Munkajogi kérdések.


Ricsi81 # 2016.12.21. 21:22

Tisztelt Válaszadó!

Történet a következő:
December elején 3-4 kollégának köszönhetően belekeveredtem egy butaságba a munkahelyemen. December 12.-én jutott a vezetőség tudomására a dolog, 14.-én meg is hallgattak fegyelmi tárgyalás formájában. Hozzáteszem nem én vagyok a főludas az ügyben, de 15.-én szóltak, hogy addig még nem zárják le az ügyet felfüggesztenek mind az ötünket a munka alól.
Azóta vártam türelmesen, hogy mi fog történni, erre ma azt az infót kaptam, hogy január első hetében újból meg fognak hallgatni minket és az alapján fog megszületni a döntés.
Első kérdésem az lenne, hogy mit jelent az konkrétan, hogy felfüggesztenek? Ez törvényes megoldás? Olyasmi mint a fizetetlen szabadság? Illetve mennyi ideig tarthatják ezt az állapotot?
Másik kérdésem pedig az, hogy ha fel akarnának nekem mondani emiatt, akkor azt elvileg 15 napon belül kellene megtenniük ugye? Januárra ez ugye bőven le fog járni, tehát van ezen kívül más lehetőségük, hogy "kirúgjanak" minket?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv!

ImreK # 2016.12.21. 22:50

Konkrétan mik alapozzák meg az azonnali felmondást?

ObudaFan # 2016.12.22. 06:03

Ricsi81

Fizetetlen nem lehet ez az időszak.
A 15 nap pedig a gyakorlat szerint bonyolultabb ügyeknél az ügy kivizsgálásától számít.

drbjozsef # 2016.12.22. 07:32

ImreK

Konkrétan ez nincsen taxative felsorolva. Csak általánosságban, aztán vita esetén majd eldönti a munkaügyi bíróság.

http://munkajog.hu/…as-szabalyai

Ricsi81 # 2016.12.22. 08:34

Konkrétan nagyjából az a lényeg, hogy annyi segítséget kértek tőlem a srácok, hogy adjak már nekik egy fogót mert valamit akarnak csinálni ami nem a benti munkával kapcsolatos, de csak kb 10 másodperc az egész. Én adtam nekik, meg felvettem videóra a műveletet, természetesen csak saját felhasználásra szánva a felvételt. A srác akinek kellett a fogó, elkérte tőlem a felvételt. Mivel ő szerepel rajta, ezért elküldtem neki. A gond ott kezdődött hogy a hülyegyerek feltöltötte facebookra a videot. Ezt a vezetőség nagyon nem nézte jó szemmel, merthogy rontja a cég image-t. Nagyon felfújták a dolgot, most még az is fel van függesztve aki csak éppen ott volt.

Az ügy kivizsgálása már azzal elkezdődik, hogy meghallgatnak minket egy fegyelmi tárgyaláson nem?

Ádee # 2016.12.23. 17:29

Üdv!
A felmondási idő megkezdése után az esetleges keresőképtelenség(táppénz) ideje hosszabbítja-e a femondási időt vagy a megállapodott dátummal a munkaviszony automatikusan megszűnik? Köszönöm.

sztjanos # 2016.12.23. 21:14

Tisztelt Válaszadó!

A történetem, történetünk röviden a következő:

A cég HR vezetője ahol több, mint 4 évig kifogástalanul végeztem a munkámat - ez idő alatt több előléptetéssel - egyik nap leült velem szembe, elém tett 2 papírt, melyből az egyik közös megegyezésről szólt, a másik pedig a munkáltató részéről történő azonnali felmondásról, és elmondta, hogy megszűnik a pozícióm, és nem akarnak mást felajánlani így választhatok, hogy melyik papírt írom alá: ha a közös megegyezést választom, akkor egy havi bérrel magasabb végkielégítést kapok, mintha a másikat. A papíron szerepelt olyan mondat is, hogy "nem kényszer hatása alatt írom alá". A történethez hozzá tartozik, hogy 4-en dolgoztunk beosztottként, és ebből kettőnket ezt megelőzően egy hónappal léptettek elő Senior-rá, így ugyancsak meglepő volt, hogy a két "junior" kollégával nem történt ez, még most is ott dolgoznak. A "beszélgetést" követően egy HR asszisztens felügyelete mellett össze kellett pakolnunk és azonnal elhagyni az épületet. Ugyanezen a napon rajtunk kívül még a közvetlen felettesünkkel is ugyanez történt. Persze aláírtunk mindent, hiszen a döbbenettől illetve annak a lehetőségétől, hogy csaknem egy fillér nélkül kerülhetünk utcára nagyon megrémültünk, eszünkbe sem jutott, hogy talán lenne olyan opció, hogy nem írjuk alá egyiket sem.

