Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.03. 22:02

Tessék?

Ferii # 2021.02.03. 20:21

Sziasztok.

A jelenlegi munkahelyemen nem órabéres, hanem megegyezett havi fix munkabért kapok. Bejött a munka és ezáltal a napi 10óra, majd jövő héttől a délutános műszak. A munkáltató azt mondja, hogy ilyen esetben nem jár túlóra pótlék, ez csak a 8órás műszakokban előnyös. A kérdésem az lenne, hogy délutános pótlékot sem kell fizetnie, csak mert fix béres vagyok? (Lesz pótlék cégen belül, csak jó lenne tudni jár vagy sem, mert úgy fogadom el)

Kovács Kollega # 2021.02.03. 19:20

Sziasztok.

Két héttel ezelőtt a főnököm szabadsagra küldött (nem, nem akartam menni) mert állítólag panasz érkezett rám.
Ezt semmivel sem támasztotta alá.Azt mondta, nyugodjanak le a kedelyek. Oké. A mai nap már mennem kellett volna dolgozni, e-mailben is megerositette Jan 20-febr 02-ig..Ma e-mailben rakerdeztem, akkor mehetek - e.
Nem ma még szabi és holnap irodába menjek. Gondolom lapatra tesz.
Hogy elkuldhet az természetes.
De ez így nagyon nem volt korrekt szerintem, nem is volt ennyi szabadságom, időarányosan nem, és ráadásul a munkahelyem maradtak a cuccaim. Ahogy a telefonban hümmögott, oda vissza sem akar engedni.Az iroda és a telephely teljesen máshol van..
Ahogy olvasom itt barmit megtehet a munkáltató.
Mégis, bár naiv kérdés de ez korrekt volt? Ha nem irom alá a felmondast és pert indítok már a holnapi nap folyamán léphetek, a holnapi nappal már ketyeg az időm, hogy ügyvédhez forduljak? Mert én nem érzem, hogy olyat tettem volna, amiért ezt kivivtam.

wers # 2021.02.03. 10:07

nem sírni kellene inkább?

drbjozsef # 2021.02.03. 10:04

És tényleg. Mármint röhögök. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.03. 09:51

Röhögni fogsz, de tulajdonképpen így van: minden jogi szakvizsgát tett jogász doktor bármelyik jogi hivatásrend bármelyik munkakörét el kell hogy tudja látni. Elvileg legalábbis. (Akármelyik polgári ügyszakos bírót is ki lehet rendelni büntető ügyekre vagy a cégbíróságra, vagy az OBH-ba. Más kérdés, hogy célszerű-e.)

drbjozsef # 2021.02.03. 08:23

Most visszalőhetnék azzal, hogy tipikus jogász gondolkodás, hogy aki lakatos végzettségű, az az MRI-t is meg tudja javítani, akár a szoftveres hibáját is, az is csak hiba.

Ahogy bármelyik ügyvédbojtár is lehetne alkotmánybíró, papírok, vastag akták, meg olyan fura kacskaringós paragrafus jelek, ugyanaz az.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.03. 07:30

Valami szerelő a munkaköre. Csak ő úgy gondolja, hogy (pl) "Samsung-szerelő" - és akkor Iphone-t már nem is szereltethetnek vele.

drbjozsef # 2021.02.03. 05:46

Winki73,

Ez nem a te bajod. Legyen az átvevő meg az átadó cég gondja.

Te dolgoztál eddig egy bizonyos munkakörben, ezt tudod, ha ez jó az új cégnek, akkor csinálod, ha nem, akkor tanítson be másra, ha te is akarod. Az hogy ki kit "jelöl" valamire, az legyen az ő baja.

Jelezheted az átvevő cégnek, hogy ne érje őket meglepetés, esetleg tisztázza ezt addig a mostani cégeddel.

Ami eddig volt a feladatod, ez lesz ezután is.

Winki73 # 2021.02.02. 17:00

Nem. Ez ugyan az a story, úgy jelöltek, küldenek egy pozícióra hogy erre a feladatra nem én vagyok a kiképzett ember. Teljesen mindegy mit mondok, át fogok kerülni a másik céghez úgy, hogy nem akarok átkerülni, és a HR osztály bealtatott 4 embert, félrevezette, és most mindenki "átcsúszik" a másik céghez! Ez a kérdés: mit tehetünk? Mit nem értesz??

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.02. 16:47

Hogy mi van? Nem érzed, hogy ez egy teljesen más kérdés?

