Jár e az álláskeresési járadék?

Kittymaci # 2010.10.20. 09:31

Sziasztok!

Mi van akkor ha Magyarországon álláskeresési járadékra jogosult valaki és közben egy EGT tagállamban bejelentett munkaviszonyt létesít? Továbbra is kaphatja-e a járadékot? Előre is köszönöm a segítséget!

adri39 # 2010.10.06. 08:18

Nekem lejárt a munkanélküli segély. Jelenleg regisztrálva vagyok amunkanélküli központba. Mikor jár az álláskeresési járadék? Sajnos sok munkhelyen jártam , de nem vettek fel. Sajnos elvagyok maradva a számlákkal, és van két kicsi gyerekem is. adri39

richárd_01 # 2010.05.01. 09:11

Sziasztok!

A napokban megszűnt a munkaviszonyom. Mivel a cégnek nem volt biztosított a gazdaságos működtetése megszüntették és engem ill. a többi dolgozót rendes felmondással "elküldtek".
10 hónapot dolgoztam ennél a cégnél, és az előző négy évben részt vettem még egy szintén 10 hónapos felnőttképzési tanfolyamon, ahol keresetpótló juttatást kaptam.
Kérdésem az lenne hogy igényelhetek e álláskeresői járadékot? Mivel 365 nap jogosultsági idő kell hogy legyen nem vagyok biztos, hogy a felnőttképzési tanfolyam beleszámít e.
Tudom, hogy a keresetpótló juttatásból vontak egészségbiztosítási járulékot ill. magánnyugdíjpénztári díjat. Kérdés mégis hogy ez munkavizsonynak számít vagy mégsem?

milumil # 2010.03.05. 10:25

Aki tud segítsen!
Jár-e álláskeresési járadék gyes mellett???ugyanis a régi munkáltatóm nem tud visszavenni(meg van az oka)munkát pedig egyenlőre nem találok
köszönöm

rózsa57 # 2010.02.03. 15:22

Tisztelt Hozzáértők!
Szeretném megkérdezni, hogy kaphatok e álláskeresési járadékot, ha kb. 4 hónap múlva esedékes felülvizsgálatkor elveszíteném rokkantnyugdijamat. 58 éves vagyok 22 éves munkaviszonnyal, 15 éve leszázalékolt. 9 hónapja regisztált munkanélküli, közvetlen előtte 6 évet dolgoztam napi 6 órában nyugdij mellett.Nekem ez kedvezőbb volna mint az átmeneti járadék összege. Ha igen, a jelenlegi minimálbér 60%-a lenne vagy a volt fizetésem 60%-a lenne az álláskeresési járadék összege. Köszönöm szépen. Rózsa

kedves gyertya 2000 jun 14 én halt meg élettársam 57 évesen. Én 57 éves vagyok 1995 óta leszázalékolt III.csop-ban.Kb 10 évet éltünk együtt,de kü

Hori12 # 2010.01.24. 18:22

Tisztelt hozzáértők!

Az én kérdésem az álláskeresési járadékkal kapcsolatban:
Az Flt. 27§ (8)-bekezdése szerinti egy összegű kifizetés feltételeként meghatározott folyamatos munkaviszony mit takar pontosan?
Ha több cégnél is dolgoztam az adott idő alatt, és például pénteken felmondtam az egyiknél és hétfőn kezdtem a másiknál, az belefér a folyamatos munkavégzés fogalmába?

Már több helyen érdeklődtem ezzel kapcsolatban, de egyértelmű, jogszabállyal indokolt választ nem kaptam eddig.

Ha valaki válaszol előre is köszönöm.

kissgy # 2010.01.24. 11:23

Üdv!
2009.04.30-ig volt munkaviszonyom,de csak most megyek a munkaügyibe/eddig hitegettek,hogy bejelentenek/.Azt szeretném kérdezni, hogy jár-e nekem segély és ha igen,akkor mennyi? 87.000-re voltam bejelentve. Előre is köszönöm!

Sz.Márton # 2009.11.23. 11:56

Igazán nincs mit!

Az sajnos nem a törvényben leírt: "legalább napi négy óra".

netmum # 2009.11.23. 11:48

Kedves Sz.Márton !

Nagyon köszönöm a gyors választ, de ismerősöm esetében mindössze heti 4 óráról van szó !

Sz.Márton # 2009.11.23. 11:27

Idézet az 1991. évi IV. törvény ideillő részéből:

"27.§
(8) Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú, legalább napi négy óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, kérelmére a folyósítási időből még fennmaradó időtartamra járó juttatás összegének a (9) bekezdésben meghatározott mértékét egy összegben ki kell fizetni. A kifizetés további feltétele, hogy az álláskeresési járadékban részesült személy a járadék megszüntetésétől a kifizetés napjáig folyamatosan munkaviszonyban álljon. A munkaviszony fennállását a munkaadó igazolja. A kérelmet az álláskeresési járadék folyósítási idejének lejártát követő 30 napon belül kell benyújtani, a juttatást a kérelem benyújtásától számított negyvenöt munkanapon belül kell kifizetni.

(9) A (8) bekezdésben meghatározott, egy összegben kifizetendő juttatás mértéke"

netmum # 2009.11.23. 11:10

Tisztelt Szakértő(k) !

Egyik pedagógus ismerősömet regisztrálták a munkaügyi központban és folyósítják neki az álláskeresési járadékot.

