Munkajogi kérdések.


drbjozsef # 2018.08.06. 17:38

"heti két nap otthoni munka"

Ezt már többedjére úgy írod le, mintha a munka darabra vagy kilóra megszámolható fogalom lenne (bár érteni vélem, hogy Te mire gondolsz). Elképzelhető, hogy érdemes volna ennél sokkal pontosabban ismernünk a munkaszerződésednek erre vonatkozó részét. Nagyon pontosan. Pont amiért KBS azt írta amit : szokatlan.

Diadia # 2018.08.06. 17:16

Igen, én is úgy gondoltam, ebbe bele kellene egyeznem. Nem rendelheti el,úgymond. Ami a szerződés tartalmát illeti: ő maga tette bele, hogy hat órás a munkaviszonyom és heti két nap otthoni munka jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.06. 16:38

Szerződést módosítani csak egyező akarattal lehet. Az azonban furcsa, ha a munkaidő beosztására vonatkozó szabályokat, amelyek meghatározása a munkáltató hatalmassága lenne, szerződésbe foglalják.

Diadia # 2018.08.06. 15:21

Kedves Szakértők/Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni egy felmondást érintő dologban. A munkaszerződésem májusban módosításra került, amiben rögzítettük, hogy heti két otthoni munka jár nekem, mint munkavállalónak. Eddig ez rendben is volt, de ma felmondtam, és a munkáltató közölte, hogy természetesen így az otthoni munka ugrott a felmondási idő időtartamára (hivatkozva arra, hogy bent kell lennem minden nap átadni a munkát stb). Az lenne a kérdésem, ezt megteheti az írásos hozzájárulásom nélkül, vagy kérhetem továbbra is a heti két otthoni munkát?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel:
Diadia

Hellebori # 2018.08.04. 07:21

Nem ment el az előző hozzászólásom, ha közben elmenne bocsánat. Megpróbálom újra leírni.

Na figyu nonolet! Amikor az ember másfél éve nem talál munkát, akkor elfogadja azt is, hogy 6 órás minimálbérre jelentik be. Ez ugye nettó 90000 Ft. Közben a kétszeresét is megkaptam a ledolgozott órák alapján. Ebből fizettem a bérletemet.
Most júliusra kifizettem a bérletet és megkapom a 90000-t, akkor dolgoztam 76000-ért egy hónapot.
Nem milliókról buktam pl. millióra, hanem ez a helyzet. Mert egy kis vállalkozó viselkedhet úgy mint egy kiskirály. Vannak rajtam kívül is további alkalmazottak. Nem egyedüli vagyok a világon...

Miért is rúghat ki felmondási idő nélkül visszamenőleg? Miért is nem jár a táppénz? A munkaszerződésembe ő fogalmazta bele, hogy minden csak írásban történhet. Az, hogy utólag felad egy ajánlott levelet, nem ez a kategória.
Ha ezt meg tudnád magyarázni, elfogadnám!

Hellebori # 2018.08.04. 06:55

nonolet! Miért írtad, amit az elején írtál? Nem értem miért így írtad. Hol van a felmondási idő, hol van az én jogom itt bármihez? Nekem nincsen vaj a fejemen.

Hétfőn, amikor anyám bement szólni, hogy betegállományban vagyok, egy szóval sem említették, hogy megszűnt a munkaviszonyom.
Mert mindent utólag, kedden találtak ki.

Bosszúvágynak gondolod azt, hogy szeretném megkapni azt a fizetés, amiért megdolgoztam? Vagy hogy számfejtenek júliusra, ha nálam vannak a táppénzes papírok?

Távolsági busszal jártam.

nonolet # 2018.08.03. 19:08

Hellebori

A nép bölcsessége szerint:
"Akinek vaj van a fején ne menjen a napra."

Szerintem, te se menj...

A bosszúvágy rossz ötleteket ad neked.

- -

Úgy tűnik nem a munkaadóval van a fő baj, hanem veled.

- -

Bérlet téma...

Honnan is jártál melózni?

1.
Ha a munkavállaló a közigazgatási határon belülről!!!!!!
jár dolgozni, akkor alapban a közlekedését nem kell téríteni.
Azaz alapban a munkavállaló magánügye a "helyi"!!! közlekedése.

Nézzük a nem "helyi" közlekedést...

A közigazgatási határon túlról!!!!
történő munkába járáshoz ALAPBAN
a közösségi közlekedést kell használni,
Ami a menetrend szerinti

  • vonat

vagy

  • közúti

vagy

  • más tömegközlekedési eszközzel valósul meg.

Ez esetben járt a részleges bérlet térítés.

nonolet # 2018.08.03. 18:54

foditomi

A helyzet egyszerű és a megoldása is...

