Munkajogi kérdések.


orico # 2018.08.24. 13:08

Ja egyébként ITT EZEN A FÓRUMON ÍRTÁK korábban hogy ez bőségesen elég ok az azonnalira.... ITT ÍRTÁK....

nonolet # 2018.08.24. 14:02

orico

1.
Felszólítod a fizetésre, írásban, határidővel.

Ha fizet oké!

HA NEM fizet, akkor...

2.
Elkezded behajtani jogi úton.
Kezdésnek "Fizetési meghagyás" útján.

- -

Persze fel is mondhatsz.
Csak nem "azonnal"-ra.

orico # 2018.08.24. 14:03

"munkaügyi bíróság."

Az lesz, de azért előbb ma benn voltam itt és az egészet beadványként tálaltam így 8 napon belül munkaügyi ellenőrzés. Ha ez kell megkapja.

Budapest Főváros Kormányhivatala III. Kerületi Járási Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Főosztály; Munkaügyi Ellenőrzési Osztály, Mv. és Mu. Hatósági és Behajtási Osztály

Vakanyád # 2018.08.29. 08:42

Tisztelt Hozzáértők, egy "furcsa" problémához kérem a segítségüket. Egy kb.20 fős cégnél dolgozom 8 órás irodai munkarendben. A cég egy nagy irodaház egyik emeletén több irodában dolgozik, de az emeleten 2 másik cég is található. A munkáltatóm alkalmazott 4 órában egy takarítót, aki az emeletet takarította-tehát a másik külsős irodákat is- illetve a közös helységeket( hűtő, tárgyaló stb) Felmondott a takarítónk, erre a főnök kitalálta, hogy beoszt minket és munkaidő után valaki mindig itt marad és leszemetel, felsöpör, kitakarítja a hűtőt, mosogat stb. Természetesen erre az időszakra nem fizet. Többen felszólaltunk, hogy nem vagyunk hajlandóak megcsinálni, hiszen a szerződésünk, munkakörünk nem takarító. Erre azt mondta, hogy jó, akkor elrendeli túlmunkában. Kérdésem: megteheti? Kötelezhet arra, hogy a saját szerződésünktől eltérő munkát végeztessen velünk? Ha kitalálja, hogy nem munkaidő után, hanem munkaidőmben kell ezt elvégeznünk az törvényes? Van erre valami jogszabály amire hivatkozhatunk? Köszönöm az érdemi választ.

nonolet # 2018.08.29. 12:51

Elrendelni kb. bármikor és bármit lehet...
Lásd: Munka Törvénykönvve.

HA nem fizetik ki a munkát az már más eset!

-

A munkaszerződést módosítani közös megegyezéssel lehet.

A munkakört viszont a munkáltató szabja meg.

- -

Mint tudjuk a lázadást csak a győzelem igazolja!

Azaz

vagy kiálltok EGYSÉGESEN és nem csináljátok soha-senki

vagy takarítani is fogtok ezután...
(persze nem ingyen!!! túlórában)

- - -

Ideje tehát tárgyalásokba bocsátkozni.
De nyerni csak akkor tudtok, ha EGYSÉGESEK! lesztek VÉGIG!!!!!!

A munkaadó azonban megpróbál majd leszalámizni az egységből.

Elkezd négyszemközt tárgyalni és egyeseket megfenyeget, másoknak extrát ígér.

HA belementek a külön tárgyalásokba, akkor el is vesztek.

Vakanyád # 2018.08.29. 14:16

nonolet...köszönöm szépen a választ. Nem mondom, hogy megnyugtattál. Jövő héten kirendelhet a háza építkezéséhez is a munkásoknak lecsót főzni? Vicc.

Kukule # 2018.08.31. 09:12

Kedves szakértők :)

Szeretnék Önöktől tanácsot, segítséget kérni.
Elvált szülőként közös felügyelettel, váltott kapcsolattartásban nevelem a gyermekeimet. 9 és 12 évesek, 1 hetet édesanyjukkal, 1 hetet velem, velünk töltenek, az állandó lakcímük nálam van bejelentve, a családi pótlékot én kapom utánuk.

