GYED, GYES, munkaviszony?


Lana75 # 2007.09.17. 12:37

Kedves Fórumozók!

09.10-én írt bejegyzésemre tudna valaki választ adni? Nagyon sürget az idő, mert ezen a héten csütörtökön már munkába kellene állnom.
Ami azóta történt: ultrahang alapján 4-5 hetes várandós vagyok. A kiskönyvemet a mai napon megkaptam a védőnőtől. Õ azt tanácsolta, inkább menjek el betegállományba teljes munkaidősként, mert a Gyed alapja a bruttó fizetésem lesz. Ez szerintetek is így van?

Köszönöm: Lana

rigo # 2007.09.17. 06:54

KBS, nagyon köszönöm!

Ezek szerint az is joggal való visszaélés, ha a gyerek 3 éves kora alatti védettségben megyek másik munkáltatóhoz dolgozni határozott időre?

Azért rágódom még mindig rajta, mert csak 4-6 órában tudok munkát vállalni (anyagilag igencsak motivált vagyok), de úgy nem éri meg visszatérni eredeti munkahelyemre (se nekem, se a munkáltatónak), de ha a gyerekek már nagyobbak lesznek, tudom vállalni az eredeti helyen a 8 órát.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.17. 06:29

Majdnem pontos. A 3. azonban nem helytálló. Ugyanis a gyermeknevelés céljából adott fizetés nélküli szabadság ideje alatt más munkáltatónál dolgozni sokunk szerint joggal való visszaélés. Jogszerűvé úgy tehető, ha az eredeti munkáltató hozzájárul a másik munkáltatóval történő szerződéskötéshez. Ekkor azonban az a fizetésnélküli szabadság már nem a törvényben kötelezően megadandó, gyermeknevelés céljára adott, hanem a felek megegyezésén alapuló, egyéb célú mentesítés a munkavégzés alól. Ergo: nem véd a rendes felmondás ellen.

rigo # 2007.09.16. 22:17

Tisztelt Szakértők!

Visszaolvastam, de továbbra sem értem. Segítsenek kérem tisztán látni ikres-gyes témában.

  1. Ha ikrekkel vagyok gyes-en ÉS fizetés nélküli szabadságon, akkor a felmondási védelem a gyes lejártáig tart (pl. a gyerekek 7 éves koráig).
  2. Ha ikrekkel vagyok gyes-en ÉS megszakítom fizetés nélküli szabadságomat (visszamegyek dolgozni), akkor miután betöltötték a 3 évet, kirúghatnak.
  3. Ha ikrekkel vagyok gyes-en ÉS fizetés nélküli szabadságon X munkáltatónál ÉS dolgozom gyes mellett Y munkáltatónál, akkor X-nél nem mondhatnak fel, Y-nál felmondhatnak.

Mindegyik állítás igaz?

A Magyarország.hu ezt írja:
A női munkavállaló munkaviszonya nem szüntethető meg rendes felmondással, ha a gyermek otthoni ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságon van, annak időtartama alatt,” ….
itt tehát a gyes-t meghatározó törvény szab csak időkorlátot

folytatás: „…illetőleg a gyermek 3 éves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybe vétele nélkül is a gyes folyósításának időtartama alatt.
Ez pedig arról szól, hogy ha gyes mellett dolgozom (adott cégnél nem vagyok fizetés nélküli szabadságon), akkor a gyermek 3 éves kora a korlát.

Jól értelmeztem?

robina # 2007.09.16. 17:52

Sziasztok!
Segítséget kérnék! Kisfiammal gyesen voltam aug. 12 ig, azóta a 36 napos szülési szabadságomat töltöm(???). Újra terhes vagyok, de október 3-ától újra dolgoznom kell. A kérdésem a következő: ha elkezdek dolgozni, mikortól mehetek táppénzre? Egyáltalán elkezdjem e a munkát. Kaphatok e újra gyedet?

Kérlek, kérlek segítsetek!!!

emecs # 2007.09.16. 10:44

Tisztel fórumozok!

