passzív táppénz


Dödölle1 # 2009.05.28. 07:02

Tisztelt Fórumozók!

Az egyik ismerősömnek a felmondási ideje pénteken (2009.05.29) jár le. Egy korábbi gerincbetegsége viszont ismét kiújult. Mivel e havi bérét megkapta a munkáltatójától, ezért ezen a héten nem akart betegszabadságra kerülni(hiszen így 100% bért kap, és nem kell bejárnia dolgoznia sem ezen a héten).

Passzív táppénzre jogosult lehet, ha az orvosához kedden megy el (hiszen hétfőn munkaszüneti nap van, és a családi orvos nem rendel)? Azaz, a 4. napon tud csak el menni az orvoshoz.
Illetve az orvos táppénzes állományba veheti visszamenőleg szombattól (hiszen már most is tud a betegségéről)?
Vagy inkább az utolsó munkanapon (most pénteken) már betegszabadságra kellene vennie az orvosának? Ebben az esetben a munkáltatónak vissza kell fizetnie az utolsó (pénteki) napi bérének 20%-át, mivel betegszabadság címén csak a bér 80%-a jár? Ebben az esetben ‚automatikusan‘ szombattól passzív táppénzbe kerül?
Meddig kell a TB kifizető munkahely felé a betegszabadságra / passzív táppénzre vonatkozó papírt leadni? Van erre valamilyen határidő?
Köszönöm szépen előre is a segítséget!

Üdvözlettel,
internetgirl2

Válaszok röviden:

1.Az orvosnak van joga a jelentkezést megelőző 5 napig visszamenőleg is igazolni a keresőképtelenséget, DE NEM KÖTELEZHETŐ RÁ!

Ezért jobb és biztosabb megoldásnak tartom, ha időben,2009.05.29-én elmegy az orvoshoz.

2.Munkáltatótól függ. Nem kell feltétlenül. A munka Törvénykönyve szerint a betegszabadságra a távolléti díj 80%-a jár, DE ugyanakkor a jogszabály nem tiltja, hogy 100%-os bért adjon a munkáltató.

3. Igen van egy tág határidő. Az igényt 6 hónapra visszamenőleg lehet előterjeszteni, azaz ha 6 hónapon belül bármikor leadja ki kell fizetni a táppénzt.
Persze sokkal életszerűbb, ha 1-2 héten belül leadja.

4. Amennyiben a passzív táppénzzel kapcsolatosan további eljárásjogi kérdésed merül fel, úgy javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP) Pénzbeli Ellátási Osztályának Osztályvezetőjét, aki készséggel segít.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. előírja a REP-nek az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Üdv. :)

Internetgirl # 2009.05.27. 20:39

Tisztelt Fórumozók!

Az egyik ismerősömnek a felmondási ideje pénteken (2009.05.29) jár le. Egy korábbi gerincbetegsége viszont ismét kiújult. Mivel e havi bérét megkapta a munkáltatójától, ezért ezen a héten nem akart betegszabadságra kerülni(hiszen így 100% bért kap, és nem kell bejárnia dolgoznia sem ezen a héten).

  1. Passzív táppénzre jogosult lehet, ha az orvosához kedden megy el (hiszen hétfőn munkaszüneti nap van, és a családi orvos nem rendel)? Azaz, a 4. napon tud csak el menni az orvoshoz.
  2. Illetve az orvos táppénzes állományba veheti visszamenőleg szombattól (hiszen már most is tud a betegségéről)?
  3. Vagy inkább az utolsó munkanapon (most pénteken) már betegszabadságra kellene vennie az orvosának? Ebben az esetben a munkáltatónak vissza kell fizetnie az utolsó (pénteki) napi bérének 20%-át, mivel betegszabadság címén csak a bér 80%-a jár? Ebben az esetben 'automatikusan' szombattól passzív táppénzbe kerül?
  4. Meddig kell a TB kifizető munkahely felé a betegszabadságra / passzív táppénzre vonatkozó papírt leadni? Van erre valamilyen határidő?

Köszönöm szépen előre is a segítséget!

