Üdvözletem!
A problémám a következő volna: 2010.szeptember 1-jei hatállyal megszűnt a rokkantsági nyugdíjam, mivel a jogszabály által megengedettnél magasabb volt a keresetem. Ez eddig tiszta sor, ezt elfogadtam.
Az igazi gond az, hogy november 12-én kaptam egy felszólítást, hogy a szept 1-november 30 (!) között jogalap nélkül felvett 3 havi ellátást fizessem vissza. (mellékszál, hogy valójában csak 2 havi ellátást utaltak).
Azt én értem, hogy a 97/81-es törvény kimondja: 84. § (1) "Az, aki nyugellátást jogalap nélkül vett fel, köteles azt visszafizetni, ha erre a felvételtől számított kilencven napon belül írásban kötelezték. "
Csak szerintem a tényállás nem az, hogy én jogalap nélkül vettem fel, hanem az, hogy a Nyugdíjbiztosító hibázott, figyelmetlenül utalt, ugyanis a rokkantsági nyugdíj megszüntetését kvázi én kezdeményeztem azzal, hogy ez év július 4-én bejelentettem, hogy magasabb a jövedelmem.
Az a kérdés, hogy miért tulajdonképpeni "szabálysértőként" kezel a Nyugdíjbiztosító, holott az intézmény volt az, aki a saját -nyugdíjamat megszüntető- határozatához képest önszántából tovább utalta az ellátást. Lehet, hogy naiv vagyok, de nem értem, miért nem ismeri el, hogy "bocsi, hibáztam, de légyszíves, add már vissza azt a pénzt, ami nem jár neked."
Nincs arra esetleg jogszabály, hogy a tévesen kiutalt ellátást nem lehet visszakövetelni, ha nem az ellátott hibája volt az utalás (én a bejelentési kötelezettségemnek időben eleget tettem).
Köszönöm a türelmet, a figyelmet, és a segítséget
Üdv
Józsi