat el egy helyzet!

Félelemben, fenyegetettségben nem lehet dolgozni, nem lehet megfelelő minőségi munkát végezni,főleg nem úgy hogy számos kérdésben szoros munkakapcsolat van az említett személlyel.

Továbbá felháborított az is, hogy a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva (HR vezető előtt elismerve) az említett személy rossz híremet kelti, és valótlanságokat állít jelenlétemről, munkámról, munkavégzésemről.

A munkáltatói jogkör gyakorlója, írásbeli jelzésemre a következőt jelezte:

Ilyen személyügyi esetek megoldása a munkáltatóra és az érintettekre vonatkozó személyes egyeztetést igényel. Kérem ennek figyelembe vételét, és tiszteletben tartását!

Mivel a hét elején korlátozottan leszek Budapesten elérhető, szerdán pedig egyéb elfoglaltságom van, ezért türelmet kérek arra vonatkozóan, hogy a kialakult személyügyi helyzetet kezelni tudjam! Lehetőséghez mérten igyekszem időben nem elhúzni ezt a dolgot!
Kérem ezért minden érintett szereplő türelmét!

Szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan milyen módon tudom megvédeni magam, mit tehetek saját biztonságom, védelmem érdekében, és mit képviseljek, képviselhetek a munkáltatóm felé.
(lehetséges-e a személyes egyeztetésről hangfelvételt készíteni, jegyzőkönyveztetni stb).

Hálásan köszönöm a választ és a levelemre fordított időt!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.03. 07:06

Az elején még azt hittem, tényleg történt valami...

Rexor # 2016.10.03. 10:32

Ez -egyenlőre- nem munkajogi kérdés szerintem.

Szisz1 # 2016.10.04. 12:58

Kedves jogászok és fórumozók!

Durván másfél éve -öt hónappal szülés után- felhívtak a munkahelyemről, hogy ha most nem megyek vissza dolgozni, akkor vesznek fel helyettem valakit és nem számítanak majd a munkámra a védettség lejárta után. Jeleztem akkor nekik ,hogy az öt hónapos gyermekem felügyeletét nem tudom megoldani munka mellett, így nem tudom teljesíteni a kérésüket.

Novemberben jár majd le a GYED-em, így pár hete jeleztem a munkáltatónak szóban a visszatérési szándékom. Először közölték, hogy nem tudnak visszavenni, majd egy napra rá valaki egy másik pozícióban felmondott és felhívtak, hogy jöhetnék az ő helyére. Majd egy nappal később felhívtak, hogy mégsem, de fél év múlva egy másik pozícióba igen - előbb nem tudnak visszavenni.

Kezdett elegem lenni a sok variálásból, így elkezdtem más állásokra jelentkezni. Erre még egy nappal később felhívtak, hogy mégis visszavesznek a régi helyemre, mert váratlanul felmondott aznap az utódom is és üres lett a korábbi helyem.

Így gyakorlatilag buktam a 13 évi munka után járó esetleges végkielégítés lehetőségét is, ezért elkezdtem bejárni 8 órában dolgozni újra pár napja. Azonban nem hivatalosan, mert a felmondott utódom már csak két hétig dolgozik és így a könyvelés lejelentett szeptember 1-től visszamenőleg napi 8 órában, hogy a szülés miatt felhalmozódott másfél havi szabadságom minél hamarabb letudják. Még kb két hétig szabadságon lennék - azt zsebbe gondolták odaadni, mert sürgősen át kellene vennem az utódom ügyeit.

Időközben azonban kaptam egy másik cégnél nagyon jó állás ajánlatot. A gond csak az, hogy ott 11.01-től nem dolgozik már a külföldre költöző elődöm és csak akkor kapnám meg az állást, ha előtte legalább két héttel munkába tudnék állni a betanulás miatt. Az pedig bőven beleesik a 30 napos munkavállalói felmondási időmbe.

Tegnap leültem beszélni a vezetőséggel a régi munkahelyen és adtak egy magasabb fizetés ajánlatot - amit kértek, hogy éjszaka még gondoljak át. Biztosítottak róla szóban, hogy ha nem fogadom el, akkor ma felmondhatok és azonnali hatállyal el is engedtek. Közben jeleztem az új munkahelyemnek, hogy vállalom az állást, mert munkába tudok állni időben.