A feleségem 12 éve dolgozik a cégénél jelenleg boltvezető egy éve vezetek be egy új számítógépes rendszert.A munkálatója egy másik boltba is bevezeti ezt a rendszert ami nem helyben van hanem egy másik helység ami 5 km-re van tölünk.A munkájával nincs gond csak azzal érvel,hogy a forgalom vissza eset de az nem az ő számlájára írható és ő ért hozzá ezzel indokolja az áthelyezést.A másik bolt hosszabb nyítvatartással sőt még vasárnap is nyítva van.Én 4 műszakba dolgozok, egy öt éves gyermekünk van akinek a felügyeletét illetve az oviba vitelt meg tudtuk oldani.Most viszont ez lehetetlen lenne sőt valakit kellene fogadnom ha egyáltalán sikerülne de azt meg valahogy ki kellene gazdálgodni ami szinte nem lehetséges.
Kötelező elfogadnia,mit tudunk csinálni?A munkabérét visszaveheti-e mert alacsinnyab beosztásba került?A buszmenetrend eleve nem igazodik a nyítvatartáshoz így van várakozási idő vagy menne ilyenkor autóval de akkor ezt ki fizeti ha buszt térit?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.14. 09:44

Én úgy emlékszem, az ikrekre nem csak a gyes hosszabb idejű, hanem az igénybe vehető fizetés nélküli szabadság is. Ám a rendes felmondás elleni védelemről a jogszabály úgy rendelkezik, hogy az a gyes megszűntéig, de legfeljebb a gyermek 3 éves koráig illeti meg a szült.
Hogy milyen betegségek jogosítanak fel a hosszabb idejű fizetés nélküli szabadságra, arról jogszabály rendelkezik. Egyébként nem egyszerűen "betegséget" írnak, hanem "tartósan beteg" gyermeket.

Kismalac # 2007.09.14. 07:38

Kedves Kovács Béla Sándor, köszönöm a gyors választ!

Hogyan kell értelmeznem azt, hogy "a rendes felmondás elleni védettség nem fog már megilletni"?

Ez talán egy szubjektív tényező? Az MT ír erről?
Ezek szerint nincs védettség? Lejár a fiznélk szabi, visszamegyek, letöltöm a szabit, s másnap felmondanak?

Másik kérdésem még, hogy az MT szerint a gyerek 3 éves koráig jár fizetésnélküli szabi. Van-e rendelkezés az ikrekre vonatkozóan? Az MT ugyanis nem a gyeshez köti a fiznélk szabit, hanem a gyerek életkorához. Az ikrek esetében nem tér el?

Tudom, hogy betegség esetén a gy 10 ill. 12 éves koráig jár a fiznélkszab.. Betegség alatt mit értünk? Az már inkább egy OEP értelmezés, nem? A kicsi ugyanis allergiás, emelt családi pótlékot kapunk utána, de oviba fog járni, tehát nem igényel otthoni ápolást.

nagyon köszönöm a segítséget, sokat jelent!
Tisztelettel:
Kismalac

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.14. 06:15

Rosszul értetted, Usul. Ha dolgozol, akkor nem vagy fizetés nélküli szabadságon.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.14. 06:13

Kismalac, majdnem minden stimmel, de szerintem a rendes felmondás elleni védettség nem fog már megilletni.

Holdanyó # 2007.09.14. 05:09

16 éve vagyok GyES-en vagy GyET-en 5 gyermekem van. Felmerült a negyedik gyermekem pedagógusában a gondolat hogy a kicsi járjon napközibe. Beírattam, de másnap közölték hogy nem járathatom oda mert én GyET-en vagyok a kormányrendelet csak a GyED-en lévőkre mondja ki feketén fehéren hogy nem vehetik igénybe a napközi ellátást. A gyámügyi előadót nem tudtam meggyőzni igazamról hogy ha nagyon akarnám a 1997-es módosítás ránk is vonatkozik. Az a kifogása hogy én a GyET mellet nem járok el dolgozni, de viszont heti kétszer esti gimnáziumba járok. sőt benne van az is hogy 3 és többgyermekes családban élő gyerekek ha tanulmányi eredményük ezt indokoltá teszi, márpedig az én lányom eléggé szétszórt rengeteg fekete pontja jött össze az elmúlt évben is az el nem készült házi feladatokból. De megmondtam a gyámügyisnek, hogy én már nem vitázom vele, mert az iskolafenntartót is meg lehet érteni, ha akkora nagy a túljelentkezés a napközi ellátásra nem lenne ekkora kapacitásra felkészülve.

Kismalac # 2007.09.13. 22:36

Tisztelt Fórum!
Bocs az ismétlésért, de szeretnék tisztán látni az alábbi kérdésben:

iker lányaimmal (5év) gyesen vagyok (tankötelessé válásuk évéig, jövő őszig), de kisfiammal ( decemberben lsz 3éves) lejár a gyes, ill. fizetésnélküli szabi,

jól tudom-e?

