Munkajogi kérdések.


AlteredCarbon # 2019.03.24. 20:03

Tisztelt Szakértő!

Felmondással kapcsolatban kérném a tájékoztatását.
A munkaszerződésemben a következő mondat szerepel:

"A Munkavállalót 13. havi alapbér illeti meg, ha legalább a tárgyév január 1-től és a kifizetés időpontjában is a Munkáltató állományában van (13. havi bér a tárgyév 6. hónapjában kerül kifizetésre)".

A kérdésem az lenne, hogy ha beadom felmondásom, és a felmondási időm (ajánlati kiírásomban 2 hónap szerepelt, a munkaszerződésem azonban nem határozza meg) június végéig a cégnél töltöm, jogosult vagyok-e a 13. havi alapbérre?

Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.23. 07:03

(A járadékot is naponként kell fizetni - tehát a megengedettnél - 8 óránál - rövidebb munkanap a munkáltatónak nem túl gazdaságos.)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.23. 06:55

Naptári nap. Ha már dolgoztál, akkor minden nap egy nap.

jucika79 # 2019.03.23. 06:09

Köszönöm az előző választ. Másik kérdésem: ha felmondok, igényelnék munkakeresési járadékot, amíg nem rendeződik a munkám. Kaptam egy ideiglenes ajánlatot, ahol alkalmi munaviszony lenne. Két nyolc órás nap egy héten. Viszont lehet, hogy lenne két négy órás nap is (ugyanott). Ezzel viszont túllépem a havi 15 napos keretet. A négyórás nap is egész napnak minősül, vagy azt fél-félként kell kezelni?

pida # 2019.03.22. 19:57

szép napot
Azzal a kérdésel fordulok önhöz, hogy azsztriai munkaválaló vagyok és tápénz alat elküldtek azaz felmondtak . Jogilag megtehetí?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.22. 19:53

Egyáltalán nem változik a munkaszerződésed.

1etlen # 2019.03.22. 15:44

Tisztelt Szakértő!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy dolgoztam egy cégnél, azonban 2 évvel ezelött maradtam a cégnél de jogfolytonosággal átvett egy külsős cég! Tehát most is ott dolgozom (MÉG A HELYEM SEM VÁLTOZOTT) ahol elötte, csak más a munkáltatóm! Időközben a fizetésemet megemelték, azonban áprilistól szintén jogfolytonosággal visszavesz az eredeti cég!

Kérdésem az lenne, hogy milyen jogaim vannak, azaz a mostani munkáltatóm által adott bért kötelessek megadni nekem vagy erre semmilyen lehetőségem nincs?

Anno az első cég úgy adott át a mostaninak, hogy az akkori fizetésemet nem csökkenthették ...nem tudom, hogy ez "visszafele is működik" vagy bele kell törődnöm abba, ha kevesebbet akarnak adni?

Ezenkívül a jogfolyatonosság mit takar pontosan, mibe számít bele? (hűségprémium stb)

válaszát előre is köszönöm

Jereván # 2019.03.22. 08:34

jucika79 2019.03.22. 05:31

Tisztelt Szakértő!
Három hete dolgozom közalkalmazottként (iskolai tanítóként) egy iskolában, ahonnan az embertelen bánásmód miatt szeretnék azonnal eljönni. Tudom, hogy a próbaidő alatt azonnal fel lehet mondani, viszont a mai napig nem kaptam munkaszerződést! Volna más munkalehetőségem, amit emiatt nem szeretnék elszalasztani. Ledolgoztam a három hetet. Megtehetik, hogy szerződés hiánya miatt nem fizetnek ki? Mivel bizonyíthatom, hogy valóban ott folgoztam? (Az elmúlt három hét tapasztalatai alapján bármit el tudok képzelni róluk sajnos.)
Válaszukat köszönöm előre is!
Julcs

T. Kérdező!

Ha valóban közalkalmazott, akkor nem munkaszerződést, hanem kinevezést kell kapnia.

Valóban, a közszférában a kinevezések elkészítése gyakran "csúszik", azaz azt a jogosult csak késve kapja meg.

Tekintettel arra, hogy ennek egy példányát a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodája is megkapja végső soron egy hitelesített másolatot tőlük is be lehet szerezni.

Nem, jogszerűen nem tehetik meg.

