Munkajogi kérdések.


szőkelédi # 2016.10.25. 10:43

Szép napot ! Sajnos sehol nem találtam a fórumon ilyen topikot ,hogy "Elhelyezkedési támogatás visszafizetése" . Ha esetleg tudna segíteni valaki nagyon megköszönném.Úgy érzem jogosan vettem fel,mivel a bérjegyzéket leadtam arról a két hónapról amikor dolgoztam.Azután pedig megszüntették a támogatást,de most vissza kell fizetni a 2 hónapot .Valkai járt már hasonló cipöben ? További szép napot !

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.25. 11:08

A határozatban, amellyel visszafizetésre köteleztek, nyilván indoklás is van...

efi99 # 2016.10.25. 19:51

És honnan tudod, hogy 2500 Ft? Csak nem nektek kellett kifizetni már az elsőt is?

flafla # 2016.10.26. 03:37

Sziasztok,

Abban segítsetek kérlek, hogy a rendkívüli felmondás 30 napos megtámadási határideje hosszabbítható-e külső kényszerre való hivatkozással? (Szintén ott dolgozó családtag további munkaviszonyának jövőjére gondolok)

Köszönöm szépen

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.26. 03:49

Ha arra gondolsz, akkor igazolási kérelemnek helye van. De az az indoklás, amelyet itt említesz, nem megfelelő.

flafla # 2016.10.26. 04:14

Szia,

Igazolási kérelem alatt nem értem mire gondolsz. Amennyiben az indoklásra, akkor az megtörtént (túlzott internet használat. Indoklásban több óra szerepel napi szinten, míg a kimutatásban napi 40 perc).
Törvény alapján -értelmezésem szerint, természetesen - még a több órát sem tekinti megfelelő alapnak, ezért gondoltam, hogy várható sikerességgel támadható meg a bíróságon, de sajnálatosan egy másik családtag is a cég alkalmazásában áll és szóban már hangzott el, utalás a jövőjével kapcsolatban, így értelemszerűen 30 napon belül nem keresnénk jogorvoslati lehetőséget.

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.26. 07:17

Az igazolási kérelem az, amikor megpróbálod megmagyarázni a bíróságnak, miért mulasztottad el a határidőt. És erre nem megfelelő indoklás az, amelyet már másodszor is előadtál.

flafla # 2016.10.26. 08:58

Így már értem. Köszönöm

Dr.Attika # 2016.10.26. 10:13

"Abban segítsetek kérlek, hogy a rendkívüli felmondás 30 napos megtámadási határideje hosszabbítható-e külső kényszerre való hivatkozással? (Szintén ott dolgozó családtag további munkaviszonyának jövőjére gondolok)"

Miért lenne ez külső kényszer? Nem az, de ilyen kimentési okot nem is ismer a magyar jog. Tessék már eldönteni, hogy ugyanazon munkáltató esetében saját jogát akarja érvényesíteni vagy a rokont nem akarja kitenni egy szerintem képzelt munkáltatói retorziónak.

Zoli8801 # 2016.10.28. 12:51

Üdv!
Szeretnék abban segítséget kérni, hogy a munka törvénykönyve 101§/3. pontját helyesen értelmezem?

Ha a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére vasárnapra rendes munkaidőt osztottak be, számára a közvetlenül megelőző szombatra rendes munkaidő nem osztható be.

Akkor ezek szerint ha a komplett hétvégén bent vagyok, akkor abból az egyik nap rendkívüli munkaidőnek számít?
Feltettem a kérdést a HR-es munkatársnak, de nem sieti el a választ.
A munkakörünk készenléti jellegű, többműszakos, illetve 2 havi munkaidőkeretet alkalmaznak.
Lényegében minden hónapban van/volt olyan hétvége amit teljesen ledolgoztunk, ebben a hónapban pl 3 is.
Illetve a dupla műszakra jár valamilyen pótlék? Volt rá példa, hogy 16 órázni kellett mert beteg lett valaki, ilyenkor mindig csak az órákat fizették ki, pedig ha jól láttam a munka törvénykönyvében akkor 92§/2 alapján 12 órára emelhető a napi munkaidő.
Segítségüket előre is köszönöm!

Gyurci85 # 2016.10.31. 14:07

Jó napot mindenkinek!