Mivel lejár a fiznélk szabi, vissza kell mennem dolgozni, ezért:

  • a mtató köteles kiadni a szabit, a szülési szabadság (első hat hónap), illetve a fiznélk első évére, (az MT mintha csak a szülési szabit említené ?)
  • köteles emelni a fizetésemet a hasonló mkörben dolgozók fizemelésének megfelelő mértékben,
  • a ikreim után járó gyes ideje alatt + 30 nap védettséget élvezek a felmondás tekintetében (a védettségről nem találtam erre vonatkozó részt az MT-ben, meglehet régi példányom van)
  • érdemes írásban tájékoztatnom a mtatómat a visszatérésemről, illetve kérnem a szabadságom megállapítását, kiadását; a fizetésem emelését, s minderről írásos tájékoztatását.

Van-e még valami fontos, amire oda kell figyelnem?
Novemberben érdemes lenne megkeresnem a mtatómat, csakhogy időben lépjek?
Nagyon köszönöm a választ!

Usul # 2007.09.13. 08:10

Köszönöm a gyors választ. De a GYES alatt is fizetés nélküli szabadságon vagyok, bár ténylegesen dolgozni fogok. Ha jól értem, addig ne kérjem a GYES-t amíg szabadságon vagyok? Viszont addig nem vagyok felmondási védelem alatt, és a kedves főnököm erre spekulál, mert túl képzett vagyok, és el akar küldeni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.13. 08:03
  1. A teljes felgyűlt szabadságot ki kell adni egyben, a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő 30 napon belül. (Praktikusan a tényleges munkába állás előtt szokás.) Éppenséggel az idei szabadság az, amelyet nem kötelező rögtön kiadnia a munkáltatónak.
  2. Nem mondhatja. (Illetve mondhatja, de annak nincs joghatása.)
  3. Annyiban módosítani kell a munkaszerződést, hogy a munkavállaló bérét rendezni (értsd: emelni) kell. Már a szabadságot is ezzel az új bérrel kell számfejteni.

P.s.: Eleinte még csak értettem, hogy új a szabályozás, nem minden munkaügyes érti jó. De már több mint két éve hatályos. Sose tanulják meg?

Usul # 2007.09.13. 07:47

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

3 kérdésem lenne Önhöz.

Előzmények: 2005.10.17-én született a kislányom és idén szeptember 24-étől bölcsibe megy. A munkahelyemen már korábban jeleztem, hogy visszamennék dolgozni. A munkaügyi osztályon nyilatkozni kellett, hogy a GYED-et megszakítom, és a GYES-t kérem, mert teljes munkaidőben szeretnék dolgozni.

Kérdés:
1: A felhalmozódott szabadságból mennyit vehetek ki?
(azt mondták, hogy csak az idei évre vonatkozó időarányosan kiszámított napokat 6-7 nap, és mi van a fennmaradó 34-gyel?)
2: A munkáltató mondhatja-e, hogy ne menjek vissza dolgozni?
3: Jár-e munkaszerződés módosítással, ha ugyanabba a munkakörbe megyek vissza?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.11. 08:01

A felgyűlt szabadságot a fizetés nélküli szabdság lejártakor adja ki a munkáltató. Ehhez nem elegendő a gyest megigényelni, be kell jelenteni a munkáltatónak, hogy visszatér a munkába.
Csak szigorúan jogszabály betűjét nézve meg lehet csinálni, hogy bejelenti, visszatér a munkába, majd a szabadság igénybe vétele végén ismét kéri a fizetés nélküli szabadságot gyermeknevelés
céljából.
Számomra ez azonban joggal való visszaélésnek tűnik, és senkinek nem javasolnám.