2 éve együtt élek az új párommal akivel idén augusztusban összeházasodtunk, így Ő is leadta a gyermekek után járó pótszabadság igényét a munkáltatónál.

Meglepetésünkre csak 1 napot rögzítettek a 4 helyett, mert véleményük szerint ezt időarányosan kell megállapítani a házasság időpontjának megfelelően, annak ellenére hogy a munkaviszonya nem év közben létesült hanem évek óta folyamatos.

Nem értem ezt az indoklást hiszen a jogszabály a gyermek születési idejéhez köti a pótszabadság mértékét és azt mondja ki hogy születésétől a 16. életévéig ez jár, így az én értelmezésemben ha a munkaviszony egész évben fennállt akkor ennek megfelelően ugyanúgy 2 – 2 nap illeti meg a házastársamat is mint engem.

Az arányosítást sem értem, hiszen 2 – 2 napról van szó ami (ha jogos) az arányosítás esetén is 1-1 napra jogosítaná őt.

Legyenek kedvesek segíteni hogy valóban helytálló érvelés – e hogy csak az időarányos részét rögzítik a pótszabadságnak, az esküvő időpontjától az év hátralévő részére, vagy ez ebben az esetben nem arányosítható hanem a teljes 2-2 nap rögzítésre kellene hogy kerüljön.

Köszönettel:

drbjozsef # 2018.08.31. 09:41

Kérdezd már meg tőlük : ha egy gyerek decemberben születik, akkor arra az évre 2 nap helyett csak 1,5 óra szabadság jár, arányosan?

Kukule # 2018.08.31. 10:00

Arra elég egyértelműen kitér a jogszabály hogy az nem arányosítható, ezt írtam is.
De az év közben "jogosultságot szerző", aki házastársként jogosult lett arra nem találtam még utalást, de az én értelmezésemben egyértelmű hogy nem arányosítható ebben az esetben hiszen a munkaviszony teljes évben fennállt.

drbjozsef # 2018.08.31. 10:16

Semmilyen arányosítás nincs a törvényben.

Viszont a törvény "munkavállaló gyermeke" után járóként fogalmaz, ha jól értem, nem gyermeke a feleségednek aki után igényelte volna. Pláne fura lenne, ha a közös felügyelet miatt az exed, a gyerekek anyja is igényli ezt a szabadságot - mert neki elvileg járna. De akkor nemigen járhat másnak is. Legfeljebb, ha örökbe fogadja őket. Talán még akkor sem, ha kizárólagos felügyeletet kapnál a gyerekekre.

Kukule # 2018.08.31. 15:14

Köszönöm a segítő szándékot, viszont csak olyan tanácsot szeretnék ami megállja a helyét. Amiket leírsz abból tisztán kátszik hogy nem olvastad és nem vagy tisztában azzal, mi is van leírva a törvényben.
Nem csak kizárólagos felügyelet esetén jár és házastásnak is jár. Igen, az exnek is és a férjének is, váltott kapcsolattartás, közös felügyelet. Ez nem is volt kérdés.

Szóval mégegyszer köszönöm a segítséget, de csak azt írd le amiben biztos vagy.

Köszi

drbjozsef # 2018.08.31. 17:33

Egy gyerek után akár négy embernek is? Biztos vagy ebben? Te tudod - mert én nem.

A törvényben nincs semmilyen arányosítás, abban biztos vagyok.

Megmondom én mit szoktam ilyenkor csinálni, pl. bankban, amikor valami fasságot beszél az ügyintéző. Azt, hogy rendben, biztos önnek van igaza, de legyen szíves, mutassa már meg a törvényben, mert feltételezem, hogy nem az ujjából szopta az indoklást. Bankba mindig vittem magammal a törvényt (szocpol feltételeken elvitatkozgattunk gyakran igénylés előtt), és ha akadékoskodtak, az orra alá dugtam, hogy mutassa meg, szerintem nincs benne olyan, amit állít.
Nem kell mondanom, hogy kivétel nélkül igazam volt.