Vita van köztetek.

Ami 3 féle módon záródhat le.

1.
beletörődsz a cég álláspontjába

2.
egyezségre juttok és elszámoltok

3.
perben, ítélettel

A 2.-ra aligha van esélyed.

Az 1 és 3. között választhatsz.
A döntés a tiéd.

Azonban szerintem nem fogsz pert nyerni...

Azt, hogy a deviza ellátmányod
táppénz alapot képező munkabér is volt
és nem csak jövedelem
Gondolom nem igazán tudod perképesen igazolni.

HM76 # 2018.08.03. 13:55

Kedves Jogifórum! Segítséget szeretnék kérni munkajogi kérdésben , köztisztviselő vagyok, 2015-ben eltérítették a fizetésemet, mert csoportvezetői kinevezésre módosult a korábbi beosztásom. 2016-ban gyermekem született így otthon voltam cseden és gyeden majd visszatértem dolgozni, a csoportvezetői kinevezésem él a feladatokkal együtt viszont a béremet visszaminősítették alap bérre. Jogosan jártak e el az esetemben?

Hellebori # 2018.08.03. 12:35

Még két kérdés. Kötelező-e a munkába járással kapcsolatos utazási költség megtérítése a munkáltatónak? Ha igen hány %-ban, és kötelezhető-e visszamenőlegesen a kifizetésre? Mi kell hozzá? Habár visszamenőlegesen olyan sok mindent nem tudok felmutatni. Minden hónapban 14200 Ft a bérletem.
Ha a bejelentett béren kívül még kaptunk "fekete" bért, azt hogyan követelhetem, ha végül megszűnt a munkaviszonyom? Nem is plusz bér, hanem több órát dolgoztunk, mint amennyire be voltunk jelentve, és a különbözetet megkaptuk. Az elszámolás alapja egy naptár volt, amiről van fényképem. Ha ezeket szabályosan követeltem volna, nem vettek volna fel dolgozni.

Hellebori # 2018.08.03. 12:25

Mit tehetek? Július 28-án, szombaton összevitatkoztam a munkáltatóm élettársával. Annyira, hogy rosszul lettem, elájultam. Az élettárs megkérdezte, hogy hívjon-e mentőt, majd mondta, hogy ha rosszul érzem magam menjek haza. A jelenléti ívet aláírtam aznap reggel. Ez Július 28-ám délelőtt volt. Hazamentem, találkoztam a háziorvosommal, aki attól a naptól betegállományban tart. Szerdán ajánlott levél érkezett a munkáltatómtól, amit még nem vettem fel, mert meg akartam várni, hogy ma megkapjam az első táppénzes papíromat. Vasárnap szóltam, hogy nem megyek hétfőn dolgozni, mert orvosi vizsgálatokra kell mennem. A munkatársammal üzen a munkáltatóm élettársa, hogy csütörtökön menjek a kilépő papírjaimért, és azt is üzente, hogy vigyem vissza az üzlet kulcsait. Ma a hozzátartozómmal átküldtem a táppénzes papíromat és a kulcsokat, egy átvételi elismervény kíséretében. Megtagadták az átvételét. Közben megnéztem az ügyfélkapumban, hogy 07.31-én leadott bejelentéssel 07-28-i hatállyal kijelentett az alkalmazottjai köréből. Valószínű, hogy a még át nem vett borítékban az azonnali felmondásom van, ezt is 31-én adta fel a postán, és visszamenőleges dátummal szüntetné meg a munkaviszonyomat. Úgy érzem, hogy nem vitapartnerek, velük nem fogok egyezségre jutni.

foditomi # 2018.08.03. 10:51

Zengőbérci, jó amit mondasz, de a devizaellátmányom után adófizetési kötelezettségem volt, amit külföldön fizettem meg (a cég fizette meg) és az adóbevallásomban egyéb jövedelemként van feltüntetve. A volt munkáltatóm a devizaellátmányt, nem munkabérként kezeli. Pl.: a Kúria KFV.V.35.654/2012/10. számú döntése alapján a devizaellátmány munkabérként funkcionált. Az én helyzetemben ugyanerről van szó. Azt szeretném elérni, hogy a volt cégem is vizsgálja felül a devizaellátmány tartalmi jelentését és ne akarjon, tudjon kibújni a szavak jelentésével.
Kényelmetlen, de erre a baleseti táppénz ideje alatt már felhívtam a figyelmét, amire egyáltalán nem reagált. Próbáltam békésen megoldani, de sikertelenül, ezért határozottabb fellépéssel és írásban kértem erre.