Érdeklődnék, hogy jogszerű volt e ez az eljárás, mert nekünk kissé zsarolásnak hat. Mellesleg lelkileg is rendkívül megviseltek bennünket a történtek, még mindig a hatása alatt vagyunk, és sajnos még másik munkát sem találtunk, többek között emiatt.

Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.24. 14:03

Az aláírás előtt kellett volna kérdezned.

pipacs92 # 2016.12.24. 21:10

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kérni: Jelenleg közfoglalkoztatottként dolgozok, a közfoglalkoztatási munkajogviszonyom határozott időre, 2 hónapra szól. Időközben adódott egy jobb munkalehetőség, mely azonnal betölthető. A kérdésem az lenne, hogy a közfoglalkoztatotti munkajogviszonyom milyen módon tudom megszüntetni? Ebben az esetben is szükséges a felmondás benyújtása?

Előre is köszönöm a segítséget!

sztjanos # 2016.12.25. 10:59

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Mint említettem adott helyzetben nem gondolkodtunk logikusan, de ki tenné?! Ezek szerint utólag nincsen lehetőségünk jogi úton valamit tenni? Hiszen a válaszából arra következtetek, hogy nincs rendben az eljárás.

Válaszát köszönöm, és kellemes ünnepeket!

bela974 # 2016.12.25. 17:42

Tisztelt Fórumozók !

Munkahelyemen 12 órás folyamatos munkarendben dolgozunk. A törvényes szabadságokat ( alap + életkori + gyerekes )átszámolják 8-ról 12 órára. Így is van 23-24 nap kivehető szabadságunk. A cégnél a nyári és téli leállás, kb 7-8 napot vesz el ebből összesen.
Kérdésem, hogy ki rendelkezik a többi nappal?
Igazából ki rendelkezik a pótszabadságokkal?
Gyakorlatilag nem tudjuk tárgyévben kivenni a szabikat, ráadásul nincs egyszer sem egybefüggő 14 nap pihenőnk már kb 3 éve.

Előre is köszönöm a válaszokat.
Kellemes Ünnepeket minden fórumozónak!!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.25. 22:32

Sztjanos, nézzük a szikár tényeket: aláírtad, hogy az okiratban foglalt feltételekkel kívánod a munkaviszony megszüntetését. Hogyan bizonyítod, hogy valójában nem kívántad, és mivel magyarázod, hogy mégis aláírtad?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.25. 22:35

A törvényes szabadságokat ( alap + életkori + gyerekes )átszámolják 8-ról 12 órára.
Ezt sose értettem. Szerencsére nem is ez a kérdésed.
Mondjuk, a többi kérdésed sem éppen lényegre törő.

A szabadságot ki kell adni. Pont. A munkavállaló rendelkezik 7 nappal, a többivel értelemszerűen a munkavállaló. A szabadságot kettőnél több részletben csak a munkavállaló egyetértésével lehet kiadni.
Nem annyira bonyolult.

Turcsak007 # 2016.12.28. 09:39

Tisztelt Jogi Fórum!