Szóval párod menjen a munkáltatójához, és verje az asztalt, hogy mutassák, mire hivatkoznak. Telón már tolhatja is az arcukba a jogtárból az Mt.-t.

Fgee # 2018.09.03. 21:29

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék, hogy a munkáltató figyelheti-e, ellenőrizheti-e a céges levelezését a munkavállalónak. Ha jól tudom ebben az esetben lennie kellene IT szabályzatnak és alá kell írnia a dolgozónak, de mi van akkor ha nincs ilyen papír. Ez esetben elmarasztalható a cég?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.04. 04:53

Valaki elszállt a gdpr-től...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.05. 04:49

A hivatásos jóember is egy új szakma...

wers # 2018.09.05. 05:04

Nem tudom, szerintetek a munkahelyi levelezést mióta nem nézheti a munkáltató? Csak mert én amióta dolgozom, mindig nézte.

wers # 2018.09.05. 05:30

A gdpr nem a természetes személy személyes adatainak védelméről szól?
drmosza :) adatvédelmi agymosás 2016 előtt is volt. Nagy élmény. Nem hittem, hogy ezt lehet fokozni.

tomscop # 2018.09.05. 08:06

Üdvözletem!

Adott egy közalkalmazotti munkaviszony, mely létrejöttekor szóban arról tájékoztatták a munkavállalót, hogy várhatóan 3-szor 4 hónapos határozott időben kell dolgozni, ezután határozatlan szerződést kötnek. Az "első" szerződés valóban 4 hónap határozott tartama szól, azonban ez a 4 hónap eltelt már másfél hónappal ez előtt, azóta a munkáltató magától semmilyen tájékoztatást nem adott, a munka a megszokottnak megfelelően folyik tovább, ügyfélkapun a biztosítási jogviszony él, pár napja kérdésre azt mondta a munkáltató, hogy véglegesítve van a munkavállaló (feltételezem határozatlan szerződésre gondolt), azért nem kapott semmilyen papírt erről, mert automatikusan meghosszabbították a szerződést. Az eredeti szerződésben erre szóló kitétel nincs.

Kérdésem az, hogy ez ilyen formában lehetséges-e? Valóban nem kell semmilyen új szerződést adnia a munkáltatónak? Amennyiben ez így jól van, esetleg egy jogszabályhelyet, mely ezt rendezi valaki tudna mondani? A határozatlan szerződésnek örülünk, pusztán szeretnénk kétséget kizáróan biztosak lenni benne.

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.05. 08:55

Inkább azt áruld el, te mit szeretnél, mi az igazi problémád!

tomscop # 2018.09.05. 10:35

Kedves KBS!

Köszönöm a gyors reakciót, semmi probléma nincs, azt szeretném tudni, hogy amit leírtam, az valós lehet-e, vagy érdemes tovább kérni a munkáltatótól a szerződést (akár a határozatlant is). Számomra elgondolkodtató, hogy lejárt a határozott szerződés, ezután nem lett semmilyen új szerződés írva, és mivel a munka rendesen folyik tovább, a munkabér kifizetésre kerül, emiatt automatikusan hatarozatlanná alakul a szerződés. Főleg úgy, hogy a határozott szerződésben erre az esetre kitétel nem szerepel.

