Rendkívüli felmondás üzemi baleseti táppénz alatt

csilla1955 # 2010.01.13. 18:05

A mai napon munkáltatóm rendkívüli felmondással azonnali hatállyal megszüntette a munkaviszonyomat, pedig nov. 30-án volt egy közúti balesetem, amit üzemi balesetként ismertek el, e miatt betegállományban vagyok, és még előre láthatólag hosszabb ideig tart a gyógyulásom. A felmondás indoka az volt, hogy dec 11-én pár kollegámnak írtam emailt, amiben leírtam a balesetemet és azt is, hogy szerintem a balesetnek köze lehet a főnökömhöz, ugyanis régóta húzódik egy több milliós kártérítési munkaügyi perünk.
Állítólag most az üzemi balesetre sem fizetnek kártérítést, mert megszűnt a munkaviszonyom. És most a táppénzt honnan kell igényelnem? A rendkívüli felmondás váratlanul ért, előtte semmi megkeresés nem történt, hogy mi alapján gondolom én ezt és ez csak egy magán email volt.

Köszönettel

Egyjogász # 2010.01.14. 11:32

Szerintem nézesd meg az ügyet egy ügyvéddel, egyrészről azt is meg kell vizsgálni, hogy a munkáltató a tudomásra jutástól számított 15 napon belül mondott-e fel neked, ha pedig igen, úgy kérdéses, hogy megalapozott-e a felmondás indoka (munkaviszonyból származó lényeges kötelezettség szándékos, jelentős mértékű megszegése vagy a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tévő magatartás).

Ha az ügyvéd azt tancsolja, érdemes emiatt perelni (a felmondás kézhezvételétől számított 30 napod van rá), mert ha a rendkívüli felmondás nem megalapozott elég jelentős pénzeket kaszálhatsz a munkáltatótól.

Egyjogász # 2010.01.14. 11:33

Ja, és az üzemi baleset miatti kártérítésnek, és a munkaviszony megszűnésének semmi köze egymáshoz, úgy hogy irány egy ügyvéd, ne hagyd magad hülyére venni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.14. 11:45

Egy munkavállaló által a munkáltató sérelmére elkövetett rágalmazás elég alapos ok a rendkívüli felmondásra.

okoska # 2010.01.14. 11:51

Szerény véleményem szerint, az a tény, hogy főnökét megyanúsítja azzal, hogy köze lehetett a közúti balesetéhez, épp elég nyomós indok a rendkívüli felmondáshoz. Ez egy olyan körülmény, amely a munkaviszony fenntartását a továbbiakban lehetetlenné teszi.
Hallottam már teljesen jogszerű rendkívüli felmondásról, amelyben gyakorlatilag annyi volt a vétke a munkavállalónak, hogy vezetőjét nevetségessé tette. Ebben az esetben viszont szándékos bűnelkövetésel vádolja. Szerintem csilla1995 örüljön,ha ennyivel megússza és nem perli be a főnöke.

Egyjogász # 2010.01.15. 06:41

Ha nem tartotta be a 15 napos szubjektív határidőt a munkáltató a rk. felm. jog gyakorlása kapcsán, tök mindegy mi a rk. felmondás indoka, a felmondás jogellenes, a bíróság a tartalmi megalapozottságot ilyen esetben nem is vizsgálja.

Ezért lenne érdemes megvizsgálni, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlója pontosan mikor szerzett tudomást a dec. 11-i mailről, nekem életszerűbb, hogy még ünnepek (dec. 24.) előtt, akkor pedig a január 13-i rk. felmondás elkésett és a felmondás jogellenes (ha ünnepek - azaz január 4. - után, akkor nem, csak nem értem, ha valaki egy dec. 11-i, munkatársától kapott mailről be akar számolni a főnökének, ezt miért majd egy hónappal később teszi..... ).

A tartalmi megalapozottság szempontjából pedig tudni kellene, hogy pontosan mi történt, és Csilla pontosan mit írt, ezért írtam, hogy az ügyet nézesse meg egy ügyvéddel. (Pl. érdekes kérdés, hogy a közúti balesetet miért ismerték el üzemi balesetként, ennek lehet-e köze az ügyhöt, stb.)

okoska # 2010.01.15. 13:38

A tudomásra jutott 15 napos szubjektív határidőről valóban nem derül ki semmi Csilla írásából. Viszont az sem, hogy a közúti balesete mikor is történt. Hiszen lehet, hogy munkavégzés közben, akkor el kell ismernie a munkáltatónak üzemi balesetnek. De lehet, hogy munkába menet, vagy jövet. Akkor is el kell ismernie, hiszen ez uti baleset (üzemi).

csilla1955 # 2010.01.15. 19:38

A balesetem nov. 30-án történt, üzletkötőként dolgozom és ügyféltől mentem a postára pénzt feladni, amikor elütött egy autó. Ezért ismerték el munkahelyi balesetnek.

Ha a konkrét felmondó levél és az én általam küldött email alapján tudtok segíteni, akkor szívesen elküldöm az email címetekre.

monalisa1 # 2010.01.15. 20:32

"... szerintem a balesetnek köze lehet a főnökömhöz."

Csak nem felbújtással vádolod a főnöködet?! - mert ez így elég erős, vagyis megalapozza a büntetőeljárás indítását ellened. (Ezen kívül külön perben egy rakat nem vagyoni kártérítési összeget is követelhet tőled.)