Erre ma beadtam írásban a felmondásom és váratlanul azt közölte inkorrekt módon az ígéretével ellentétben a vezetés, hogy mégsem tud eltekinteni a munkámról a felmondási idő alatt (amúgy határozatlan idejű a munkaviszonyom).

Nagyon kellemetlen helyzetbe hoztak és váratlanul ért, mert korábban volt egy viszonylagos bizalom közöttünk. Ezért most az között kell választanom, hogy vagy két ló közé esek és kereshetek egy harmadik állást, vagy a felmondási idő második felében önkényes módon nem járok be a mostani munkahelyemre - vállalva a jogi következményeket.

A férjem viszont felhívta a figyelmem egy esetleges utolsó mankóra: szerinte nagyon gyengén van dokumentálva a visszatérésem jogilag, így talán az az egyetlen sebezhető pont.

A szülés előtt egy azon tulajdoni kör két cégénél dolgoztam papíron fizikailag ugyanabban az irodában. X cégnél napi két órában, Y cégnél napi hat órában. Viszont a visszajöveteli szándékom csak szóban jeleztem az X cég ügyvezetőjének, és azt mondták, hogy mostantól csak X cégnél leszek 8 órában, mert átvariálják. Azonban a visszatértem óta semmilyen új munkaszerződést nem adtak még átolvasásra sem - nem hogy aláírásra - és papíron még az Y cégtől sem bocsátottak el. Azt sem tudom, hogy mi alapján jelentettek le X cégnél szeptembertől 8 órás munkára újra a NAV felé módosított munkaszerződés híján. Y cégnél pedig nyilván le sincs már jelentve az újbóli munkába állásom. Még orvosi alkalmassági vizsgálatra sem küldtek el a szülés óta.

Ma X és Y cégnél is beadtam a felmondásom és november közepéig GYED-en leszek még.

  1. Vajon tudok X cégnél arra hivatkozni, hogy én a régi munkaszerződésem tekintem érvényesnek, ami szerint nincs joguk napi nyolc órában foglalkoztatni - csak kettőben?
  2. Vajon ha Y cégnél (a 6 órás) nem álltam még gyed közben újra munkába, nem jeleztem hivatalosan a visszatérési szándékom - hanem GYED alatt felmondtam- akkor le kell dolgoznom az ottani 6 órás munkámat a felmondási idő alatt?
  3. Ha hivatalosan még az X cégnél sem álltam munkába, mert a szülés utáni visszatérést követően kötelezően kiadandó szabadságom töltöm papíron és közben mondtam fel, akkor felfüggeszthetik a szabadságom további kivételét és berendelhetnek munkára?

Nagyon megköszönném a tanácsokat, mert talán egy számomra előnyös jogi előzménnyel ki tudnék csikarni egy közös megegyezéses felmondást valami kompromisszummal a helyzet további elmérgesedése helyett!!

Szanducici # 2016.10.05. 12:14

Kedves Fórumozók,

Ha Munkavállalói rendes felmondással mondok fel, akkor ha a felmondási idő alatt elmegyek táppénzre, azzal az idővel meghosszabbodik a felmond idő, vagy beleszámít?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.05. 13:52

Nem hosszabbodik meg.

lendvai.klara # 2016.10.07. 12:49

Szeretnék segítséget kérni!

Nyugdíjasként biztonsági őrként helyezkedhetnék el, a végzettségem megvan hozzá. A munkáltató havi 10 napon 24 órában foglalkoztatna, tehát havi 240 órát, 24/48 munkarendben. Ezért a garantált bérminimumot fizetné egy hónapra.(Br.129000.- Ft/hó)
Ezt így megteheti? A 129000.- Ft nem a teljes munkaidős foglalkoztatásért, havi 176 óráért járna? Az e feletti munkaidőt kb. havi 60-70 órát nem kellene pluszként kifizetnie?