Az én történetem kicsit hosszú,de érdekes,közel 8 és fél évet ölel fel.Szóval 8 évvel ez elött elkezdtem dolgozni egy múltinál gépbeállítói pozicióban.Az első öt évben is természetes volt a rendszeres ellehetettlenítés és szándékos szakmai továbbjutás akadályozása,de mivel kellett a munkahely így tűretem a dolgod.Az 5. év után bevezettek szóban egy ún. QA vizsát a munkakörünk betöltéséhez szükséges feltétel ként,ami a mai napig nincs írásban mint feltétel az odott munkakörhöz.Szóval akinek nem sikerűl ez a vizsga az nem dolgozhat tovább az adott munkkakörben.Viszont maga a vizsga is kérdéses,mert sem az eredményt,sem a az esetleges hibákat nem mutatják meg,csak annyit közölnek hogy sikerűlt vagy nem.Viszont a vizsgalapot mindenki ugyan azt tölti ki,ugyanolyan színű és tipusú tollal. S mint írtam ezt csak az utóbbi 3-4 évben vezették be,s addig nem kellett az adott pozícióhoz,viszton írásban se a szerződésünkben,sem egyébb módosításokban nincs benne mint pozíció betöltési feltétel.Az az egy mondat ismétlődi 8 éve a szerződés módosításokban hogy "az adott multi minőségpolitikáját tudomásúl veszem és betartom" de ez 8 éve ismétlődik.
Szóval az lenne a kérdésem hogy egy ilyen utólag,szóban bevezetett vizsga miatt,aminek az eredménye is kérdéses,mennyire törvényes az hogy 8 és fél éve az adot munkakörben dolgozó családos embereket ellehetettlenítenek azzal hogy ha nem sikerűl a QA vizsgája nem dolgozhat az adott munkakörében.Igaz felkínálnak egyébb hellyett,csak az a nem mindegy hogy az a pozícidó az eredetihez képest 35.000-45.000 ft minuszt jelent a dolgozónak.Ami szerintem önmagában nagyban megnehezíti egy család megélhetését.Szóval ez mennyire törvényes?

bpadri # 2016.10.31. 15:39

Kedves Tanácsadó!

Érdeklődnék. Múzeumban dolgozunk. Közalkalmazottként.
A két ünnep között 4 napra zárva tart a múzeum.
A munkaadó szabadságra kényszerít, hogy vegyük ki akinek még van szabija.
Viszont akinek nincs már erre az évre szabadsága az a jövő évi szabadságát vegye ki erre a 4 napra.
Ez hivatalos eljárás?

Köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2016.10.31. 20:06

bpadri

Jövő évi szabadságot nem lehet előre kiadni.

ObudaFan # 2016.10.31. 20:09

Gyurci85

Ez eddig törvényes, csak az a kérdés, hogy mit tud tenni a munkáltató, ha a munkavállaló nem fogadja el ezt a másik munkakört. Ha ez a másik munkakör nem húzható rá a munkaszerződésben szereplő munkakör-megfogalmazásra és egyébként a munkavállaló addigi munkaköre továbbra is be lesz töltve, tehát átszervezésre hivatkozva nem tudja a munkáltató felmondani a munkaszerződést, akkor egy esetleges felmondást legfeljebb a munkavállaló magatartására vagy képességeire alapozva tehet meg, viszont vita esetén az álltásait neki kell igazolnia.

Gyurci85 # 2016.11.01. 07:58

Köszönöm válaszát!

Szóval ez a mondvacsinált vizsga,aminek kérdéses a valódi eredménye ezek szerint törvényes. Szóval már csak az a kérdés hogy ha nem írom alá a leminősítő áthelyezést más munkakörre akkor csak személyes indok miatt mondhat fel a cég,mivel az eredeti munkaköröm nem szűnik meg. S ez a személyes magatartási,szakmai indok támadható egy munkaügyi vitán?
Mert én úgy gondolom hogy ha valaki több mint 8 évig megfelelt a munkakörében és a közvetlen felettese sem tud rosszat mondani rá,csak a legfelső vezetés akarja eltávolítani mindenféle mondvacsinált indokkal akkor támadható a dolog.

ObudaFan # 2016.11.01. 10:17

Egy munkaügyi vita során a munkáltató köteles igazolni, hogy a felmondás oka valós. Ha a felmondás oka a vizsgaeredmény és a munkáltató a vizsgával kapcsolatos kérdéseket nem kívánja a perben a tudomásodra hozni, akkor a munkáltatónak nem sok esélye lesz a perben.

Gyurci85 # 2016.11.01. 11:11

Köszönöm a választ!

Majd meglátom,hogy alakúl az ügy,de jó tudni,hogy van esély az igazam bizonyítására.
További szép napot!

Zoli8801 # 2016.11.02. 15:53

Üdv!

A korábban feltett kérdésemért jogosan reklamálok a munkáltatómnál, vagy veszett fejsze nyele?

evatunde # 2016.11.03. 05:21

Kedves Fórumozók!
Munkanélküliként beiskoláztak egy uniós támogatású tanfolyamra, szociális gondozó-ápoló végzettséget ad, 10 hónapos. A Szakképzési Centrummal kötöttük a képzési szerződést, a Munkaügyi Központtal a Hatósági Szerződést. Mind a Hatósági Szerződés, mind a Felnőttképzési Szerződés a kötelességeinket oldalakon át taglalja, viszont a jogainkról szó nem esik. Szeretném megtudni, milyen jogviszonyban állunk egyáltalán. Tanulói jogviszonyban nem, a Hatósági Szerződés meg semmi információt nem nyújt erről. Munkaviszonyban sem állunk, mert akkor megilletne bennünket szabadság is.Megkerestem írásban a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalt, semmilyen feltett kérdésre nem válaszoltak. A kötött gyakorlat (szociális otthon és kórház)320 óra, amiről hiányozni nem lehet. Mégis előfordult, táppénzes igazolás van többünknek róla. A Centrum viszont nem enged modulzáróra és vizsgára sem, amíg a kiesett óra nincs pótolva. A gond ott kezdődik, hogy a szociális otthon szombaton nem engedi ledolgozni, csak hét közben. De hét közben iskola van, egyszerre két helyen nem lehet megjelenni. Viszont azt akarják, hogy a decemberi két hetes gyakorlaton napi 8 óra helyett 12 órában töltsük le a kieső órákat. Van, akinek 40 óra igazolt mulasztása van, az gyakorlatilag két hétig minden nap 12 órát kell teljesítsen a szoc.otthonban. Mellesleg, a szerződésben az áll, hogy 24 óra hiányzás megengedett, továbbá a gyakorlati idő 7-17 óráig, hét közben, napi 8 órával teljesíthető. Ilyenkor mi van? A hiányzást le kell dolgozni, nem 8, hanem 12 órával, ez mind szembe megy a szerződéssel. Megköszönöm a segítséget, mert képtelenség eligazodni, amelyik fórum erre hivatott lenne, nem segít.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.03. 10:27