Üdvözlettel,
internetgirl2

szasenyka # 2009.05.27. 19:27

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi esetben mi a követendő eljárás? Ha tudja valaki kérem segítsen!
Nejemnek a cége felmondott. Letelt a felmondási idő. Megbetegedett és betegállományba került, mozgásszervi panaszokkal. Időközben egy szerencsétlen fordulásnál megsérült a lába. A sérülés után másfél héttel vették észre, hogy trombózis volt a javából. A mai napon kórházba került és várhatóan 7 - 10 napig marad is, majd kb. három hónapig folyamatosan kezelés, ellenőrzés alatt fog állni.
A kórházi kezelés alatt letelik a 45 nap un. passzív táppénz, de mivel kórházban van jelentkezni sem tud a Munkaügyi Központban. Ilyenkor mi a teendő?

Dödölle1 # 2009.05.27. 09:03

Talán lesz olyan, akinek ez is segítség:

Ingyenes jogi tanácsadás a törvényes foglalkoztatás érdekében -
A JOGPONT Hálózat célja: segítséget nyújtani a munkavállalók
és munkaadók számára a munkavállalással, foglalkoztatással,
cégalapítással kapcsolatos jogok és kötelezettségek
megismerésében.

http://www.jogiforum.hu/hirek/20742

Ingyenes jogi tanácsadás a törvényes foglalkoztatás érdekében – A JOGPONT Hálózat célja: segítséget nyújtani a munkavállalók és munkaadók számára a munkavállalással, foglalkoztatással, cégalapítással kapcsolatos jogok és kötelezettségek megismerésében.
A jogszerű foglalkoztatást segítő tájékoztatás érdekében írt alá együttműködési megállapodást 2009. május 19-én az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) és a TÁMOP 2.5.1 „Érdekképviseleti szervezetek kapacitásainak fejlesztése” című pályázaton nyertes konzorcium, amely az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségét, az Ipartestületek Országos Szövetségét, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségét, a Magyar Iparszövetséget és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségét foglalja magába.
A díjmentes tájékoztatás feladatát ellátó JOGPONT Hálózat egy, az „Új Magyarország Fejlesztési Terv” révén, uniós forrásból megvalósuló tanácsadó szolgálat. Célja, hogy a munkavállalók és munkaadók számára segítséget nyújtson munkavállalással, foglalkoztatással, cégalapítással kapcsolatos jogaik és kötelezettségeik alaposabb megismerésében. Az OMMF azért állt a kezdeményezés mögé, mert tapasztalatai szerint a már működő Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálatot elsősorban a munkaadók keresték fel kérdéseikkel, azonban a JOGPONT Hálózat szolgáltatásai már kiterjeszthetőek a munkavállalók szélesebb körére, a tanácsadás tartalmában pedig a munkaügyi kérdésekre is. Az OMMF munkatársai - a Hálózat előkészítési fázisához hasonlóan – szakmai tudásukkal, tapasztalataikkal segítik a tanácsadásban közreműködő jogászok munkáját.
A JOGPONT Hálózat az idei év februárja óta országosan 141 helyen, az ország 7 régiójában érhető el a munkaáltatók és a munkavállalók számára. Eddig több mint háromezer-ötszáz érdeklődő igényelt tájékoztatást munkaügyi kérdésekben a jogaikról és a kötelezettségeikről, a követendő eljárásokról, hatósági ügyintézés menetéről, nyilatkozatok, kérelmek elkészítésének módjáról.
Az eddigi kérelmek alapján elmondható, hogy a kérdések mintegy kétharmada munkajoggal, közel húsz százaléka cégjoggal,

a fennmaradó rész pedig társadalombiztosítással volt kapcsolatos. Az érdeklődők elsősorban a jogaikról és kötelezettségeikről kértek tájékoztatást, és csak az esetek negyedében keresték meg konkrét tanácsadással a hálózat szakembereit.

Dynatty # 2009.05.27. 07:18

Köszönöm szépen a választ Dödölle 1 máris tisztábban látok.:)

Üdv Dynattty

Dödölle1 # 2009.05.25. 18:45

Kedves Fórumozók!!!

Április 1-jén mondtak fel nekem de 3-án írtak ki, én meg aznap beteg lettem és táppénzre irattam magamat. A gond csak az h bementem az OEP-hez (mert, a volt cégem nem kifizetőhely)h leadjam a táppénzes papírjaimat, de mást nem. Vagyis hiányzott a „Foglalkoztatói igazolás“amit az OEP-ES hölgy mondott h kell+ a „Jövedelemigazolás az ebizt-i ellátás megállapításához“ (a hölgy azt mondta h ez vmi tömbösített papír) és az "Igazolvány a bizt-i jogviszonyról és az ebizt-i ellátásról
  • ez a rózsaszín tb kiskönyv??
Ez volt az első munkahelyem és én ilyet nem is kaptam, vagyis mennyek be és kérjek a cégtől mert nem kapom meg a táppénzem?? vagyis összesen 4 papírt kell beadni az illetékes OEP-hez: 1.Táppénzes papírok 2.„Foglalkoztatási igazolás“ 3.„Jövedelemi­gazolás“(tömbösí­tett) 4.„Igazolvány“(tb kiskönyv) +bérjegyzék, munkaszerződés és megszünésekor a munkáltatói igazolás???