Tényleg javasolt ügyvédhez fordulni, de szerintem más okból mint a munkáltatói felmondás.

"Mona"
laikus hozzászóló

Gaby baba # 2011.01.18. 09:54

2010.nov.2-án volt egy üzemi balesetem próba idő alatt, a mai napig baleseti táppénzen vagyok,és gyógytornára járok,mert ideiglenesen lebénult 3 ujjam.
a cég nem akarta először elismerni hogy a cégnél történt a baleset.ezt már sikerült elérnem,hogy kitőltség a baleseti jegyzőkönyvet.
de 2010.dec.10én elém toltak egy felmondást ezzel a cimmel: munkaviszony munkáltató általi megszüntetése próbaidő alatt.
az lenne a kérdésem,hogy ez a felmondás mikortól lép hatályba???
válaszát előre is köszönöm

pazs # 2011.01.18. 11:35

Gaby baba: azonnal, amikor átvetted. December 10-én még tartott a próbaidőd egyébként?

bolondmelós # 2011.01.18. 15:06

"magán email"

magántitok nem áll fenn? Mégis nem azt írja, hogy a főnök a felbújtó, de ha pereli munkaügyben, akkor nem szép dolog, hogy még ezzel is gyanúsítgat, DE NÉZZÉTEK MEG HOGY 20 ÉV ALATT MI minden történt Mo-n.
"Köze lehet hozzá"~ rágalmazás, vagy se, a felmondást nem lehet olyan könnyen erre ráverni.
Mi van ha a hölgy agyrázkódást is kapott, tudatzavar, egyéb nuerológiai tünetek? Igen rossz idegállapotban baleset után, nem kerülhet pszichológiailag olyan állapotba, hogy nem megalapozott dolgokat ír le.
Magánlevélben, de az e-mailt nem lehet azonosítani mindig és akár hamisítani si lehet...

Rating # 2012.11.12. 13:16

Szeretnék segítséget kérni.
Munkahelyemen üzemi balesetet szenvedtem nyáron, mai napon gyógyultam meg, és mentem újra munkába, egyből azzal fogadtak, hogy a munkaviszonyomat a mai nappal megszüntették, és ennek semmi köze a balesetemhez.
Több mint 6 éve dolgozom ennél a multinál, soha semmi panasz nem volt a munkámra.

Van értelme perre menni?

pazs # 2012.11.12. 13:44

Rating: attól függ. Kaptál-e írásbeli felmondást és mi szerepel benne? Az indokolás okszerű (olyan ok, ami miatt fel lehet mondani) és valós (tehát tényleg igaz)? Ha igen, megkaptad a juttatásaidat?
Ha van "nem" válaszod, akkor érdemes lehet perelni. De nem eszik ezt ilyen forrón.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2012.11.13. 13:08

Attól függ mi az indoklás.

Bodnár Ügyvédi Iroda
www.bodnarugyvediiroda.hu

mentaldr. # 2014.12.07. 12:00

Közalkalmazottként Üzemi (úti)baleset miatt 2 hete táppénzen vagyok.
Felmondhat -e , és milyen formában, a munkaadó, a próbaidőm még nem járt le.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.07. 12:37

Akkor igen.

mentaldr. # 2014.12.07. 12:43

Ezt csak személyesen, vagy írásban(ekkor a feladás/átvétel napja számít-e), emailben, sms-ben közölheti?
Berendelt jövő hétre, indoklás nélkül....

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.07. 13:44

Írásban. De az írást át lehet adni személyesen is.
(Ha keresőképtelen vagy, akkor nem vagy köteles megjelenni a munkahelyen.)

mentaldr. # 2014.12.07. 13:55

Köszönöm a választ.

mentaldr. # 2014.12.08. 14:24

Elmentem, az igazgatóval négyszemközt beszéltem a szobájában, volt szó a próbaidő alatti m. viszony megszüntetésről, én ezt a próbaidő végére,dec.30-ra szerettem volna, mire ő közölte, hogy mai naptól lesz, és kész is vannak a papírok, majd kiment a szobából, gondolom a papírokért, a titkárságra, de nem vártam meg, hogy visszajöjjön, hanem eljöttem.
Mikortól szűnt(szűnik)meg a munkaviszonyom
?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.08. 14:35

Amikor kézhez veszed a felmondást. (De előfordulhat, hogy jegyzőkönyvezik, hogy át akarták neked adni, de te megtagadtad az átvételt. Akkor az átadás megkísérlésének napján szűnt meg a munkaviszonyod.)
Mi a jelentősége? A baleseti táppénz (vagy járadék) jár a munkaviszony megszűnése után is.

mentaldr. # 2014.12.08. 15:41

Ez esetben tényleg nincs jelentősége.
Köszönöm KBS

pancser12 # 2014.12.19. 08:27

A felmondás (próbaidő alatt)postai kézbesítése sikertelen, ("címzett megtagadta az átvételt). Mikor válik jogilag "közöltté"a felmondás?
Hogyan folytatódik az eljárás?

vigyorgó # 2015.01.17. 17:34

Tisztelt Szakértők!
Érdeklődöm, hogy GYES alatt fel lehet-e mondani abban az esetben, ha a munkakör ahol dolgoztam megszűnt. Határozatlan idejű munkaszerződésem van.