Munkajogi kérdések.


GergőBp # 2017.02.20. 19:35

Ebben akkor az is benne van, ha a dolgozó késik napi 10 percet, az se nem lényeges vétség, se nem teszi lehetetlenné a munkát, attól eltekintve hogy még inkább kiharcolja a munkahelyi hangulatot.

Na mindegy, furcsa ez nekem, mert a dolgozót úgy tűnik nem sok minden védi ez esetben. Köszönöm a hozzászólásokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.20. 20:29

Ez a szabály pont ugyanúgy védi a munkavállalót is.

Zoli8801 # 2017.02.21. 00:49

Tisztelt Jogászok!

Ha a munkaidőkeret számszerűsítve van, akkor mindenképp az a mérvadó, vagy a két hónap általános munkaideje?
348 óra van írva a szerződésben, január-februárban pedig 336 munkaóra van általános munkidővel számolva.
A két havi óraszámom 332, így nem mindegy, hogy 4 órával, vagy 16 órával történik korrekció.

Illetve az a kérdésem lenne még, hogy a munkaszüneti napokat kötelesek lennének fizetni abban az esetben, ha arra a napra nem vagyok beosztva és hétköznapra esik? Többműszakos munkarend készenléti jelleggel.

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.21. 05:43

Miféle korrekció?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.21. 05:44

Miért kellene a munkaszüneti napokat kifizetni?

pazs # 2017.02.21. 07:50

Alena: csak ügyesen!

Szalay8512 # 2017.02.21. 07:59

Sziasztok !
Gyes utáni munkába történő visszatéréssel kapcsolatban az alábbi kérdésem lenne. Amennyiben a munkáltató az eredeti pozíciómba nem kíván visszavenni, van-e előzetes tájékoztatási kötelezettsége, vagy elég ha majd csak az első munkábaállás napján közli munkakezdéskor?

pazs # 2017.02.21. 08:14

Nincs olyan, hogy nem kíván visszavenni. A munkaszerződésed módosítását természetesen kezdeményezheti, a munkakör módosítását is javasolhatja, de a beleegyezésed nélkül nem fog menni. Viszont ha megszűnt a munkaköröd, az rendes felmondás oka lehet.
A kérdésedre válaszolva: előzetes tájékoztatási kötelezettsége nincs.

Szalay8512 # 2017.02.21. 08:27

Akkor ha jól értem nem élhet azzal a kifogással, hogy nincs betöltetlen pozíció az eredeti helyemen. Ha semmilyen más felajánlott munkakört nem szeretnék elfogadni akkor fel kell mondania, és a munkatörvénykönyv szerinti járandóságokat rendezni kell (felmondási időre járó bér, végkielégítés )

pazs # 2017.02.21. 09:08

Nagyjából jól érted. Mondhatja, hogy nincs betöltetlen pozíció, de ez azt jelenti, hogy létszámot épít le és ezzel az indokkal felmondhat (ha nem fogadod el a helyette felajánlott munkakört). A felmondási időre járó bér, a végkielégítés és a szabadságmegváltás jár.

Szalay8512 # 2017.02.21. 09:11

Nagyon köszönöm ! :)

kemenczei # 2017.02.21. 09:26

Kaptam egy ítéletet a kaposvári Munkaügyi Bíróságtól, amiben 10.000 ezer forint megfizetésére köteleznek a kaposvári munkaügyi központ jogi tanácsadója részére, azonban az elutasító ítéletben nincs benne semmilyen számlaszám, nem kaptam csekket meg semmit.

Konkrétan ez van az ítéletben: "A bíróság kötelezi a felperest, hogy 15 (tizenöt) napon belül fizessen meg az alperesnek 10.000,-, azaz tízezer forint perköltséget.
A feljegyzett 30.000,-, azaz harmincezer forint eljárási illetéket a Magyar Állam viseli."

Viszont nincs munkám, pont a kaposvári munkaügyi központ vont meg tőlem minden korábbi ellátást, nincs vagyonom, nincs semmi megélhetésem, így Én nem tudom kifizetni a rám kirótt 10 ezer forintot, ilyenkor mi van?
Be tudják-e hajtani, ha nincs munkám, ha nincs vagyonom?

Köszönöm szíves válaszukat.

Bbirgitta # 2017.02.21. 10:09

Tisztelt Jogi Fórum!

