munkaviszony felmondás


RMakaay # 2010.11.11. 09:14

kbs!

Ezt nem értem: "Mi lett volna, ha előtte kérdezel?"
Illetve mi volt a jogellenes???
Az még lemaradt reggel, hogy folyamatos munkarendben dolgozik és a beosztását úgy variálják, hogy másnap ne úgy menjen be, ahogy be van írva a beosztásba, meg hogy amikor szabadnapos volt, akkor is volt rá példa, hogy behívták dolgozni és nem kapott érte pluszban semmit, csak azt a szabadnapot később kapta meg. Erről persze papír alapon nincs semmi amivel bizonyítani lehetne, csak a bér (túlóra, táppénz) elszomlásról van papír (fizu papír). Marad a tértis levél egyelőre, nyilván nem az a célunk, hogy most rögtön szaladjunk a bíróságra. Beszéltem egy ügyvéddel, azt mondja, ha nem reagálnak, illetve nem fizetnek, akkor lehetet keresetet benyújtani, de általában ezek a multik a peren kívüli megegyezést preferálják.

Alexu # 2010.11.11. 08:51

Tisztelt...!

Segítséget kérnék tőletek.
Munkavállalónk nyudíjas, de szeretne elmenni 2011. február 28-al. Mikor mondhat fel, mely időben?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.11. 08:27

Nem hogy kár volt, hanem nagy valószínűséggel jogellenes volt.
Mi lett volna, ha előtte kérdezel?

végrehajtó1 # 2010.11.11. 08:23

illetve nem vették át tőle a rendkívüli felmondást

akkor adja fel tértivevényesen postán.

Bár ezért kár felmondani.Elég ha írásban felszólitja a munkáltatót a helyes bérszámfejtésre.Ha ez sem hatásos akkor bíróságon kell követelnie.

RMakaay # 2010.11.11. 05:19

Sziasztok!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy anyám felmondott a Tesconál, DE csak részben fogadták el, illetve nem vették át tőle a rendkívüli felmondást. A rendkívüli felmondásban a Mt.96§ (7) bekezdésre hivatkoztunk és kértük, hogy tekintsenek el a felmondási idő letöltésétől, valamint részére a végkielégítést fizessék ki. Na, a végkielégítést nem akarják persze kifizetni. A rendkívüli felmondás indoka az volt, hogy a bérét rendszeresen (több mint két alkalommal) pontatlanul számolták el és ez által az életkörülményei ellehetetlenüléséhez vezet. Ez picit "hülyén" hangzik, elnézést, de nem tudtam jobban most itt megfogalmazni. A lényeg, hogy a pontatlan elszámolásokkal voltak hónapok, amikor a 3 műszakos melóért csak 60E ft-ot kapott. Az meg a mai világban elég necces, pláne Bp-en.
Kérdésem, hogy milyen módon lehetne ezt az ügyet munkaügyi bíróságra vinni, illetve van e esély arra, hogy azt a pert megnyerjük és a végkielégítése megfizetésre kerüljön.
A válaszokat/segítségeket előre is köszönöm!
RMakaay

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.10. 23:39

És sajnos igaza van, minden politikai brancs takarítással kezd. Csak ez idén boszorkányüldözés-szerűvé válik.

Ja, persze. Az megvolt, amikor a 70-es években jelentkezik az egyszeri magyar Kanadában a hatóságoknál, hogy menedékjogot kér, mert politikai üldözött? Kérdik tőle: és miért üldözik politikailag. "Mert kiraboltam egy rohadt kommunista benzinkutat."

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.10. 23:35

Nem csoda, ha nem volt vicces, mert hogy nem viccnek szántam.

bolondmelós # 2010.11.10. 20:44

Kedves Kovács_Béla_Sándor: légyszi, ez nem volt vicces, most ha azt mondom, hogy én is voltam már ilyen módon kezelve? Sok igenis értelmes pszichiátriai kezelt is van, a súlyos kategóriát nem is említem, akiket őrültekenek neveznek. Nem mindig tehetnek róla.
Van Gough, Julius Casesar sorolhatnám.
A legjobb ha valaki a munkahely miatt kattan be!

Meg lehet nézni az USA-ban lélekbúvárhoz járnak az emberek, mert az természetes.

