táppénz megszakítása

nandy # 2012.11.15. 12:57

Nemhogy követelheti, de törvény szerint is úgy kell...

Szabadság csak olyan napokra rendelhető el, amikor a dolgozónak egyébként munkavégzési kötelezettsége lenne.
Ha a dolgozó keresőképtelen, akkor nincs munkavégzési kötelezettsége, tehát jogszerűen -egyoldalúan- nem írhatja ki a munkáltató szabira.

A keresőképtelenséget igazolni kell, ld. rózsaszínű orvosi igazolás...
Ez alapján az első 15 munkanapra betegszabadság jár neki, ami a bér 70%-a. Ha a 15 napot már kimerítette az évben, onnantól jár neki táppénz.
(Évközi belépőnél arányosítani kell a betegszabit, kilépőnél nem!)

Kismaci # 2012.11.15. 13:15

Ő azt követeli, hogy a szabályosan kiadott szabadság helyett számoljunk el részére betegszabadságot, hogy így legyen szabadságmegváltása.
Mi nem szeretnénk a szabadságához nyúlni, azt megkapta szabályosan. Utólag lépett fel ezzel a kéréssel.

efi99 # 2012.11.15. 16:40

nandy
Azért kilóg a lóláb. A dúgozó úgymond szolgálatba helyezi magát, aztán 1 perc múlva gyorsan lebetegszik.
Nyilvánvaló, hogy kiszámolta, hogy jó lesz az a pl 10 nap 70%-kal, meg még pluszban 10 napi szabipénz extra, így összességében jó üzlet neki.
Természetesen amúgy semmi baja, a doki meg asszisztálni fog ehhez.
Na ilyen gyanús esetekben kéne megfenyegetni felülvizsgálattal. Vagy meg is tenni.

Kismaci # 2012.11.16. 06:39

efi99: igazából nem is helyezte magát szolgálatba, arról gondoskodom, hogy nehogy véletlenül bejöhessen dolgozgatni a szerződés lejárta utáni napon.:) Napokkal a táppénz után szólt, hogy ő beteg volt, úgy kéri tőlünk. Ez az ami nekem nem tetszik a történetben. Figyelembe kell vennem? Vagy utasítsam el a papírját, mert nem munkanapja volt, hanem szabadsága?

nandy # 2012.11.16. 08:29

Kismaci, efi... Ti nem bírálhatjátok felül az orvosi igazolást!!!
Ha a dolgozó azt odaadja, akkor annak megfelelően kell elszámolni a betegszabiját. NEM utasíthatod vissza, és NEM írhatsz ki önkényesen szabit.

Miért ne betegedhetne meg valaki a szabadsága alatt? Efi, miért kellene szolgálatba helyeznie magát ahhoz, hogy utána beteg lehessen? Nem értem...

Az, hogy napokkal később szólt, önmagában még nem jelent semmit. Talán azért nem tartotta fontosnak előbb szólni, mert amúgy sem várták a munkahelyén.

efi99 # 2012.11.16. 16:51

nandy
Majd felülbírálják a felülvizsgálat során.
Persze, hogy nem helyezi szolgálatba magát, ezt úgy kell érteni, hogy hopp, akkor én most befejeztem a szabit, mert - hopp - beteg vagyok.
"Miért ne betegedhetne meg valaki a szabadsága alatt?"
Véletlenül épp akkor, amikor lejár a szerződése. Véletlenül nem is szól időben. Véletlenül nyugodtan elkezdi a szabit, aztán észbekap, hogy ő beteg.
Na ezért. Kíváncsi lennék mi baja van a delikvensnek, tuti, hogy valami hasmars/derékfájás/gyengélkedés féle nem látványos betegség és nem a lábát törte.
Igenis felül kell vizsgáltatni és - ha beigazolódik a gyanú - az őt kiíró háziorvost alaposan megbüntetni.
Láttam már elég kamubetegséget, mikor a nagy beteg szüretel, meg betonoz, a többi meg lapátolja helyette az irodában a GDP-t. Amióta kevesebb a táppénz, talán valamelyest csökkent, de addig itt rend nem lesz, amíg nem úgy lesz, hogy a betegség 1.napja: 0%, aztán 10, majd 20, egészen a 60-ig. Aki nagybeteg az nagyjából pénzénél marad, aki 3 napos szimuláns, az nem. 2 hetes betegséget meg nehéz szimulálni.

Kismaci # 2012.11.19. 10:01

Efi, nandy: Egyetértek efi-vel, róla speciel tudom, hogy ő ezt áthelyezett paszív táppénznek tekintette. Ez négyszemközt hangzott el.
Ettől függetlenül, ha betegszabadságot a beosztás szerinti munkanapokra írhatok ki szabály szerint, akkor a kérdés az, hogy a beosztás szerinti szabadság annak minősül-e?

szandy # 2012.12.01. 14:46

Sziasztok!
Remélem tudtok segíteni: a munkáltató megszakíthatja e a táppénzt(betegszabit ) hogy külön pihenőnapot irjon be?
Mindezt folyamatos kéthetes betegség estén a munkavállaló utólagos tájékoztatásával.

anne01 # 2012.12.03. 11:31

szandy

Jó lenne tisztázni, hogy betegszabadságról vagy táppénzről van szó. Betegszabi munkanapra jár, táppénz naptári napra.

nandy # 2012.12.04. 12:55

A munkáltató önkényesen nem szakíthatja meg egyiket sem!
A félreértés talán abból adódik, hogy amint Anne is írja, betegszabadság a munkanapokra jár, pihenőidőre (rendes munkarend esetén ez a hétvége...) nem. De ennek nincs jelentősége, mert a pihenőidőre fizetés sem jár.

efi99 # 2012.12.04. 20:53

off
"mert a pihenőidőre fizetés sem jár."
Nézőpont kérdése. Az egyik hónapban 8 napra "nem jár", egy másikban 9-re vagy 10-re. Aztán mégis ugyanannyit keresünk mindegyikben...
Szóval ez inkább csak órabérre értelmezhető.
on