munkaviszony felmondás


gyane # 2010.08.03. 10:02

Kedves Nandy/Fórumozók!

A 2010.07.26-ai segítségkérésemmel kapcsolatban lenne még kérdésem:

Amennyiben, aug. 31-vel rendes felmondással (munkáltató mond fel) szűnik meg a munkaviszonyom, viszont én kérem - amint leveledben ajánlottad - a fele felmondási időtől való eltekintést, a másik felére pedig a bent lévő szabadság elszámolását, - bár már nincs annyi szabadságom! (ez is gondot jelent)
Nem lehet ennek munkajogi következménye?
(Pld. nem változik meg a munkaviszony felmondás jellege, pld. közös megegyezésre?)

Sajnos, nem tudom hogyan járok jobban? Mit tegyek?

Köszönöm a segítséget.

dunnyuska # 2010.08.03. 09:30

pazs

pénteken szóltak neki, h hétfőtől felvennék :)
köszönöm válaszát! Üdv.

Cili13 # 2010.08.01. 13:17

Üdvözlöm a Kedves Fórumozó Társakat!
Kormánytisztviselők sorra jelentkeznek prémium évek programra. Ez a lehetőség ezek szerint a kormánytisztviselőknek is megvan. Kérdésem, hogy a különleges foglalkoztatás is létezik-e és annak most mik a feltételei? Sajnos sokan nem vagyunk elég öregek a prémium évekhez, új munkahely megtalálására esélyünk a nullával egyenlő. Lehet-e csatlakozni a különleges foglalkoztatáshoz, ha indok nélkül megkapjuk a felmondásunkat?
Köszönök minden hasznos gondolatot... Próbáljunk együtt gondolkodni hogyan tovább?
Üdv. és köszönet!

Tiara80 # 2010.08.01. 12:40

Köszönöm szépen gyors válaszod!
Minden jót neked: Tiara80

Egyjogász # 2010.07.31. 19:53

A munkavállaló a határozott idejű munkaszerződést rendes felmondással nem szüntetheti meg, ha nincs rendkívüli felmondásra okot adó kötelezettségszegés a munkáltató részéről, a megszüntetés a te kezdeményezésedre csak közös megegyezéssel történhet.

Ha az Mt. szabályait megszegve mondasz fel, a jogellenes munkaviszony megszüntetés jogkövetkezményeit alkalmazhatja veled szemben a munkáltató.

Tiara80 # 2010.07.30. 15:47

Üdvözlöm a fórumot

Közcélú munkavállalóként 2009.09.01-én kezdtem dolgozni a helyi önkormányzatnál! Az első szerződésem (ami 2009.12.31-ig szólt) lejárta után új szerződést kaptam 2010.12.31-ig. Magán és egészségi okoból kifolyólag szeretnék a szerződésem lejárta (2010.12.31.) elött felmondani!

Milyen lehetőségem/lehetőségeim van/vannak?
Milyen következményekkel jár ha én mondok fel?
Jól tudom-e, hogy határozott munkaszerződésnél nincs felmondási idő?!

Segítséget / választ / tanácsot előre is köszönöm!
Tiara80

pazs # 2010.07.30. 11:36

Felmondási idő ledolgozása, ami azt jelenti, hogy az írásbeli felmondása benyújtása után még legalább 30 napot dolgoznia kell (ha a munkaszerződése szerint 30 napnál hosszabb a felmondási ideje, akkor annyit. Vagy, ha a munkáltatója belemegy, akkor közös megegyezéssel bármikor megszüntethető a munkaviszonya.
Ha jogellenesen mond fel és/vagy nem tölti ki a felmondási idejét, pedig az alól a munkáltató nem mentesítette, a munkáltató teljes kárát lesz majd köteles megtéríteni.
De most komolyan: ma jött rá, hogy hétfőn már máshol akar dolgozni?

dunnyuska # 2010.07.30. 11:27

Üdvözlöm a fórumot!
Sógorom 6 hónapja dolgozik egy cégnél. Közben beadta a jelentkezését egy másik céghez is, ahova 2010.08.02 kezdéssel fel is vennék. Szeretném megtudni, hogy milyen követelései lehetnek a jelenlegi alkalmazójának (felmondási idő stb.)?
Mihamarabbi segítségükre számítok!

nandy # 2010.07.28. 12:33

kana:

Lehet, hogy szerencsétlenül fogalmazták meg a korábbi módosítást, és nem további munkakörként jelölték meg az ügyvezetést, hanem egyetlenként.

De ha a tényeket nézzük, valójában mindkét munkakört betöltötted, és ezért emelt bért is kaptál, tehát a jogaid nem sérültek.