És sajnos igaza van, minden politikai brancs takarítással kezd. Csak ez idén boszorkányüldözés-szerűvé válik. Én végképpen kikérném magamnak, hogy szoci lennék, mert eléggé nem tetszett, hogy amit az előzők műveltek, de most kb 2-3 hónapa alatt több dolog is történt ami kérdőjelessé teszi, hogy ez milyen köztársaság is? Banán? Narancs.
Nem személyeskedni akartam, beléd kötni főleg nem, csupán arra rámutatni, ha valaki az egyik politikai rendszerben jó helyen jól dolgozott, az könnyen repülhet a másikban.

Sabyyna: én úgy tudom hogy a szabit azt nem órákban hanem napokban számolják, tehát 8 órás alapot kéne alapul venniük, nem 12 órásat.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.10. 16:26

Szvsz annak rajta kell lennie az utolsó bércetlin. Ha nincs rajta, akkor a legcélszerűbb megkérdezni a bérelszámolást.

Sabyyna # 2010.11.10. 14:19

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Vendéglátásban alkalmazott vagyok. 1 hónapban 15 napot dolgozom, napi 12 órában. 1 éveben 20 nap szabadságom van és eddig kivettem 9 napot. Logikusan még 11 napom van, de azt hallottam, hogy ha 2 munkanapot kiveszek akkor az egész hetem szabadságnak minősül. kérem írja meg, hogy akkor most, hogy számoljam a szabadságom, hány napom van még?

Köszönettel: Szabina

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.10. 13:52

OFF

Tisztelt ööööö... Hölgyem? Uram?

Ha annyira távol állna Öntől a politika, akkor nem vádolná azzal az önkormányzata vezetését, hogy politikai okokból akarják megszüntetni a munkaviszonyát. Ha annyira távol állna Öntől a politika, akkor ugyan mit tudott volna felderíteni az az állítólagos "lenyomozás"?

Ha annyira távol állna Öntől a politika, akkor a jogi jellegű kérdésébe nem keverte volna bele. Mert, ugye, nem én voltam az, aki idekeverte a politikát?
ON

Mucus74 # 2010.11.10. 13:43

Tisztelt Kovács Úr! (bár ezek után szívesebben nem nevezem Úrnak, de én még tudom mi az illem )

Nem vagyok sem dilis sem szoci! Ha tüzetesebben elolvasta volna levelem jeleztem, hogy távol áll tőlem a politika. Az, hogy valamikor szoci vezetés alatt dolgoztam és most ennek iszom a levét hát elég szomorú!

Nem várok Öntől reagálást levelemre!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.10. 13:32

Na bonyek. Egy dilis szoci.

Mucus74 # 2010.11.10. 12:50

Kedves Naina és bolondmelós!

Köszönöm a gyors válaszokat!
Ez egy Vagyonkezelő Zrt. és október 4-től már nem a szekfű, hanem a narancs a domináns. Aki valahol, valakinél "szekfűben pompázott" (megjegyzem távol áll tőlem a politika, de engem is lenyomoztak) az repül.
Nem tudom milyen indokkal fognak felmondani, de állítólag már kész van a papírom csak nincs rajta dátum!

Még arra lennék kíváncsi, hogy a 30 napot pénzben kifizetheti-e a munkáltató vagy nem?!

Ui: Abban tudtok-e segíteni, hogy táppénz alatt lehet-e pszichiátert váltani, tekintettel arra, hogy nem vagyok vele megelégedve.
Köszönöm!

bolondmelós # 2010.11.10. 12:42

Pityor: piszokul sajnálom, hogy aláírtad.
Fogni kellett volna, a "közös megegyezéses" papírt meg
a kilépési papírjaidat, és futni mint a szél.
Ha ők úgy léptetnek ki, hogy oda van készítve a kilépési papírhalmaz, csak az aláírásod kell, akkor
ők ezzel izomból buknak, sok pénzt.
De te aláírtad, mert megijedtél- talán meg is ijesztettek vele. Sokan beleesnek ebbe a csapdába- ne blamáld magadat

Szándékosan megtévesztett a munkaadód, hogy kijátssza a felmondási időt, végkielégítést, ami elég pénz lett volna, meg az elmaradt szabikat, ha volt.
Mondott valami kényszerítőt, fenyegetőt, próbált nyomást gyakorolni rád? Pl nem enged haza amíg nem írod alá.
Volt még valaki jelen?
Hány nap telt el az aláírástól?
Szerepelt e bármi még az okiratban (xy munkavállaló zz munkaaadó azonnali hatállyal közös megegyezéssel megszüntetik w dátumtól fenálló munkaviszonyt),
pl. felek lemondanak minden további követelésről ...etc vagy bármi?