a személyes ügyintézéshez szükséges dokumentumok(sze­mélyi ig stb…)
Én ezeket kaptam a cégemtől:
Belépéskor
1.Munkaszerződés
2.Munkáltatói igazolás a munkavállaló nyilvátartásba vételéről
3.Munkaköri leírás

Kilépéskor
1.Bérjegyzék(feb, márc, ápr)
2.Igazolólap a munkanélküli járadék megállápításához
3. Adatlap /A bírósági végzéssel meghatározott tartási kötelezettségekről
4. Adatlap 2009 a munkáltatótól származó jövedelemről és az adóelőlegek levonásáról a munkaviszony megszünésekor
5. Igazolás a 2009. évi társadalombiz­tosítási nyilvántartási adatairól
6. Munkáltatói igazolás a munkaviszony megszünésekor

vagyis az 5ös a tb-s papírom v a kiskönyv igy is ugy is kell?szóval mennyek vissza volt cégemhez és kérjem a kiskönyvet meg ami lemaradt??

Ha vki tud nekem segíteni azt megköszönném

Dynatty

------------
Kedves Dynatty!

1. A hatályos egészségbiztosítási jogszabályok szerint valóban kellett volna kapnod egy "harmónika szerű" (valóban pár éve rózsaszín) TB igazolványt (hivatalos neve: Igazolvány az egészségbiztosítási ellátásokról nyomtatvány)
és egy szigorú számadású Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátások megállapításához elnevezésű nyomtatványt. (Ez olyan mint az ÁFÁ-s számla tömb, ebből az eredeti neked kell megkapnod, a tőpéldány pedig marad a tömbben.

Ha ezeket nem adták ki, akkor kérd el.

Kérd meg továbbá a munkaügyi ügyintézőt, hogy a Foglalkoztatói igazolás nyomtatványt is állítsa ki.

Amennyiben megtagadja, úgy jogszabályt sért. Ez esetben menj be (ahogy Te fogalmaztad) az OEP-be (valójában a REP-hez) ad le a kolléganőnek minden az elbíráláshoz szükséges papírt, továbbá egy általad írt kérelmet, amibel leírod részletesen, hogy mit mondott az ügyfeles kolléganő, Te erre mit tettél, a volt munkahelyeden ki, mikor tagadta meg a szükséges okmányok kiadását és egyben kérd a REP igazgatójától, hogy a szükséges okmányt REP ellenőrökkel szereztesse be.

Amennyiben a kolléganő az igény beterjesztésétől így is elzárkózik kérd, hogy személyesen beszélhess a REP PEO osztályvezetőjével, vagy a REP igazgatójával.

2.Az igényérvényesítéssel kapcsolatban -ha az ügyfélszolgálat nem adott kellő és egyben érthető segítséget- részletes tájékoztatást a REP PEO Osztályvezetőjétől kaphatsz.

A tájékoztatási kötelezettség jogi alapja a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§., amely kötelezően előírja a REP-nek az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

A vezetés kérésedre készséggel segíteni fog.

3. Az igényérvényesítéssel kapcsolatban sokat megtudhatsz még, ha végigolvasod az előző kérdéseket és az azokra adott válaszokat.

4. Az általad 5-ös sorszámúnak nevezett okmányra nem lesz szükséged, azt nem kell feltétlenül leadnod.

Üdv. :)

Dynatty # 2009.05.25. 15:23

Kedves Fórumozók!!!

Április 1-jén mondtak fel nekem de 3-án írtak ki, én meg aznap beteg lettem és táppénzre irattam magamat. A gond csak az h bementem az OEP-hez (mert, a volt cégem nem kifizetőhely)h leadjam a táppénzes papírjaimat, de mást nem. Vagyis hiányzott a "Foglalkoztatói igazolás"amit az OEP-ES hölgy mondott h kell+ a "Jövedelemigazolás az ebizt-i ellátás megállapításához" (a hölgy azt mondta h ez vmi tömbösített papír) és az "Igazolvány a bizt-i jogviszonyról és az ebizt-i ellátásról)--
  • ez a rózsaszín tb kiskönyv??