Most az egyik munkakört visszamondtad, értelemszerűen a fizetésed is visszaállna a régi szintre - ha hagynád. De nem akarod.

Nem hiszem, hogy a bíróság neked adna igazat. Tudod, a papírhegyeken túl azért ők is figyelembe veszik a valóságot.

p215 # 2010.07.28. 09:36

Üdvözlöm a Fórumot,
Elnézést, hogy egy régi hozzászólásra reagálok, de gondolom, a szemlélet amit tükröz, még nem avult el.
Valaki egy munkavállalót hibáztatott azért, amiért a fizetésének csak a fele után történik adózás. Konkrétan úgy látja, hogy a m.vállaló "ellopja az adót" tőle (is).
Én egy hasonló konstrukcióban fizetett m.vállaló vagyok (voltam), és egy kicsit más oldaláról látom ezt a kérdést.
A munkaviszonyom kezdetén elvállaltam egy munkát x havibérért. A megegyezés feltétele volt a cég részéről, hogy a munkaszerződésben kevesebb szerepeljen.
Ezzel a cég megspórolt 1. ca. 130e Ft bérköltséget, 2.azt az összeget amit zsebből fizet, valahol szintén. (pl. ÁFA).
Én pedig elesek nem kevés előnytől ami egy magasabb bérből és járulékfizetésből eredne.
Ki lop itt kitől?
További jó munkát mindenkinek!
p215

kana # 2010.07.27. 18:41

Köszi a válaszokat, de valamit azért én még nem értek. Azelőtt azt írtad, hogy a munkakör csak közös megegyezéssel változtatható. Gyakorlatilag arról van szó, hogy főkönyvelőből lettem ügyvezető, a kinevezésemmel tulajdonképpen ez a munkakör megszűnt, mert senkit sem neveztek ki főkönyvelőnek utánam.(igaz a feladatait én láttam el továbbra is). Lemondtam az ügyvezetésről, tehát gyakorlatilag nekem most nincs státuszom a cégnél, mert újra főkönyvelő nem lehetek a cég akaratából, csak közös megegyezéssel. Legalább is szerintem. Vagy nem így van? Tehát ha újra főkönyvelőként akarnak foglalkoztatni, akkor szerintem munkaszerződést kéne módosítani, mert a munkakör a munkaszerződés lényeges eleme, aminek az egyoldalú módosítása a munkaügyi bíróság előtt semmis. Úgyhogy ha nem módosítja a szerződésemet, vagy módosítani akarja de én nem írom alá, akkor mi van?

nandy # 2010.07.27. 15:23

Igen, jogszerű, főleg, hogy te mondtad vissza a vezetői pozíciót.

Azt a hibát viszont ne kövesd el, hogy rendkívülivel felmondasz! Kivéve, ha pl. már több hónapja nem kaptál bért, a felszólítások ellenére sem...

kana # 2010.07.27. 10:33

Természetesen nem várom ugyanazt a bért, tulajdonképpen én már semmit sem várok ettől a cégtől. Azt szeretném ha felmondanának, vagy én mondhatnék fel rendkívüli felmondással.Engem csak az érdekel, hogy jogszerű-e a munkáltató eljárása?

nandy # 2010.07.27. 09:17

A munkakör is csak közös megegyezéssel változhat...

(Mégis mit gondoltál, visszamondod a vezetői posztot, de továbbra is vezetői fizetést vársz?)

kana # 2010.07.27. 09:00

Halihó

A munkáltatóm ez év január 1-el nevezett ki ügyvezető igazgatónak és egyben megemelte a munkabéremet is. Én a tisztségemről júniusban önként lemondtam. Az igazgatóság ezután levélben értesített, hogy visszahelyez a régi munkakörömbe és csökkenti a fizetésemet a korábbi szintre. A kinevezésem a béremre vonatkozóan nem tartalmaz semmilyen kitételt a megbízatás megszűnése esetére. Mivel én a tisztségről mondtam le, nem a béremről, és nincs leírva sehova, hogy a megbízatás megszűnése esetén a bérem visszaáll a régi szintre, szerintem jogellenes a munkáltató eljárása, hiszen bért csak közös megegyezéssel csökkenthet. Így van-e ez szerintetek? Ha önkényesen, egyoldalúan csökkenti a béremet e hónaptól,megalapozza-e ez a munkavállalói rendkívüli felmondást részemről?

nandy # 2010.07.26. 11:54

Igen, fontos, mert ha a munkaadó mond fel (rendes felmondással), akkor a felmondási idő felére kötelező felmentenie a munkavégzés alól!
A másik felére kérheted, de nem kötelezheted. Nyomtatvány nincs, elég egy pársoros írásos kérelem.
Akár azt is kérheted, hogy erre az időre adja ki a bentmaradt szabikat, úgy ő is jól jár.

