Munkajogi kérdések.

beriandris # 2013.05.08. 15:23

Megnéztem a szerződést, és tényleg az áll benne hogy a munkavégzés rendjét egyrészt a KSZ másrészt a munkáltató határozza meg, valamint hogy a munkáltatói jogköröket az üzemvezetö gyakorolja :(

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.08. 15:05

A munkavégzés rendjét a munkáltató határozza meg. Egyoldalúan.

EVSIK # 2013.05.08. 14:46

beriandris!

Ez függ a szerződéstől, de kicsi esélyét látom arra, hogy a szerződésben rögzíve lenne, hogy melyik műszakban vagy. Ha az eredeti szerződésben ez nem szerepel, akkor még csak szerződésmódosítást sem kell írniuk, egész egyszerűen egyik nap már a D műszak beosztását fogják a kezedbe nyomni a C beosztás helyett.

Persze lehet néhány csavar, de ez a legvalószínűbb forgatókönyv. Tuti válaszhoz szerződést kellene látni.

Üdv: EVSIK

beriandris # 2013.05.08. 14:40

Sziasztok!!!! Folyamatos 4 műszakos munkarendben dolgozom egy cégnél. Tehát van A, B, C és D műszak. Jelenleg úgy néz ki a helyzet hogy C műszakból át akarnak helyezni D műszakba, amit nagyon nem szeretnék. Az lenne a kérdésem hogy a beleegyezésem nélkül is áthelyezhetnek e, vagy esetleg milyen következményei lehetnek ha az áthelyezésemről szóló szerződésmódosítást nem írom alá? Előre is köszönöm a válaszokat!!!

dentalpink # 2013.05.08. 09:23

Bocsánat a tájékozatlanságomért ! Én egy egyszerű egészségügyi dolgozó vagyok ! Nagyon köszönöm a tájékoztatást és a válaszokat

ObudaFan # 2013.05.08. 07:22

Mi a különbség a végrehajtás kérése és a felszámolási eljárás között?

A végrehajtási eljárás célja az adós vagyonából a követelés érvényesítése. A felszámolási eljárás célja a fizetésképtelen cég megszüntetése (még ha nem is feltétlenül erre használják).

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.05.08. 04:20

Ha kikötik ismét a próbaidőt, akkor később - ha kikötése nem volt indokolt - meg lehet támadni. Ez akkor lehet érdekes, ha az ismételt próbaidő alatt szüntetik meg a jogviszonyt.

www.bodnarugyvediiroda.hu

végrehajtó1 # 2013.05.07. 18:47

dentalpink

Ha használod a netet és a guglit akkor tájékozottabb lehetnél...)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.07. 16:08

A törvényszéken. De ha ennyire nem értesz hozzá, akkor nem fog menni ügyvéd nélkül.

dentalpink # 2013.05.07. 15:36

Tisztelt fórumozók!
A válaszokat hálásan köszönöm !
Mi a különbség a végrehajtás kérése és a felszámolási eljárás között? Hol kell a felszámolási eljárást kezdeményezni?

wers # 2013.05.07. 11:47

szívesen

Gyuszu # 2013.05.07. 11:26

Részemről egyáltalán nem gond, sőt nyilván örülök, hogy foglalkoztatnak.
A jogi hátterével nem voltam csak tisztában, de köszönöm a felvilágosítást.

wers # 2013.05.07. 09:29

így nem, mert nem új szerződés lenne, hanem az előző módosítása.

Ha akar próbaidőt, megszűnik a határozott idejű szerződésetek, leszámoltat, és másnap új szerződést köttök.
(nem túl elegáns, sok munkáltató így álcázza a folyamatos foglalkoztatást, főleg a munkaközvetítők, van olyan munkavállaló, aki majd öt éve ugyanott dolgozik, de állandóan új és új szerződéssel)

Gyuszu # 2013.05.07. 09:24

Konkrétan arról van szó, hogy 30 napra alkalmaztak eddig, határozott idejű munkaszerződéssel, ami nem próbaidő volt.
Ezt most módosítani szeretnék határozatlan időre.
A kérdés az, hogy így (ebben a munkaszerződésben) ki lehet-e kötni próbaidőt.
Mert ha igen, akkor a munkáltatóm szeretne élni ezzel a lehetőséggel.

wers # 2013.05.07. 08:41

de ha konkétan leírod neked mi, hogyan lenne jobb, akkor adhatunk konkrét tanácsot

wers # 2013.05.07. 08:39

szerintem nem
a próbaidő általában 30 nap, de a felek megállapodhatnak 3 hónapban is, de az egyszer megállapított próbaidő nem hosszabbítható.
Új munkaviszony létesítése esetén viszont igen.

Gyuszu # 2013.05.07. 08:08

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy határozott idejű munkaviszony megszűnését követően, amennyiben a munkáltató azt határozatlan időre kívánja módosítani, akkor van-e lehetőség próbaidő kikötésére.
A határozott idő egy hónapra szólt, csak azért írom le, ha esetleg ez releváns lenne.
Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2013.05.06. 12:43

Ami azt jelenti, hogy felszámolási eljárást kell indítanod a cég ellen, ha a végrehajtás sikertelen. Annak viszont már van költsége, 25.000 Ft.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.06. 12:39

Három év az elévülés. Ha költségmentes voltál a perben, az megillett a végrehajtásban is.
A Bérgarancia Alap felszámolás alatt álló cég helyett áll helyt.

dentalpink # 2013.05.06. 12:06

Tisztelt fórumozók!
Azt szeretném megkérdezni,hogy a munkaügyi bíróság által megítélt járandóságokat a fizetési határidő letelte után sem kaptam meg.Mennyi idő áll a rendelkezésemre,hogy végrehajtást kérjek? A hatpéldányos beadvány az ami ilyenkor kell? Mennyi az az összeg amit fizetnem kell? Ez az az eljárás amikor a béralapból megkaphatom a járandóságaimat? Kérhetek-e méltányosságból részletfizetést? Nagyon köszönöm a válaszokat!

wers # 2013.05.06. 10:53

sejtettem. És ha csak +ra vonatkozna?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.06. 10:48

Féloldalasan, ha az átszámítás miatt nagyobb bért kell fizetni, akkor esetleg. De az is aggályos.

wers # 2013.05.06. 10:23

xxx Ft, mely 275 Ft/€ árfolyamon került meghatározásra. Amennyiben a munkabér folyosítását megelőző munkanapon az € árlolyama xxx és xxx € közé esik (+/- x%), a fenti szerződéses összeg kerül utalásra, amennyiben kívül esik, munkáltató az esedékes munkabért a tényleges napi árfolyam szerint korrigáltan utalja.

(kivitelezői szerződésekben ez működik, de nem tudom, hogy ezt lehet-e munkabérnél alkalmazni)

glez # 2013.05.06. 10:13

@wers: mire gondolsz?
Jelenleg kb. az van a szerzodesben hogy "XXXX euronak megfelelo forint" (es az atvaltasi datum, plusz hogy MNB arfolyam)

wers # 2013.05.06. 08:50

olyan szerződést viszont el tudok képzelni, ahol Ft-ban határozzák meg a bért, és kötik az € árfolyamához
Béla, ez így érvényes lenne?