Írd le, figyelj lehet hogy látszólag buktad, de
TE NEM AKARTÁL FELMONDANI, hanem a munkaadód rúgott ki. Ez akarathiányos közös megegyezés....

Mucus74: jól tudod, de te csak várd meg hogy talál-e normális indokot a munkáltató, hogy kitegyen.
Nem kell, nem szabad semmi olyant aláírni mely az érdekeddel szemben áll. A betegség az nem lehet ok, hogy kitegyenek. Tehát kreálnak egyet. Nyugi kislány!!! Ne idegeskedj, ők is hibázhatnak ezt kell kivárni.És akkor lépni.
Van olyan ismerősöm aki komolyan megbetegedett, visszament dolgozni, majd a védelmet jelentő 30. nap után kézhez kapta a felmondását- teljes időre való felmentéssel. Szoktunk erről a dologról beszélgetni, nála elég jó indoklás szerepelt- rosszul áll a cég szénája, és ezért leépítést indítottak el, elsősorban az inproduktív alkalmazottak között, blabla ....
Miért rá gondoltak? mert van egy pici vállalkozásuk,
ami kiegészítőnek jó, de családot fenntartani nem elég.

A többit meg Naina már leírta.

Naina # 2010.11.10. 12:26

Mucus74, ha feltételezzük, hogy az első munkanapon és rendes felmondást kapsz, akkor a leírtak alapján valóban 30 nap elteltével indul el a szerződésedben meghatározott felmondási időd.

A munkáltató köteles téged felmenteni a munkavégzés alól a felmondási időd felének mértékével. PL: ha 30 napos a felmondási időd, akkor 15 nappal.
Ezt a 15 napot a te kívánságodnak megfelelő időpontban kell, hogy megkapd.

A fennmaradó napokon munkavégzési kötelezettséged áll fenn, de kérheted a munkáltatót, hogy ezekre is mentsen fel a munkavégzés alól. Erre már nem köteles a munkáltató, de ha akarja, akkor megteheti. Ez már csak tőle függ.

Mindent írásban intézz!

Mucus74 # 2010.11.10. 12:09

Üdv. Mindenkinek!

Október 4.-től betegállományba vagyok. November 24.-től kiír az orvos. Azt tudom (remélem jól)ha visszamegyek mivel több mint 30 napja vagyok betegállományba megillet a 30 napos felmondási tilalom. DE! Ha nov. 25.-én közlik velem írásban, hogy felmondanak én közlöm, hogy majd 30 nap múlva.Pénzben megváltható-e ez a 30 nap és eltekinthet-e a munkáltató a munkavégzéstől mint a felmondási idő alatt? Remélem érhetően írtam le!
Köszönöm!

lewho # 2010.11.10. 09:43

"közös megegyezéssel lényegében ki vagyok rúgva. Ez hirtelen nagyon letaglózott,de aláírtam a papírokat"

Itt van az eb elhantolva.

Ha a közös megegyezésben nincsen szó végkielégítésről, akkor nem is jár...

Ha tudod bizonyítani, hogy erőszakkal, fenyegetéssel vett rá az aláírásra, akkor van értelme perelni, egyébként buktad.

Pityor # 2010.11.10. 09:37

Üdvözlök mindenkit !

Felvilágosítást szeretnék kérni azzal kapcsolatban,hogy hó végén a munkáltatóm a munkaidő lejárta után közölte,hogy itt vannak a papírjaim és közös megegyezéssel lényegében ki vagyok rúgva. Ez hirtelen nagyon letaglózott,de aláírtam a papírokat.

1999.08 óta dolgoztam ott,10év után gondolom járna végkielégítés kb 3havi,de nem kaptam :(

Mit tudok most tenni,ebben kérném segítségüket ?

Köszönettel: Péter

Zeike # 2010.09.19. 09:30

Persze a 2. határozatlan idejű kinevezésem nem hagytam ott, hiába kérték.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.17. 13:32

Azon a félhavi illetményen rugóznak? Mert más különbség nincs.

Zeike # 2010.09.17. 13:12

Tisztelt Fórumozók!