Ha a tudomásomra jutott mint munkavállaló, hogy a munkáltató nem fizeti be a járulékokat és ezt le is ellenőriztem pl. a "Társadalombiztosítási egyéni számla megtekintő"-ben, akkor 15 napon belül élhetek az azonnali felmondás jogával?

Ez kimeríti, hogy a munkáltató a munkaviszonyból eredő lényeges kötelezettségét szándékosan megszegte?

Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2017.02.21. 11:44

Nem. Először szólítsd fel írásban, hogy pótolja a hiányosságot. Ha nem teszi meg, akkor szólítsd fel még egyszer, mindkétszer megfelelő időt hagyva rá, mondjuk egy hetet. Ezer oka lehet, hogy miért nem vagy bejelentve, adminisztrációs hiba is lehet.
Ha ez után sem vagy bejelentve, az már talán megalapozza az azonnali felmondást.

Lyonee # 2017.02.21. 11:46

Herakles!
Megdöbbentően tájékozatlan vagy.
Ez a közoktatási tv. már nem hatályos, egy pedagógusnak ezt illene tudni. A 2011. évi CXC. törvény
a nemzeti köznevelésről van hatályban. Ez, és a végrehajtásáról szóló kormányrendeletek határozzák meg a köznevelés és oktatás feladatait. A köznevelésben dolgozókra a kjt. és a 326/2012-es kormányrendelet vonatkozik többek között.
Utóbbiban van hasonlóan megfogalmazva az, amit te a közoktatási tv-ből beidéztél. De, mint ObudaFan írta, ez nem arról szól, mint amit te szeretnél.
Itt arról van szó, hogy az alapítványi, egyházi iskolákban dolgozó munkaviszonyban alkalmazott pedagógusoknak ugyanazt a munkabért kell kapniuk, mint a közalkalmazotti jogviszonyban alkalmazott pedagógusoknak.
Ha az iskola fenntartója OKJ-s képzésre szerződött, (az iskola, az csak a képzés helye), akkor az óradíjban is megállapodtak. Megbízási szerződést kötöttél, megállapodás szerinti óradíjjal.

Lyonee # 2017.02.21. 12:13

Herakles!
Megdöbbentően tájékozatlan vagy.
Ez a közoktatási tv. már nem hatályos, egy pedagógusnak ezt illene tudni. A 2011. évi CXC. törvény
a nemzeti köznevelésről van hatályban. Ez, és a végrehajtásáról szóló kormányrendeletek határozzák meg a köznevelés és oktatás feladatait. A köznevelésben dolgozókra a kjt. és a 326/2012-es kormányrendelet vonatkozik többek között.
Utóbbiban van hasonlóan megfogalmazva az, amit te a hatálytalan közoktatási tv-ből beidéztél. De, mint ObudaFan írta, ez nem arról szól, mint amit te szeretnél.
Itt arról van szó, hogy az alapítványi, egyházi iskolákban dolgozó munkaviszonyban alkalmazott pedagógusoknak ugyanazt a munkabért kell kapniuk, mint a közalkalmazotti jogviszonyban alkalmazott pedagógusoknak.

"Az iskola szervez egy OKJ-s képzést amit a kötelező órákon túl vállal a pedagógus, külön szerződéssel"

  1. Szerintem, ha ez a képzés az iskola alapfeladatai közé tartozik, ugyanúgy, mint a többi, akkor ilyen szerződés nem is köthető. A kjt.42. § szerint "A munkáltató a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottal munkaköri feladatai ellátására munkavégzésre irányuló további jogviszonyt nem létesíthet." Munkaviszonyt, szerződéses jogviszonyt sem, pedig az NGM iskolái mostanában ezt csinálják, szerintem szabálytalanul. Túlórát kellene fizetni, de az is nagyon kevés, lehet, hogy így még jobban jársz. Miért nem alkudtál ki magasabb óradíjat? Kevés a szaktanár, kényszerhelyzetben vannak az NGM szakképzési centrumai.
  2. Ha nem az alapfeladatok közé tartozik ez a képzés, hanem szerződést kötöttek pl. a Munkaügyi Hivatallal, akkor az óradíj nagysága is megállapodás tárgya.
Lyonee # 2017.02.21. 12:19

Bocsánat.
Az első hozzászólásom nem ment el, aztán kibővítettem.