Köszönöm: Klári

Dájáná # 2016.10.09. 19:04

Tisztelt Jogászok!
Munkajogi kérdésben kérném segítségüket.
A munkahelyemen a főnököm szeptember 28-án közölte velünk,hogy kötelező túlórát vezet be október 3-tól, az eddigi 06:00-tól 14:30 helyett 16 óráig. Október 7-én közölték, hogy kevés a napi másfél óra túlóra, így 06:00-tól 19 óráig szeretnének dolgoztatni minket, vagy szombaton is 06:00-tól 16 óráig kellene dolgoznunk, heti egy nap pihenővel, napi 20 perces szünettel. Két jelenléti ívünk van, az egyik a 06:00-tól 14:30-ig, a másik pedig a tényleges munkaidőt tartalmazza. A túlfoglalkoztatás díja az eddigi mozgóbér alapból lenne fizetve, amely nem fogja fedezni a túlórát. Szeretném véleményüket kérni a kialakult helyzetről.

Bia5 # 2016.10.11. 14:24

Tisztelt Jogászok!

Szeptember 12-én regisztráltak a munkaügyön munkanélküliként. Szeptember 26-án kellett volna mennem egy csoportos tájékoztatóra, de nem tudtam megjelenni mert állásinterjún voltam. Próbáltam telefonon elérni a munkaügyet, de folyamatosan foglalt volt. Most októberben nem érkezett meg az álláskeresési járadékom, így betelefonáltam, hogy mi lehet a gond, majd közölték hogy töröltek, mert 26-án nem jelentem meg. Azt még hozzá tenném, hogy amilyen telefonszámot kaptam, se 26-án, se ma nem volt elérhető. Folyamatosan foglalt volt. Az interneten talált számon tudtam őket felhívni. Ilyenkor mi a teendő? Jogszerűen töröltek?

Válaszukat előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2016.10.11. 14:44

Kedves Klára!
Ilyen feltételekkel akár Münchenben is vállalhat biztonsági őri munkát. Múltkor a Bp- München vonaton beszélgettem egy férfival. 24/72-be jár Münchenbe Bp-ről. 10 Euró/óra nettó munkabért kap. Átlagban heti két napot kell dolgoznia az hetente 480,- Eur.Ebbe a heti 2 vonatjegy is belefér.Napi 25-30,- Eur-ból még a szállást egy panzióban is meg tudja oldani, tehát nagyon utazgatnia sem. A szabad napokon még alkalmi takarítást is lehet vállalni az olyan 50,- EUR

Kasztor71 # 2016.10.12. 03:15

Tiszteletem az olvasót.
A következő ügy megoldásához kérnék tájékoztatást.
Ez év Május. 08-tól dolgoztam külföldön (Hollandia), és ennek megfelelően ki is jelentkeztem a magyar biztosítási rendszerből. Hazatértemkor természetesen vissza is akartam jelentkezni a magyar biztosítási rendszerben és felkerestem a Mohácsi kirendeltségüket, ahol tájékoztatott az ottani ügyintéző hölgy, hogy egy idei jogszabály értelmében csak akkor jelentkezhetek vissza újból, ha a kinti biztosítási időszakot egy e104-nyomtatványal igazolom azt.
Ezt én meg is kértem a Holland hatóságoktól, amit el is küldtek nekem. Ezzel a dokumentummal elmentem az OEP Pécsi megyei hivatalukban.
Ott sorszámot kértem, és fogadott is egyből egy ottani ügyintéző hölgy.
Akivel ugye közöltem, mi ügyben keresem, kérem a segítségét. Akkor az ügyintéző közölte velem, hogy kell ez az e104-s nyomtatvány, amire én is jeleztem, hogy ezt már lekértem. Átadtam neki, és átlapozva közölte, hogy az nem jó, mert, hogy a kinti biztosítási időm még él, és Ő így nem tudja azt elfogadni.
Próbáltam az ügyintézőnek megmutatni azt a dokumentumot, ami alapján küldték az e104-s nyomtatványt, hogy én megfelelően töltöttem ki, nem írtam vagy x-tem azt, hogy ne zárják le a kinti biztosításom. Mire az ügyintéző visszadobta, hogy Őt ez nem érdekli, akkor sem jó az a dokumentum. próbáltam azt is elmondani neki, hogy már jelenleg dolgozom itthon,fizetem illetve a munkáltató fizeti utánam a TB-költségeket, és akkor a munkaviszonyom kezdetéig bezárólag állítsa akkor ki, hogy volt fizetett biztosításom, hisz ezt a dokumentum igazolja is. de erre is nemleges volt a válasza.
Kértem, állítson ki egy jegyzőkönyvet, hogy ez ügyben ott voltam, és hogy mért nem felelt meg neki a dokumentum, amire azt mondta, hogy nem állít ki semmit, mert nem jó a dokumentumot hoztam.
Én azt kérdezném, az ügyintéző hölgy itt visszaél a hivatalával?
Az ügyintéző hölgynek kérésemre ki kellett-e volna állítani jegyzőkönyvet, arra, hogy valamivel igazoljam, hogy én eleget tettem a bejelentési kötelezettségemnek, de ez, az általam leadott dokumentum hibája miatt, vagy adminisztrációs hiba iatt nem felel meg. Ez ugye arra lenne nekem jó, hogy igazoljam, mert bírságolhatnak engem, ha 15 napon belül ezt nem teszem meg.
És akkor itt a kérdés, nem-e azért nem készít jegyzőkönyvet, hogy kiszabhassák rám a büntetést.
Válaszukat megköszönöm..