gyane # 2010.07.26. 07:01

Elnézést, az kimaradt levelemből, hogy nem közös megeggyezéssel, hanem a munkáltató általi rendes felmondással mondják fel munkaviszonyom.
Bizonyára ez is fontos!

gyane # 2010.07.26. 06:56

Üdvözlök Mindenkit!
Hosszú ideje egy Kft-nél dolgozom, közel 16 éve.
A gazdasági válság bennünket is elért, augusztus 31-vel megszűnik a munkaköröm és a munkaviszonyom.
Kérdésem: kérhetem-e a vezetőséget, hogy a felmondási idő letöltésétől tekintsenek el? Ne keljen ledolgozni a 3 hónapot.
Úgy néz ki, hogy szeptemberben eltudnék egy másik cégnél helyezkedni, tehát számomra fontos lenne, hogy ne dolgozzak tovább.
A Kft -nek is jól jönne, hiszen nincs munka, mindössze az a kérdés, hogy jogosan járnak-e el, ha kérésemet teljesítik, elfogadják?
Ha kérhetem a felmondási idő letöltésétől való eltekintést, van-e erre formanyomtatvány, vagy valamilyen jogi formátum, amiben be kell nyújtanom a cég felé?
Előre is köszönök minden segítséget.

Dödölle1 # 2010.07.26. 06:42

Szantai80
Tavasszal a 15 napos betegszabadságát már igénybe vette, de a felmondási idő alatt elmehet-e -kamu- táppénzre?

Jogszerűen nem!

végrehajtó1 # 2010.07.25. 11:13

Erre mondják ne szólj szám ...

Mi az hogy szeretne felmondani?Most felmond vagy sem?Mi az hogy a közeli napokban fogja alá írni?
Mit?

A felmondást ő írja meg és ő írja alá.Nem a közeli napokban hanem amikor beadta.

Nagyon zavaros...

Szantai80 # 2010.07.25. 09:35

Tisztelt fórumozók!
Egy ismerősöm nevében szeretnék választ kapni a problémájára.
Idén június elején szóban jelezte a munkáltatójánál, hogy szeretne felmondani, mert szeptember elsején fog kezdeni egy másik munkahelyen.
A felmondást papíron viszont csak a közeli napokban fogja aláírni, de azon nem szerepel semmi azon kívül, hogy a felmondás határideje 09.01. Már több, mint hat éve dolgozik itt, tehát a felmondási ideje 30 + 15 nap. A felmondási nyilatkozat szabályos-e így?
Tavasszal a 15 napos betegszabadságát már igénybe vette, de a felmondási idő alatt elmehet-e -kamu- táppénzre? Ugyanis amióta köztudott lett, hogy elmegy, ellehetetlenítik a főnökei és a kollégái is.

A segítséget előre is köszönöm!

csigabacsi # 2010.07.22. 19:14

nandy:

Megfogadtuk a tanácsod, de nem sok jóval kecsegtetett az ügyvéd.
A munkaszerződésben a munkaköre Gépjárművezető, most is azt csinálja gyakorlatilag, csak kisebb autón, kisebb távokon.(eddig 24 tonnás, most 1,5 tonnás autóval)
Munkabérét, mely a szerződésben minimálbér, most is megfizeti, csak eddig a szerződéstől eltérően megfejelte még a duplájával. Nagyobb autón több plusz juttatás volt.
Az, hogy a munkát milyen munkaeszközön végzi (más cég tulajdona) szintén nem támadható, mert lehet az egy bérelt autó is akár.

Ha Bírósághoz fordulunk, nekünk kellene most már bizonyítani tanukkal, hogy valóban felmondott. Ezt pedig az állását féltve senki nem vállalná.
Úgy tűnik zsákutcában vagyunk, megalázva.
Ha nagyon könyörgünk talán a közös megegyezésbe még belemegy (bár kétlem, csakhogy szívasson), vagy felmond a férjem rendes felmondással, de egy hónapig még nem tud akkor elhelyezkedni máshová.

béla808 # 2010.07.22. 17:02

Köszönöm!

Holnap keresek egyet.

nandy # 2010.07.22. 16:59

béla808: Menj el ügyvédhez! Nem kevés pénz múlhat rajta.

nandy # 2010.07.22. 16:58

Ha a munkaszerződés szerinti munkaköre kamionsofőr, akkor nem foglalkoztathatja más munkakörben! Illetve 42 napig lehet szó átirányításról, de az sem megy csak úgy pofára.

Úgy látszik, muszáj lesz ügyvédhez fordulnotok. (Mondom már egy ideje...)