Korábban olvastam hasonlót, viszont amennyiben ez esetünkben is fenn áll, úgy szeretnék egy megerősítést kapni, esetleg információt arról, amennyiben ennek vannak kritériumai, vagy bármi, ami ezt befolyasolhatja - emiatt is kértem egy jogszabályt, amit el tudok olvasni (már ha van ilyen).

oligaliga # 2018.09.05. 11:18

tomscop

Inkább nézzétek meg rendesen a kinevezési okiratot. Ha közalkalmazotti jogviszony jött létre, akkor az határozatlan, ez benne is van a kinevezésben és a szerződésben is. A négy hónap pedig a próbaidő.

tomscop # 2018.09.05. 21:04

oligaliga

Rendben, megnézem újra.

szikla777 # 2018.09.08. 10:29

Üdvözlöm!
A közmunkásoknak is jár a garantált bér, ha a munkakörhöz legalább érettségire van szükség és a munkavállaló rendelkezik is vele?
A munkába lépésem feltétele az érettségi bizonyítványom megléte volt.
Munkaköri leírásomban a munkakör betöltésének feltételei:
iskolai végzettség: felsőfokú vagy középfokú iskolai végzettség
szakmai végzettség: pedagógus, pedagógus asszisztens, egyéb szakképzettség
A munkaköri besorolásom: Oktatási asszisztens, (FEOR 3410), mely a KSH adatai szerint: egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozás. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) értelmében: pedagógiai asszisztens munkakörben minimum érettségire van szükség.

A munkáltatóm szerint -mivel én közfoglalkoztatott vagyok, rám nem vonatkoznak jogszabályok, hiába van érettségim, az nem szakképesítés - ezért a munkakör sem igényel szakképesítést, érettségimet figyelmen kívül hagyva a mindenkori legalacsonyabb közfoglalkoztatási bérbe sorolt,
Megteheti e a munkáltató, hogy a középfokú végzettségemet nem veszi figyelembe és a közfoglalkoztatási béremet egyenlő mértékben állapítja meg olyan munkavállalókkal, akik ténylegesen 8 általános iskolai végzettséggel, segédmunkás munkakört töltenek be?
A munkaköröm jóval túlmutat az általános műveltségen.

Szakértő véleményét és segítségét nagyon köszönöm!
Tisztelettel: Sz.A.

nonolet # 2018.09.08. 15:10

A közmunkásra VAN KÜLÖN bér rendelet.

A közfoglalkoztatási 8 órás bérek 2018-ban.

  • "minimál" bér bruttó 81 530 forint Ft.
  • a közfoglalkoztatási garantált(szakképzett) bér 106 555 Ft

Az érettségi valóban nem szakképesítés.

"pedagógiai asszisztens munkakörben minimum érettségire van szükség"

Ami viszont nem szakképzettség...
Tehát a 81530 Ft jár alapban.

- -

"Munkaköri leírásomban a munkakör betöltésének feltételei:
szakmai végzettség: pedagógus, pedagógus asszisztens, egyéb szakképzettség"

Ez tehát a FELVÉTELI követelmény!
(bár ezt sem tartották be, de az a magánügyük)

A felvételi követelménytől független dolog,
hogy a munkakör maga "szakképzett" munkakör-e...
Ezt a munkálattó dönti el.

Kivétel: ha van szakképzettséget előíró rendelet!
Mert akkor a törvény kötelező.

De mivel nem oktatsz, arra aligha van rendelet.

A jelek szerint a munkaadó úgy döntött,
hogy
egy érettségizett lóti-futi az nem szakképzett
és
az általa végzett munka sem igényel szakképzettséget.

Amiben alighanem igaza is van.
Egy kisegítő mitugrász munka mégis milyen szakképzettséget igényelne?!

- -

Egy kopasz érettségi a mai világban már lószart se ér!
Tud írni-olvasni... na bumm, nem nagy dolog.

Aki ért is valamihez az számíthat csak a jó pénzre, ennyi.

Lyonee # 2018.09.08. 18:02

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

"2. § * (1) Legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén a közfoglalkoztatottat megillető garantált közfoglalkoztatási bér a teljes munkaidő teljesítése esetén

  1. havibér alkalmazása esetén 2017. január 1-jétől 106 555 forint,"