döniz # 2016.10.13. 19:46

Kedves Főrumozók!

Férjem 2015. júliusban munkahelyén kényszerűségből felmondott. Azt követően ugyanott határozott idejű megbízási szerződéssel dolgozott 2016. január 01-ig. Azóta nem áll munkaviszonyban, elhelyezkedni nem tudott azóta sem. 2017. júliusában lesz jogosult öregségi nyugdíjra.
Kérdésem, hogy jogosult-e bármilyen segélyre az öregségi nyugdíj eléréséig.

Köszönöm a válaszotokat!

Burn Out # 2016.10.13. 20:02
lendvai.klara # 2016.10.14. 06:56

Tisztelt Dr. Attika!

Köszönöm az ötletet, de ez nem válasz a kérdésemre!
Én a kérdésemet komolyan tettem fel és érdemi választ vártam egy jogásztól, ez nem az!
Ez egy komolytalan fórum? Szerintem legtöbben azért kérdezünk, mert segítséget várunk munkajogi és egyéb ügyekben, hogy ne legyünk annyira kiszolgáltatottak a cégeknek.
Ha Ön ezt a munkát felvállalta, miért ír butaságokat?

Ha esetleg válaszolna, úgy ismét felteszem a kérdésemet:

"Szeretnék segítséget kérni!

Nyugdíjasként biztonsági őrként helyezkedhetnék el, a végzettségem megvan hozzá. A munkáltató havi 10 napon 24 órában foglalkoztatna, tehát havi 240 órát, 24/48 munkarendben. Ezért a garantált bérminimumot fizetné egy hónapra.(Br.129000.- Ft/hó)
Ezt így megteheti? A 129000.- Ft nem a teljes munkaidős foglalkoztatásért, havi 176 óráért járna? Az e feletti munkaidőt kb. havi 60-70 órát nem kellene pluszként kifizetnie?"

Köszönöm: Klári

N.Gabi # 2016.10.16. 04:44

Tiszteletem!

Egyszemélyes Kft. alkalmazottja vagyok. A tulajdonos elhunyt. Nincs aki a munkáltatói jogokat gyakorolja. A hagyatéki eljárásra várunk. Információm szerint az örökösök vissza fogják utasítani az örökséget (csak adósság van). Irodai munkát végeztem, de az irodából kizártak (nem a Kft. tulajdona).

Jól tudom-e, hogy

  • amíg valaki fel nem mond nekem (vélhetően majd egy felszámoló – az állam öröklésére tekintettel), addig állásidőre vagyok jogosult?
  • mivel a munkaviszonyom meghaladta az 5 évet, 2 havi végkielégítés jár függetlenül a körülményektől?

Az állásidő alatt létesíthetek másik főállású munkaviszonyt? Nem szeretnék éhen halni, amíg arra várok, hogy az akár több hónapig tartó procedúra lezajlik.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.16. 07:08

Igen.

Elgondolkodtató, mi is lehet a munkád, meg az is, miben állhat a cég üzleti tevékenysége.

döniz # 2016.10.16. 10:15

Kedves Burn Out,

köszönöm a választ!

