Munkajogi kérdések.


Csajszi9009 # 2014.11.05. 07:53

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék a 2013 augusztus elsejével bevezetett vasárnapi pótlék ügyében. megszakítás nélküli 3 műszakban dolgozom, cégemhez múlt hónapban új bérszámfejtő került, és kaptunk vasárnapi pótlékot, de előtte nem. Az érdekelne hogy akkor ez most járna? Illetve adni kell, vagy csak adható?

Dreamer3 # 2014.11.05. 12:06

Kedves Ügyvéd Úr!

Pontosítok, ez történt:
http://www.jogiforum.hu/forum/16/39165
Kedves Ügyvéd Úr!
Munkahelyemet megvásárolta az állam. A Cégbíróságnál a céget megszűntnek nyilvánították és „jogutód feltüntetése nélkül” elrendelték a cég törlését.
Október 14-én új munkaköri leírásokat kaptunk és 2 hetet annak eldöntésére, hogy vállaljuk-e csökkentett (81,8%) munkabérrel korábbi feladataink ellátását.
Nekem a munkaköri leírásban a munkavégzés helyének a korábbi munkahelyet jelölték meg, a feladat ellátásában viszont olyan feladatok vannak feltüntetve, aminek ellátásához minden nap Budapesten kellene tartózkodnom, ami napi szinten több, mint 4 óra utazást igényelne.
Szóban arról tájékoztattak bennünket, hogy aki nem fogadja el a közalkalmazotti kinevezést, végkielégítést kap, a szabadságok megváltását, illetve a felmondási időnek a felét fizetik ki. Kérdéseim
A felmondási időnek miért csak a fele jár?
Visszautasíthatom-e a kinevezést azzal, hogy nem tudok naponta több száz kilométert utazni?
Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát.
*
Azóta megérkezett a hivatalos levél a munkaviszony megszűnéséről (mivel nem fogadtam el a kinevezést a csökkentett munkabérrel).
Szeretném megkérdezni, hogy mi a végkielégítés, "felmondási idő" és a szabadságok kifizetésének határideje?
Előre is köszönöm tájékoztatását.

margit75 # 2014.11.05. 18:47

Kedves Ügyvéd Úr!
Szeretnék érdeklődni, hogy tudok felmondani, hogy a felmondási időmet ne kelljen ledolgoznom. 6 órába vagyok bejelentve viszont 9-16.30-ig 45 perc ebédidővel. Kaptam most egy új álláslehetőséget, ott jövő héten kellene kezdenem. Köszönettel
Margit

zsuov # 2014.11.05. 21:35

Tisztelt ügyvédek!
Munkaba lepesem óta nem kaptam m.szerzodest, bérpapirt kapok, be vagyok jelentve. Szeretnén azonnali hatájjal felmondani, megtehetem? Vagy le kell dolgoznom az egy honapot? Koszonom

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.06. 05:51

Ha próbaidős vagy, akkor azonnali hatállyal fel tudsz mondani.

margit75 # 2014.11.06. 07:13

Kedves Ügyvéd Úr!
Szeretnék érdeklődni, hogy tudok felmondani, hogy a felmondási időmet ne kelljen ledolgoznom. 6 órába vagyok bejelentve viszont 9-16.30-ig 45 perc ebédidővel. Kaptam most egy új álláslehetőséget, ott jövő héten kellene kezdenem. Köszönettel
Margit

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.06. 08:13

Dugni de szűznek maradni... Elég nehéz ügy.

István456 # 2014.11.06. 11:10

Tisztelt Ügyvéd úr!

Munkaviszonyom megszűnt 2014.07. hónapban. Piacvesztés címén, csoportos létszámleépítéssel. Kaptam végkielégítést.
Most újra van felvétel a vállalathoz, de a végkielégítés miatt nem vesznek vissza. Egy munkatörvénykönyvben hatályban lévő törvényre hivatkoznak. Végkielégítés miatt egy éven belül nem alkalmazhatnak. Létezik ez a törvény?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: István.

margit75 # 2014.11.06. 13:53

Igen, ez egy értelmes válasz volt, köszönöm. De pl. megoldás a rendkívüli felmondás is, ha megindoklom, hogy késve kapom meg az egyéb juttatásokat értem ezalatt az étkezési utalványt????????

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.06. 16:12

Elsőre nem ezt kérdezted. Természetesen fel lehet mondani azonnali hatállyal, ha megfelelő indokod van. Amire most hivatkozol az nem az. Persze, így is felmondhatsz azonnali hatállyal, csak tudjál róla, hogy ez a felmondás jogellenes.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.06. 16:13

Végkielégítés miatt egy éven belül nem alkalmazhatnak. Létezik ez a törvény?
Nincs ilyen szabály.

valerii # 2014.11.06. 19:50

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődöm, hogy az alábbi részletet jogszerűen tartalmazhatja-e egy munkaszerződés (megjegyzem, hogy ezen túl is sok olyan kikötés található a szerződésben, ami véleményem szerint túlzó egy ilyen cég tekintetében, és teljes mértékben csak a munkáltató érdekeit védi -szolgáltatást nyújtó cég, nem részletezném, de nem állami szektor).

