GYED, GYES, munkaviszony?


Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.09. 07:50

Dehogy kell! Annyi igaz, hogy ha az új munkáltató próbaidőt köt ki, akkor a próbaidő alatt bármikor indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt, ettől a gyes nem véd meg.

Ha lehetséges, én azt javasolnám, hogy a meglévő munkáltatónak még ne mondj fel, hanem kérd a hozzájárulását, hogy az általa biztosított fizetés nélküli szabadság ideje alatt máshol dolgozhass. Igaz, így még nem kell kiadnia a szabadságodat, viszont ha az új munkaviszony megszűnne, még mindig ott a régi.
Ha aztán a próbaidő sikeresen letelt felmondhatsz, vagy közös megegyezéssel megszüntethetitek a munkaviszonyt. A szabadságot meg majd nem kiadják, hanem kifizetik.

Jucka24 # 2009.09.09. 07:41

Kedves válaszadók!
Segítséget szeretnék kérni egy problémámra! Jelenleg GYESen vagyok 2. gyermekünkkel 2010.05.25-ig. A munkáltatom nem tud visszavenni, és én sem ragaszkodom a céghez. Elkezdtem állást keresni, és találtam is egy nekem megfelelőt, de mielőtt munkába állnék, pár dolgot szeretnék tudni. A jelenlegi munkaadóm kiadhatja e GYES alatt a felgyülemlett szabijaimat, és kiléphetek e úgy a cégtől, hogy a GYES megmaradjon. Mivel főállásban dolgoznék, mindnképpen a leendő céget szeretném főállásnak. A bérszámfejtő azt mondta nekem, hogyha kiveszem a szabadságaimat, és új céghez megyek, le kell mondanom a GYESt. Ehhez a kérdéshez szeretném, ha válaszolnának.
Előre is nagyon köszönöm.
Judit

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.09. 07:34

A rendes felmondástól véd meg. (Influenza ellen nem jó.)

zizzo # 2009.09.08. 22:34

Köszönöm a választ a táppénzzel kapcsolatban.

A kérdés első felére nem kaptam sajnos választ. A lényeg, hogy a munkába való visszatérés előtt kértem a szabadságom kiadását (mivel más lehetőség erre nincsen: ki kell vennem). A munkavállalás mellett igényelt GYES a gyermek 3 éves koráig véd (ezt csak emiatt igényelem). A védettség ellenére tartok tőlük, mert eddig még akit csak lehetett valamilyen trükkel kidobtak. Ha október 28-tól azonnal igényelem a GYES-t ez megvéd attól, hogy a szabadság alatt megpróbáljanak elkövetni ellenem valamit?

nandy # 2009.09.08. 21:37

eb. tv.

48. § (1) 406
(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.408 409
(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.410
(4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.
(5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.411

49. § (1) A gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj mellett munkát végző biztosítottra a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy419

  1. a táppénzfolyósítás időtartamának megállapításánál biztosítási időként csak a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj folyósításának időtartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat lehet figyelembe venni,420
  2. a táppénz összegének megállapításánál a biztosítási jogviszonynak az a) pontban meghatározott időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni a 48. §-ban foglaltak szerint.421
zizzo # 2009.09.08. 21:12

Tisztelt Válaszadó!
A következő kérdést szeretném feltenni: jelenleg GYED-en vagyok. A munkáltatóm október 28-tól adta ki saját kérésemre a szabadságomat. GYES mellett szeretnék visszatérni dolgozni januártól. Hivatalosan október 28-tól kell felmondanom a GYED-et (munkáltatón keresztül kapom) és 28-tól kérvényezni a GYES-t a MÁK-tól?

GYES melletti munkavégzés esetén hogyan alakul a táppénz összege (ha a gyermek betegsége miatt megyek táppénzre) ?

Előre is köszönöm a választ.

milky # 2009.09.08. 18:17

Köszönöm a válaszokat!
Még egy dolog érdekelne, ha visszamegyek a 180 napra és közben gyest igényelek, hogy a felmondási védelem ne szűnjön meg, és mellette betegeskednek a gyerekek, és sokat vagyok velük táppénzen, akkor azt a táppénzt a gyes alapján számolják és jelen helyzetben rosszabb mintha simán itthon maradtam volna gyesen?