Jelen helyzetemben szeretném a segítségeteket kérni, amely a következő:
Ápolónőként dolgozom a klinikán 2008.03.17.-től. A kinevezésem ettől a naptól szól, amely egy Gyesen lévő kolléganő távolléte idejéig tart.
2008.05.01.-től kaptam egy másik kinevezést, amely viszont már határozatlan időre szól.
Szeptember 1-től a Gyesen lévő anyuka vissza akart jönni, így engem el akartak küldeni. Én bevittem a munkaügyre a 2. kinevezésem, ahol azt mondták, hogy az téves, és hogy az nem érvényes, nekik erről semmi papírjuk nincs, és a rektortól se kaptak álláshelyet ahova engem átrakhattak volna, és hogy adjam azt a papírt nekik oda. Azzal érveltek, hogy mindkét kinevezésen a "jelen kinevezés kezdete: 2008.03.17." s hogy az nem lehet, hogy nekem ugyanarra az időszakra két kinevezésem van.
Ezalatt a főnököm kérvényezett egy álláshelyet, az még elbírálás alatt van. Ha nem kapom meg az állást, akkor mit tehetek?
Segítségeteket előre is köszönöm!!
S. Bea

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.16. 16:37

Indokolni kell. Az indoklásnak valósnak, okszerűnek és jogszerűnek kell lennie.

Buksimuksi # 2010.09.16. 07:17

Helyi önkormányzatnál dolgozó köztisztviselőt indoklás nélkül elküldhetik? A Ktv. szerint most ez hogy működik? Mennyi végkielégítés és felmondási idő jár?

Dödölle1 # 2010.09.16. 06:03

Jogszerűen, -ahogy KBS is utalt rá- a foglalkotatónak a az alábbiak szerint kell eljárni. Amennyiben ezeket, vagy ezek közül bármelyiket elmulasztotta, úgy annak kikénmyszerítése céljából munkaügyi jogvita kezdeményezhető:

1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről

Eljárás a munkaviszony megszűnése,
illetve megszüntetése esetén

97. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az erre előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakör-átadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelően biztosítani.

2) A munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

Ha a munkaviszony

  1. a próbaidő alatt azonnali hatállyal,
  2. rendkívüli felmondással,
  3. azonnali hatályú közös megegyezéssel,
  4. a 94. §-ban foglalt lehetőség alkalmazásával,
  5. a 101. § (1)-(2) bekezdése szerint vagy
  6. a 10. § (1) bekezdésében foglaltak alapján

szűnik meg, a munkáltató legkésőbb a jognyilatkozat közlésétől, illetve a megállapodás megkötésétől számított harmadik munkanapon, egyébként legkésőbb az utolsó munkában töltött napon köteles a kifizetésről és az igazolások kiadásáról gondoskodni.

98. § (1) A munkáltató a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére a (2) bekezdésben meghatározott tartalmú igazolást állít ki.

(2) Az igazolás tartalmazza:

  1. munkavállaló személyi adatait (név, leánykori név, anyja neve, születési hely, év, hónap, nap);
  2. a munkavállaló TAJ számát;
  3. a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő tartamát;
  4. a munkavállaló munkabéréből jogerős határozat vagy jogszabály alapján levonandó tartozást, illetve ennek jogosultját;
  5. a munkavállaló által a munkaviszony megszűnésének évében igénybe vett betegszabadság időtartamát;
  6. a munkavállaló 95. § (5) bekezdésében meghatározott, emelt összegű végkielégítésben való részesülését.

(3) A munkáltató köteles igazolni azt is, ha a munkavállaló munkabérét a (2) bekezdés d) pontjában meghatározott tartozás nem terheli.
(4) Az igazolásnak tartalmaznia kell a munkavállaló pénztártag által választott magánnyugdíjpénztár megnevezését, címét, pénzforgalmi számlaszámát. Ha a tagságra kötelezett pályakezdő munkavállaló nem választott pénztárat, ezt a tényt jelezni kell, és meg kell jelölni az illetékes területi pénztár megnevezését, címét.

199. § (1) A munkavállaló a munkaviszonyból származó igényének érvényesítése, valamint a szakszervezet, illetve az üzemi tanács (üzemi megbízott) e törvényből, illetőleg kollektív szerződésből vagy üzemi megállapodásból származó igényének érvényesítése érdekében e törvény rendelkezései szerint munkaügyi jogvitát kezdeményezhet.