(Megtisztel, hogy név szerint engem kérdez, de ez itt nem célszerű. Egyrészt visszatarthat a választól másokat, akik esetleg pontosabban ismerik at adott jogterületet, másrészt kényelmetlen helyzetbe hozza a kérdezettet, ha ő esetleg nem biztos a válaszban.)

moderntalking # 2007.09.11. 07:16

Tisztelt Kovács B. Sándor!
Tanácsát szeretném kérni: Köztisztvielő vagyok. gyermekem 2007. 09.27-én betölti a 2 életévét.A gyest megigénylem, érdekelne hogy a 2 év alatt felgyűlt szabadságaim kivételére van -e lehetőségem mostantól.Megoldható -e hogy a szabadság lejárta után maradnék gyesen a gyermek 3 éves koráig.
Üdvözlettel, Julianna

Lana75 # 2007.09.10. 11:40

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni tőletek: visszamenjek-e 6 órás munkaviszonyba, vagy menjek el inkább betegállományba teljes munkaidőben?
A részletek: 2004 júliusában szültem gyermekemet, 2004 május 1-től betegállományban voltam. Az akkori bérem bruttó 123000Ft. volt. Idén júliusban lejárt a Gyesem, jelenleg szabadságon vagyok még teljes munkaidősként. A béremet megemelték 140000Ft-ra. Most tudtam meg, hogy ismét várandós vagyok (kb-6-7 hetes). Viszont szept.20-tól lejár a szabadságom, tehát ismét munkába állnék.
Hogy járok jobban? Ha visszamegyek 6 órába (nyilván akkor a béremből is elvesznek), vagy megpróbálok betegállományba menni a várandósság miatt, de akkor megmaradna a magasabb bérem.
Az idő rövidsége miatt kérlek benneteket aki tud sürgősen segítsen eldöntenem. A cégnél még nem tudják, hogy babát várok, én is csak a napokban tudtam meg.
Köszönöm. Lana75.

barbi78 # 2007.09.09. 14:25

Köszi én értem,de már bevannak iratva,csak még munkám nincs.Ezért kérdem,hogy adhatom e így is?

nyusz66 # 2007.09.08. 14:11

GYES mellett már 8 órás munkaviszonyt folytathatsz, ami azt is jelenti, hogy természetesen teljes idősben járhat a gyerek oviba. Más kérdés, hogy szeptember közepén lesz-e még hely...

barbi78 # 2007.09.08. 13:38

Kérem segítsenek.Ikerlányaimmal gyesen vagyok és szertném óvodába járatni őket.Jelenleg nem dolgozom és nem tudom adhatom e,a GYES-em megvonása nélkül.Ha igen hány órát lehetnek?GYES mellett hány órás munkaviszonyt vállalhatok?Köszönöm.

tatiana # 2007.09.06. 16:49

Köszönöm Sándor a segítséget!

kisrita # 2007.09.06. 12:03

Beszétem az érintettel, Sándor. A célja:

  • hogy ne küldjék el, legyen munkaviszonya a további ellátás miatt, de viszont nem is szeretne végig dolgozni a 4 műszakban.

Javasolható, hogy próbaidő végéig hallgasson, majd ha megkötik a végleges szerződést utána táppénz?

Saara # 2007.09.06. 10:56

Még egy kérdésem lenne.

Ha a cég tudja, hogy terhes vagyok (rajottem, h nagyon nem kellett volna oket felhivni) megteheti, hogy nem adja ki a szabadsagot?

Köszi: Saara

Saara # 2007.09.06. 07:48

Kedves Szakertok!

Egy kis segitseget szeretnek Onoktol kerni.

2005 oktober 26 ota vagyok gyesen, idén oktober 26-an jar le.
Januar 10-re varjuk a kovetkezo babankat.
Tegnap egy volt kollegamtol megtudtam, hogy heteken belul megszunik a ceg, ahol dolgoztam. Ma beszeltem a ceg konyvelojevel (meg nem tudtak, hogy babat varok), aki ezt nem tette szova...
Es most a kerdesek (elnezest, nem keves, de kicsit panikba vagyok esve):

  • Ha megszunik a ceg mi a teendo? Megmarad a jogviszonyom? Mi alapjan lesz kalkulalva a kovetkezo T-GYAs, stb.
  • a kovetkezo T-GYAS, GYES szempontjabol jobban jarok, ha kiveszem a szabadsagomat amig letezik a ceg vagy ha tappénzre megyek rogton okt. 26 utan? (a szabadsagom sajnos ne fedi teljesen az okt. 26- és januar 10 kozotti idoszakot).
  • A szabadsag jar vagy szükséges a cégvezetö engedéje, hogy kivehessem (a ceg konyveloje szerint engedély fuggo).

A ceg vezetojevel nem vagyok tul jo viszonyban ezert szeretnék rendesen tajekozodni, felkeszulni mielott beszelek vele.

A segitseguket halasan koszonom!

udvozlettel: Saara