Illetve, ha teherbe esek, a gyed szempontjából megéri a táppénz vagy inkább jobb ha gyesen maradok?

Köszönöm előre is.
Milky

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.08. 13:58

A rendkívüli felmondáshoz nagyon komoly ok kell, és nagyon erősen bizonyítani kell. (Ahogy a munkajog tanárunk mondta: ha a munkáltató tetten éri a munkavállalót, hogy a munkaidő közepén részegen, engedély nélkül távozik a munkavégzés helyéről, a hóna alatt egy lopott tolatómozdonnyal. Akkor talán...)

nandy # 2009.09.08. 13:58

Gangi:

nem kell 365 bérezett nap... 365 nap biztosítás kell.

A másik kérdésedre: nagyon valószínűtlen, hogy "rendkívüli" indokot találjon... Ha megszűnik a cég, az más.

nandy # 2009.09.08. 13:54

milky:

A TGYÁS-ra, GYED-re akkor leszel jogosult, ha (két éven belül) legalább 365 nap biztosítási jogviszonyod van - ez változott.
Az ellátások alapjának megállapításához elég 180 bérezett nap - ez nem változott.
Ha nincs 180 bérezett napod, akkor a szerződés szerinti bért nézik, de max. a minimálbér kétszerese lehet az alap.

Gangi # 2009.09.08. 12:04

Köszönöm a válaszokat!

Kovács Béla Sándor:
ért akar elküldeni, mert nincs munka számomra, vagyis rendes felmondás lenne, de gondolom, ha akar, akkor talál rendkívüli indokot is. vagy ez nem lehetséges?

Nandy:
akkor ezek szerint ilyen esetben maradt a 180 nap, mert az első gyerek születése előtt már 365 bérezett nap kell, ha jól tudom.

milky # 2009.09.08. 12:01

Kedves Nandy!

Elég a 180 nap? Nem fog kelleni 365 nap? És ha két éves koráig itthon szeretnék gyeden maradni, azt megtehetem anélkül is h most visszamegyek dolgozni?

És ha nem megyek vissza a gyed, tgyás alapja a minimálbér lesz?

Szerződés szerinti bérem nettó 100 körül volt, mikor eljöttem, most nem tudom mennyi lenne...

Timi1981 # 2009.09.08. 12:01

Köszönöm szépen a segítséget!!
Akkor nem kapkodom el mert végülis sehol nincs jegyezve a tartózkodásváltozás, ha meg meg is tudják hallomás alapján nem tud tenni semmit...bár szerződésmódositást szokott csinálni minden év januárjában. akkor ha azt aláírom?vagy akkor tárgyaljak vele?

nandy # 2009.09.08. 11:50

milky:

Igen, a biztosítási jogviszony időtartamába beleszámít a GYED, GYES.

Nem tudom, mennyi most a szerződés szerinti béred, de ha magasabb összegű ellátást szeretnél majd kapni, ahhoz legalább 180 bérezett nap kell.

nandy # 2009.09.08. 11:40

Rerika:

Ahogy kbs. írta, nem szűnhet meg a munkaviszony a gyes lejártának napján, mert a munkaviszony a felmondási idő utolsó napjával szűnik meg. Az pedig még legalább 30 nap, a te esetedben 35 nap. Plusz jár egyhavi végkielégítés, de ez a munkaviszony időtartamát már nem hosszabbítja meg.

nandy # 2009.09.08. 11:37

Ja, és azt ne felejtsük el, hogy a munkáltató nem akarja foglalkoztatni - pedig törvényi kötelezettsége lenne. :))

nandy # 2009.09.08. 11:36

Fenntartom azt a határozott álláspontomat, hogy a gyermeknevelés céljából biztosított fizetés nélküli szabadság ideje alatt – a meglévő munkáltató engedélye nélkül – másik munkáltatónál dolgozni joggal való visszaélés.