Pl. tanúvallomásokkal. (Munkatársak, tanárok, szülők írásbeli nyilatkozatával.)

(Egyebekben: Nagy a baj, ha az (egy) iskolában tanítóként embertelen bánásmódot tapasztal...)

jucika79 # 2019.03.22. 04:31

Tisztelt Szakértő!
Három hete dolgozom közalkalmazottként (iskolai tanítóként) egy iskolában, ahonnan az embertelen bánásmód miatt szeretnék azonnal eljönni. Tudom, hogy a próbaidő alatt azonnal fel lehet mondani, viszont a mai napig nem kaptam munkaszerződést! Volna más munkalehetőségem, amit emiatt nem szeretnék elszalasztani. Ledolgoztam a három hetet. Megtehetik, hogy szerződés hiánya miatt nem fizetnek ki? Mivel bizonyíthatom, hogy valóban ott folgoztam? (Az elmúlt három hét tapasztalatai alapján bármit el tudok képzelni róluk sajnos.)
Válaszukat köszönöm előre is!
Julcs

Cabron_ # 2019.03.21. 16:09

Van még egy olyan megoldás is, hogy szépen elmondjátok a problémátokat neki, és felajánlatok egy közös megegyezést mondjuk 30 napra úgy, hogy erre az időre felmentitek a munkavégzés alól, amit természetesen kifizettek neki. A lényeg, hogy tisztességesen, kulturáltan, nem trükközve váljatok meg tőle.

szerelmekalmok # 2019.03.21. 15:19

Rendben, tolmácsolom a tanácsotokat és átgondoljuk a teendőket. Szeretnénk úgy elválni a kollégától, hogy abból nekünk ne legyen bajunk. Nem én vagyok a munkáltatói jogkör gyakorló szerencsére, így ha döntés születik, az nem engem fog "terhelni".

Mindenesetre köszönöm a tanácsokat.

wers # 2019.03.21. 14:59

Szerintem sem kellene kockáztatni.

Közszféra esetében tudnánk trükközni utólagosan, hogy a kinevezéssel együtt megkapta a munkaköri leírást, de nem akarta átvenni?

Ez most ugye vicc? Kit akarsz hamis tanúzásra rávenni? Ne tetézd a bajt.

Cabron_ # 2019.03.21. 14:58

Már leírtam, nem tudtok azzal trükközni, ugyanis ha nem veszi át, akkor nem is alkalmazhattátok volna.

Ne akarjatok trükközni, vegyétek fel a másik embert, majd próbaidő után a nem jó munkaerőnek mondjatok fel. Elcsesztétek, viseljétek a következményeket.

Cabron_ # 2019.03.21. 14:55

wers:

Így van, ezt valóban nem egyértelműsítettem az előző hozzászólásban.

wers # 2019.03.21. 13:32

A minőségi csere okkal az a gond, hogy a másik is csak próba. Az csak utólag lesz igazolható, hogy jobb.

szerelmekalmok # 2019.03.21. 13:07

Közszféra esetében tudnánk trükközni utólagosan, hogy a kinevezéssel együtt megkapta a munkaköri leírást, de nem akarta átvenni? Vagy itt is azonnali elbocsátási kötelezettségünk lett volna?

Megpróbálunk minőségi cserére hivatkozni. Esetleg, ha mégis úgy alakulna, hogy a bíróságon jogvitát kezdeményez ellenünk emiatt, milyen összegben tudják a per tárgyértékét megállapítani, a távolléti díjon kívül természetesen?

1 millió forint megfizetésére tudnak minket ezért bírságolni mindenestűl jogvita esetén?

Cabron_ # 2019.03.21. 12:58

Támadhatóak vagytok, mert nem adtatok neki munkaköri leírást.
Az, hogy szóban átbeszéltetek mindent, halottnak a csók.
Miért nem küldtétek el próbaidő alatt, ha úgy láttátok, hogy nem fog beválni?

Sajna, hanyagok voltatok, még, ha jóhiszeműen is, le kell nyelni a békát.
Próbáljátok meg a minőségi csere indokkal a rendes felmondást úgy, hogy mentsétek is fel a munkavégzés alól egészében. Úgy talán nem fog munkaügyi bíróságra menni.

szerelmekalmok # 2019.03.21. 12:51

Dehogynem tudja. Mindent átbeszéltünk szóban, betanítottuk a próbaideje során. Annyiban hibáztunk, hogy nem adtunk részére munkaköri leírást. Aznapi dátummal nem szeretnénk munkaköri leírást átadni részére, ugyanis 1 hónapon belül szeretnénk elküldeni a vállalattól, jönne más kolléga jelölt a helyére.