Ez volt az első munkahelyem és én ilyet nem is kaptam, vagyis mennyek be és kérjek a cégtől mert nem kapom meg a táppénzem??
vagyis összesen 4 papírt kell beadni az illetékes OEP-hez:
1.Táppénzes papírok
2."Foglalkoztatási igazolás"
3."Jövedelemigazolás"(tömbösített)
4."Igazolvány"(tb kiskönyv)
+bérjegyzék, munkaszerződés és megszünésekor a munkáltatói igazolás???

  • a személyes ügyintézéshez szükséges dokumentumok(személyi ig stb...)

Én ezeket kaptam a cégemtől:
Belépéskor
1.Munkaszerződés
2.Munkáltatói igazolás a munkavállaló nyilvátartásba vételéről
3.Munkaköri leírás

Kilépéskor
1.Bérjegyzék(feb, márc, ápr)
2.Igazolólap a munkanélküli járadék megállápításához
3. Adatlap /A bírósági végzéssel meghatározott tartási kötelezettségekről
4. Adatlap 2009 a munkáltatótól származó jövedelemről és az adóelőlegek levonásáról a munkaviszony megszünésekor
5. Igazolás a 2009. évi társadalombiztosítási nyilvántartási adatairól
6. Munkáltatói igazolás a munkaviszony megszünésekor

vagyis az 5ös a tb-s papírom v a kiskönyv igy is ugy is kell?szóval mennyek vissza volt cégemhez és kérjem a kiskönyvet meg ami lemaradt??

Ha vki tud nekem segíteni azt megköszönném

Dynatty

Dödölle1 # 2009.05.20. 11:14

Tájékoztató:

2009.08.01-től változik a "passzív" táppénz időtartama!

A Magyar Közlöny 2009. május 14-i 68. számában megjelent az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2009. évi XXXV. törvény (a továbbiakban: Módtv.). a munkáltatókat érintő, 2009. július 1-jén és 2009. augusztus 1-jén hatályba lépő legfontosabb változások:

2009. augusztus 1.
Egészségbiztosítási pénzbeli ellátások - változik a táppénz tartama és mértéke
2009. augusztus 1-jétől a keresőképtelenség tartamára járó táppénz a biztosítási jogviszony megszűnését követően (azaz passzív jogon) a korábbi 45 nap helyett csak 30 napig jár.

A táppénz összege csökken: a folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának a korábbi 70 helyett 60%-a lesz a táppénz, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 60 helyett a jövedelem 50%-a. Bevezetésre került egy táppénzplafon is, 2009. augusztus 1-jétől a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 400%-ának, a biztosítási jogviszony megszűnését követően a minimálbér 150%-ának harmincad részét.

Betegszabadság
A Módtv. az Mt. módosításával a betegszabadság alatt járó távolléti díj mértékét is csökkentette. A betegszabadság időtartamára a munkavállaló részére távolléti díjának 80 helyett 70%-a jár 2009. augusztus 1-től.

A fenti rendelkezést a 2009. július 31-ét követően bekövetkező keresőképtelenség esetén kell alkalmazni.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.05.19. 18:03

Sziasztok!
én is szeretnék kérdezni:keresőkép­telenség a fenállott, határozott idejű munkaviszony alatt állt be.(A munkaviszony márciusban szűnt meg a határidő lejártával, a keresőképtelenség februárban kezdődött)
Ilyenkor mit lehet tenni?(ha jól értem, 6 hónapra visszamenőleg is lehet igényelni)

Köszönöm:
Riffy

-----------
Valóban jól tudod, a táppénz igény 6 hónapra visszamenőleg érvényesíthető.

Ha tehát februártól folyamatosan keresőképtelen állományban voltál és ezt az orvos szabályosan kiállított orvosi igazolással igazolta, valamint ha eddig az igényedet -számomra érthetetlen okból- mindezidáig nem terjesztetted elő még megteheted.

Azt, hogy hogyan az előző hozzászólások elolvasásával megtudhatod, illetve bizalommal fordulhatsz kérdéseiddel a REP PEO Osztályvezetőjéhez is.

Az általad megadott információk alapján én ennyit tudtam segíteni.

REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár

PEO= Pénzbeli Ellátási Osztály

Üdv. :)

riffy # 2009.05.19. 15:03

Sziasztok!
én is szeretnék kérdezni:keresőképtelenség a fenállott, határozott idejű munkaviszony alatt állt be.(A munkaviszony márciusban szűnt meg a határidő lejártával, a keresőképtelenség februárban kezdődött)
Ilyenkor mit lehet tenni?(ha jól értem, 6 hónapra visszamenőleg is lehet igényelni)

Köszönöm:
Riffy

Dödölle1 # 2009.05.19. 07:27
Dödölle1!Ma adtam le az első egy hétről a táppénzes papírt a volt cégnél.Direkt rákérdeztem a nyilatkozatra.Azt mondta a munkaügyes,hogy tudomása szerint nem kell nyilatkozni.Le­het,hogy ez miatt nem lesz kifizetve a táppénzem?Csak meg kell szólítani a REP-es ügyintézőt?!Azért köszi a válaszokat! Üdv.:kispetya ---------
Ebből ne csinálj problémát. Ha a kifizetőhely ezen nyilatkozat nélkül is fizet, de később kiderül, hogy az igénylő mégis igényelt álláskeresési járadékot, nyugdíjat, vagy van egyéb (pl. vállalkozói) jogviszonya amely az igény elbírálását érdemben befolyásolja és ezért táppénz túlfizetés keletkezik az az Ő felelőssége lesz.

Üdv. :)

kispetya # 2009.05.18. 15:28

Dödölle1!Ma adtam le az első egy hétről a táppénzes papírt a volt cégnél.Direkt rákérdeztem a nyilatkozatra.Azt mondta a munkaügyes,hogy tudomása szerint nem kell nyilatkozni.Lehet,hogy ez miatt nem lesz kifizetve a táppénzem?Csak meg kell szólítani a REP-es ügyintézőt?!Azért köszi a válaszokat!
Üdv.:kispetya

Dödölle1 # 2009.05.17. 10:44

Sziasztok!Két kérdésem lenne.
1.:Passzív táppénz alatt ha a volt cég tb kifizetőhely akkor a táppénzes papírt mindíg ott kell
leadni?
2.:Azt a nyilatkozatot,hogy nem vállaltam máshol munkát,szintén a volt cégnél kell aláírni az első táppénzes papír leadásakor?Vá­laszokat előre is köszönöm!
Üdv.:kispetya

-------------------
  • 1. Válasz az 1. kérdésre: Igen, de természetesen postai úton is megküldhető. (Amennyiben ez utóbbit választod érdemes ajánlott, tértivevényes levélben küldeni.)

A leadott okmányokról (pl. orvosi igazolások) a kifizetőhely/volt munkáltató köteles átvételi elismervényt adni.

2. Válasz a 2. kérdésre: Igen

3. Amennyiben a passzív táppénzzel kapcsolatosan további eljárásjogi kérdésed merül fel, úgy javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP) Pénzbeli Ellátási Osztályának Osztályvezetőjét, aki készséggel segít.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. előírja a REP-nek az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Üdv. :)

kispetya # 2009.05.16. 18:39

Sziasztok!Két kérdésem lenne.
1.:Passzív táppénz alatt ha a volt cég tb kifizetőhely akkor a táppénzes papírt mindíg ott kell
leadni?
2.:Azt a nyilatkozatot,hogy nem vállaltam máshol munkát,szintén a volt cégnél kell aláírni az első táppénzes papír leadásakor?Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.:kispetya

Dödölle1 # 2009.05.14. 14:13
Kérdésem a következő lenne.Határozott idejű munkaviszonyomból még van 2 hónap.Felmondási idő nincs a munkaszerződé­semben. Felmondhatok-e így egyik napról a másikra?Ill.most táppénzen vagyok.Azalatt felmondhatok-e.Ha igen,akkor a táppénz automatikusan passzívvá válik,vagy azt külön kell intézni még? Válaszát előre is köszönöm ----------------
Döntően a feltett kérdés második felére válaszolnék:
  1. A táppénz "passzív" táppénzé autómatikusan a munkaviszony megszűnését követő naptól válik.
  2. A passzív táppénz egyik következménye az, hogy ettől a naptól kezdve legfeljebb 45 napig folyósítható tovább a táppénz.
  3. A másik következménye, hogy ettől a naptól a munkáltatónak nem kell a táppénz 1/3-át megfizetni, azaz megszűnik a járulékfizetési kötelezettsége.