Zengőbérci # 2018.08.03. 10:29

Ebtv. 39/A. § (1) Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és a baleseti táppénz összegének megállapításánál – az e törvényben foglalt kivételekkel – az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban személyi jövedelemadó-előleg (a továbbiakban: adóelőleg) megállapításához bevallott jövedelmet kell figyelembe venni.

Ebtv. 5/C. § (1) E törvény alkalmazásában

  1. jövedelem: az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és a baleseti táppénz összegének kiszámításánál az e törvényben meghatározott időszakra adóelőleg megállapításához az állami adóhatóságnál bevallott, pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem;

Igényének jogosságát -többek között- ennek figyelembevételével kell elbírálni.

foditomi # 2018.08.03. 06:32

Nonolet, tetszik az okfejtésed. A számlámra érkező "devizaellátmánnyal" tudom igazolni a bevételt, de hivatalosan is van róla igazolásom. Bérpapírt a cég nem volt hajlandó kiállítani. A nehézséget az jelenti, hogy a cég a devizaellátmányt mindenképpen úgy értelmezi, mintha tényleg devizaellátmány lenne és nem munkabér. 2017 decemberében is megírtam neki, hogy a devizaellátmány jogcímen kapott pénzem munkabér funkciót tölti be, mert a munkám ellenértékeként kaptam. Elutasító válasz jött vissza.
A közös megegyezéssel valóban minden további követeléssel lemondtam, de a munkáltató ugyanebben a jognyilatkozatban vállalta, az Mt. 80 (1) (2) alapján teljesíti kötelezettségét, ám továbbra sem ismeri el a devizaellátmányt, mint munkabér. A minimálbérrel járó vállalását teljesítette, de mivel a devizaellátmányt nem ismeri el, mint munkabér, lezártnak tekinti az ügyet. Telefonos megkeresésemre is süket fülekre találok. Ezt akarom már a torkukon lenyomni 3. személy bevonásával, mert teljesen hülyének néznek. Sortie állásfoglalását figyelembevéve küldök a cégnek egy tértivevényes levelet, és ha nem kapok arra sem választ, akkor a hatósághoz fordulok.

nonolet # 2018.08.02. 15:36

foditomi

Te írtad...

" A bérrendezés azóta sem történt meg."

Van arról teljesítménybérről bérjegyzéked vagy más iratod?

Mert nem mindegy, hogy

  • "tévedésből" marad ki a táppénz alapjából

vagy mert

  • "nem hivatalosan" kaptad azt részt és azért

- -

Viszont, szerintem...

A bérrendezésről és a miatta járó plusz táppénzről IS lemondtál a közös meggyezéssel.

Ha abban olyasmi is van, hogy "további követelésem nincs..."

Mert ebbe beleértendő a TB ügyintézési hibából adódó is.
Kivéve: ha ezt külön fenntartottad.

A közös megegyezés fontos tulajdonsága,
hogy
NEM rúgható fel utólag TÉVEDÉS vagy "azt hittem" alapon!

foditomi # 2018.08.02. 13:55

Sortie érdekes a megfogalmazásod és számomra kecsegtető is, hiszen elég egy felszólítólevelet írni a munkáltatónak, hogy értékelje újra a baleseti táppénz alapjául szolgáló munkabért és akkor nem kell 3. felet bevonnunk. A kérdésem a határidővel kapcsolatosan van. Beleférek vagy sem? aug 13-án lesz 6 hónapja, hogy megszűnt közös megegyezéssel a munkaviszonyom.
Ezt nem tartom követelésnek, csak tisztázásnak.

sortie # 2018.08.02. 13:26

Naaaa... ne keverjük. Ez nem egy polgári jogi jogviszony, nem is egy munkajogviszony, hanem társadalombiztosítási jogviszony, ami 3 szereplős. Állam, munkáltató, munkavállaló. Lásd a Tbj. 1-3 szakaszait.

Azaz egy Alaptörvényben és egy törvényben garantált ellátás, amelynek a célja a keresőképtelenség idejére az elmaradt kereset pótlása, a létfenntartás biztosítása. Ha ezt hibásan, vagy jogszerűtlenül (pl. nem a NAV-hoz bejelentett jövedelemadatok alapján állapították meg) főszabály szerint azt a közigazgatási szerv köteles hivatalból felülvizsgálni.

Egy, a vonatkozó szabályok közül:
Ebtv. 39/B § (3) Ha a biztosított jövedelméről a bevallás pótlólag benyújtásra kerül, az ellátást megállapító szerv a korábban az (1) bekezdés alapján hozott határozatát módosítja vagy visszavonja, és a bevallott jövedelem adatok alapján állapítja meg a pénzbeli ellátást, illetve a baleseti táppénzt.