N.Gabi # 2016.10.17. 06:42

Kedves Sándor!
Köszönöm a választ.
Elgondolkodtató... Kérdéseim szempontjából irreleváns. Nyilvánosan nem részletezem, de ha érdekel, emailben kifejtem.

fokker70 # 2016.10.17. 11:24

Tisztelt Szakértők,

Következő lenne a kérdésem.

Kötöttek velem egy határozott idejű munkaszerződést 2016 decemberében 2 hét probaidővel. Majd egy munkaszerződés módosítással áltak elő 2016 januárjában amiben benne foglaltatik, hogy xy kollégámat visszajöttéig helyettesítenem kell.

  1. Egyik szerződésemben sincs megjelőlve tól-ig dátum, tehát soha nem jár le.
  2. A helyettesített kolléga el sem ment csak csoportvezető lett belőle.

2016. szeptember 05 tértivevényel feladtam a felmondásomat amit át is vett a fönökom, aztán el ment szabadságra és most hívott fel a munkaügy, hogy van 30 nap felmondási időm amit le kell töltenem vagy vigyek TP papírt az orvostól mert nem léptetnek ki.

Az igaz, hogy felmondásomban nem foglaltam bele, hogy közös megegyezéssel.

3 gyermekes anyuka vagyok és azért mondtam fel mert lehetetlenné tennék a beosztásomat így nem tudom a gyermekeimet hozni vinni az iskolába és ovodába.

Válaszukat megköszönve,

Maradok tisztelettel

pazs # 2016.10.17. 11:51

Jaj. Nincs olyan, hogy felmondás közös megegyezéssel. Ha a munkáltatód nem egyezik bele, akkor - helyesen - rendes felmondással jöhetsz el, indokolnod nem kell, de a felmondási időt le kell töltened.

Az egészen biztos, hogy a második szerződésedben van határozott idő: XY visszatértéig, még ha most (vagy annó januárban) még nem lehetett tudni, hogy ez mikor lesz. Az elsőről te állítod, hogy határozott idejű, de nincs benne dátum, persze ez a felmondásod szempontjából nem számít.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.17. 12:10

Nem is volt kérdés.

pazs # 2016.10.17. 13:22

Tudom, csak nem akartam szó nélkül hagyni, mert még valaki elhiszi, hogy így van vagy hogy így rendben van.

kovacsjozsef # 2016.10.18. 10:19

Üdvözlök Mindenkit!

A következő problémám adódott:

A munkahelyemen az általam is betöltött munkakörömben történt egy 100 forint/órás béremelés 2016 április 1-től. Én 2016 április 4-én kezdtem el dolgozni a vállalatnál, viszont nekem nem emelkedett meg a bérem, én az első naptól kezdve a "régi" bért kapom, vagyis több, mint fél éve 100 forintal kevesebb az órabérem az azonos munkakörben dolgozóknál. Ezt még talán el is tudnám fogadni, hiszen én "új" dolgozó vagyok.
A probléma akkor kezdődött, mikor júniusban felvettek egy embert, és az alapbére a 100 forintal megemelkedett bér. Vagyis a nálam is "újabb" dolgozó is 100 forintal többet keres nálam óránként. Október elején is felvettek két dolgozót, természetesen a 100 forintal magasabb órabérért. Ők is óránként többet keresnek nálam, és mindannyian azonos munkakörben vagyunk.
Most már a 100 forintal megnövekedett bér az alapbér, és én még mindig a régi órabért kapom.
Kérdésemre, hogy ez miért van így, a következő válaszokat kaptam.

Műszakvezető: Ő ebben nem tud segíteni.

Terület vezetője: HR!

HR:

  • Első megkeresésre: Még próbaidőn vagy. (2016 június)
  • Második megkeresésre: Csak a 2015 szeptember előtt csatlakozókat érinti a béremelés. (2016 július)
  • Harmadik megkeresés: Írok egy e-mailt-t, aztán meglátjuk. (2016 augusztus)
  • Negyedik megkeresés: Az e-mail-ra nem válaszoltak, írok még egy e-mail-t...(2016 augusztus)

Mit lehet ilyenkor tenni, ha az ember nem szeretne felmondani, de szeretné megkapni mindazt, amit mindenki más???

drbjozsef # 2016.10.18. 10:50

Várni.