munkaviszony felmondás


Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 23:31

A minimumtól és a maximumtól nem lehet érvényesen eltérni. 18 évig semmi baj nincs a 60 napos felmondási időddel. Ha az letelt, lehet kérdezni, hogy mi legyen.

help! # 2011.02.05. 22:59

Tisztelt jogi Szakértők!

Munkahelyváltás előtt állok,az új munkaszerződésemben minden teljesen egyértelmű és érthető számomra,csupán egyetlen kérdésem lenne:
a 3 hónapos próbaidő után leendő munkáltatóm 60 nap felmondási időt határozott meg.Eltérhet-e ez esetben a Munka Törvénykönyvében meghatározott felmondási időtől?
A Mt. 92. § kimondja:(1)"A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

  1. három év után öt nappal,
  2. öt év után tizenöt nappal,
  3. nyolc év után húsz nappal,
  4. tíz év után huszonöt nappal,
  5. tizenöt év után harminc nappal,
  6. tizennyolc év után negyven nappal,
  7. húsz év után hatvan nappal

meghosszabbodik."
Akkor most hogy is van ez?
Megtisztelő válaszukat előre is tisztelettel köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 20:02

Már mondtam: közös megegyezésben mindenben meg lehet egyezni, és semmi se kötelező. A munkáltatónak se. De azt is mondtam, hogy a munkáltatónak nem kerül többe, ha úgy állapodtok meg, hogy a munkaviszony 16 hónap múlva szűnik meg, de 14 hónapra felment a munkavégzés alól. Sőt kis trükk (a 16 hónap végén egy napot még dolgoznod kell), és egy ilyen megállapodás esetén még jobban is jár, mert nem kell egyszerre nagyobb összeget fizetnie, petyegtethet havonta.
Az egység eladásának ehhez semmi köze, eladhatja úgy is, hogy vannak munkavállalók (akkor üzemi jogutódlás lesz), meg úgy is, hogy előtte mindenkinek megszünteti a munkaviszonyát. (Bár nem látom, ennek mi előnye lenne a számára.)

Ne haragudj, de két hozzászólásban nem tudlak szakértővé kiképezni munkajogból, és tárgyalástechnikai tréninget se tudok tartani. Nem csak perre lehet ügyvédet megbízni, hanem egy ilyen megállapodás előkészítésre, megkötésére is.

foto # 2011.02.05. 18:17

KBS!
NAgyon köszönöm a jó tanácsot!
Megprobálok az új üzemeltetővel beszélni.
Mégegyszer köszi!


Üdvözlettel foto

turbinás # 2011.02.05. 17:43

Kedves KBS

Tegnap írtam arról, hogy megszűnik a cég és közel a nyugdíjhoz szeretnénk minél később leszámolni. Köszönöm a segítséged, és újabb kérdéseink lennének.
A kollektív szerződésünk szerint 12 hónap végkielégítés járna 30 év mkviszony után + 4 hónap felmondási idő. Ez ugye kedvezőbb, mint amit a törvény előír. Lehet-e kötelezni a munkáltatót, arra hogy csak másfél év után szűnjön meg a mkviszonyunk? Mi van ha ebbe a cég nem megy bele? Ha tudsz erre valamilyen jogszabályt idézni légyszi írd meg, hogy tudjunk mivel érvelni. Erre az időre milyen bért köteles nekünk fizetni? Ha márc 31-én akarja a mkviszonyt megszüntetni, és mi később akarunk leszámolni mennyi szabadságot köteles figyelembe venni. Váltó műszak miatt az éves szabadságunk 35 nap. A cégnek Magyarországon jelenleg 3 telephelye van, mindegyik külön elszámolási egység, a mi telephelyünket el akarja adni. Mi van akkor ha a másfél év alatt mindegyiket eladja, esetleg csődöt jelent?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 16:27

Foto: van. Még válogathatsz is. :)
Az ugyanis nem az új "üzemeltető" elhatározásán múlik, hogy "átvesz-e". A törvény erejénél fogva lett a munkáltatód - méghozzá jogutódként, tehát jogfolytonosan. (Már ha az lett.)

