Munkajogi kérdések.


ObudaFan # 2014.10.01. 15:02

gerilea

Ha arra gondolsz, hogy felmondott neked, akkor a felmondástól 30 napon belül kell elindítani a pert.

percy # 2014.10.02. 09:38

Tisztelt Szakértő!
A munkaszerződés létrejöttékor a munkáltatónak 15 napon belül írásban kell tájékoztatni a munkavállalót a törvényben felsoroltakkal. A kérdésem az hogy, ha a munkaszeződés tartalmazza a tájékoztató kötelező elemeit, akkor az írásos tájékoztató ki kell-e adnom akkor is,vagy elegendő a munkaszerződés.

Maiden24 # 2014.10.03. 10:48

Tisztelt Szakértő!
Németországban Münchenben, az egyik ismerősöm karosszéria-lakatos műhelyt szeretne nyitni. De neki nincs ilyen végzettsége, nekem van karosszéria-lakatos mestervizsgám. Ott is ez a feltétele annak, hogy valaki egy ilyen műhelyt nyisson. Az ismerősöm német cége, nem az én nevemen van. A kérdésem az lenne, hogy belegyezhetek-e, hogy az én nevemre állítsák ki az engedélyt? Terhel-e valamilyen felelősség, ill. származhat-e valamilyen hátrányom ebből?

ObudaFan # 2014.10.03. 13:50

percy

Egy munkaügyi ellenőrzés során kevésbé egyszerű magyarázgatni, hogy az benne volt a munkaszerződésben, mint most kiadni inkább az iratot.

Albi001 # 2014.10.03. 18:51

Kedves jogászok!

Érdekelne, hogy jogilag mi a helyzet az alábbi szituációval: adott egy folyószámla, amin egy tulajdonos van (nem lehet társtulajdonost kapcsolni ebben a díjcsomagban), viszont van egy társkártyás. A társkártyás fizetését erre a számlára kérte. Nem érkezett ma meg, pedig minden kollégája megkapta. Felhívtuk a számlavezető bankot, ott azt mondta az ügyintéző, hogy sokan csinálják így, bár hivatalosan, jogilag (a pénzmosási törvényre hivatkozott) nem lehetne, mivel csak olyan számlára fogadhatnak munkabér utalást, amin tulajdonos a kedvezményezett. Azt is mondta, hogy csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy egyezik-e a kedvezményezett és a számlaszám, alapvetően ha a számlaszám létezik, akkor arra meg is érkezik az összeg.

Józan paraszti ésszel nekem az lenne elfogadható, hogy mivel a társkártyás felnőtt ember, hadd dönthesse el, hogy hova kéri az összeget. Google keresés alapján rengetegen csinálják így és nincs vele probléma. Az ügyintéző viszont azt állítja, hogy kérvényezni sem lehet sehogy, hogy kérhesse más nevén szereplő számlára. A társkártyás munkahelyén egyébként többször is megkérdezte az illetékes munkaügyiseket, hogy ez így rendben lesz-e, lehet-e belőle probléma, hogy ő nem tulajdonos a számlán. Mindenki megnyugtatta, hogy semmi probléma nem lehet belőle.

Szerintetek mi az igazság?
Előre is köszönöm a véleményeket!

Káva # 2014.10.03. 20:57

Havi munkaidőkeretben dolgozóknál törvényes az, hogy csak a hónap első 14 napjára adnak ki beosztást? Munka lesz a hónap második felében is, nem azért nincs beosztás, mert bizonytalan lenne a munka.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.04. 07:26

Munkajog...

Amúgy a probléma nem a pénzmosással van. Abból lehet gond, ha a az átutalás kedvezményezettje és a számla felett rendelkező személy neve nem egyezik. Így a megbízás ellentmondásos.

Rabó # 2014.10.04. 16:27

Tisztelt Szakértő!

16 hónapos kisfiammal vagyok GYED-en. Kaptam egy alkalmi munkára ajánlatot, de nem tudom GYED mellett így lehet-e dolgozni?
Heti 1 esetleg 2 napot kellene menni, de napi 10 órában.
Elfogadhatom így az állást?