Szeretném megtudni, milyen jogviszonyban állunk egyáltalán.
Szerződéses jogviszonyban. Ha nagyon precízen akarod, akkor a hivatallal egy hatósági szerződést kötöttél, az iskolával meg egy felnőttképzésit. De ezt írod is.

De igazából nem is ez a te kérdésed.

ez mind szembe megy a szerződéssel.
Nekem nem úgy tűnik. A tíz óra helyett 12 óra gyakorlat talán igen. De az meg a te érdekedben is áll, hiszen ha nem teljesíted az előírt órát, akkor nem vizsgázhatsz. Ha nem vizsgázol, talán még a támogatást is vissza kell fizetned.

evatunde # 2016.11.04. 05:54

Köszönöm a választ. Elnézést, nem tettem fel egyértelmű kérdéseket. Arra szerettem volna választ kapni, jár-e nekünk esetleg szabadság a vizsgák előtt, felkészülésre, mert a szerződés nem szabályozza. Nagy modulzárót is úgy írunk, hogy előző nap még a szoc.otthonban dolgozunk...Az oktatás ideje alatt 8-14-ig iskola, a gyakorlat napi 8 órában zajlik (már csak azért is érdekes, ha 40 órát kell valakinek bepótolnia, a decemberi 2 hetes, 10 munkanapos gyakorlat alatt minden egyes napon 12 órát dolgozhat, tehát 7-19 óráig, így megy le a mínusz) ezt sokallom, hiszen egy munkahelyen sem engedélyezett a mindennapos 12 órázás. Legalábbis hivatalosan nem. Továbbá az sem divat, hogy a táppénzes papírral igazolt órákat ledolgoztatnák. Szerződéses jogviszony, de mit takar? A nem szabályozott kérdésekben (pl. a szabadság, vizsgára való felkészülési idő) a Szakképzési Centrumnak, vagy a Munkaügyi Központnak önálló döntési joga van?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.04. 06:15

Szabadság, táppénz szóba se jön - hiszen nem munkaviszony ez.

Lyonee # 2016.11.04. 19:13

14 óra után bőven van időd a vizsgákra való felkészülésre. Szakgimnáziumi tanulók párhuzamos képzésben heti 45 órát töltenek a suliban, és nem felnőttek.
Örülj a lehetőségnek, és ne a kibúvókat keresd a lógásra.
A gyakorlati hiányzás pótlását pedig vedd nagyon komolyan, mert könnyen ugorhat az OKJ-d.

evatunde # 2016.11.05. 07:19

Köszönöm a válaszokat. Kérdésekre szerettem volna válaszokat, a nevelést a szüleim megtették hosszú évtizedekkel ezelőtt. Mellesleg, a tizenéves gyerekeket nem várja otthon házimunka, idős hozzátartozó ellátása, unoka. Tehát nem kell kioktatni, mivel nem vagyok lógós típus, 60 évesen meg főleg nem.

Zoli8801 # 2016.11.05. 08:00

Üdv!
Szeretnék abban segítséget kérni, hogy a munka törvénykönyve 101§/3. pontját helyesen értelmezem?
Ha a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére vasárnapra rendes munkaidőt osztottak be, számára a közvetlenül megelőző szombatra rendes munkaidő nem osztható be.
Akkor ezek szerint ha a komplett hétvégén bent vagyok, akkor abból az egyik nap rendkívüli munkaidőnek számít?
Feltettem a kérdést a HR-es munkatársnak, de nem sieti el a választ.
A munkakörünk készenléti jellegű, többműszakos, illetve 2 havi munkaidőkeretet alkalmaznak.
Lényegében minden hónapban van/volt olyan hétvége amit teljesen ledolgoztunk, ebben a hónapban pl 3 is.
Illetve a dupla műszakra jár valamilyen pótlék? Volt rá példa, hogy 16 órázni kellett mert beteg lett valaki, ilyenkor mindig csak az órákat fizették ki, pedig ha jól láttam a munka törvénykönyvében akkor 92§/2 alapján 12 órára emelhető a napi munkaidő.
Segítségüket előre is köszönöm!
Fontos lenne tudnom!