Közben a volt munkahelyén ( iskolában ) heti 4-5 óra tanítására felkérték.

Milyen törvényes lehetőség van arra, hogy a járadék ne szűnjön meg, de azt a néhány órát is el tudja vállalni ?

Köszönöm a segítséget !

kergyo # 2009.11.15. 21:42

Köszönöm a kimerítő válaszod!

Már csak annyi kérdésem lenne, hogy ha 9o napnál rövidebb időre szól a megbízásom, akkor fenntartható a munkanélküli státuszom és az álláskeresési járadék?

anne01 # 2009.11.15. 20:50

Jogszabály:

1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról

28. § (1) Meg kell szüntetni az álláskeresési járadék folyósítását, ha az álláskereső:

1. kereső tevékenységet folytat, kivéve a 29. § (1) bekezdésének d) pontjában foglaltakat,

29. § (1) Szüneteltetni kell az álláskeresési járadék folyósítását, ha az álláskereső

1. rövid időtartamú, legfeljebb kilencven napig tartó kereső tevékenységet folytat, feltéve, hogy bejelentési kötelezettségének [36. § (1) bek.] eleget tett,

36. § (1) A munkanélküli-ellátásban részesülő személy az általa folytatott kereső tevékenységet, valamint az őt foglalkoztató munkaadó nevét, címét és adószámát, adószámmal nem rendelkező magánszemély munkaadó esetében adóazonosító jelét - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - legkésőbb a munkakezdést megelőző napon, a kereső tevékenység megszűnését a megszűnést követő napon köteles az állami foglalkoztatási szervnek bejelenteni.
58. § (1) Ez a törvény 1991. március hó 1. napján lép hatályba.

1. kereső tevékenység: - az 1-3. pontban foglaltak figyelembevételével - minden olyan munkavégzés, amelyért díjazás jár, továbbá kereső tevékenységet folytatónak kell tekinteni azt a személyt is, aki vállalkozói igazolvánnyal rendelkezik, valamint aki gazdasági társaság tevékenységében személyes közreműködés vagy mellékszolgáltatás keretében történő munkavégzés útján vesz részt, illetve aki a társaság vezető tisztségviselője vagy a társasági szerződésben közreműködési/munkavégzési kötelezettsége/joga fel van tüntetve.
  1. Az olyan munkavégzés, amelyért jogszabály alapján tiszteletdíj jár, akkor minősül kereső tevékenységnek, ha a havi tiszteletdíj mértéke a kötelező legkisebb munkabér 30 százalékát meghaladja.
  2. A mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal folytatott tevékenység akkor minősül kereső tevékenységnek, ha az abból származó bevételt a személyi jövedelemadóról szóló szabályok szerint a jövedelem kiszámításánál figyelembe kell venni.
  3. A külön törvény alapján végzett közérdekű önkéntes tevékenység nem minősül keresőtevékenységnek.

A szüneteltetés és a megszüntetés megtalálható azon az oldalon is, amit belinkeltem, de ha továbbra is bizonytalan vagy a munkaügyi központnál biztos segítenek.

kergyo # 2009.11.15. 20:01

Azt hiszem, tényleg nem jár..

http://www.allamreform.hu/…lalkozta.pdf

De ha tévedek, vagy Anne01 tévedne, akkor javítsatok ki minket!

És bocs Anne01, csak nem irtál indoklást és mindig szeretek pontosan utánajárni a dolgoknak...

kergyo # 2009.11.15. 19:56

Légyszives válaszoljatok, fontos. köszi..

kergyo # 2009.11.15. 19:38

És minden választ elfogadok, de szeretnék hosszabb jogi indoklást látni (kifejtve) és nem csak egy már áltama is olvasott site belinkelését.

Az a személy jogosult álláskeresési járadékra, aki:

* álláskereső, és
* az álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább 365 nap munkaviszonnyal rendelkezik, és
* rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, továbbá táppénzben nem részesül, és
* munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az illetékes munkaügyi központ kirendeltsége sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

Ezek alapján pl. olyan jogi okfejtést szeretnék látni, ahol leirjátok a hivatkozott jogszabályt hogy ki minősül álláskeresőnek....

Vagy pl. nem minősülök továbbra is álláskeresőnek, ha csak megbízási szerződést kötök?.....stb.....stb...

kergyo # 2009.11.15. 19:34

Bocs Anne, csak azért kérdeztem, mert azt irják, hogy a megbizási szerződés nem minősül munkaviszonynka és nem jár utána se gyes, se szabadság és ha EDDIG megbízási szerződésem lett volna, akkor munkanélküli sem járna utána.

Tehát biztos ez, amit irtál?

Ráadásul azt is olvastam, hogy a megbízási szerződésre nem a munka törvénykönyve vonatkozik..

Mások véleménye? válasza?

anne01 # 2009.11.15. 19:25
kergyo # 2009.11.15. 19:06

Sziasztok!

A neten nem találtam megnyugtató, egyértelmű választ a kérdésemre, pedig próbáltam Googleban keresgélni, de nektek biztos egyszerű lesz a válasz.

8 évig voltam közalkalmazott és most nov. 16. án megszűnik a munkaviszonyom.

Ha dec.1. től megbízási szerződéssel kapok munkát, akkor mellette lehetek munkanélkülin? tehát kaphatok álláskeresési járadékot, párhuzamosan a megbízási szerződéses munkaviszonyommal?

Köszönöm a válaszokat!