Ugyebár...

foditomi # 2018.08.02. 13:02

Nonolet köszönöm a hozzászólásod, pont emiatt variálok én is, mert Sortie is lát fantáziát benne, azaz nem mindenkinek tűnik egyértelműnek. Az elmúlt fél év csak arra adna okot a közös megegyezés megtámadására, ha pl.: súlyos betegséget igazolnék. A cég kifizetőhelynek számít és minimálbér + devizaellátmányt fizetett bejelentve, de a devizaellátmányt nem vette munkabérnek.
BH2008.73. számú, a BH2000.567 számú jogesetek, illetve a Kúria KFV.V.35.654/2012/10. számú döntés az én javamra tisztázná a baleseti táppénz alapját.
Kártérítésre a jog szerint 3 évig van lehetőségem, de a sorrend szerint ahhoz először a jognyilatkozatomat kellene megtámadnom megtévesztés miatt. Ez valóban körülményes. Súlyos betegséget nem tudok igazolni, de a közös megegyezésben benne van, az Mt 80§ (1) (2), amit a munkavállaló vállalt is.
Külön követelésem (kártérítési igényem nincsen), csak teljesítse közös munkaviszonyt megszüntető nyilatkozatban és a jogszabály által előírt vállalásokat. Nem mindegy, hogy minimálbér után kaptam a baleseti táppénzt, vagy a devizaellátmánnyal kiegészítettet után kaptam volna. (teljesen mindegy, hogyan nevezzük, mert a funkcióját nézve munkabérnek számít)

nonolet # 2018.08.02. 12:30

sortie

Naaaa....

A közös megegyezés minden FÜGGŐ ügyet is lezár, ugyebár.
Lásd: PTK

Kivéve amit külön listázva függőben tartanak.

nonolet # 2018.08.02. 12:28

foditomi

"mindennemű követelésről lemondtam, azzal, hogy a közös megegyezést aláírtam"

ENNYI!!!

Miért is akarsz egy közös!!! megegyezés!! után variálni?!

Nem fog menni, perben sem...

tankocska # 2018.08.02. 12:18

" vagy csődöt kellene jelentenie vagy felszámolást kezdeményeznie magával szemben."

Tehát akkor írjak egy levelet a főnökömnek hogy indítsa el az önfelszámolást hogy engem kifizethessen?

sortie # 2018.08.02. 12:17

foditomi 2018.08.02. 13:47

Tisztázandó, hogy a bért megkapta, csak azt a baleseti táppénznél nem vették figyelembe, vagy a bérét sem kapta meg.

Ugyancsak tisztázandó, hogy munkahelyén működik-e TB kifizetőhely.

Előbbi esetében nem azt kellett volna kérni, hogy a bérét rendezzék, hanem hogy a baleseti táppénz összegét a teljesítménybér figyelembevételével számolják át, illetve a magasabb bér figyelembevételével a különbözetet a keresőképtelenség kezdő napjáig visszamenőleg utalják ki.

Ha nem teszik a járási hivatal vezetőjénél hatósági ellenőrzést kezdeményezhet.

Ehhez mintákat itt talál:

http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

A közös megegyezés nem ok arra, hogy az Ön részére törvényben garantált ellátást ne, vagy ne az abban meghatározott összegben utalják ki.

Indokolt esetben a baleseti táppénz további 1 évvel meghosszabbítható, amely un. "passzív jogon" is folyósítható.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

foditomi # 2018.08.02. 11:47

Sziasztok, van egy saját történetem hozzá egy kérdésem. 2017 augusztusában munkahelyi baleset ért. 2018. január 29-ig tartott a baleseti táppénzre való jogosultságom. A munkáltatóval közös megegyezéssel megszüntettük a munkaszerződést 2018. februárjáig. A baleseti táppénzem csak a minimálbérrel lett elszámolva és a teljesítménybéremet figyelmen kívül hagyta acég. 2017 decemberében, ezért egy ügyvédi felszólítást is küldtem, hogy rendezzék a bérem. A bérrendezés azóta sem történt meg. Kérdésem az, hogy mivel mindennemű követelésről lemondtam, azzal, hogy a közös megegyezést aláírtam és ennek a megtámadhatósági ideje lejárt. Ezzel azt gondolom, hogy csak a kártérítésről mondtam le, de az elszámolásról még nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.02. 08:56

(Megjegyzem pont a bérek privilegizáltak még a csőd és felszámolási eljárásban is; tehát nagyon nincs rendben, hogy épp azokat nem fizeti ki a cég, mi közben más tartozásait rendezi.)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.02. 08:55

Ha egy cég fizetésképtelen vagy csődöt kellene jelentenie vagy felszámolást kezdeményeznie magával szemben.