A kérdésemben adott az egyik nagy Hipermarket lánc ahol már 8 éve vagyok munkavállaló.Érdeklődésem tárgya az lenne,hogy idén volt egy teljes átalakítás a cégnél és még a sajtóban is belengett nagy bérmódosítás ami inkább a közvélemény felé szólt sem mint a dolgozók felé amiből a legtöbb dolgozó szinte vagy egyáltalán semmit nem kapott.Én ebben az áruházban Műszaki eladóként dolgozom,és az átalakításoknál lényegében megszüntették a munkakörünket és átnevezték Non food árufeltöltői munkakörnek kevesebb bérért és több feladatkörrel. Négyen voltunk az adott területen amiből ketten kiáltunk magunkért és jeleztük feléjük,hogy nem szándékozunk aláírni a számunkra hátrányos és kisebb járandósággal járó szerződést,hanem ebben az esetben igényt tartunk a végkielégítésünkre és máshol fojtatnánk a tevékenységünket.Erre a cég reakciója az lett,hogy mi ketten állítólag nem kaptunk új munkaszerződést és megtartották a régi Műszaki eladói szerződésünket és bérünket ezáltal tovább maradtunk egy megszűnt munkakörben mind a ketten,a másik két kolléga először aláírta az új szerződést és reá nem sokkal önként távoztak.Viszont ha kérdőre vonjuk őket akkor az a válasz,hogy ne reklamáljunk mert nem szünt meg a pozíciónk amikor meg érdeklődünk,hogy akkor miért nem vesznek föl embert akkor meg az a kifogásuk,hogy azért mert megszűnt a pozíció.A lényeg és a kérdésem az lenne lényegében,hogy egy megszűnt munkakörben jogosan dolgoztatnak e minket munkakörtől eltérően is,és mennyire szabályos vagy törvényes e,hogy a bérpapírunkon,munkaidő nyilvántartásunkon és minden egyéb formában árufeltöltőként szerepeltetnek minket azok ellenére,hogy mi semmilyen sem erre sem másra utaló szerződést nem írtunk alá.

Válaszukat előre is köszönöm,és elnézést a regényért.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.28. 09:49

A munkaköri leírást a munkáltató egyoldalúan határozza meg, bármikor módosíthatja is (a munkakör keretein belül).

sztjanos # 2016.12.28. 10:57

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Tanúkkal tudom bizonyítani, hogy nem volt opció az, hogy egyiket sem írom alá, és azt is, hogy az ott elhangzottak alapján ha nem a közös megegyezéssel szüntetik meg a munkaviszonyt, akkor kevesebb pénzt kapok. Azt gondolom ez elég indok arra hogy aláírtam, főleg abban a helyzetben amikor rendes munkavégzés közben egyik pillanatról a másikra ezzel szembesültem. A kérdésem az, hogy érdemes e jogi úton próbálkozni, vagy biztos a bukás?

Köszönöm!

Burn Out # 2016.12.28. 11:08

sztjanos: Aláírtad a közös megegyezést, így először a munkáltatódnál kell a megállapodást megtámadnod. A megtámadás határideje harminc nap, mely a tévedés felismerésétől vagy jogellenes fenyegetés, kényszerítés esetén a kényszerhelyzet megszűnésétől kezdődik. A munkáltatódnak címzett írásbeli iratban fel kell tüntetned a megtámadás okát, azt, hogy álláspontod szerint miért érvénytelen a megállapodás: például mert a munkáltató megtévesztett, vagy jogellenes fenyegetéssel vett rá a megállapodás aláírására. Ezek ismeretében dönthet a munkáltató a megtámadásról. Annak helyt adhat, vagy azt nem fogadja el. Ez utóbbi esetben, illetve, ha a megtámadásra a munkáltató 15 napon belül nem válaszol, fordulhatsz bírósághoz 30 napon belül.

Az, hogy nem volt opció, hogy nem írod alá, az ilyen formában nem kényszerítés, és ne is jogellenes fenyegetés.

Norbert92 # 2016.12.28. 20:48

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem hogyan tudok kilépni a mostani cégemtől 1nap alatt úgy ,hogy jogilag tiszta maradjak? Indoklás: munkaköri leírásom nincs és a kilépett munkatársaim munkáját és munkakörét is megöröklöm persze ugyanannyi fizetésért. Elég volt. Most van egy másik cég ahol azonnal 12.30-án kezdjek .Tehát felmondási idő letöltésére nincs lehetőségem. Nem akarnak elengedni de én egy új cél reményében azonnal távozni szeretnék. Mik a lehetőségeim?
Előre is köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2016.12.28. 21:25

Jogszerűen sehogy.