Doyle # 2011.02.05. 15:18

Nagyon szépen köszönöm.

hunfrakk # 2011.02.05. 15:11

decemberben kezdett el dolgozni
három hónap próbaidő mellett
(dec-jan-feb. hó próbaidő)
próbaidő alatt bármely fél azonnali hatállyal,
indokolás nélkül megszünetheti a munkaviszonyt

ez nem felmondás, hanem egyoldalú megszüntetés

nem kell aláírni semmit, egyoldalú nyilatkozattal megtörténik a mviszony megszüntetés

viszont visszamenőlegesen nem lehet megtenni

(tehát nem lehet azt mondani feb.7-én, hogy jan.25-el szünt meg mviszony)

passzív táppénz igénylésére a mviszony megszünését követő 1-2-3 NAPon bekövetkezett keresőképtelenség esetén van mód

Doyle # 2011.02.05. 15:01

Sziasztok!
A nővérem részére kérnék tanácsot, ugyanis decemberben helyezkedett el az egyik nagy-áruháznál határozott idejű szerződéssel, ami fél év, és ebből az első három hónap a próbaidő. A karácsonyi hajtásban rosszul lépett le egy emelvényről, és megsérült a sarka, de úgy volt vele, hogy nem engedheti meg magának a betegállományt, így dolgozott tovább, de január közepére már annyira fájt neki a lába, hogy nem engedte a család dolgozni. Elment táppénzre. A lényeghez hozzátartozik, hogy mi novemberben elköltöztünk a régi lakhelyünkről, így az ő adatai, amikor munkába állt, úgy lettek leadva, hogy még a régi cím, de levelezési címnek meg lett adva a jelenlegi lakhelyünk, a telefonszáma, és az e-mail-címe is. Amikor táppénzre ment, még aznap küldött sms-t a főnöknőjének, ennek ellenére pár napra rá, megkeresték az öcsénket, aki szintén ezen a munkahelyen dolgozik, de egy egészen más részlegen és beosztásban, hogy mi van a nővérével, mert hogy nem lehet utolérni. Az öcsénk elmondta nekik, bár se telefonon, sehogy nem is próbálták megkeresni a nővéremet. Azóta az öcsénkkel sem beszéltek. A nővérem két hetes táppénze holnap jár le, hétfőn már munkába akart állni, bár az orvos nem akarta még engedni, mondván, hogy súlyosan roncsolódott a sarka. ennek ellenére ment volna, mert muszáj, viszont a mai napon felhívták telefonon, mert visszaérkezett hozzájuk a levél, amit a nővérem felé postára adtak. Nővérem mondta, hogy persze, mert elköltöztünk, de levelezési címnek meg van adva az új címünk, és ott a telefonszáma, e-mail-címe, és kérdezte, hogy milyen levelet küldtek neki? Közölte a nő a vonalban, hogy próbaidő alatt megszűnt a munkaviszonya, és hétfőn, ha bemegy, már csak a papírokat kell aláírnia.
Kérdésem a következő lenne: ha a felmondásban korábbi dátum van megjelölve, megteheti-e, hogy nem írja alá? Hiszen nem kapta kézbe a papírokat időben, így azzal a dátummal írná alá, amikorra őt behívták. Mert ha eredetileg régebbi dátum szerepel a papíron, és ezt értelemszerűen nem tudta még aláírni, és most megteszi, akkor még passzív táppénzre sem mehet a sarka miatt, és így elég nehézkes lesz neki munkát keresni.
Válaszotokat előre is köszönöm
Rita

foto # 2011.02.05. 10:53

KBS!
Az új üzemeltető közölte,hogy nem vett át, és maradtam a réginél.
Szerinted ha nemmondtak fel,még van munkáltatom?


Üdvözlettel foto

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 10:34

Innen kezdve bonyolult a dolog. Lehet, hogy úgynevezett üzemi jogutódlás történt, és valóban az új üzemeltető a munkáltatód. No de erről is az előzőnek kell tájékoztatnia - nem telefonon.
Egyébként ha így van, akkor még jobb is; lényegében két egyetemleges kötelezetted van. Viszont azt hiszem, itt már kellene lennie egy ügyvédednek is.

foto # 2011.02.05. 10:28

KBS
Ez egy vendéglátó egység(lánc)
Akinél dolgoztam annak fel mondtak,és más üzemelteti.
De a munkaadom máshol létezik! Már kinyomoztam!


Üdvözlettel foto

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 09:54

Nem tudom. Azt sem értem, mi az, hogy más az "üzemeltető". Milyen üzemeltető?

A munkáltatód nem szűnt meg. Amíg létezik, addig a táppénzes papírokat át kell vennie, és továbbítania kell. Ha kifizetőhely, akkor neki magának kell kifizetnie is. Ezen a csődeljárás semmit nem változtat.

foto # 2011.02.05. 09:50

KBS
Nálam az van,hogy okt.18-án beteg lettem.nov.végén leadtam a tp.papirt. Dec.15-én telefonáltam,hogy nem kaptam tppánzt. Közölték velem már más az üzemeltető! Én azota tp-n vagyok,mert nincs hol dolgoznom!De senki nem mondott fel nekem! Orvosom azt mondta,biztositva vagyok. És csak itt vagyok és nemtudom,hogy mi van! Mit tanácsolsz? Mit tegyek?