Válaszát előre is köszönöm!

Smallred1985 # 2014.10.08. 08:14

Tisztelt Jogászok!

Határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatnak jelenlegi munkahelyemen, amelyben 90 napos felmondási idő van kikötve. Szeretnék eljönni, ezért jeleztem munkáltatómnak, hogy találtam másik állást, legyenek szívesek elengedni, hogy tudjak kezdeni. Aláírtunk egy általam kézzel írt papírt, miszerint munkaszerződésemet közös megegyezéssel felmondom, 30 nap felmondási időt pedig ledolgozok. Ezt a hr-es aláírta, miszerint munkavállalót elengedi a fent leírtak szerint. Dátum, aláírás.
Ehhez képest másnap kaptam egy papírt, miszerint a munkaszerződésemben 90 nap felmondási idő van kikötve, erre hivatkozva munkáltatóm korábban elengedni nem tud. Dátum, aláírás.
Kérdésem, hogy ilyen esetben mi a teendőm? Elvégre előtte napon már megegyeztünk szóban, írásban, aláírtam én is, és a cég képviseletében a hr-es is, másnap meg a kezembe nyomja ezt a papírt. Új munkahelyemen jeleztem egyből, hogy 30 nap után elengednek, és hogy mikor tudok kezdeni.Nem tudom, most ilyenkor mi a teendő, melyik papír az érvényes, mit tudok csinálni? Segítségüket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.08. 09:50

Az a kérdés, hogy a HR-es jogosult-e közös megegyezéses munkaviszony-megszüntetésről megállapodni, vagy legalább te okkal hihetted-e, hogy jogosult rá.

szebo01 # 2014.10.08. 12:30

Tisztelt Szakértő

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy ha mint munkavállaló egyik napról a másikra,a kilépő papírjaimat kérhetem,?(azonnali felmondás)
,és ezt indokolnom kell,mert nem indokoltam meg,csak leléptem.,követelhetek birósági uton,mert tartoznak nekem 10 munkanapi bérrel. ? Ebben az esetben is közös megegyezéssel kell eljönnöm onnan,de már nem tartozkodom a helyen,mert vidéken vagyok,hogy írjunk alá?

Köszönöm a választ,
Tisztelettel

ObudaFan # 2014.10.08. 14:43

Igen, indokolni kell, a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Az indoklásban az oknak szerepelnie kell.
Persze, te ezt a munkabért éppen követelhetnéd, csak a jogellenes felmondás miatt a tartozásod ennél vélhetően magasabb. A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni. A munkáltató követelheti az e mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét

Viki munkavállaló # 2014.10.09. 08:46

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem a következő: a cég, ahol dolgozom végelszámolás alatt áll. Az elmúlt hónap munkabérét már nem is fizették ki nekünk. Szeretném megtudni, hogy ez elég indok-e arra, hogy rendkívüli felmondással felmondjak? A felszámoló megérkezésekor a bérgarancia alapból mennyi a maximum követelés egy munkavállalóra levetítve és, hogy hogy számoljak, mivel nekem még lenne végkielégítésem és szabadságmegváltásom is a munkabér-követelésem mellett. A bérgarancia-alap maximumát bruttó munkabérre értik-e, vagy a nettó munkabérre van megállapítva?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: viki munkavállaló


Munkavállaló

ObudaFan # 2014.10.11. 06:44

Moolás vagy felszámolás? Mert a Bérgarancia Alap csak felszámolás esetén jön szóba. 2014-ben a Bérgarancia támogatás maximuma bruttó 1.115.000 forint. A rendkívüli felmondással kapcsolatos kérdéshez azt kellene tudni, hogy mekkora összeggel és milyen régóta maradt el a munkáltató.

ObudaFan # 2014.10.11. 12:32

Mármint: végelszámolás, vagy felszámolás?

Viki munkavállaló # 2014.10.11. 18:54

Tisztelt Szakértő!

Egyenlőre végelszámolás alatt áll a cégünk, de tudomásom szerint a cégbírósághoz már bejelentették a felszámolási igényt, és a bíróság elfogadta, tehát napokon belül jogerőre emelkedik a felszámolás. Ezidáig 1 havi munkabérünkkel van elmaradva a munkáltató,de már közölte velünk, hogy a további hónapot sem tudja fizetni. Ezeket az elmaradt béreket igényelhetjük-e a bérgarancia alapból?

