Munkajogi kérdések.


kürbis # 2014.09.16. 18:11

Tisztelt Jogászok!
2001-2005-ig volt egy betéti társaságom, ahol beltagként üzletvezető voltam.
Oktatással foglalkoztam, járulékot is fizettem, mivel nyelviskolákkal megbízási szerződésem volt. Jelenlegi munkahelyemen ezt a négy évet nem számítják munkaviszonynak.
A bt szerződésében szerepel, hogy a társaság tagjai a társaság tevékenységében személyesen is közreműködhetnek.

A problémám az, hogy pedagógusként alacsonyabb fizetési kategóriába soroltak be, mivel a tagsági jogviszonyt nem számolták bele a fizetési kategória megállapításánál a közalkalmazotti munkaviszonyba. Négy évvel alacsonyabb kategóriába vagyok, bár oktattam a Bt keretein belül nyelviskoláknál szerződéssel.
Remélem így érthetőbb voltam.

Bizakodva várom a választ!
Bizsu

attikusz # 2014.09.16. 19:35

Ez egyszerűen butaság. Jobban járnál, ha az ilyen alaptalan kifakadások helyett kérdeznél.
Ha észre vetted volna eddig mindig kérdeztem. Csak nem mindig kaptam megfelelő választ.Tippeket annál többet. Viszont így közel a hatvanhoz te sem igazán örülnél ha hiányozna sok-sok éved a nyugdij idődhöz.
Na erről ennyit.
Voltam a NAV-nál regggel és azt mondták,hogy ők nem adtak ki olyan adatot,hogy ki vagyok jelentve a munkáltatómtol.Náluk még jogviszonyban vagyok.
Utánna voltam a TB.-nál és kértem jogviszony igazolást.Na mit gondolsz mi volt rajta? az,hogy a jogviszonyom még mindig fenn áll. A rehab. szerint viszont nem.Pénteken fogok utánna nézni,hogy a rehab. honnan szerezte az adatokat.
Kérdás: ki az aki egy intézményben a hasára ütve beír egy valótlan adatot egy hivatalos papirra?
Kérdés: ki hazudik?
Ez mind kőkemény jogi probléma és nam "kifakadás"

hugi0713 # 2014.09.17. 09:39

Tisztelt jogászok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni mennyire jogos az amit az elmúlt hónapban megtett a munkáltatóm. Éjszakai munkarendben dolgozok egy hipermarketben. Eddig mint minden más helyen éjféltől-éjfélig tartott egy munkanap. Ezt nekünk módosították arra hivatkozva, hogy nehéz így a könyvelés és jelenleg nekünk este nyolctól másnap este nyolcig tart a munkarend. Augusztusi hónapban adott volt a 20.-a mint ünnep. Eddig ilyenkor mindig éjfél után mentünk dolgozni de most este 10-re, amit nem fizettek ki mint ünnepi pótlék. arra hivatkoznak hogy nekünk a fizetett ünnep 19.-e. A munka és pihenőidő nyilvántartásban is 19-re van beírva a fizetett ünnep. Hozzáteszem én 18-án is dolgoztam ami természetesen 19-én ér véget, de erre pedig azt válaszolták hogy ez az új munkarend 19-től lépett érvénybe!
Előre is köszönöm a segítséget!

wers # 2014.09.17. 10:22

kürbis, igaza van a munkáltatódnak

Katalin1990 # 2014.09.17. 10:42

Mégegy kérdés ezzel a részmunkaidővel kapcsolatban.

Ha visszamegyek most okt 1-jén részmunkaidőbe, akkor mi lesz a "benntragadt" szabadságommal, ami több hét... pontosan nem tudom, de 5-6-7 hét lehet kb.
Azt kivenni már nem tudom, nincs rá idő... Tanév közben szintén nem tudom, nem lehet...

Anyika76 # 2014.09.18. 16:13

Tisztelt jogászok!
Segítséget szeretnék kérni mit tehetnénk.A férjem egy német érdekeltségű cégnél dolgozik Magyarországon csupán 2 irodát működtet a cég amik igazából csak a papírok ide oda tologatásáért vannak.A férjem fél éve dolgozik ennél a cégnél magyar bejelentéssel.Munkaszerződése van amiben megvan határozva,hogy a fizetésüket tárgy hó 10. napjáig megkapja,ezzel szemben a fél év alatt ez egyszer sem teljesült.Nem csak Neki hanem a többi kollega sem kapja meg a bérét. Persze folyamatosan mondanak fel az emberek,de a férjem nem szeretne eljönni mert a hazajárása ideális a fizetése pedig elég magas.A munkáltató pl az e havi fizetést azért tartja vissza/18.a van és még fizetés sehol majd talán jövő héten/mert azt mondja így bünteti a dolgozókat akik nem jól teljesítenek és közölte ehhez joga van. Az a baj hogy ennek a levét nem csak azok isszák akiknek ezt szánja..Nos a kérdésem az lenne mit tehetnénk,mert a férjem nem szeretne erről a munkahelyről eljönni viszont szeretnénk tenni valamit hogy rájöjjön a "kedves" munkáltató hogy azért mert Magyarok vagyunk nem tehet meg bármit.Válaszukat előre is köszönöm.

