jogalap nélkül felvett rokkantsági nyugdíj


Jozsi2007 # 2010.11.18. 13:03

Kedves Mindenki!

Köszönöm a hozzászólásokat. Nandytól elnézést kérek, ha megbántottam, nem volt tudatos.

Gattaga neked annyit mondhatok, hogy közöttünk az a különbség, hogy én nem szándékosan sértek meg valakit, te viszont úgy tűnik keresed a sértő szavakat, és ügyesen meg is találod őket. Szerintem, ha úgy segítesz valakinek, hogy belerúgsz, akkor nem segítettél, hanem inkább ártottál.
Véleményemen az se változtat, ha újabb pocskondiázással jössz elő. Nem fogok reagálni.

Üdvözlettel

Józsi

efi99 # 2010.11.17. 17:32

Bejelentetted, nyilván foglalkoztatott a dolog, hogy na vajon mit lépnek, utána meg 3 hónapig rá sem néztél, illetve nem is tudtál róla, hogy mennyi pénzből élsz? Ugyanmár!
Az érem másik oldala meg, hogy jó nagy kupleráj van a rendszerben, ha fogalmuk sincs, hogy kiknek, miért és mennyi rokkantnyugdíjat fizetnek.

gattaga # 2010.11.17. 15:38

Jozsi2007

Pofátlanul felmarkoltad a rokkantnyugdíjat,holott tudtad annak következményeit!
A törvény nem ismerete nem mentesít a büntetés alól!
Olyanokat sértegessél ezen a fórumon akik hozzád hasonló balekok és nem azokat akik tanácsokkal segítenek a saját idejükből kiszakítva százakat.

Jónapot.

By
gattaga


By
gattaga

Jozsi2007 # 2010.11.17. 12:18

Nandy! Nem felvettem, utalták! Ez szerintem különbség, ugyanis nem figyelem mindennap, hogy ki utal pénzt a számlámra.
Azok után is utaltak ráadásul, hogy meghozták a nyugdíjat megszüntető határozatot. Ez az első hiba. A második meg az, hogy novemberit is visszakövetelnek, amit át se utaltak. Hát azért itt nemcsak én voltam nem jogkövető szerintem. Rosszhiszemű meg semmiképp nem vagyok, mert én időben bejelentettem mindent. Bocs, de az ilyen hangnemű kioktatásokra nincs szükségem!
Üdv

nandy # 2010.11.17. 11:55

Az pedig igen bájos feltevés, hogy a biztosító hibája miatt a te rosszhiszemű eljárásod majd legalizálódik... Azért rosszhiszemű, mert TUDTAD, hogy nem jár már az ellátás, mégis felvetted minden hónapban. A jogszerű magatartás az lett volna, ha nem veszed át.

nandy # 2010.11.17. 11:52

84. § (1) Az, aki nyugellátást jogalap nélkül vett fel, köteles azt visszafizetni, ha erre a felvételtől számított kilencven napon belül írásban kötelezték.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott idő elteltével a jogalap nélkül felvett nyugellátást attól lehet visszakövetelni, akinek a nyugellátás felvétele felróható.

végrehajtó1 # 2010.11.17. 11:01

Ha nem fizeted vissza akkor az Apeh ill. jan.-tól a NAV hivatal hajtja be.

Jozsi2007 # 2010.11.17. 10:42

Üdvözletem!

A problémám a következő volna: 2010.szeptember 1-jei hatállyal megszűnt a rokkantsági nyugdíjam, mivel a jogszabály által megengedettnél magasabb volt a keresetem. Ez eddig tiszta sor, ezt elfogadtam.

Az igazi gond az, hogy november 12-én kaptam egy felszólítást, hogy a szept 1-november 30 (!) között jogalap nélkül felvett 3 havi ellátást fizessem vissza. (mellékszál, hogy valójában csak 2 havi ellátást utaltak).

Azt én értem, hogy a 97/81-es törvény kimondja: 84. § (1) "Az, aki nyugellátást jogalap nélkül vett fel, köteles azt visszafizetni, ha erre a felvételtől számított kilencven napon belül írásban kötelezték. "

Csak szerintem a tényállás nem az, hogy én jogalap nélkül vettem fel, hanem az, hogy a Nyugdíjbiztosító hibázott, figyelmetlenül utalt, ugyanis a rokkantsági nyugdíj megszüntetését kvázi én kezdeményeztem azzal, hogy ez év július 4-én bejelentettem, hogy magasabb a jövedelmem.
Az a kérdés, hogy miért tulajdonképpeni "szabálysértőként" kezel a Nyugdíjbiztosító, holott az intézmény volt az, aki a saját -nyugdíjamat megszüntető- határozatához képest önszántából tovább utalta az ellátást. Lehet, hogy naiv vagyok, de nem értem, miért nem ismeri el, hogy "bocsi, hibáztam, de légyszíves, add már vissza azt a pénzt, ami nem jár neked."

Nincs arra esetleg jogszabály, hogy a tévesen kiutalt ellátást nem lehet visszakövetelni, ha nem az ellátott hibája volt az utalás (én a bejelentési kötelezettségemnek időben eleget tettem).

Köszönöm a türelmet, a figyelmet, és a segítséget

Üdv
Józsi