Bbirgitta # 2017.02.21. 14:39

Tisztelt drbjozsef,

be vagyok jelentve, évek óta itt dolgozom. Eddig fizetve voltak a járulékok, csak az új vezetés úgy gondolta ezzel "spórol".

A munkáltató levonja a fizetésemből a járulékokat és adókat csak szándékosan nem fizeti meg az adóhatóság felé.

jelezni fogom írásban a munkáltató felé, ahogy tanácsolta.

Elvileg ezt jeleznem kellene az adóhatóság felé is, de engem inkább az érdekelne, hogy ez a fajta szándékosság ki meríti-e kötelezettségét szándékos elmulasztását, mert akkor azonnali felmondással megszabadulnék ettől az új vezetőségtől.

drbjozsef # 2017.02.21. 15:11

Ha tudod bizonyítani a szándékosságot, akkor igen. De ez nem lesz könnyű, még akkor sem, ha azelőtt be voltál jelentve, most meg nem vagy. Ez önmagában kevés.

Ha amúgy is menni akarsz, lengesd be a munkügyi felügyeletet, meg az adóhatóságot is, azzal szerintem egy gyors, felmondási idő mentes közös megegyezés is elképzelhető.

Bbirgitta # 2017.02.21. 15:17

Rendben, köszönöm a gyors választ!

Zoli8801 # 2017.02.22. 04:50

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Tudtommal a munkáltatónak kötelezettsége van a szerződésben foglaltak teljesítésére. Nem tehetek arról, hogy nem oszt be annyi órára, amennyi a szerződésben szerepel.
Ezért lennék arra kíváncsi, hogy a 348 óra a mérvadó, vagy a két hónap általános rendbeli óraszáma, ami január-február hónapban 336.

baki112 # 2017.02.22. 09:42

Tisztelt fórumozok

Érdeklődnék ?
Én 2016 Október hónapba kezdtem egy munka helyen minden rendbe volt . A Decemberi hónapba el kezdtek kamerákat felszerelni !! Ne volt előzetes figyelmeztetés , és meg kérdezés !! a munka szerződésemben nem szerepel !!
Most 2017 Február van és nem kaptunk szerződés módosítást eddig !!
Szeretném kérdezni , hogy ez így szabályos-e vagy jogellenes??

Köszönöm válaszát .

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.22. 10:06

Miért kellene szerződést módosítani a kamerák miatt? Neked kell őket szerelni, és nem fér bele a munkakörödbe?

Dr.Attika # 2017.02.22. 10:38

Részlet a vonatkozó NAIH ajánlásból:

A kamerák elhelyezésénél, illetve azok megtervezésénél azonban a fenti általános elhelyezésre vonatkozó engedély nem elegendő, mivel meg kell vizsgálnunk azt is, hogy megfelelünk-e az alábbi követelményeknek.

A kamera elhelyezése nem sértheti az emberi méltóságot, így különösképpen nem lehet megfigyelni az öltözőket, a zuhanyzókat, az illemhelyeket, de ugyanígy tiltja az ajánlás az orvosi szoba és az ahhoz tartozó váró kamerával történő ellenőrzését, továbbá a munkavállalók munkaközi szüne­tének eltöltése céljából kijelölt helyiség megfigyelését is. Az utóbbi alól kivételt képezhetnek például a munkaszüneti és ­ünnepnapok, mivel abban az időintervallumban, amikor senki sem tartózkodhat a munkahelyen, akkor a teljes terület meg­figyelhető, beleértve az előbb felsorolt ­tiltott zónákat is.

Az sem elhanyagolható kérdés, hogy a ­kamera látószöge milyen területre irányul. Az ajánlás kitér ebben a tekintetben a célhozkötöttség elvének hangsúlyozására, miszerint a kamera látószöge kizárólag a céljával összhangban álló területre fóku­szálhat, valamint nem alkalmazható a megfigyelőrendszer más tulajdonában álló ­épület vagy terület megfigyelésére.

Dr.Attika # 2017.02.22. 10:40

A munkáltató joga, hogy felszerelje és használja a kamerákat. Ahhoz a munkavállaló hozzájárulása nem szükséges. Ha betartja a munkáltató az ajánlásban foglaltakat, akkor törvénysértést nem követ el.