Egyszerúen felmondasz azonnalival holnap, kéred a kifizetésedet, és a papírjaidat. Előbbit nem valószínű, utóbbit talán idővel megkapod, de közben a céged úgyis beperel, azt szinte bizonyosan meg is nyeri, és az őt ért kárt és vagyoni hátrányát veled kifizetteti. Dióhélyban ennyi.

Hogy összegszerűen ez mit jelent az sok körülménytől függ, főleg a munkakörödtől és a helyettesíthetőségedtől (ha jól értem ez pont gond esetedben), perköltséggel hat számjegytől indul, és a határ a csillagos ég.

drbjozsef # 2016.12.28. 23:50

(dióhéj, bocsánat)

Mikica # 2016.12.29. 22:15

Tisztelt Szakértők!

Szeretném kérni a véleményüket, ha két munkahelyen van 4-4 órás bejelentett munkaviszonyom, ez szolgálati időt tekintve, megfelel-e a 8 órás munkaviszonynak?
Gondolom, hogy a későbbi nyugdíj összegét nem befolyásolja, mivel a nyugdíjárulékot mind a két munkaviszony után levonják.
A válaszokat előre is megköszönöm!

ObudaFan # 2016.12.30. 10:15

A szolgálati idő szempontjából nem annak van jelentősége, hogy a foglalkoztatás részmunkaidős-e, hanem hogy a munkabér eléri-e a minimálbért.

Léna60 # 2016.12.30. 14:07

1978-tól mint közalkalmazott dolgoztam egy kutató intézetben. Csoportos leépítés miatt 2011-ben megszűnt a munkaviszony.2013. júl.-tól a Református Egyház Házi Segítségnyújtó Szolgálatnál, mint szociális gondozó dolgozom.A szerződésünkben szerepel ,hogy a szabadságunk és a munkabérünk a KJT törvény szerint történik. a kérdésem,hogy ezen időszak amit az Egyháznál töltök jelenleg is, közalkalmazotti jogviszonynak számít-e, vagy sem?

ObudaFan # 2016.12.30. 19:33

Nem.

Alkalmazottacska # 2017.01.03. 08:57

Tisztelt Válaszadók!
Plázában kereskedelemben dolgozunk, ~168h, br.~122ezer-netto~81ezer, napi 8h, h-vas, 8:30-21:15, 2 műszakban, mindenféle rendszer nélkül, irodai bejelentéssel (a minimálbér a középfokú végzettséget igénylő munkakörnél is ennyi?)
Munkaköri leírásunk nem volt (1,5 éve), most decemberben érkezett egy "értesítés munkaidőkeretes foglalkoztatásra való áttérésről" (-majdnem pont ennyi szerepelt a lapon), és egy eléggé egyoldalú munkaköri leírás (1,5 év után).
Az üzletvezető parancsba adta, hogy jan.1-ig legyenek aláírva, különben többet nem kell jönni.
(Nincs hatályba lépés kezdete, és kifejtve, hogy milyen büntetésre számíthat az aki bármit mulaszt, csak azt, h lesz.)
A legrégebbi dolgozók is tévesen úgy hitték, szo-vas pótlékot kapunk, azt mondták így irodaival 100% vas-napra, de az irodától/könyveléstől hiába kérünk információt az alapfizetés kiszámítási módjáról, nem kapunk infot.
Az irodai bejelentés miatt pedig a táppénzt csak hétköznapokra számolják el, nem beosztás szerinti napokra.
Munkaszüneti napra nem kapunk pótlékot (okt31, dec24, dec31)-a dokim szerint, ha beosztásban szerepeltem volna, 24-re még táppénzen is 100%járt volna.
Alapbeosztásunkban gyakran jut 12-15napra 2pihenő (ált ez nem hétvége), de ha valaki lebetegszik, előfordul, hogy a 8h helyett 11-et dolgozunk-ha helyettesítésből fakad, ha leltár miatt 4-re kell bemenni, vagy egyáltalán semmire nem jár semmiféle pótlék, a vasárnapi munkavégzésen túl (óralecsúsztatással lehet csak darabokban a plusz órákat is kivenni).
Valóban ennyire siralmas a helyzet? Azt állítják ennyi jár. Több könyvelőtől próbáltunk segítséget kérni, és még a bérpapírunkon sem mindenki tudott eligazodni.