Ez az oka annak, hogy a táppénzfolyósító kifizetőhelynek, vagy ha a táppénzt Ők folyósítják, akkor a REP Pénzbeli Ellátási Osztályának mind a munkáltatónak, mind a biztosítottnak (neked) a munkaviszony megszűnését BE KELL JELENTENI és a TB igazolványt le kell adni.

4. Válasz a kérdés 1. felére:

A határozott időtartamú munkaviszony megszüntetéséről az 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 88. § (1) rendelkezik.

Ezen jogszabályi hely szerint: "A határozott időre szóló munkaviszony csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással, illetőleg próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal szüntethető meg."

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően is megszüntetheti a munkáltató a határozott időre alkalmazott munkavállaló munkaviszonyát, a munkavállalót azonban egyévi, ha a határozott időből még hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre jutó átlagkeresete megilleti.

Üdv. :)

deep04 # 2009.05.13. 06:42

Kérdésem a következő lenne.Határozott idejű munkaviszonyomból még van 2 hónap.Felmondási idő nincs a munkaszerződésemben. Felmondhatok-e így egyik napról a másikra?Ill.most táppénzen vagyok.Azalatt felmondhatok-e.Ha igen,akkor a táppénz automatikusan passzívvá válik,vagy azt külön kell intézni még?
Válaszát előre is köszönöm.

Dödölle1 # 2009.05.11. 06:03
Az lenne a kérdésem,ha a felmondási idő lejárta után passzív táppénzre megyek kinek kell elküldeni a táppénzes papírt, és van-e még valami teendő ----------------------------

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 62. § (1) szerint: A táppénz iránti igényt a biztosítottnak a Tbj. 4. § a) pontja szerinti foglalkoztatónál kell bejelenteni.

(2) A táppénz iránti igényt a kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetében a kifizetőhely, egyéb esetben az egészségbiztosító bírálja el és folyósítja.

(5) A táppénzt utólag kell folyósítani, a (2) bekezdés a) pontjában említett esetben a bérfizetési napon.

A fenti jogszabályok alapján tehát: a táppénzes papírt ( orvosi igazolást) -munkaviszony megszűnése esetén- a volt munkáltatóhoz kell elvinni, leadni. Ha ott van TB kifizetőhely a táppénzt ők folyósítják.
TB kifizetőhely általában ott van, ahol a cég alkalmazottainak a száma eléri a 100 főt. Az, hogy van-e kifizetőhely az adott cégnél, vagy nincs azt a cég munkaügyi-tb ügyintézője, esetleg a könyvelője vagy a REP Ellenőrzési Osztálya tudja megmondani.

Ha nincs akkor a volt munkáltató „Foglalkoztatói igazolás“ nyomtatványt köteles kiállítani és az előírt okmányokkal (TB. igazolvány, táppénzes papírok stb.) 3 munkanapon belül köteles megküldeni a munkáltató székhelye szerinti REP-nek. REP= Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Ekkor a táppénzt Ők folyósítják.

A 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 37. § (1) szerint: Ha a foglalkoztatónál társadalombiz¬tosítási kifizetőhely (a továbbiakban: kifizetőhely) nincs, a foglalkoztató a terhességi-gyermekágyi segélyre, a gyedre, a táppénzre, a baleseti táppénzre vonatkozó igény elbírálásához „Foglalkoztatói igazolás”-t állít ki, és azt a biztosított által benyújtott igazolásokkal – gyermekgondozási díj iránti igény esetén az igénybejelentéssel – együtt három munkanapon belül a székhelye (telephelye) szerint illetékes REP-nek megküldi.

A foglalkoztató a foglalkoztatói igazolásokat két példányban köteles kiállítani, és annak egy példányát öt évig megőrizni.

A foglalkoztató az igény, illetve igazolások átvételét (beérkezését) hitelt érdemlő módon köteles igazolni.

Kérdés: Miért kell nekem a táppénzes papírt a volt munkáltatómhoz elvinni? Ha ott nincs kifizetőhely nem lehet azt közvetlenül a REP-hez bevinni?

De igen, a későbbiek során, ha az orvos kéthetente kiadja a táppénzes papírokat. Azonban azt a bizonyos Foglalkoztatói igazolást akkor is a volt munkáltatónak kell kiállítani.(Ehhez kell csatolni az első orvosi igazolást, TB igazolványt stb.)

Ez azért van így, mert fő szabály szerint a táppénz egy munkaviszonyhoz kötött ellátás, a munkaviszonyt, bért, a jogviszony jellegét, a heti munkaidőt, a kiadott betegszabadságot és még sok fontos adatot a munkáltatónak kell megadni ahhoz, hogy az igényt helyesen el lehessen bírálni.