"A Felek megállapodnak, hogy a jelen fejezetben megfogalmazott kötelezettségeinek és
az itt leírt tilalmak Munkavállaló általi megszegését miden esetben olyan szándékos
magatartásként minősítik, amellyel okozott kárt a Munkavállaló az Mt.179. § (3)
bekezdése szerint teljes mértékben köteles megtéríteni.

A Felek megállapodnak abban, hogy a Munkavállaló fentiek szerinti szerződésszegése
esetén a kár összegének bizonyítása és minden további előkérdés nélkül köteles a
Munkáltatónak 12 (tizenkettő) havi bruttó személyi alapbérének megfelelő összegű
szerződésszegési kötbért megfizetni, azzal, hogy köteles helytállni a kötbér összegét
meghaladó mértékű károkért is."

Köszönettel:
Valery

TehenészIlonka # 2014.11.07. 11:57

Tisztelt Szakértők!

Egy multinál vagyok alkalmazásban, 9-18-ig kell benn lenni mindenkinek szerződés szerint, napi 8 óra 1 óra ebédszünettel (kb 200 fő dolgozik ugyanilyen szerződés szerint).
Az iroda (nem call center) egy részének ez a szerződés szerinti munkaidő nem kötelező a gyakorlatban, rugalmas munkaidő van, másik résznek elég szigorúan betartarják(nem a munka jellege eltérő, hanem a főnökök).

Elég sokan vannak úgy a szigorúan vett részen is, akik reggelente 10-15 perccel később érnek be vagy kb annyival hamarabb távoznak esetenként. Azonban csak 1-2 embert figyelnek nagyon szigorúan célzottan ((un)szimpátia alapján) és csak ők kapnak megrovást emiatt. (Belépőkártyája van mindenkinek, tehát nem csak szemre lehet követni.)

Van aki ebédszünetet nem vesz ki délben, csak a gépénél bekap valamit, és mégis megróják, ha mondjuk 10-15 percet késik reggel,míg másokat, akik szintén késnek rendszeresen, nem szólnak meg emiatt.
Holott aki nem megy el délben 1 óra ebédszünetre, annak eleve több mint napi 8 óra lesz a munkaideje.

A főnököknek joga van egy minden munkavállaló szerződésében lévő szabályt csak bizonyos munkavállalókon számon kérni?

Az 1 óra ebédszünetre intervallum nincs a szerződésben (és nem is kaptunk erre vonatkozóan semmilyen instrukciót, hogy mikor kell kivenni).

Tehát a kérdésem, hogy

  1. számít-e az, hogy 200 emberből hány nem tartja be ezt a szabályt vagy mindegy, bárkit kiválaszthatnak, aki nem tartja be.
  2. ha az ebédszünet ideje nincs rögzítve a szerződésben, kivehető-e bármikor?
  3. ha kivehető az ebédszünet bármikor és megvan a napi 8 óra (sőt több) munkaidő a munkahelyen, akkor is kirúghatnak-e a pár perces eltérés miatt a 9-18-tól való pár perces eltérések miatt.

Előre is köszönöm a választ!
Ha köztudott, hogy x fő nem tartja be a szerződés szerinti munkaidőt és még ezen felül cigarettázni és ebédelni is eljár, akkor jogos védekezés-e ez? Vagy teljesen mindegy, mások mit csinálnak, ezt a pontot azzal szemben "húzhatják elő", akivel szemben épp akarják, hiába van meg a heti 40 óra bőven?

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.07. 16:31

Igen; nem; igen; nem; de nem; igen-igen; nem; igen; igen; igen.

(De fölösleges erről ennyit írni ahelyett, hogy azt az egy valódi kérdésedet tennéd fel.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.07. 16:34

az alábbi részletet jogszerűen tartalmazhatja-e egy munkaszerződés
Lényegében igen. De a kötbér mértéke szerintem túlzott.

tibiba # 2014.11.08. 14:50

Tisztelt Szakértő!
Munkaszerződésem 2003-ban 1 műszakra és állandó délelőttre lett megírva.
2 éve szerződés módosítás nélkül 2 műszakba osztottak be,azóta is így járok dolgozni.
Így kell járni és kész kijelentéssel,majd ha kell módosítják a szerződést.
Azóta is változatlan a szerződésem.
Lehet-e ezzel bíróságra menni?
Köszönettel Tibi

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.08. 16:16

valerii

Az első esetben lemondasz a jogorvoslati jogodról, valamint arról, hogy a munkáltatónak kelljen bizonyítania.
Egyebekben pedig azt is meg kellene vizsgálni, hogy betartható-e úgy összességében az, amit kötelezettségszegésnek minősít.

A második esetben nincs jogalapja a munkáltatónak kötbér igényre. Ha egyszer a teljes kárt követeli tőled, akkor a +12 havi bruttó bér összege jogalap nélküli gazdagodás nála. Egyébként pedig joggal való visszaélés, amit művel.