Winki73 # 2021.02.02. 16:30

Ezt értem, de úgy jelöltek erre a pozícióra a cégemtől, hogy a szükséges szakmai tudásnak valaki más van birtokában, akinek tanulmányi szerződése van! Tehát a kivásárolt brand az övé, nekem más feladataim voltak, így sem a szükséges trainingek, jegyzetek, tapasztalatok sincsenek meg. Tehát ha belemegyek ebbe a story-ba, akkor már az első napom megszegem a munkaszerződésemet! A cégem nem reagál megkeresésemre, az új cég pedig abban a tudatban vesz át, hogy a tudást velem megvásárolta! Véleményem szerint ez egy munkajogi perben elég csúnyán hangzana....

drbjozsef # 2021.02.02. 13:09

Winki73,

Ha csak a munkáltató személyében történik változás, akkor jogfolytonos a munkaviszonyod, nem kell új munkaszerződés.

15 nappal az átvétel előtt a mostani munkavállalódnak erről tájékoztatnia kellett, az átvétel után 15 napon belül az új munkáltatónak kell közölnie veled azokat a feltételeket ami szerint - a munkaszerződéseden belül - foglalkoztatni kíván (jellemzően a munkaidőbeosztás, egyéb juttatások fenntartása, stb.)

Ha nem felelnek meg az új feltételek, akkor az átvételtől 30 napon belül indoklással felmondhatsz, ez esetben jár felmentési idő és végkielégítés is. Az indoklásnak a megváltozott körülmények tekintetében okszerűnek és valósnak kell lennie.

Winki73 # 2021.02.02. 12:50

Üdvözlöm a kedves Fórumozókat!
Olyan problémám adódott, hogy egy kanadai cég kivásárolt egy brand-et a munkáltatóm palettájából, és jogfolytonos módon foglalkoztatna tovább a másik cég, február 5-e az időpont, amikortól ez életbe lépne! Kérdésem: kell új munkaszerződés? Ha külön nem értesítenek, a január 11-ei egyszerű bejelentés minősül -e hivatalos értesítésnek? Mit tehetek, ha nem kívánok a másik cégnél dolgozni, mert az ottani munkavégzéshez szükséges ismeretein nincsenek meg (a szervizünkben másik márkákkal kellett foglalkoznom, a kivásárolt rendszerekkel nem foglalkoztam), így a cégem részéről az én delegálásom a feladatra teljesen érthetetlen? A HR irodának jeleztem a problémát, de nem reagálnak rá. Viszont 2 nap már szinte mindenhez kevés...

blac # 2021.02.01. 16:46

Kedves @Kovács_Béla_Sándor

Köszönöm a gyors választ.

OFF

Egyáltalán nem valószínű, hogy ilyen gyorsan el tudok helyezkedni - már annak is örülnék, ha Húsvét környékére sikerülne - , de mivel erősen lógott a levegőben a dolog, több helyre beadtam a pályázatomat.

  • ahova jó eséllyel el tudnék oda költöznöm kellene.
Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.01. 16:28

Miért ne írhatnád alá, ha valós adatokat, nyilatkozatokat tartalmaz?
A perlési határidő a támadott intézkedés közlésével kezdődik. (Ha kivárnád a felmondási idő végét, akkor többnyire le is késnéd.)
Ha a munkáltató mond fel, a felmentési idő felére fel kell mentenie a munkavállalót a munkavégzés alól. Azt, hogy ez mikor legyen, a munkavállaló dönti el. Tehát, ha a felmondási idő második felére kéred, akkor az alatt minden további nélkül létesíthetsz új munkaviszonyt, hiszen munkavégzési kötelezettséged már nincs. (De a munkáltató érdekeit ekkor még tiszteletben kell tartani, szóval a konkuránciához az engedélye nélkül nem nagyon mehetsz.)

+1 Ha ennyire gyorsan el tudsz helyezkedni, akkor egy rendes felmondást nem nagyon van miért támadnod.

blac # 2021.02.01. 16:19

Kedves @Kovács_Béla_Sándor és @drbjozsef!

Megtörtént a beszélgetés, amire számítottam, behívott a cégvezetés.

Felajánlottak egy rosszabb pozíciót jóval kevesebb pénzért, vagy közös megegyezést.

Indoklás nem volt, csak, hogy nehéz a cég helyzete, és le kell, hogy építsenek. Azt nem tudták megmagyarázni, hogy ebben az esetben január elején miért vettek fel valakit a pozícióba ugyanakkora fizetésért.

Nem írtam alá semmit, holnap lesz még egy megbeszélés, de annyi kérdésem lenne, hogy aláírhatok-e jegyzőkönyvet arról, hogy nem vállalatam el az alternatív pozíciót, ill. ha a munkáltató végülis felmond, aláírhatom-e, hogy átvettem a felmondást (nyilván alaposan átolvasva).

  • megköszönném, ha elmondanák, hogy bírósághoz már a felmondás átvétele után fordulhatok-e, vagy csak ha lejár a felmondási idő.
  • ha esetleg a felmondási idő alatt találok munkát, meg kell-e várnom annak a leteltét így, hogy nem én mondtam fel.

Előre is köszönöm a választ.

drbjozsef # 2021.02.01. 06:13

Kell AZONNAL?