Kérdés: De honnan tudja a REP, hogy hova utalja a táppénzemet? Ha a volt munkahelyemen nincs TB kifizetőhely a REP hány napon belül utalja ki a táppénzt?

A fent hivatkozott „Foglalkoztatói Igazolás” nyomtatványon lehet (kell) megadni a folyósítási címet, vagy a bankszámlaszá¬mot, ahová a REP majd kiutalja a táppénzt.

A REP -ha minden szükséges adat és okmány beérkezett- a beérkezést követő 30 napon belül utólag utal. ---------------
  • Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével amennyiben még van eljárásjogi kérdésed úgy javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási Osztályának Osztályvezetőjét, aki készséggel segít.

Üdv :)

mamaszaki # 2009.05.11. 05:51

Az lenne a kérdésem,ha a felmondási idő lejárta után passzív táppénzre megyek kinek kell elküldeni a táppénzes papírt, és van-e még valami teendő
.

Dödölle1 # 2009.05.09. 17:25

2008december20– 2009február28-ig volt munkaviszonyom, február 03tól táppénzen voltam, a február 28 után április 03-ig átváltott passziv táppénzre.
most ujra dolgozom.kérdésem, hogy ebben az évben igénybe vehetem-e még a passzívtáppénzt ujra, vagy csak a fenn maradó 9 napot vagy még azt sem?
köszönöm

-----------------
  1. Igen igénybe veheted.
  2. Fő szabály szerint -az előzmények figyelembevételével- mindenki annyi nap táppénzre jogosult, ahány biztosításban töltött nappal rendelkezik.
  3. A „P“ táppénz időtartama azonban legfeljebb 45 nap.
  4. Mivel nem írtad meg, hogy mikortól van újra munkaviszonyod (ebből következően nem tudni, hogy a jogviszonyod folyamatos-e),így összegzésképpen csak annyit tudok mondani, hogy igen, ha ez a munkaviszonyod is megszűnik és az orvos keresőképtelennek nyilvánít jogosult leszel „P“ táppénzre méghozzá annyi napra ahány napot ezen az új munkahelyen dolgoztál, legfeljebb azonban 45 napig.
  5. Amennyiben még van kérdésed, úgy fordulj bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási Osztályához, ahol minden kérdésedre készséggel válaszolnak, illetve okmányaid és az orvosi igazolások bemutatása után -kérésedre- kiszámítják napra pontosan azt is, hogy meddig vagy jogosult táppénzre.

Mindezeket pedig teszik a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. alapján, amely kötelezően előírja a REP-nek az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Remélem nekem is sikerült egy kicsit segíteni.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.05.09. 17:21

2008december20– 2009február28-ig volt munkaviszonyom, február 03tól táppénzen voltam, a február 28 után április 03-ig átváltott passziv táppénzre.
most ujra dolgozom.kérdésem, hogy ebben az évben igénybe vehetem-e még a passzívtáppénzt ujra, vagy csak a fenn maradó 9 napot vagy még azt sem?
köszönöm

-------------------
  1. Igen igénybe veheted.
  2. Fő szabály szerint -az előzmények figyelembevételével- mindenki annyi nap táppénzre jogosult, ahány biztosításban töltött nappal rendelkezik.
  3. A "P" táppénz időtartama azonban legfeljebb 45 nap.
  4. Mivel nem írtad meg, hogy mikortól van újra munkaviszonyod (ebből következően nem tudni, hogy a jogviszonyod folyamatos-e),így összegzésképpen csak annyit tudok mondani, hogy igen, ha ez a munkaviszonyod is megszűnik és az orvos keresőképtelennek nyilvánít jogosult leszel "P" táppénzre méghozzá annyi napra ahány napot ezen az új munkahelyen dolgoztál.
  5. Amennyiben még van kérdésed, úgy fordulj bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási Osztályához, ahol minden kérdésedre készséggel válaszolnak, illetve okmányaid és az orvosi igazolások bemutatása után -kérésedre- kiszámítják napra pontosan azt is, hogy meddig vagy jogosult táppénzre.

Mindezeket pedig teszik a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. alapján, amely kötelezően előírja a REP-nek az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Remélem nekem is sikerült egy kicsit segíteni.