Esztónia # 2014.09.19. 10:17

Tiszteletem!

Lenne néhány kérdésem:

  • Nálam lehet-e munkaidőben a telefonom?
  • Amennyiben nincs munkaruha, úgy megszabhatják-e milyen ruhában kell megjelennem?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Mofa21 # 2014.09.19. 17:32

Kérdés miót vizsgálunk ki bűncselekményt munkaügyi vagy polgári perben? Bíróságnak kötelezettsége?

Joco43 # 2014.09.21. 14:12

Tisztelt Fórumozok.

Segítséget szeretnék kérni nálunk a kereskedelemben a munkarend az alábbiak szerint van:
Reggel 8 órától 17-ig. vVan 1 óra ami nem munkaidő ilyenkor a munkavállaló elmegy a boltból.
Azt az egy órát mindig megbeszélés alapján veszik ki 11,30-tól -13,30 között,kinek épp mikor kell. Ez a munkarend jogszabálynak megfelel?

Joco43

Tallér # 2014.09.25. 20:47

Tisztelt Fórumozók!

Adott egy eset:

A fővállalkozó megbízza az alvállalkozót,
Az alvállalkozó egyik vezető személye cégtemető formájában sűrűn változtat a 3. munkaerőkölcsönző céget.
A NAV már figyeli a tevékenységeket.

Kérdés:

Ha az alvállalkozót mint céget és személyeket hatósági úton felszámolnák, igényelhetik a dolgozó emberek a fővállalkozótól az esetlegesen bent maradt még ki nem fizetett bérüket?

Tallér # 2014.09.26. 05:58

besszerrita

Köszönöm a választ, én is így gondoltam csak megértést akartam.

llev # 2014.09.29. 06:58

3 éve dolgozok egy vállalatnál Az újsághirdetésükben a felvételi kritériumok között szerepelt az érettségi, viszont a munkaköri leírásban már csak 8 általánost vártak el papíron,azt kellett aláírni.Az alapbérünk így az alap minimálbér lett és nem a szakképzett minimálbér.

Jogosan járt el a munkáltató?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.29. 08:45

Aláírtad, nem?

llev # 2014.09.29. 09:20

igen,mert másképp nem volt hajlandó foglalkoztatni a munkáltató. De ettől függetlenül törvénysértő vélhetően az, ha valaki érettségit kíván meg a felvételnél, és utána annak érdekében, hogy alacsonyabb alapbért kelljen fizetni több száz dolgozóval olyan munkaköri leírást írat alá, amely szerint elegendő a 8 általános. Ebben az időben több szátz pályázót nem vettek fel,mert nem volt érettségije! Akkor hogy is van ez ?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.29. 09:51

A rendelet valahogy úgy fogalmaz, hogy középfokú iskolai végzettséghez vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakör.
Ha jogszabály nem írja elő az adott munkakörre a végzettséget, akkor marad a munkaszerződés (vagy munkaköri leírás). Abban pedig, ha jól figyeltem, nem írták elő a középfokú végzettséget.

llev # 2014.09.29. 10:33

A munkára való jelentkezés feltétele volt az érettségi bizonyítvány,így jelent meg az újságban.

Amikor a szerződést elénk tették,a munkaköri leírásban már azt írták, hogy a munkakörhöz 8 általános kell.

Imi84 # 2014.09.29. 14:50

Üdvözlöm!