És mit tud tenni a munkáltató? Kirúgja?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.08. 11:11

Gangi: nem lehet rendes felmondással megszüntetni annak a munkaválallónak a munkaviszonyát, aki gyes mellett dolgozik. (Hacsak el nem múlt az a gyerek 3 éves.)

Kedves milky: nem tudom.

milky # 2009.09.08. 11:08

Tisztelt Kovács Béla!

Kérdésem a következő lenne.
2003. január elseje óta van határozatlan idejű munkaviszonyom. 2005. novemberében született meg első kislányom, vele tgyáson és gyeden voltam, majd egy ideig táppénzen a második kislányom születése előtt, aki 2008. január 3án született, majd vele is tgyáson és gyeden. Most gondolkodunk egy 3. babán, de nem tudom, hogy a gyed változások miatt hogyan alakulna a tgyásom és a gyedem, ha mondjuk jövőre születne meg? Egyáltalán az előző két gyermekkel kapott gyed-del megvan a 2 éves gyedre az alapom, vagy mindenféleképpen vissza kell mennem dolgozni? Vagy a biztosítási időbe a gyed/gyes beletartozik? Ha visszamennék dolgozni, mennyit kellene dolgoznom a korlátlan tgyáshoz és a max gyedhez, ha itthon szeretnék vele maradni 2 éves koráig? És ha nem, akkor mi alapján kapnám a gyedet, tgyást?

Illetve, hogy járnék jobban, ha maradok esetleg gyesen vagy ha táppénzen lennék a 3-dikkal a szülésig?

Köszönettel:
Milky

Gangi # 2009.09.08. 11:08

Sziasztok!

A következő problémám van:
Jelenleg GYED-en vagyok gyermekemmel, ami jövő év júl. elején jár le. Ekkor vissza szerettem volna menni dolgozni, de főnököm közölte,hogy ha visszamegyek kirúg és megkapom ami jár. Ilyen esetben mennyi felmondás jár nekem?
Valamint ha a GYED lejártakor terhes lennék a 2. gyermekünkkel, és visszamennék, kivenném a szabadságomat, és utána táppénzre vennék, akkor elég 180 nap vagy 365 kell az új szabályozás szerint, hogy megint a régi fizetésem alapján kapjam a TGYÁS-t?

várom válaszotokat,

Angéla

Rerika17 # 2009.09.08. 09:41

Nem dolgoztam a gyes mellett.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.08. 09:22

Helyesen írták - de ennek nincs köze a felmondási időhöz, ami jár. Minimum 30 nap. És a felére fel kell menteni a munkavállalót a munkavégzés alól.

Most szünteted meg a fizetés nélküli szabadságot, vagy dolgoztál a gyes mellett?

Rerika17 # 2009.09.08. 09:13

Tisztelt Kovács Béla!

Köszönöm a válaszát. Nekem azt írták, hogy csoportos létszámleépítés esetén (ami miatt felmondtak) - a védettség megszűnését követő további 30 napos időtartam-az Mt 90§ értelmében nem alkalmazható. Ez akkor most azt jelenti, hogy nincs felmondái időm? Egyébként 4 és fél éves a munkaviszonyom.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.08. 08:50

A gyessel egyidejűleg nem szűnhet meg a munkaviszony. Ha a munkáltató rendes felmondással él, akkor a felmondási idő leteltével szűnik meg a munkaviszonyt. A felmondási időt az írásbeli felmondás kézhezvételétől kell számítani.
A felmondási idő hossza - és az esetleges végkieléígtés - attól függ, milyen hosszú a munkaviszonyod.

Rerika17 # 2009.09.08. 08:45

Sziasztok!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy ezen a héten lejár a gyesem, úgy hogy ezzel egyidejűleg a munkviszonyom is megszűnik (ezt a cég még a gyermek születése előtt bejelentette) tehát felmondtak nekem. Ilyenkor milyen pénzbeli kifizetésre számíthatok a cégtől?
Előre is köszönöm!