Egyáltalán nem KELL semmit aláírni. Se azonnal, se később, se semmikor.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.01. 06:08

Szerződést módosítani egyoldalúan nem lehet. Az ilyen nyilatkozat csak módosítási ajánlat. Az ajánlati kötöttség idejét mindenki maga határozza meg.

blac # 2021.02.01. 03:52

@Kovács_Béla_Sándor

Szerintem ez a helyzet nekem sehogy sem lesz jó;)

De gondolom nem kell azonnal aláírnom semmit (közös megegyezést nyilván nem, de egy új munkaszerződést egy új pozícióval sem). Van az ilyesmire "előírt" gondolkodási idő? Pl. 30 nap vagy ilyesmi.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.31. 19:17

Majd akkor. Jó?

blac # 2021.01.31. 18:46

Jó estét mindenkinek!

Év elején egy érdekes helyzetbe kerültem. Közel 3 éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen - egy családi KKV - , a jelenlegi pozíciómban, képesítésem pont megfelel a munkakörnek, még több is annál (gazdasgi főiskola + mesterképzés).

Munkámra eddig még nem voltsemmi érdemi panasz, kifejezetten jó visszajelzéseket kaptam mind a vezetőktől, mind a kollégáktól, akikkel alapvetően jó viszonyban vagyok, semmi érdemi konfliktusom nem volt senkivel, főleg nem az utóbbi időszakban.

Az év elején a semmiből érkezett egy új kolléga - aki egyébként nem a terülthez kötődő végzettséggel rendelkezik, bár hasonló területen dolgozott), és közölték velem, hogy tanítsam be a pozíciómra.

Megkérdeztem, hogy akkor velem mi lesz, ki akarnak esetleg rúgni, azt mondták semmiképp, nagyon elégedettek velem, kapok egy új pozíciót.

A problémám az, hogy semmit nem voltak hajlandóak elárulni erről az új feladatkörről, és jelenleg nem is létezik semmi olyan pozíció, ami passzolna a végzettségemhez.

A kérdésem, hogy jogilag milyen lehetőségeim vannak, ha

  • olyan pozíciót ajánlanak fel, ami számomra visszalépés szakmailag (és esetleg anyagilag)
  • vagy ha nem érzem azt, hogy én csinálni tudom/akarom mert teljesen idegen tőlem a terület
  • vagy ha esetleg azt mondják, hogy bocs, de mégsincs semmi pozíció, pá...

Mi van, ha nem fogadom el az első kettőt

Ill. ha jól tudom az utóbbi esetben meg kell indokolniuk a felmondást, ami ugye érdekes lenne, hiszen leépítés nem volt - pont hogy felvettek egy embert a pozíciómra - és eddig panasz sem érkezett a munbkámra. 3 év alatt talán ha 3 alkalommal késtem, akkor sem sokat, ráadásul elég sok kifizetetlen túlórám volt, ami ezt bőven ellenételezte ill. beteg sem voltam amióta itt dolgozom.

Amennyiben új munkakört ajánlanak fel, megtehetem, hogy a munkaszerződésem módosítása nélkül úgymond "kipróbálom" mondjuk egy hónapra?

Ha esetleg visszautasítom - akár a kipróbálás után - akkor mik a lehetőségek?

Előre is köszönöm a választ.

drbjozsef # 2021.01.31. 10:29

sospa,

Rébuszokból mi sem tudunk kitalálni dolgokat.

Én a helyedben odamennék, megmutatnám a bérpapírom és a számlakivonatomat, és jelezném, hogy tévedés történhetett, mert kevesebbet utaltak, mint ami utalásként a papíron szerepel, legyenek szívesek korrigálni a hibájukat.

Ha nem az, és indokolják a levonást, kérd írásban, megjelölve az okot és a jogszabályt, ami alapján számoltak.

sospa # 2021.01.31. 08:32

Üdv Fórum!

A munkáltatónak bármilyen okból történő levonást szerepeltetnie kell a bérlapon? Van levonás aminek nincs nyoma és a nettó sem egyezik

Ha a bruttómból bármit levonnak bármilyen okból annak nem kell a bérlapra levonás összegével és jogcímmel rákerülnie?
Mert a bérlapom most úgy néz ki, hogy valós bruttó és szokásos levonások (SZJA TB Stb) majd kijön egy nettó ami stimmelne-csak épp nem ennyit kapok hanem kevesebbet.
Mert a cég levont valamit (én tudom is hogy mit!! ) de ennek nyoma sincs a bérlapon.
A nettó sem jó így mert oda van írva utalva X számlára X ft bér-és nem annyi lett utalva.

Ilyenkor mi a helyzet?
Én tudom mit vontak le, és azt is erősen sejtem miért nem írták rá a bérlapra-mert gondok lennének a jogcímmel, magyarul jogtalan a levonás.

wers # 2021.01.26. 07:10