Nincs nálatok szakszervezet? Mert testületileg ingyenesen fordulhatna a munkaügyi felügyelőséghez.

Semmiképpen se írd alá!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.08. 16:29

TehenészIlonka!

A munkába pontosan kell megjelenned, mert az első perctől kezdve rendelkezésre kell állnod. Ha késel 15 percet, akkor enyhe mértékű kötelezettségszegést követsz el. A 15 perc késés az igazolatlan távollétnek minősül. Ha ezt a 15 percet a munkaidő végén dolgozod, akkor az pedig túlmunkának minősül, tehát többletbérezés jár utána. A kettő nem egyenlíti ki egymást.

A többszörös késés már jelentős mértékű kötelezettségszegésnek minősül, aminek azonnali felmondás lehet a következménye.

9 óra munkaidő után 45 perc ebédidőt kötelesek biztosítani, amit sajnos le kell dolgozni, hacsak a munkáltató ezt el nem számolja. De mint írtad, le kell dolgozni. Tehát nem egy órát, hanem napi 45 percet.

Ha nincs rögzítve, hogy mikor van az ebédidő, akkor be kell jelentened a főnöködnek, hogy mikor veszed igénybe. Az ebédidőt nem szabad a munkagépnél tölteni, hanem azt az időt egyhuzamban kell kivenni és máshol letölteni.

A kivételezés diszkrimináció, sértik az egyenlő bánásmód elvét. Ha Téged azonnali felmondással elbocsátanak és másoknak eltűrik ugyan ezt a kötelezettségszegést, akkor nyugodtan fordulj Munkaügyi Bírósághoz az egyenlő bánásmód megsértése miatt, ugyanis az eltűrt kötelezettségszegést nem lehet szankcionálni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.08. 16:41

István 456

Végkielégítés miatt egy éven belül nem alkalmazhatnak. Létezik ez a törvény?

Ameddig tart a végkielégítésed, addig nem alkalmazhatnak újra.
:) Visszafoglalkoztatási tilalom 2010. óta fennáll.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.08. 16:49

Margit75

9 óra napi munkaidő alatt 20 perc az ebédidő, nem dolgoztathatnak veled 45 percet!!

Az azonnali felmondásnak okszerűnek kell lennie. Ha leírod azt, hogy két hónapja késve kaptad meg a juttatást, akkor az elkésett felmondás. Ha a munkáltatód be tudja bizonyítani, hogy másik munkahely miatt mondtál fel, akkor kérhet kártérítést.

Egyébként igazad van, a 10 napos késve kiadott juttatás azonnali felmondási ok. Nagyon sok embernek kárt okoz a késői bérkifizetés. Pl. nem tudja pontos időben megfizetni a hiteltörlesztést, ez pedig számára kimutatható kár. Vagy késik a szolgáltatói díj befizetésével stb.
Az embernek ne legyen olyan túlzottan magas az ingerküszöbe.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.08. 16:52

zsuov

A munkaszerződést 15 napon belül ki kell adni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.08. 16:57

Dreamer3

aki nem fogadja el a közalkalmazotti kinevezést, végkielégítést kap, a szabadságok megváltását, illetve a felmondási időnek a felét fizetik ki. Kérdéseim
A felmondási időnek miért csak a fele jár?

Valójában semmi sem jár, mert a munkáltató jogszerűen csökkentheti a béredet, másik bérkategóriába is átrakhat, sőt olyan munkát is felajánlhat, amihez végzettség sem kell. Ez azért van, mert ha a munkáltató bármilyen munkát felajánl, azzal ő már a kötelezettségének eleget tett. Ez akár lehet 200 km-re lévő telephely is.
Ha nem fogadod el, akkor semmilyen juttatás nem jár utána.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.08. 17:00

Dreamer3

Bocsánat, ez lemaradt.

Szeretném megkérdezni, hogy mi a végkielégítés, "felmondási idő" és a szabadságok kifizetésének határideje?

Az utolsó munkában töltött napot követő hónap 5-e.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.08. 17:04

Beácska89

Munkaügyi Bírósághoz kell fordulni, mert a munkabért akkor sem tarthatja vissza ha valamiért tartoznál neki. Azt teljes mértékben ki kell fizetnie.
A munkáltatód szabálysértést követett el. Nyugodtan jelentsd fel. Ezért őt bírságolni fogják.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.11.08. 17:23

Immaculata: szerintem Beácska89-nek adott válaszod úgy rossz, ahogy van. Feljelentéssel a Munkaügyi Bíróságon? Bírságolni fogják? Biztos vagy ebben? Nem inkább egy sima közjegyzői fizetési meghagyás kellene az oda nem adott munkabérre? Aztán ha majd ellentmond az ellenérdekű, akkor fordulhat bírósághoz és majd ha sikerül bizonyítania, hogy ez így történt, akkor megkaphatja a munkabért.