Tisztelettel: Viki munkavállaló


Munkavállaló

ramona25 # 2014.10.13. 14:17

Tisztelt Szakértő!

A férjem a munkahelyén azonnali hatállyal felmondott, külföldön kapott munkát.
A kilépő fizetését megkapta, de a kilépő papírokat nem. A cég ügyvédje írt egy levelet - egyelőre nem tudom, mi áll benne pontosan - a főnök elmondása szerint,kérik a férjemet, hogy fáradjon be és írja alá a papírokat.
Amennyiben ezt külföldi tartózkodása miatt nem tudja megtenni, úgy x idő múlva aláírtnak tekintik.
Ez tényleg így van?
Vonatkozik ez egy közös megegyezésre, amiben mindkét fél kijelenti, hogy nincs egymással szemben követelésük?

Köszönettel:

ramona25

zsuov # 2014.11.02. 13:42

Sziasztok!

ha nincs a munkaszerződésemben versenytilalmi megállapodás akkor nyugodtan elmehetek a konkurenciához dolgozni? saját vállalkozást indíthatok?

ObudaFan # 2014.11.02. 14:28

zsuov

Elmehetsz, de természetesen a volt munkáltatód üzleti titkaival ekkor sem élhetsz vissza.

zsuov # 2014.11.02. 17:15

Kedves Obudafan!
Utána olvasgattam, de konkrét példákkal nem nagyon találkoztam, hogy mi számít üzleti titoknak. Volt cégem ügyfeleinek eladhatom saját termékeim?

Netty11 # 2014.11.03. 11:02

Tisztelt fórumozók!
Arra szeretnék választ kapni,hogy a boltvezetői végzettségem felülírja-e egy adott üzlet profilját? Vagyis ha én ruházati eladói végzettséggel egy élelmiszer üzletben szeretnék négyórás állást vállalni,azt megtehetem-e a boltvezetői végzettségemmel?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Anett

Dreamer3 # 2014.11.04. 07:04

Tisztelt Szakértő!

A tájékoztatását szeretném kérni.
Október 31-én munkaviszonyom megszűnt, mivel nem fogadtam el a csökkentett munkabérre vonatkozó munkaszerződést. (A cég jogutód nélkül megszűnt tulajdonosváltás miatt.)
Kérdésem, hogy mikor, illetve meddig kell megkapnom a kilépő papírjaimat, utolsó havi munkabéremet és a végkielégítést? Hány havi bér illet meg a felmondási időre 12 év munkaviszony után?

Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.04. 08:27

Kicsit kusza a tényállásod. "Tulajdonosváltás" miatt nem szűnik meg egy cég. Nem is biztos, hogy megszűnt a munkaviszonyod. Lehet, hogy menned kellene dolgozni, legalábbis szabályszerűen jelentkezni munkára.

Szóval mi a munkaköröd, hol dolgozol, és pontosan mi is történt?

lajcsó # 2014.11.04. 09:58

"Október 31-én munkaviszonyom megszűnt, mivel nem fogadtam el a csökkentett munkabérre vonatkozó munkaszerződést."
Önmagában e miatt egészen bizonyos, hogy nem szűnt meg a munkaviszonyod. A járandóságokra (végkielégítés stb.) akkor lehetsz jogosult, ha a munkáltató szűnteti meg a munkaviszonyt rendes felmondással.
Csak megjegyzem, hogy lényeges különbség van a munkaviszony megszűnése és megszüntetése között.

Beácska89 # 2014.11.04. 11:54

A mai napon találkoztam a munkáltatómmal hogy elszámoljunk és odaadja a papírjaimat.Alá íratott velem minden papírt a bérpapírt is majd amikor a fizetésre került a sor közölte hogy nem adja oda a teljes járandóságom csak egy részét a többit szét osztja azok között akik "helyettem dolgoztak" nem tudom mit tudok tenni hiszen a papírokat aláíratta velem.