Üdv. :)

erzsó64 # 2009.05.08. 16:53

2008december20- 2009február28-ig volt munkaviszonyom, február 03tól táppénzen voltam, a február 28 után április 03-ig átváltott passziv táppénzre.
most ujra dolgozom.kérdésem, hogy ebben az évben igénybe vehetem.e még a passzívtáppénzt ujra, vagy csak a fenn maradó 9 napot vagy még azt sem?
köszönöm

tomi80 # 2009.05.08. 10:11

Köszönöm segítségeteket!

Dödölle1 # 2009.05.08. 08:36

Üdv!

Elözőekből kiderül, hogy mi a teendő passzív táppénz esetén, de nekem olyan problémám van, hogy a cég megszűnés alatt áll. A HR-es kollégák már nem dolgoznak ,ha jól tudom a jogi képviselőt foglalkoztatja már csak a cég , hogy a folyamatban lévő ügyeket lezárja.
Ebben az esetben a táppénzes papírt kinek adjam le és ki állítja ki pl:foglalkoztatói igazolást ,vagy a pótlapot amiből az OEP megtudja mennyi volt az elmúlt években a jövedelmem?
/ Az összes kilépő papírt már elküldte részemre a munkáltató./

Köszönet

----------
Ez is egy folyamatban lévő ügy, amit a foglalkoztató, volt foglalkoztató köteles ellátni.

Ha a cég felszámolás alatt áll, akkor a munkáltatói jogokat a bíróság által kijelölt felszámoló gyakorolja.

Ha a cég saját maga akarja magát megszüntetni, úgy van egy végelszámoló és Ő gyakorolja a munkáltatói jogokat egészen a cég megszűnéséig.

A megszűnés formájától függően Ők jogosultak és egyben kötelesek a jogszabályok (így a TB. törvény) előírásait végrehajtani.

Amennyiben ezen személy, vagy a megbízottja (pl. a hivatkozott jogi képviselő) nem fellelhető, vagy a szükséges okmányok kiállításától elzárkózik, úgy az igény a REP-hez is benyújtható, viszont ezen tényeket írásban (levélben) szükséges közölni a REP Igazgatójával kérve, hogy az elbíráláshoz szükséges okmányokat/adatokat REP ellenőrök útján, hatósági eljárás keretében szerezze be.

(A levélben le kell írni, hogy ki, mikor, milyen indokkal tagadta meg a jogszabályi kötelezettség teljesítését. Ennek alátámasztására célszerű tanúkat is megjelöln.)

Ilyen tartalmú levél hiányában a REP Pénzbeli Ellátási Osztálya az igényt visszaküldi az igénylőnek azzal, hogy az hiányos és az igényt az előírásoknak megfelelően a volt foglalkoztatójánál adja le.

Az igényérvényesítéssel kapcsolatban részletes tájékoztatást a REP PEO Osztályvezetőjétől kaphatsz.

Mindezek jogi alapja:
A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§., amely kötelezően előírja a REP-nek az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Remélem sikerült segíteni.
Üdv. :)

Veci # 2009.05.08. 07:31

tomi80

Véleményem szerint a jogi képviselővel kellene felvenni a kapcsolatot és a hiányzó dokumentumokat kikérni.
A táppénzes papírt lehet, hogy a területileg illetékes egészségpénztárnak ís elküldheted. Sőt ott azt is megtudhatod, hogy hogyan áll az eü. biztosításod.
Itt megtalálhatod a területileg illetékes Regionális Egészségbiztosítási Pénztár címét.
http://www.oep.hu/portal/page?…

A kilépő papírokkal már tovább tudsz lépni, ha a passzív táppénz letelik, regisztrálj a Munkaügyi Központban, s próbálj köztben te is munkát keresni.

Üdvözlettel Veci


Üdvözlettel Veci

tomi80 # 2009.05.07. 18:41

Üdv!

Elözőekből kiderül, hogy mi a teendő passzív táppénz esetén, de nekem olyan problémám van, hogy a cég megszűnés alatt áll. A HR-es kollégák már nem dolgoznak ,ha jól tudom a jogi képviselőt foglalkoztatja már csak a cég , hogy a folyamatban lévő ügyeket lezárja.
Ebben az esetben a táppénzes papírt kinek adjam le és ki állítja ki pl:foglalkoztatói igazolást ,vagy a pótlapot amiből az OEP megtudja mennyi volt az elmúlt években a jövedelmem?
/ Az összes kilépő papírt már elküldte részemre a munkáltató./

Köszönet