Ezért kérdezem, hogyha munkaköri leírás hiányában írásbeli figyelmeztetésben részesítjük, az lehet jogszerű intézkedés részünkről?

A felmondás indokát arra alapoznánk, hogy kapott tőlünk 2 írásbeli figyelmeztetést és ennek ellenére nem tudja ellátni a munkakörét úgy, ahogy a munkáltató elvárná, stb.
Nyilván odafigyelünk majd az alapos indoklásra, de erre épülne fel a stratégiánk.

Ez megalapozhat jogszerű felmondást részünkről vagy támadhatók vagyunk emiatt?

Cabron_ # 2019.03.21. 12:50

Annyit hozzátennék, hogy azzal se próbáljatok meg trükközni, hogy márpedig ti már a munkaszerződéssel együtt oda akartátok neki adni, de nem vette át, nem írta alá, mert úgy meg nem alkalmazhattátok volna.

Javaslom, mindenkinek adjatok munkaköri leírást!

Cabron_ # 2019.03.21. 12:43

Munkaköri leírást adni kötelező, még, ha nem is tartod fontosnak, szóval nem vagytok túl jó helyzetben, mivel hivatalosan nem tudja, mik is a konkrét feladatai. Igaza van, hogy nem írta alá visszamenőleg a munkaköri leírását.
Javaslom, adjatok neki aznapi dátummal munkaköri leírást, és utána, ha valóban nem képes ellátni a feladatát, akkor az alapján felmondani neki. Ahhoz viszont alapos indok kell.

szerelmekalmok # 2019.03.21. 12:36

Szeretnénk az adott kollégától megválni és jogszerűen felmondani majd a későbbiek folyamán.

Szakmai problémák merültek fel munkavégzése során próbaidőt követően, többször biztosítottuk részére a lehetőséget, hogy a hiányosságokat pótolja.

Munkaköri leírást azonban nem adtunk neki - eddig ez problémát nem jelentett a többi munkavállalónk esetében sem -, mert nem tartottuk fontosnak. A múlt héten próbáltuk részére átadni a munkaköri leírását, de nem hajlandó aláírni, mert a dátumot visszamenőlegesen adtuk meg.

Tudjuk ettől függetlenül jogszerűen írásbeli figyelmeztetésben részesíteni munkafeladatainak ellátásával kapcsolatban tekintettel, hogy munkaköri leírása nincsen?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.21. 12:28

Nem lehetne konkrétan?

szerelmekalmok # 2019.03.21. 12:20

Tiszteletem!

A kérdésem a következő: munkaköri leírás hiányában szankcionálható a munkavállaló írásbeli figyelmeztetéssel jogszerűen, ami a munkafeladataival áll kapcsolatban?

Támadási felületet adhat a munkáltatónak ez az intézkedése? Amennyiben igen, úgy kérem megírnák azt, hogy miért?

Köszönöm!

wers # 2019.03.20. 09:25

Minderről viszont írást (vagyis szerződésmódosítást és új munkaköri leírást) a mai napig nem kaptam,

akkor mennyire visszamenőleg lehet aláírattatni velem bármi ilyesmit?

Rajtad (is) múlik.

Majd ne írd alá visszamenőleges dátummal. Akkor biztos nem. De gyanítom a márciusi bérszámfejtésnél majd fejükhöz kapnak.

Timot # 2019.03.20. 09:19

Kedves Szakértők, a következő a kérdésem:
Januárban a cégen belül új munkakört jelöltek ki a számomra, de azzal, hogy papíron február végéig még az előző marad. Az új munkakörben a fizetésem alacsonyabb, mint a régiben. Minderről viszont írást (vagyis szerződésmódosítást és új munkaköri leírást) a mai napig nem kaptam, leginkább csak elfelejtették megírni. Ha majd hirtelen a fejükhöz kapnak, akkor mennyire visszamenőleg lehet aláírattatni velem bármi ilyesmit?