Üdvözlettel foto

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 09:34

Dehogy szűnik! Még ha felszámolást rendelnek el, attól se!

foto # 2011.02.05. 09:10

Kedves KBS!
A problémám az,hogy ha a cégem csődöt jelent én még alkalmazásba vagyok? vagy automatice megszünik a munkaviszonyom?


Üdvözlettel foto

lewho # 2011.02.05. 08:34

/Azért a csődeljárások nem kis hányada fordul át felszámolásba. Én is izgulnék/

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 08:23

MI a problémád? A csődeljárás nem felszámolás.

foto # 2011.02.05. 06:26

Kedves végrehajto1!
Köszönöm a válaszodat.De szeretnék még kérdezni.
Én ennél a cégnél vagyok a mai napig tp-zen! Igaz 3 honapja semmi pénzt nemkaptap!Szerinted meddig (1-2ho)
huzhatom a tp-t? Ugyanis szeretnék nyugdijba(4oév)
menni,csak még nemkaptam meg a szolgálati idő megállapitást.


Üdvözlettel foto

végrehajtó1 # 2011.02.04. 20:15

foto

lényeg: a munkáltatód kérelmet adott be a birósághoz.Csőd védelmet remélve.Ilyenkor ha a feltételeknek megfelel csődvédelmet kap.Azaz:-lejárt tartozásait nem kell fizetnie,meg kell egyeznie a később összehivandó hitelezőkkel stb stb
Ha érdekel a téma: 1991.IL TV

foto # 2011.02.04. 18:24

Kedves Kovács Béla Sándor!
Én a bolondmelostol kértem tegnap segitséget,de nemkaptam rá választ.
Szeretném ha Ön segitene nekem az értelmezésében.
Előre is köszönöm.


Üdvözlettel foto

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.04. 18:04

A közös megegyezés is lehet olyan, hogy akkor szűnik meg a munkaviszony, amikor egyébként a felmondási idő letelne. Sőt meg lehet úgyis állapodni, hogy nem fizetnek végkielégítést, de a munkaviszony akkor szűnik meg, amikor a felmondási idő plusz annyi hónap eltelik, amennyi havi végkielégítés jár. Még sőtebb: a rendes szabadságot adják ki, és annak leteltétől számítsák ki, mikor telne le a felmondási idő plusz a végkielégítésnek megfelelő hónapok.
Ez a munkáltatónak többe nem kerülne, nektek viszont hosszabb szolgálati időt eredményezne.

turbinás # 2011.02.04. 17:36

Kedves Veci, Kovács Béla Sándor, vagy bárki aki segíteni tud:

Helyzetem a következő: 1954-ben születtem, és kb 1 hónapon belül megszűnik a munkahelyem. Ha jól számolom a 39. év szolgálati időmet töltöm, a korom miatt sajnos semmilyen nyugdíjra nem vagyok jogosult /Vecinek már írtam erről/. Előzetes infók szerint a munkáltató közös megegyezéssel szüntetné meg a munkaviszonyunkat /kb 80 ember/, kifizetné a végkielégítést, és a felmondási időre járó bért. Vagyunk egy páran nyugdíjhoz közeli korúak, akik azon gondolkodunk ebbe nem mennénk bele. Azt szeretnénk, hogy mondjon föl a cég, fizesse ki a végkielégítést, de csak a felmondási idő letelte után.Úgy gondolkodunk, hogy a kb 30-35 év munkaviszony után legalább 4 hónap felmondási idő jár, és ez idő alatt is meg lenne a munkaviszonyunk, ezzel is több lenne a szolgálati idő ami majd kellene a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulásához, mert sajnos esély sincs majd másik munkahelyre szintén a korunk miatt.Mit gondoltok erről? Hogyan tudnánk ebből a helyzetből a legelőnyösebben kijönni? Kérlek segítsetek mire figyeljünk, mit merjünk aláírni? El lehet jönni közös megegyezéssel is ha le akarjuk tölteni a felmondási időt? Folyamatos munkarendben dolgozók vagyunk, erre az időre milyen bér jár?
Bocsánat, ha butaságot kérdezek, de szerencsémre eddig még sosem voltam munkanélküli, most szakadt a nyakunkba minden...
Kovács Béla Sándornak írtam a felmentési bér oldalon is, felmerült egy másik halvány lehetőség, bár azt hiszem az az út nem járható....

Minden segítséget köszönök
turbinás

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.03. 17:12

A rendes felmondást indokolni kell, az indoklásnak jogszerűnek, valósnak és okszerűnek kell lennie. És ez így van vagy ötven éve. Manapság...

Miért van olyan érzésem, hogy nem is kérdezni akartál, hanem sírni egy kicsit?

manó19 # 2011.02.03. 17:01

Köszi a választ. Nem arról van szó, hogy nem tudom, hanem arról, hogy manapság minden indok nélkül kirúghatják az embert... ahogy hallottam betegállomány után is.