Olyan problémám lenne , hogy feleségem munkahelye megszünt 08.31.-én.Rá 3 hétre megkapta a fizetését(szabadságpénz + táppénz, mert veszélyeztetett terhes lett)é és a MÁK- tól a papírjait.
Ezután egy héttel telefonáltak a régiu munkahelyéről, hogy neki túlfizetése volt és fizessen be a házipénztárba 19000 Ft-ot.
Semmiféle határozat, miért kell , mikor volt túlfizetés stb. semmiféle tájékoztatást nem adtak.
Mit lehet ilyen ügybe tenni?

llev # 2014.09.30. 06:31

Egy másik kérdés:olyan szerződést kötöttek velünk, hogyha nem kérünk meleg étkezési utalványt,akkor annak az összegét beépítik a bérünkbe.Ez már több éve volt,azóta megváltoztatták az alapbérünket a szakképzett minimálbérre. Na most jelenleg 118e az alapbérem. Tehát úgy tűnik mintha elfelejtetteék volna hozzáadni, a meleg étkezési utalvány összegét. Mit tehetek?

beata79 # 2014.09.30. 07:00

Tisztelt szakértő

Kérdéseim lennének, 3 gyermekes anya vagyok, és GYES mellett mennék vissza dolgozni, 2015.05-hóban tölti gyermekem a 3. életévét.
a gyes fórumon már megtudtam, hogy bármennyit dolgozhatok, de a munkáltatóm azt mondja, hogy nem dolgozhatok éjszaka és nem is túlórázhatok.

tehát éjszakás műszakot vállalhatok-e ha szeretnék?

Válaszát előre is köszönöm

ObudaFan # 2014.09.30. 10:39

A munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig éjszakai munka nem rendelhető el.
A gyermekét egyedül nevelő munkavállaló számára - gyermeke hároméves korától négyéves koráig - rendkívüli munkaidő vagy készenlét csak hozzájárulásával rendelhető el. Nem korlátozott a rendkívüli munkaidő elrendelése baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, elhárítása érdekében.

beata79 # 2014.09.30. 11:59

Tisztelt ObudaFan

Nagyon köszönöm a válaszát

kacor11 # 2014.10.01. 10:12

Munkahelyemen 5 hónapjakiemeltekm mint logisztikai műszakvezetőt, de a mai napig nem kaptam az új munkakörömhöz sem szerződésmódosítást, sem megbízási szerződést, és ezért nem kapom a beosztáshoz járó műszakvezetői pótlékot sem. Kérdéseim: a munkáltatóm meddig tarthatja fel ezt a helyzetet? A fenti okok miat rendkívüli azonnali felmondással jogosan hagyhatom-e ott a céget? Ha ott hagyom, követelhetem-e az elmaradt múszakpótlékot? És mivel 61 éves vagyok, esetleges reklamálásom miatti elküldésem esetén van-e lehetőségem jogi úton az elmaradt bérpótlékhoz jutni úgy hogy nincs kinevezésem sem? Van-e még védett kor?

gerilea # 2014.10.01. 10:28

Tisztelt Hölgyem/Uram! a segítségüket szeretném kérni...röviden leírom a történetemet..Van egy kislányom, aki lombik eljárás során született..betöltötte a kettő évet és felmondtsam a munkahelyemen új állás után néztem..a hely ahova jelentkeztem, elküldött egy továbbképzésre..mint utólag kiderült, hangsúlyozom, h. utólag, ugyanis 20 hetes terhes voltam, amikor észrevettem, h. várasndós lettem a második kislányommal.. (gyakorlatilag már akkor is terhes voltam, mikor felmondtam az előző munkahelyemen és ide jelentkeztem.. természetesen a Főnökömnek csak ezt követően tudtam szólni ( amikor már 20 hetes voltam..) most telik le a Gyesem..a kislányom most novemberbe lesz 3 éves..már voltam bent a főnökömnél aki közölte, h. nem vesz vissza, mert átvágtam..és h. ilyen nincs, h. lombikbaba után valaki spontán lesz terhes és még észre sem veszi..a kérdésem, h. mit tegyek? megteheti-e h. nem vesz vissza? illetve én a közös megegyezésbe nem szeretnék belemenni..mi a teendőm? kötelező neki visszavenni? előre is köszönöm, a segítségüket!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.01. 13:39

Nem értem: hova kellene visszavennie? Miért kellene visszavennie? Nem hagytál ki valamit a tényállásból?

ObudaFan # 2014.10.01. 15:01

kacor11

Ha a reklamálás miatt küldenek el, az rendeltetésellenes joggyakorlás lesz és támadható. De az, hogy itt kérhetsz-e valamilyen pótlékot, nem igazán ítélhető meg. A munkaszerződésedben ilyen pótlék nem szerepel, azt meg nem tudjuk, hogy esetleg milyen belső szabályzatok vannak a munkáltatónál erre vonatkozóan. Nem ártana egy pontosabb tényállás.
A védett kor meg csak annyit jelent, hogy a munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással az azonnali hatályú felmondásra meghatározott okból szüntetheti meg, a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.